Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Belladonno mam jeszcze jedno pytanie:

W 2009 roku robiliśmy przyłącze wody do działki - ponieważ musieliśmy za własne pieniądze zbudować kawałek wodociągu, to musieliśmy mieć pozwolenie na budowę. Budowa zakończona, papier z nadzoru budowlanego o zakończeniu jest.

No ale robiliśmy to po to, żeby dostać pozwolenie na budowę domu - też w 2009 je dostaliśmy

Czy do wniosku o zwrot vatu złożyć dwa pozwolenia? Czy tylko na dom?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Belladonno mam jeszcze jedno pytanie:

W 2009 roku robiliśmy przyłącze wody do działki - ponieważ musieliśmy za własne pieniądze zbudować kawałek wodociągu, to musieliśmy mieć pozwolenie na budowę. Budowa zakończona, papier z nadzoru budowlanego o zakończeniu jest.

No ale robiliśmy to po to, żeby dostać pozwolenie na budowę domu - też w 2009 je dostaliśmy

Czy do wniosku o zwrot vatu złożyć dwa pozwolenia? Czy tylko na dom?

Pozdrawiam

Jak to mówią od przybytku głowa nie boli, wiec dołącz ksera wszystkiego co masz (co Ci szkodzi?) :)

Witam serdecznie,

Zleciłem przygotowanie zwrotu VAT księgowej, ale mam wrażenie, że niestety została odwalona fuszerka i chciałbym się tylko upewnić, zanim zacznę robić "aferę".

W odliczeniu nie zostały wzięte niektóre faktury, co wydało mi się podejrzane i zacząłem sprawdzać w Internecie te produktu i okazało się, że część z nich znalazłem bez problemu i powinny zostać odliczone. Księgowa zareagowała, że na fakturach brak PKWiU i ona nie może tego odliczyć. CZY TO PRAWDA? Czy muszę udać się s korektą do wszystkich faktur, na których brakuje PKWiU?

Druga sprawa. Poniższe produkty - proszę o odpowiedź TAK/NIE czy one podlegają rozliczeniu, bo nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, a księgowa także ich nie uwzględniła. Jak dodam do tego, że to faktury na ładne kilka/naście tysięcy złotych, i jeśli okaże się, że te faktury podlegają odliczeniu to gdyby nie moja weryfikacja straciłbym pewnie sporo pieniędzy. No, ale najpierw weryfikacja:

- BLOK E-18 kl. 15 (to bloczki gipsowe - cegły)

- Zaprawa Murarska (nawet mam PKWiU na fakturze ale 26.64.10+00.90) a księgowa się zasłania tym, że nie ma tego numeru w wykazie, który jest tutaj:

http://odzyskajvat.pl/index31.php

- Cement Portl

- Płyta Nida

- Profile (do montażu płyt Nidowych na ścianach)

- Wełna mineralna

Witam serdecznie,

Zleciłem przygotowanie zwrotu VAT księgowej, ale mam wrażenie, że niestety została odwalona fuszerka i chciałbym się tylko upewnić, zanim zacznę robić "aferę".

W odliczeniu nie zostały wzięte niektóre faktury, co wydało mi się podejrzane i zacząłem sprawdzać w Internecie te produktu i okazało się, że część z nich znalazłem bez problemu i powinny zostać odliczone. Księgowa zareagowała, że na fakturach brak PKWiU i ona nie może tego odliczyć. CZY TO PRAWDA? Czy muszę udać się s korektą do wszystkich faktur, na których brakuje PKWiU?

Druga sprawa. Poniższe produkty - proszę o odpowiedź TAK/NIE czy one podlegają rozliczeniu, bo nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, a księgowa także ich nie uwzględniła. Jak dodam do tego, że to faktury na ładne kilka/naście tysięcy złotych, i jeśli okaże się, że te faktury podlegają odliczeniu to gdyby nie moja weryfikacja straciłbym pewnie sporo pieniędzy. No, ale najpierw weryfikacja:

- BLOK E-18 kl. 15 (to bloczki gipsowe - cegły)

- Zaprawa Murarska (nawet mam PKWiU na fakturze ale 26.64.10+00.90) a księgowa się zasłania tym, że nie ma tego numeru w wykazie, który jest tutaj:

http://odzyskajvat.pl/index31.php

- Cement Portl

- Płyta Nida

- Profile (do montażu płyt Nidowych na ścianach)

- Wełna mineralna

Wrrr. jak czytam ogłoszenia pt. księgowa z certyfikatem.... VZM... to dosłownie nóż w kieszeni mi się otwiera... a co ma piernik do wiatraka? to zagadnienie trzeba "przekopać", żeby się cząstkowo na tym znać, a certyfikaty, jak się tego zagadnienia nie przerobiło, to można sobie....

wszystko co wymieniłaś podlega odliczeniu... Płyta Nida.. to płyta gipsowa :)

cyt."na fakturze ale 26.64.10+00.90) a księgowa się zasłania tym, że nie ma tego numeru w wykazie", a niby ex 26.6 z poz. 40 wykazu to co? uświadom swoją księgowa, ze w wykazie jest ogólny symbol grupowania, a konkretny materiał na FV ma rozszerzenie, wiec symbol z wykazu ma się zawierać w symbolu z FV, a nie odwrotnie... i niech się nie zabiera za coś, na czym zwyczajnie się nie zna :)

Witam,

Proszę o pomoc z następującymi materiałami:

1. walcówka fi6

2. masa dyspersyjna Dysperbit

3. krąg betonowy fi 100

4. zwężka żelbetowa

5. pusta stropowy Teriva I keramzytowy

6. okno połaciowe

7. kołnierz do okna połaciowego

8. listwa aluminiowa do obróbek komina

Z góry dziękuje

Pozdrawiam

Witam,

Proszę o pomoc z następującymi materiałami:

1. walcówka fi6

2. masa dyspersyjna Dysperbit

3. krąg betonowy fi 100

4. zwężka żelbetowa

5. pusta stropowy Teriva I keramzytowy

6. okno połaciowe

7. kołnierz do okna połaciowego

8. listwa aluminiowa do obróbek komina

Z góry dziękuje

Pozdrawiam

Co do 3 to pojawi się pytanie gdzie to wykorzystałeś/aś, co do 4, to jakoś nie pamiętam, żebym takie coś spotkała.... ale myślę, że jak wciągniesz wszystko, to nie zaszkodzi :)

Witam,

dzisiaj złożyłam wniosek do urzędu o zwrot. pozostaje czekać cierpliwie, a jest na co, bo do zwrotu wyszło nam 11 tys :)

Dziękuję bardzo za pomoc wszystkim, którzy do znudzenia odpowiadają tu na pytanie "czy można odliczyć" Dzięki Wam stało się to o wiele prostsze do ogarnięcia.

Pozdrawiam serdecznie

Witam. Proszę o pomoc z tymi pozycjami

1. Kotwy do drzwi

2. Maskownica

3. Naczynie wzbiorcze bezciśnieniowe

4. Mozaika z kamienia

5. Osłona wentylacyjna

6. Rączka natryskowa

7. Uchwyt prysznicowy ścienny chrom

8. Słuchawka prysznicowa

9. Wąż prysznicowy

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Przy rozliczeniu korzystałam z tej strony ale nie znalazłam tych pozycji.

http://www.gunther.com.pl/zwrotvatrozszerzony.php

Witam. Proszę o pomoc z tymi pozycjami

1. Kotwy do drzwi

2. Maskownica

3. Naczynie wzbiorcze bezciśnieniowe

4. Mozaika z kamienia

5. Osłona wentylacyjna

6. Rączka natryskowa

7. Uchwyt prysznicowy ścienny chrom

8. Słuchawka prysznicowa

9. Wąż prysznicowy

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Przy rozliczeniu korzystałam z tej strony ale nie znalazłam tych pozycji.

http://www.gunther.com.pl/zwrotvatrozszerzony.php

Ja bym się przyczepiła jedynie do 3 oraz starała się wyjaśnić co oznacza "Mozaika z kamienia" :)

Witajcie,

taka niby oczywista sprawa mnie męczy...

Budowę zacząłem w październiku, po uprawomocnieniu się PnB i od tego czasu zacząłem kolekcjonować FV. Po zwrot VATu zamierzam wystąpić w przyszłym roku ale czy na pewno będę mógł rozliczyć także FV z tego roku ?

Z tego co czytałem to tak. N 99,9 % :)

Druga sprawa, czy będą jakieś komplikacjie ze zmianami VATu w przyszłym roku ? Czy ta zmiana zadziała na rozliczenie FV z tego roku ?

Pozdrawiam.

Edytowane przez tomek4

Witajcie,

Budowę zacząłem w październiku, po uprawomocnieniu się PnB i od tego czasu zacząłem kolekcjonować FV. Po zwrot VATu zamierzam wystąpić w przyszłym roku ale czy na pewno będę mógł rozliczyć także FV z tego roku ?

Pozdrawiam.

Tak, prawo do częściowego zwrotu vat w 2011 r. będzie nadal obowiązywało. Również w stosunku do faktur z bieżącego roku.

Pierwsze pytanie - czy SWW/KU to PKWiU ?

A jeśli nie, to czy nr SWW/KU może pomóc w rozliczeniu zwrotu VAT, czy w ogóle na niego nie patrzeć?

Drugie pytanie- czy można odliczyć

1. Polistyren ekstrudowany

2. Silka

3. Ytong

4.Zaprawa murarska do Ytong-Silka

5.Płytki perforowane i kątowniki oraz kotwy (do więźby)

6. Papa PCV

7. pręt gładki

8.Dysperbit

9.Cemaplast

Z gory dziękuję

Druga sprawa, czy będą jakieś komplikacjie ze zmianami VATu w przyszłym roku ? Czy ta zmiana zadziała na rozliczenie FV z tego roku ?

Pozdrawiam.

Jeśli płacisz VAT 22%, to masz zwrot 68,18% z tych FV (o ile mówimy o załączniku VZM-1/A)... jeśli zapłacisz VAT 23%, to nadal masz do zwrotu różnice miedzy 7%, a 22%... ten 1% pozostaje w budżecie... mają zmienić % zwrotu dla FV po 31 grudnia 2010 z tego co czytałam :)

Mozaiką obłożyliśmy wannę (czego nie polecam:)) wygląda jak płytki ale zrobione są z kawałeczków kamienia, całość jest elastyczna (wymiary ok 30x30 cm)

Dziękuję

Dziękuję za pomoc,

zadzwoniłam do US i dowiedziałam się, że mozaika zalicza się do ceramiki, wiec można odliczyć VAT, od naczynia wzbiorczego również.

Pozdrawiam