Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie dotyczące błędu na fakturze a mianowicie na części faktur mam wpisany blednie swój NIP (jedna cyfra).

Czy teraz muszę prosić hurtownie które mi wystawiały fakturę o wystawienie korekt czy coś podobnego?

A może zostawić to bez zmian i spróbować a nóż US do tego się nie przyczepi.

Jeszcze nie dzwoniłem do US z pytaniem co z tym fantem zrobić.

Pozdr

Pod jaki kod wrzucić szklane drzwi do kabiny prysznicowej, bo na fakturze nie było? I czy moge je odliczyć?

W zależności z jakich elementów jest kabina może to być:

28.11.10-33.33 - Elementy i segmenty ścian kabin sanitarnych stalowe szklone

28.11.10-52.33 - Elementy i segmenty kabin sanitarnych aluminiowe szklone

25.23.12-90.90 - Urządzenia sanitarne z tworzyw sztucznych pozostałe

Jak widać, z czego by nie była kabina prysznicowa to zarówno komplet jak i wszystkie jej elementy były przed akcesją na 7 % - co oznacza, że wtedy państwo polityką fiskalną zachęcało do higieny :lol: a na żądanie UE z tego zrezygnowało :oops: .

Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych

Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej

Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT

Formularze VAT

Edytowane przez Pit_er

Pod jaki kod wrzucić szklane drzwi do kabiny prysznicowej, bo na fakturze nie było? I czy moge je odliczyć?

W zależności z jakich elementów jest kabina może to być:

28.11.10-33.33 - Elementy i segmenty ścian kabin sanitarnych stalowe szklone

28.11.10-52.33 - Elementy i segmenty kabin sanitarnych aluminiowe szklone

25.23.12-90.90 - Urządzenia sanitarne z tworzyw sztucznych pozostałe

Jak widać, z czego by nie była kabina prysznicowa to zarówno komplet jak i wszystkie jej elementy były przed akcesją na 7 % - co oznacza, że wtedy państwo polityką fiskalną zachęcało do higieny :lol: a na żądanie UE z tego zrezygnowało :oops: .

Dziękuję :lol:

odliczyłam piec kominkowy. Nie kominek ale tzw kozę. I mi odrzucić chcą bo jako główne źródło ogrzewania mam w projekcie gaz. Czy mogą????????? Czy nie można odpisać dodatkowego źródła ciepła. A jak ktoś ma piec na ekogroszek to już kominka też nie odliczy? Czy jest jakiś przepis?????????????

odliczyłam piec kominkowy. Nie kominek ale tzw kozę. I mi odrzucić chcą bo jako główne źródło ogrzewania mam w projekcie gaz. Czy mogą????????? Czy nie można odpisać dodatkowego źródła ciepła. A jak ktoś ma piec na ekogroszek to już kominka też nie odliczy? Czy jest jakiś przepis?????????????

29.72.12-70.10 - Piece stałopalne, gdzie indziej nie wymienione

Pozycja 132 wykazu MTiB jak najbardziej do odliczenia.

Nie poddawaj się.

Formularze VAT

Edytowane przez Pit_er

główne źródło ogrzewania mam w projekcie gaz

Hmm... a skąd skarbówka ma projekt??

Trudno mi roztrząsać, czy US ma jakąkolwiek podstawę do ingerowania w wybrane rozwiązania (mogą sprawdzić, czy materiały są "wbudowane"), ale może wystarczy wpis kierbuda do dziennika budowy, że podstawowe ogrzewanie jest "niewystarczające"?

Ostatecznie - na noże, czyli niech urzędnik skarbowy poda podstawę... bo patrząc w Ustawę, jakoś nie widzę żadnej... zwykły widzimisizm.

W takim przypadku absolutnie nie poprawiaj złożonego wniosku.

Niech wydadzą decyzję odmowną i wtedy odwołanie i po sprawie, ale przypuszczam, że do odwołania nie dojdzie bo uznają ci ten wydatek.

A z drugiej strony nie ma przepisów zabraniających posiadania np. trzech pieców: na gaz, olej, węgiel itd.

Pozdro

Witam, hmm najlepszym rozwiązaniem było by ustalić numer PKWIU u producenta... a nie samemu klasyfikować "kozę". Nie wiem jak dzała US ale tak jest najprościej. Chyba, że na siłę chce się parę groszy szarpnąć:p Decyzja wydłuży tylko czas oczekiwania...

dzięki

numer jest na fakturze

problem tkwi, czy w wykazie pełnym (którego nie mam) nie ma jakiegoś zastrzerzenia, że piec .. w przypadku, gdy jest on głównym źródłem ogrzewania. Bo panienka coś takiego sugerowała. Jutro tam idę :cry:

O gazie wiedzą, bo odliczam też piec gazowy dwufunkcyjny...

dzięki

numer jest na fakturze

problem tkwi, czy w wykazie pełnym (którego nie mam) nie ma jakiegoś zastrzerzenia, że piec .. w przypadku, gdy jest on głównym źródłem ogrzewania. Bo panienka coś takiego sugerowała. Jutro tam idę :cry:

O gazie wiedzą, bo odliczam też piec gazowy dwufunkcyjny...

nie no to raczej jest bzdurą, przecież można mieć kominek i C.O. gazowe itp. problem jest chyba raczej w tym , że to piec typu "koza" a możliwe, że one były sprzedawane zawsze na 22 %?? można również zadzwonić do jakiegokolwiek producenta który produkuje od X lat te piece i się dowiedzieć jak były sprzedawane przed 1 maja 2004 r. . Wydaje mi się jednak, że poprostu ten piec jest traktowany jako np. farelka czyli przenośna, i zgodnie z wykazem robót

pkt 8 "Remont, modernizacja, wymiana lub wykonanie nowych instalacji budynku, obejmujące rozprowadzanie po budynku instalacji oraz montaż trwale umiejscowionych :o : wyposażenia, armatury i urządzeń dotyczących:

8.1. instalacji sanitarnych,

8.2. instalacji elektrycznych, odgromowych i uziemienia,

8.3. instalacji klimatyzacyjnych i wentylacyjnych,

8.4. instalacji przyzywowych (domofony) i alarmowych,

8.5. przewodów wentylacyjnych, spalinowych i dymowych.

8.6. Instalacji i urządzeń grzewczych

Koza nie jest z zasady urządzeniem grzewczym trwale umiejscowionym, tak mi sie wydaje...