agagrusz 29.11.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Witam,Belladonno mam jeszcze jedno pytanie:W 2009 roku robiliśmy przyłącze wody do działki - ponieważ musieliśmy za własne pieniądze zbudować kawałek wodociągu, to musieliśmy mieć pozwolenie na budowę. Budowa zakończona, papier z nadzoru budowlanego o zakończeniu jest. No ale robiliśmy to po to, żeby dostać pozwolenie na budowę domu - też w 2009 je dostaliśmyCzy do wniosku o zwrot vatu złożyć dwa pozwolenia? Czy tylko na dom?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 30.11.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Wystarczy pozwolenie na dom Sorry, wiem, że pytanie nie było do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 30.11.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 dzięki za odp. w takim razie składamy... i zobaczymy co się stanie :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 30.11.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Witam, Belladonno mam jeszcze jedno pytanie: W 2009 roku robiliśmy przyłącze wody do działki - ponieważ musieliśmy za własne pieniądze zbudować kawałek wodociągu, to musieliśmy mieć pozwolenie na budowę. Budowa zakończona, papier z nadzoru budowlanego o zakończeniu jest. No ale robiliśmy to po to, żeby dostać pozwolenie na budowę domu - też w 2009 je dostaliśmy Czy do wniosku o zwrot vatu złożyć dwa pozwolenia? Czy tylko na dom? Pozdrawiam Jak to mówią od przybytku głowa nie boli, wiec dołącz ksera wszystkiego co masz (co Ci szkodzi?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Des666 01.12.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Witam serdecznie, Zleciłem przygotowanie zwrotu VAT księgowej, ale mam wrażenie, że niestety została odwalona fuszerka i chciałbym się tylko upewnić, zanim zacznę robić "aferę". W odliczeniu nie zostały wzięte niektóre faktury, co wydało mi się podejrzane i zacząłem sprawdzać w Internecie te produktu i okazało się, że część z nich znalazłem bez problemu i powinny zostać odliczone. Księgowa zareagowała, że na fakturach brak PKWiU i ona nie może tego odliczyć. CZY TO PRAWDA? Czy muszę udać się s korektą do wszystkich faktur, na których brakuje PKWiU? Druga sprawa. Poniższe produkty - proszę o odpowiedź TAK/NIE czy one podlegają rozliczeniu, bo nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, a księgowa także ich nie uwzględniła. Jak dodam do tego, że to faktury na ładne kilka/naście tysięcy złotych, i jeśli okaże się, że te faktury podlegają odliczeniu to gdyby nie moja weryfikacja straciłbym pewnie sporo pieniędzy. No, ale najpierw weryfikacja: - BLOK E-18 kl. 15 (to bloczki gipsowe - cegły)- Zaprawa Murarska (nawet mam PKWiU na fakturze ale 26.64.10+00.90) a księgowa się zasłania tym, że nie ma tego numeru w wykazie, który jest tutaj:http://odzyskajvat.pl/index31.php- Cement Portl- Płyta Nida- Profile (do montażu płyt Nidowych na ścianach)- Wełna mineralna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 01.12.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Witam serdecznie, Zleciłem przygotowanie zwrotu VAT księgowej, ale mam wrażenie, że niestety została odwalona fuszerka i chciałbym się tylko upewnić, zanim zacznę robić "aferę". W odliczeniu nie zostały wzięte niektóre faktury, co wydało mi się podejrzane i zacząłem sprawdzać w Internecie te produktu i okazało się, że część z nich znalazłem bez problemu i powinny zostać odliczone. Księgowa zareagowała, że na fakturach brak PKWiU i ona nie może tego odliczyć. CZY TO PRAWDA? Czy muszę udać się s korektą do wszystkich faktur, na których brakuje PKWiU? Druga sprawa. Poniższe produkty - proszę o odpowiedź TAK/NIE czy one podlegają rozliczeniu, bo nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, a księgowa także ich nie uwzględniła. Jak dodam do tego, że to faktury na ładne kilka/naście tysięcy złotych, i jeśli okaże się, że te faktury podlegają odliczeniu to gdyby nie moja weryfikacja straciłbym pewnie sporo pieniędzy. No, ale najpierw weryfikacja: - BLOK E-18 kl. 15 (to bloczki gipsowe - cegły) - Zaprawa Murarska (nawet mam PKWiU na fakturze ale 26.64.10+00.90) a księgowa się zasłania tym, że nie ma tego numeru w wykazie, który jest tutaj: http://odzyskajvat.pl/index31.php - Cement Portl - Płyta Nida - Profile (do montażu płyt Nidowych na ścianach) - Wełna mineralna Wrrr. jak czytam ogłoszenia pt. księgowa z certyfikatem.... VZM... to dosłownie nóż w kieszeni mi się otwiera... a co ma piernik do wiatraka? to zagadnienie trzeba "przekopać", żeby się cząstkowo na tym znać, a certyfikaty, jak się tego zagadnienia nie przerobiło, to można sobie.... wszystko co wymieniłaś podlega odliczeniu... Płyta Nida.. to płyta gipsowa cyt."na fakturze ale 26.64.10+00.90) a księgowa się zasłania tym, że nie ma tego numeru w wykazie", a niby ex 26.6 z poz. 40 wykazu to co? uświadom swoją księgowa, ze w wykazie jest ogólny symbol grupowania, a konkretny materiał na FV ma rozszerzenie, wiec symbol z wykazu ma się zawierać w symbolu z FV, a nie odwrotnie... i niech się nie zabiera za coś, na czym zwyczajnie się nie zna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ado 01.12.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Witam,Proszę o pomoc z następującymi materiałami:1. walcówka fi62. masa dyspersyjna Dysperbit3. krąg betonowy fi 1004. zwężka żelbetowa5. pusta stropowy Teriva I keramzytowy6. okno połaciowe7. kołnierz do okna połaciowego8. listwa aluminiowa do obróbek komina Z góry dziękujePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 01.12.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Witam, Proszę o pomoc z następującymi materiałami: 1. walcówka fi6 2. masa dyspersyjna Dysperbit 3. krąg betonowy fi 100 4. zwężka żelbetowa 5. pusta stropowy Teriva I keramzytowy 6. okno połaciowe 7. kołnierz do okna połaciowego 8. listwa aluminiowa do obróbek komina Z góry dziękuje Pozdrawiam Co do 3 to pojawi się pytanie gdzie to wykorzystałeś/aś, co do 4, to jakoś nie pamiętam, żebym takie coś spotkała.... ale myślę, że jak wciągniesz wszystko, to nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ado 01.12.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Dzięki za szybką odpowiedź,Z kręgów betonowych wykonałem dwie studnie chłonne na działce - jedna do drenażu, druga do deszczówki. Natomiast zwężka żelbetowa to zakończenie takiej studni -przejście ze średnicy 100 na 60 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 02.12.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Witam, dzisiaj złożyłam wniosek do urzędu o zwrot. pozostaje czekać cierpliwie, a jest na co, bo do zwrotu wyszło nam 11 tys Dziękuję bardzo za pomoc wszystkim, którzy do znudzenia odpowiadają tu na pytanie "czy można odliczyć" Dzięki Wam stało się to o wiele prostsze do ogarnięcia. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 04.12.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 http://www.mi.gov.pl/2-48243e2927efb.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilia158 05.12.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Witam. Proszę o pomoc z tymi pozycjami 1. Kotwy do drzwi2. Maskownica3. Naczynie wzbiorcze bezciśnieniowe4. Mozaika z kamienia5. Osłona wentylacyjna6. Rączka natryskowa7. Uchwyt prysznicowy ścienny chrom8. Słuchawka prysznicowa9. Wąż prysznicowy Z góry dziękuję i pozdrawiam Przy rozliczeniu korzystałam z tej strony ale nie znalazłam tych pozycji.http://www.gunther.com.pl/zwrotvatrozszerzony.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 05.12.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Witam. Proszę o pomoc z tymi pozycjami 1. Kotwy do drzwi 2. Maskownica 3. Naczynie wzbiorcze bezciśnieniowe 4. Mozaika z kamienia 5. Osłona wentylacyjna 6. Rączka natryskowa 7. Uchwyt prysznicowy ścienny chrom 8. Słuchawka prysznicowa 9. Wąż prysznicowy Z góry dziękuję i pozdrawiam Przy rozliczeniu korzystałam z tej strony ale nie znalazłam tych pozycji. http://www.gunther.com.pl/zwrotvatrozszerzony.php Ja bym się przyczepiła jedynie do 3 oraz starała się wyjaśnić co oznacza "Mozaika z kamienia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilia158 05.12.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Ja bym się przyczepiła jedynie do 3 oraz starała się wyjaśnić co oznacza "Mozaika z kamienia" Mozaiką obłożyliśmy wannę (czego nie polecam:)) wygląda jak płytki ale zrobione są z kawałeczków kamienia, całość jest elastyczna (wymiary ok 30x30 cm) Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 05.12.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 (edytowane) Witajcie, taka niby oczywista sprawa mnie męczy... Budowę zacząłem w październiku, po uprawomocnieniu się PnB i od tego czasu zacząłem kolekcjonować FV. Po zwrot VATu zamierzam wystąpić w przyszłym roku ale czy na pewno będę mógł rozliczyć także FV z tego roku ? Z tego co czytałem to tak. N 99,9 % Druga sprawa, czy będą jakieś komplikacjie ze zmianami VATu w przyszłym roku ? Czy ta zmiana zadziała na rozliczenie FV z tego roku ? Pozdrawiam. Edytowane 5 Grudnia 2010 przez tomek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 06.12.2010 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Witajcie, Budowę zacząłem w październiku, po uprawomocnieniu się PnB i od tego czasu zacząłem kolekcjonować FV. Po zwrot VATu zamierzam wystąpić w przyszłym roku ale czy na pewno będę mógł rozliczyć także FV z tego roku ? Pozdrawiam. Tak, prawo do częściowego zwrotu vat w 2011 r. będzie nadal obowiązywało. Również w stosunku do faktur z bieżącego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agga1 06.12.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Pierwsze pytanie - czy SWW/KU to PKWiU ? A jeśli nie, to czy nr SWW/KU może pomóc w rozliczeniu zwrotu VAT, czy w ogóle na niego nie patrzeć? Drugie pytanie- czy można odliczyć1. Polistyren ekstrudowany 2. Silka3. Ytong4.Zaprawa murarska do Ytong-Silka5.Płytki perforowane i kątowniki oraz kotwy (do więźby)6. Papa PCV7. pręt gładki8.Dysperbit9.Cemaplast Z gory dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 06.12.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Druga sprawa, czy będą jakieś komplikacjie ze zmianami VATu w przyszłym roku ? Czy ta zmiana zadziała na rozliczenie FV z tego roku ? Pozdrawiam. Jeśli płacisz VAT 22%, to masz zwrot 68,18% z tych FV (o ile mówimy o załączniku VZM-1/A)... jeśli zapłacisz VAT 23%, to nadal masz do zwrotu różnice miedzy 7%, a 22%... ten 1% pozostaje w budżecie... mają zmienić % zwrotu dla FV po 31 grudnia 2010 z tego co czytałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechiti 06.12.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Ależ mieszają Ci nasi finansiści.. czy mozna mieć zatem nadzieję, że jeśli rozpoczynamy budowę wiosną 2011 to będziemy mogli liczyc na częściowy zwrot różnicy VAT-u?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilia158 06.12.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Mozaiką obłożyliśmy wannę (czego nie polecam:)) wygląda jak płytki ale zrobione są z kawałeczków kamienia, całość jest elastyczna (wymiary ok 30x30 cm) Dziękuję Dziękuję za pomoc, zadzwoniłam do US i dowiedziałam się, że mozaika zalicza się do ceramiki, wiec można odliczyć VAT, od naczynia wzbiorczego również. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts