VAT 02.10.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Witam, mam pytanie jak to teraz jest obecnie z tym odliczaniem vatu, budowe domu zaczalem dosc dawno temu ale fundusze sie skonczyly wiec i budowa takze. Teraz zaczalem dokonczanie budowy nie mniej w miedzy czasie slyszalem ze juz ulg budowlanych/remontowych nie ma, potem ze wrocily, a teraz slysze ze chodzi tylko o materialy ktore mialy zmiane progu procentowego vat z 7 na 22%, wiec chcialbym sie dowiedziec jak to wkoncu teraz obecnie jest. Czy jesli kupilem w tym roku (2009) materialy budowalne takie jak okna, plyty gipsowe, panele podlogowe itp. (to co jest w wykazie materialow z roznicy vatu) to moge ubiegac sie o zwrot czesci podatku czy nie? Na wymienione materiały - TAK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudolfo78 04.10.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Witam, właśnie zabrałem się za rozliczanie zwrotu VAT czy można odliczyć1. Podbitka iglasta 20.10.21-10.402. Tarcica igl. strugana 32 3. Łaty IGL 6x4 20.10.10.-43. Łaty IGL 2,5x5 20.10.10.-44. Płyta OSB 20.20.13-395. Wkręty do płyt gipsowych ??? Z góry dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 04.10.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Pomocy! Już trzeci raz składam wniosek i za każdym razem głupieję! CO Z LIMITEM? Pierwszy wniosek składałam w 2006. Czy obowiązuje mnie wysokość limitu z 2006 roku (poz.47 w PIT VZM-1) czy z obecnego? Niby jest to limit dot. okresu 5-letniego ale w rubryce do wyliczenia tego limitu jest potrzebna cena 1m2 bud.mieszk. ogłoszona przed kwartałem złożenia wniosku. TYLKO KTÓREGO WNIOSKU? Tego pierwszego z 2006 (kolejne to ciąg dalszy tego samego remontu) czy obecnego z 2009? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudolfo78 04.10.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 a jakby tarcicę igl struganą brak PKWiU20.10.21-10.1 Tarcica podłogowa strugana iglasta co sądzicie przejdzie??? będę z tego robił podłogę strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 05.10.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 rudolfo78: 20.10.10-00.00.01 Tarcica iglasta (obejmuje część pozycji 20.10.10) - to ze strony GUS a w wykazie jest tarcica podłogowa iglasta i na tym polega różnica. Jeśli na fakturze nie masz PKWiU tarcicy podłogowej, a nazwa zawiera "tarcica iglasta", to sobie odpuść, bo szkoda chodzić do poprawki. Wszystko co wymieniłeś wyżej nie podlega odliczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 07.10.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 chciałam podziękować za pomoc(zwłaszcza aglig i Pit-er), właśnie dostałam zwrot, odrzucili mi tylko 3 faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 08.10.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 muszę i ja się zmobiliozować i poszukać faktur, bo podobno od nowego roku zmieniają się zasady ..? [/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VAT 08.10.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 A skąd taka (jak wyżej) informacja?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 10.10.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Na razie to tylko niesprawdzone doniesienia, ale rząd planuje zniesienie ustawy o częściowym zwrocie VAT-u. Chodzi o oszczędności dla budżetu. Poczytaj trochę wcześniej w tym wątku. Na dziś, to nic pewnego, ale.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 11.10.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Jeśli można to proszę o pomoc: Czy mozna odliczyć: - wodomierz - wg mnie tak - wyłaczniki nadproądowe i przewody ydy-wg mnie tak - podkład pod panele - wg mnie tak - zawór bezpieczeństwa - wg mnie tak - rura spiro elastyczna - wg mnie nie - włókno polipropylenowe - wg mnie nie - aceton i nitro - wg mnie nie - pompa cyrkulacyjna - wg mnie nie - folia do podłogówki - wg mnie nie - karnisz metalow - wg mnie nie - wentylator osiowy - wg mnie nie - przewód powietrzno-spalinowy do kotła - wg mnie nie - gaz-złącze pe/stal - czujnik temperatury w zasobniku - skrzynka do gazu - rura pe gazowa - rura arota - klipsy do podłogówki - manometr do wody - narożnik pcv z siatką - lustro - łóżko, stelaż i materac - taśma brzegowa dylatacyjna Z góry bardzo dziękuje za pomoc Pozdrawiam [listek] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 11.10.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 "- wyłaczniki nadproądowe i przewody ydy-wg mnie tak" wyłączniki nie, a te przewody tak A wg mnie reszta: - klipsy do podłogówki - raczej tak - manometr do wody - nie - narożnik pcv z siatką - tak - lustro - nie, to nie jest traktowane jako szkło budowlane - łóżko, stelaż i materac - nie, to nie są materiały budowlane - taśma brzegowa dylatacyjna - z tego co pamiętam to tak, a to: - gaz-złącze pe/stal - - czujnik temperatury w zasobniku - skrzynka do gazu - rura pe gazowa - rura arota rzadko się z takimi materiałami spotykam, więc na już nie znam odpowiedzi, a w błąd wprowadzać nie chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 12.10.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 " rzadko się z takimi materiałami spotykam, więc na już nie znam odpowiedzi, a w błąd wprowadzać nie chcę Dziękuję bardzo za informacje. Może ktoś z Was miał z tym styczność podczas wypełniania wniosku? - gaz-złącze pe/stal - - czujnik temperatury w zasobniku - skrzynka do gazu - rura pe gazowa - rura arota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 13.10.2009 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 ja dopiero zaczynam a już poległam przy pierwszej fakturze. jak wykazać fakture z późniejszą korektą która pomniejszała jej wartość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 13.10.2009 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Wpisujesz fakture główną a w kolumnie wartość faktury wpisujesz kwotę z faktury korygującej. Przedstawiasz ksero faktury głównej i korygującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 13.10.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 a rynny tytan-cynk można? bo znalazłam stalowe i plastikowe dobrze myślę że z tych grubszych rzeczy można: - ceramike sanitarną i armaturę +geberity - kafle - dachówkę - kominek - wełne mineralną - gk i profile i narożniki - kleje do glazury - tynk zewnętrzny - pręty stalowe - stolarkę - bloczki betonowe? a co z bloczkami silikatowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokrotka 2 13.10.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 witam ja również zabieram się za odliczenie vat-u Fakturki już pięknie posegregowane, czekają na swoją kolej. Pewnie będę miała wiele pytań, póki co jestem dobrej myśli, że podołam zadaniu Mam małe pytanko na początku, czy jakoś można kolejno numerować te faktury?Np. w dolnym rogu, żeby mi się wszystko potem nie pomieszało?Czy trzeba potem ten nadany przeze mnie numerek gdzieś wpisywać na załączniku z wykazem faktur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokrotka 2 13.10.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 acha, i co z numeracją załączników? obawiam się, że u mnie będzie ich wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokrotka 2 13.10.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 już znalazłam odp. na moje pytania także nie zawracam na razie głowy:oops:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 13.10.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 a rynny tytan-cynk można? bo znalazłam stalowe i plastikowe dobrze myślę że z tych grubszych rzeczy można: - ceramike sanitarną i armaturę +geberity - kafle - dachówkę - kominek - wełne mineralną - gk i profile i narożniki - kleje do glazury - tynk zewnętrzny - pręty stalowe - stolarkę - bloczki betonowe? a co z bloczkami silikatowymi? Wole nazwy "fakturowe"... dlatego poproszę o konkrety jak np okna, a nie stolarka (bo trudno wyczuć co dla kogo jest stolarką) |26.61.11-30.2 Elementy ścienne silikatowe. cegła silikatowa i tynki silikatowe wchodzą, to nie widzę przeciwwskazań dla bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 13.10.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 oo super bo gdzieś na stronie 20-stej znalazłam dyskusje na ten temat i ktoś napisał że ceramika tak a silikaty nie ta lista powyższa to tak tylko do pierwszego sita faktur. jeśli tylko mniej więcej jest ok to i tak mi wystarczy. potem jak podlicze te 'duże' i zobacze jak tam limit to zajme się takimi na 100 zł. a stolarka to dla mnie było drzwi i okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts