zefirispka 30.12.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 W zasadzie aby ułatwić Ci składanie wniosków VZM-1 raz do roku GUS faktycznie powinien tak robić GUS tak robi, na tej stronce: http://www.stat.gov.pl/gus/5840_4671_PLK_HTML.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 30.12.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 - taki ze mnie krasnoludek Krasnoludku najistotniejsze, że złożyłeś wreszcie ten wniosek w 2009! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 30.12.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Co do kleju to się dowiem w hurtowni. Jeżeli chodzi o belki to się tak zastanawiam, bo według http://www.vzm-1.webpark.pl/lista/lista.html strop teriva idzie do odliczenia. Trochę to głupio napisali strop teriva PKWiU 26.61.11-50.91. to teraz nie wiem? co o tym sądzicie? Może belki stropowe innych systemów nie można a te można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 30.12.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Krasnoludku najistotniejsze, że złożyłeś wreszcie ten wniosek w 2009! Pozwolę sobie jednak zauważyć, że ww. wniosek udało mi się złożyć przy dużej pomocy Królewny Śnieżki , za którą jej serdecznie dziękuję. Podziękowania kieruję również do wszystkich forumowiczów, którzy udzielają innym pomocy w zakresie VZM-1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 30.12.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Znalazłam jeszcze to samo PKWiU -26.61.11- 50.91 - w krajowej deklaracji zgodności. To może jednak można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 30.12.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Witam, Tutaj mnie jeszcze nie było. Poniewaz dopiero zaczynam myśleć o rozliczeniu mam pierwsze pytanie - czy faktury powinny byc wystawione na adres gdzie jest budowany dom czy na adres w którym jest zameldowany nabywca ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 30.12.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Tylko i wyłącznie na adres zameldowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 30.12.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 aniamar http://wienerberger-cb.pl.yellowpages.pl/p20916.html przy tym jestem na tak.... wszystko zależy, co to jest dokładnie (z czego zrobione). Np uszczelka klinowa, jedna wchodzi, a druga, co tez jest uszczelką klinową nie wchodzi (ale jak nie wchodzi, to zazwyczaj ma na FV niewchodzące PKWiU). Poza tym łatwiej jest coś ocenić, jeśli masz FV przed nosem... nie raz jak coś nie widzisz tylko ktoś "wrzuca" wyrywkowo powiesz "tak" lub "nie".... a kiedy mając FV przed nosem wiesz, że to co wyrywkowo by było na tak, jest na pewno na NIE, bo elementy inne FV wskazują np na ogrodzenie... i w 90% otrzymujesz potwierdzenie, że to "poszło" na ogrodzenie Umiejętność zadawania pytań z resztą, też tutaj konieczna Dlatego ciągle powtarzam.... lepiej wykazać więcej, niż mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 30.12.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 mikela najlepiej na adres zamieszkania nabywcy.... w końcu w PIT-ach są adresy zamieszkania i właściwość US-a też jest wg adresu zamieszkania (a on bywa czasami inny, niż meldunek na pobyt stały) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 30.12.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Najgorsze w tym wszystkim jest to, że hurtownie nie mają obowiązku pisania PKWiU. O ile wszystko byłoby łatwiejsze jak by mieli nakaz i umieszczali to na fakturze. To wszystko jest tak zrobione, aby podatnik się zraził i sobie odpuścił. To chore abyśmy musieli znać skład niektórych produktów, aby wiedzieć gdzie je zakwalifikować. Po drugie trzeba sobie dopilnować czy produkt ten, który wzięliśmy jest do odpowiedniej rubryki przez hurtownika sklasyfikowany. Jak pisałam wyżej hurtownie mają z tym problem i pomimo, że posiadają PKWiU którego nie chcą nam na fakturach umieszczać to i tak robią błędy. Jak to wyłapiesz to wzruszą ramionami i mówią, że bez problemu fakturę korygującą zrobią. Tylko to ty musisz za nich myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 30.12.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 aniamarNiestety tak właśnie jest jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 30.12.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 aniamar działka blisko Rzeszowa Krasne... hm.... wcale bym się nie zdziwiła gdyby się okazało, iż mamy wspólną znajomą na NK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 30.12.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 aniamar działka blisko Rzeszowa Krasne... hm.... wcale bym się nie zdziwiła gdyby się okazało, iż mamy wspólną znajomą na NK NK to skupisko ogromnej ilości ludzi, więc wszystko jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 31.12.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 aniamar ja mam belki stropowe z Leiera i pani z US powiedziała,że tę belki wchodzą do odliczenia. Więc Twoja terriva też na pewno jest do odliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 31.12.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 26.61.11-50.91 to "pustaki stropowe z betonu". Właściwsze byłoby: 26.61.12-10.47 (belki stropowe i stropo-dachowe z betonu) - tak też podaje producent - http://www.solbet.pl/download.php?id=85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 31.12.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Tutaj jest fajny art. na temat noty korygującej: http://www.podatki.biz/artykuly/4_9208.htm tylko jeśli ktoś nie jest zarejestrowany, to pewnie fragment treści do wglądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 01.01.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Teraz przyszła na mnie kolej rozliczenia VAT u budowy, która zaczęła się jeszcze w 2008 r. Nie powiem ile jest faktur, ale sporo. Od razu zaczęły się pytania, które pewnie będę zadawać, bo jak widzę sporo tu osób z doświadczeniem. Liczę na przychylność, a w miarę zgłębiania tematu postaram się dzielić własnymi doświadczeniami. Pierwsze to RAPID dodatek chemiczny do betonu. Brak PKWiU. Dodawany był do betonu lanego porą chłodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 01.01.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 RadekO domieszki do betonów, tynków i zapraw WYLATUJĄ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 01.01.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Co będę wiedzieć to podpowiem jestem akurat na rozliczaniu faktur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 01.01.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 RadekO domieszki do betonów, tynków i zapraw WYLATUJĄ Dzięki. A strzemiona z fi6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts