Ekipka 05.04.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Czy mozna odliczyc usluge budowlana (dostawa i montaz okien) i wykonanie przylacza kanalizacyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 05.04.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelinka i Mariusz 06.04.2009 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Czy mozna odliczyc usluge budowlana (dostawa i montaz okien) i wykonanie przylacza kanalizacyjnego? Żadnych usług budowlanych nie odlicza się. Odliczeniu podlegają tylko materiały budowlane, i to jeszcze nie wszystkie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 06.04.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Pod jaki kod wrzucić szklane drzwi do kabiny prysznicowej, bo na fakturze nie było? I czy moge je odliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekipka 06.04.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkaczy 06.04.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Mam pytanie dotyczące błędu na fakturze a mianowicie na części faktur mam wpisany blednie swój NIP (jedna cyfra).Czy teraz muszę prosić hurtownie które mi wystawiały fakturę o wystawienie korekt czy coś podobnego?A może zostawić to bez zmian i spróbować a nóż US do tego się nie przyczepi.Jeszcze nie dzwoniłem do US z pytaniem co z tym fantem zrobić.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 06.04.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 (edytowane) Pod jaki kod wrzucić szklane drzwi do kabiny prysznicowej, bo na fakturze nie było? I czy moge je odliczyć? W zależności z jakich elementów jest kabina może to być: 28.11.10-33.33 - Elementy i segmenty ścian kabin sanitarnych stalowe szklone 28.11.10-52.33 - Elementy i segmenty kabin sanitarnych aluminiowe szklone 25.23.12-90.90 - Urządzenia sanitarne z tworzyw sztucznych pozostałe Jak widać, z czego by nie była kabina prysznicowa to zarówno komplet jak i wszystkie jej elementy były przed akcesją na 7 % - co oznacza, że wtedy państwo polityką fiskalną zachęcało do higieny a na żądanie UE z tego zrezygnowało . ____________________________________________ Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT Formularze VAT Edytowane 21 Kwietnia 2012 przez Pit_er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 06.04.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Pod jaki kod wrzucić szklane drzwi do kabiny prysznicowej, bo na fakturze nie było? I czy moge je odliczyć? W zależności z jakich elementów jest kabina może to być: 28.11.10-33.33 - Elementy i segmenty ścian kabin sanitarnych stalowe szklone 28.11.10-52.33 - Elementy i segmenty kabin sanitarnych aluminiowe szklone 25.23.12-90.90 - Urządzenia sanitarne z tworzyw sztucznych pozostałe Jak widać, z czego by nie była kabina prysznicowa to zarówno komplet jak i wszystkie jej elementy były przed akcesją na 7 % - co oznacza, że wtedy państwo polityką fiskalną zachęcało do higieny a na żądanie UE z tego zrezygnowało . ____________________________________________ Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelinka i Mariusz 07.04.2009 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Pod jaki kod wrzucić szklane drzwi do kabiny prysznicowej, bo na fakturze nie było? I czy moge je odliczyć? Elementy sanitariatów bez problemów odliczaj. Nie musisz dopisywać nr PKWiU. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.04.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 odliczyłam piec kominkowy. Nie kominek ale tzw kozę. I mi odrzucić chcą bo jako główne źródło ogrzewania mam w projekcie gaz. Czy mogą????????? Czy nie można odpisać dodatkowego źródła ciepła. A jak ktoś ma piec na ekogroszek to już kominka też nie odliczy? Czy jest jakiś przepis????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 08.04.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 (edytowane) odliczyłam piec kominkowy. Nie kominek ale tzw kozę. I mi odrzucić chcą bo jako główne źródło ogrzewania mam w projekcie gaz. Czy mogą????????? Czy nie można odpisać dodatkowego źródła ciepła. A jak ktoś ma piec na ekogroszek to już kominka też nie odliczy? Czy jest jakiś przepis????????????? 29.72.12-70.10 - Piece stałopalne, gdzie indziej nie wymienione Pozycja 132 wykazu MTiB jak najbardziej do odliczenia. Nie poddawaj się. ____________________________________________ Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT Formularze VAT Edytowane 21 Kwietnia 2012 przez Pit_er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 08.04.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 główne źródło ogrzewania mam w projekcie gaz Hmm... a skąd skarbówka ma projekt?? Trudno mi roztrząsać, czy US ma jakąkolwiek podstawę do ingerowania w wybrane rozwiązania (mogą sprawdzić, czy materiały są "wbudowane"), ale może wystarczy wpis kierbuda do dziennika budowy, że podstawowe ogrzewanie jest "niewystarczające"? Ostatecznie - na noże, czyli niech urzędnik skarbowy poda podstawę... bo patrząc w Ustawę, jakoś nie widzę żadnej... zwykły widzimisizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 08.04.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 W takim przypadku absolutnie nie poprawiaj złożonego wniosku.Niech wydadzą decyzję odmowną i wtedy odwołanie i po sprawie, ale przypuszczam, że do odwołania nie dojdzie bo uznają ci ten wydatek.A z drugiej strony nie ma przepisów zabraniających posiadania np. trzech pieców: na gaz, olej, węgiel itd. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelinka i Mariusz 09.04.2009 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Nie poddawaj się, piec jest na wykazie więc możesz odliczyć. Nie popadajmy w skrajności, a może nie można mieć dwóch łazienek i odliczyć 2*wanny, prysznice, umywalki, sanitariaty? Nie popadajmy w skrajności. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dezerter1 09.04.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 odliczyłam piec kominkowy. Nie kominek ale tzw kozę. I mi odrzucić chcą bo jako główne źródło ogrzewania mam w projekcie gaz. Czy mogą????????? Czy nie można odpisać dodatkowego źródła ciepła. A jak ktoś ma piec na ekogroszek to już kominka też nie odliczy? Czy jest jakiś przepis????????????? Witam, hmm najlepszym rozwiązaniem było by ustalić numer PKWIU u producenta... a nie samemu klasyfikować "kozę". Nie wiem jak dzała US ale tak jest najprościej. Chyba, że na siłę chce się parę groszy szarpnąć Decyzja wydłuży tylko czas oczekiwania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.04.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 dzięki numer jest na fakturze problem tkwi, czy w wykazie pełnym (którego nie mam) nie ma jakiegoś zastrzerzenia, że piec .. w przypadku, gdy jest on głównym źródłem ogrzewania. Bo panienka coś takiego sugerowała. Jutro tam idę O gazie wiedzą, bo odliczam też piec gazowy dwufunkcyjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dezerter1 10.04.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 dzięki numer jest na fakturze problem tkwi, czy w wykazie pełnym (którego nie mam) nie ma jakiegoś zastrzerzenia, że piec .. w przypadku, gdy jest on głównym źródłem ogrzewania. Bo panienka coś takiego sugerowała. Jutro tam idę O gazie wiedzą, bo odliczam też piec gazowy dwufunkcyjny... nie no to raczej jest bzdurą, przecież można mieć kominek i C.O. gazowe itp. problem jest chyba raczej w tym , że to piec typu "koza" a możliwe, że one były sprzedawane zawsze na 22 %?? można również zadzwonić do jakiegokolwiek producenta który produkuje od X lat te piece i się dowiedzieć jak były sprzedawane przed 1 maja 2004 r. . Wydaje mi się jednak, że poprostu ten piec jest traktowany jako np. farelka czyli przenośna, i zgodnie z wykazem robót pkt 8 "Remont, modernizacja, wymiana lub wykonanie nowych instalacji budynku, obejmujące rozprowadzanie po budynku instalacji oraz montaż trwale umiejscowionych : wyposażenia, armatury i urządzeń dotyczących: 8.1. instalacji sanitarnych, 8.2. instalacji elektrycznych, odgromowych i uziemienia, 8.3. instalacji klimatyzacyjnych i wentylacyjnych, 8.4. instalacji przyzywowych (domofony) i alarmowych, 8.5. przewodów wentylacyjnych, spalinowych i dymowych. 8.6. Instalacji i urządzeń grzewczych Koza nie jest z zasady urządzeniem grzewczym trwale umiejscowionym, tak mi sie wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2405 10.04.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 a może wiecie, czy kupując działkę budowlaną, płacąc vat, on także podlega zwrotowi na takich zasadach jak odliczenia budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dezerter1 10.04.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 a może wiecie, czy kupując działkę budowlaną, płacąc vat, on także podlega zwrotowi na takich zasadach jak odliczenia budowlane? Nie tylko materiały budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2405 10.04.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts