Pit_er 13.02.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 (edytowane) Pit_er: Może to banalne, ale chciałbym mieć pewność przed wydrukowaniem: Ta cena metra 3478 zł - jest pewna? Na stronie http://www.pit.republika.pl/info.htm jest podawana aktualna cena 1 m2 powierzhni użytkowej oraz w jakim okresie obowiązuje. Jest tam również link do strony GUS, gdzie można sobie podejrzeć skąd ta cena się bierze. No i tu jest przyczyna powstawania wątpliwości. Poprzedni kwartał to IV kwartał a tu ceny jeszcze nie ma. A my na wniosku VZM musimy jakąś cenę podać i ma to być cena z III kwartału. Dlaczego? Ano dlatego, że cena np. z IV kwartału 2008 r. ogłoszona zostanie przez GUS dopiero w połowie lutego 2009 r. No i skąd mieli by wziąć cenę za ostatni kwartał składający wnioski w styczniu? Znikąd, bo jej przez półtora miesiąca jeszcze po prostu nie będzie. Stąd bierze się ostatnią cenę 1 m2 powierzchni, jaka już była ogłoszona przez GUS przed rozpoczęciem nowego kwartału a tak się składa, że aktualnie jest to cena z III kwartału 2008 r. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Interaktywne formularze VZM-1 VAT Edytowane 21 Kwietnia 2012 przez Pit_er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 13.02.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 jedno małe pytanko: czy mozna odliczyć głowice termostatyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 13.02.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 (edytowane) jedno małe pytanko: czy mozna odliczyć głowice termostatyczne? To po prostu zawory do grzejników c.o. i są w poz. 167 wykazu. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Interaktywne formularze VZM-1 VAT Edytowane 21 Kwietnia 2012 przez Pit_er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 13.02.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Pit_er wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 13.02.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Również dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrysek12 15.02.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 WitamMam dylemat. Włąsnie pomagam kuzynce wypełnic wniosek i nie wiem który ma wybrać . Zakupiła dom szeregowy jako lokal mieszkalny. I odliczamy wszystko po kolei......który to wniosek A czy B i która kolumna? :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 15.02.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 (edytowane) Witam Mam dylemat. Włąsnie pomagam kuzynce wypełnic wniosek i nie wiem który ma wybrać . Zakupiła dom szeregowy jako lokal mieszkalny. I odliczamy wszystko po kolei......który to wniosek A czy B i która kolumna? :/ Jak nie ma pozwolenia na budowę to kolumna 4 i 6. Jak kupiła po 2005 r. to VZM-1/A. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Interaktywne formularze VZM-1 VAT Edytowane 21 Kwietnia 2012 przez Pit_er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natali56 15.02.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Mam pytanie, czy US ma 6 miesięcy na zwrot pieniędzy, czy od stycznia zmieniły się przepisy i tylko miesiąc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 15.02.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Witam .A ja mam takie pytanko :W latach 2003-2005 korzystałem z odliczenia wydatków na remont i modernizację lokalu mieszkalnego .Obecnie zamierzam złożyć wniosek o zwrot VAT od materiałów na budowę domu .Jakie załączniki VZM muszę wypełnić i w jakiej wysokości przysługują mi odliczenia 68,18% - czy 55,23% . I co za tym idzie : czy przysługuje mi limit 12,295% , czy 9,959% ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 15.02.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 (edytowane) Mam pytanie, czy US ma 6 miesięcy na zwrot pieniędzy, czy od stycznia zmieniły się przepisy i tylko miesiąc? Nie ma żadnych zmian. W latach 2003-2005 korzystałem z odliczenia wydatków na remont i modernizację lokalu mieszkalnego . Obecnie zamierzam złożyć wniosek o zwrot VAT od materiałów na budowę domu . Jakie załączniki VZM muszę wypełnić i w jakiej wysokości przysługują mi odliczenia Remont w latach 2004-2005- VZM-1/B Budowa - VZM-1/A Wskaźniki procentowe? Po co tym łamać sobie głowę. Nie lepiej skorzystać z programu, który sam wszystko obliczy? ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT VAT Edytowane 21 Kwietnia 2012 przez Pit_er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natali56 16.02.2009 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 To ja jeszcze nieśmiało dwa pytanka. Będę rozliczała się drugi raz (tym razem chcę to zrobić sama), poprzednio rozliczała nas księgowa i to ona odrzuciła nam kilka faktur mówiąc, że opiewają na małą kwotę. Czy istnieje jakiś minimalny limit na fakturze? I jeszcze jedno, jeżeli na fakturze jest kilkanaście pozycji, kilka z nich nie podlega odliczeniu to odrzucam całą fakturę, czy odliczam te przedmioty, które można. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 16.02.2009 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Czy istnieje jakiś minimalny limit na fakturze? Ja wpisywałem wszystko i w US nic nie mówili. I jeszcze jedno, jeżeli na fakturze jest kilkanaście pozycji, kilka z nich nie podlega odliczeniu to odrzucam całą fakturę, czy odliczam te przedmioty, które można. Z góry dziękuję za odpowiedź. Wpisujesz numery pozycji, które podlegają odliczeniu z faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natali56 16.02.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Już mnie głowa boli. Czy ktoś ma patent na szybkie wyszukiwanie co można odliczyć, a co nie ? Tu piszą, że można, gdzie indziej, że nie.Jak jest z gresem, płytkami, piecem na eko-groszek?Czy jeżeli na fakturze jest napisane zestaw polo a była to kabina prysznicowa, to można ją odliczyć?A schody strychowe z drewna ( bo metalowe wyczytałam, że można)?Mam nadzieję, ze za rok pójdzie mi lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hela32 16.02.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Czy budyneczek jak go nazywasz jest objety pozwoleniem na budowę budynku mieszkalnego, jeśli tak jak jest nazwany? Jesli nie jest to rozumiem że będziesz występował o pozwolenie na budowę na niego - jak go nazwiesz? Jeśli bedziesz wykonywał go na zgłoszenie to jak go zgłosisz? Jeśli na zgłoszenie to kolumna 6 VZM1A a jeśli ta kolumna to wypełniasz tabelę E VZM1 a to już proste wnioski że nie. Art. 3. 1. Osoba fizyczna ma prawo do zwrotu części wydatków poniesionych na zakup materiałów budowlanych w związku z: 1) budową budynku mieszkalnego; 2) nadbudową lub rozbudową budynku na cele mieszkalne lub przebudową (przystosowaniem) budynku niemieszkalnego, jego części lub pomieszczenia niemieszkalnego na cele mieszkalne, w wyniku których powstał lokal mieszkalny spełniający wymagania określone w odrębnych przepisach; 3) remontem budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego. A kto Ci udowodni, że np cement przeznaczyłeś na dom, czy na budynek. Mam zasadę nigdy nie namawiac do łamania prawa bo nie ja będę ponosic konsekwencje. Kontrole US są zadkie ale są o ile w przypadku cementu nikt sie pewnie nie pokusi o udawadnianie gdzie on został wbudowany to w przypadku innych materiałów może byc różnie . np dom masz kryty dachówką a budyneczek blachą i próbujesz odliczyc tą blachę . Albo inny przykład klinkier który poszedł na ogrodzenie a w domu nic nie masz z cegły klinkierowej. Oczywiście wszytko w granicach rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrysek12 16.02.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam Mam dylemat. Włąsnie pomagam kuzynce wypełnic wniosek i nie wiem który ma wybrać . Zakupiła dom szeregowy jako lokal mieszkalny. I odliczamy wszystko po kolei......który to wniosek A czy B i która kolumna? :/ Jak nie ma pozwolenia na budowę to kolumna 4 i 6. Jak kupiła po 2005 r. to VZM-1/A. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Interaktywne formularze VZM-1 Pozwolenie na budowe miał deweloper, a ona kupiła gotwowy. A wiec chyba kolumna 4 i 6 o ile dobrze zrozumiałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 16.02.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 (edytowane) Pozwolenie na budowe miał deweloper, a ona kupiła gotwowy. A wiec chyba kolumna 4 i 6 o ile dobrze zrozumiałam? Zgadza się. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT VAT Edytowane 21 Kwietnia 2012 przez Pit_er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 16.02.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 (edytowane) Już mnie głowa boli. Czy ktoś ma patent na szybkie wyszukiwanie co można odliczyć, a co nie ? Tu piszą, że można, gdzie indziej, że nie. Jak jest z gresem, płytkami, piecem na eko-groszek? Czy jeżeli na fakturze jest napisane zestaw polo a była to kabina prysznicowa, to można ją odliczyć? A schody strychowe z drewna ( bo metalowe wyczytałam, że można)? Mam nadzieję, ze za rok pójdzie mi lepiej. 26.30.10-53.30 - Płytki podłogowe, kamionkowe, nieszkliwione (np. Gres) - TAK 28.22.12-00.71 - Kotły centralnego ogrzewania ogrzewane paliwem stałym - żeliwne - TAK 28.22.12-00.72 - Kotły centralnego ogrzewania ogrzewane paliwem stałym - pozostałe - TAK 25.23.12-90.90 - Urządzenia sanitarne z tworzyw sztucznych pozostałe (m.in. kabina prysznicowa) - TAK 20.30.13-00.30 - Wyroby stolarskie i ciesielskie z drewna do konstrukcji schodów (np. schody drewniane - stacjonarne i składane) - NIE ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT VAT Edytowane 21 Kwietnia 2012 przez Pit_er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natali56 17.02.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Czy jeżeli na fakturze są grzejniki, w tym grzejniki łazienkowe, drabinkowe i elementy z tym związane, jakieś złączki, uszczelki, zawory, śrubunki, przedłużki to mogę odliczyć cała fakturę, czy wszystko rozpatrywać po kolei?Nie wszędzie na fakturze jest wpisany symbol.Czy mogę to potraktować jako osprzęt centralnego ogrzewania?Dla upewnienia gwoździ budowlanych i farb nie mogę odliczyć? A co to jest forma szalunkowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emild 17.02.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 26.30.10-53.30 - Płytki podłogowe, kamionkowe, nieszkliwione (np. Gres) - TAK a płytki szkliwione - nie można odliczyć czy mają inny PKWiU??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natali56 17.02.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Mam jeszcze problem z tą formą szalunkową i grysem mineralnym.Nigdzie nie mogę znaleźć.Proszę pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts