aDw 12.12.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Witam serdecznie Pracujemy z żoną w Holandii , spędzamy tam większą część roku. Rozliczamy sie tam z podatku. W Polsce nie mamy żadnych dochodów. No i budujemy w Polsce dom.. Czy my takze , mozemy sie rozliczyc z materiałów bez problemu ? Czy US bedzie miał jakieś zastrzeżenia do tego , ze nie mamy w Polsce żadnych dochodów ? Z góry dziekuje za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 12.12.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Witam serdecznie Pracujemy z żoną w Holandii , spędzamy tam większą część roku. Rozliczamy sie tam z podatku. W Polsce nie mamy żadnych dochodów. No i budujemy w Polsce dom.. Czy my takze , mozemy sie rozliczyc z materiałów bez problemu ? Czy US bedzie miał jakieś zastrzeżenia do tego , ze nie mamy w Polsce żadnych dochodów ? Z góry dziekuje za pomoc Pozdrawiam Pomiędzy źródłem dochodów a zwrotem części VAT za materiały na budowę nie ma żadnego związku. Zapłaciliście VAT więc macie prawo do jego zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 12.12.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Peter, pozostaje tylko właściwość US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 12.12.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 kolejne vzm przedemną więc prosze o pomoc -rura drenażowa z geowłókniną (drenaż z rynien) -listwa przyokienna (do tynkowania) -folia budo PE żółta i czarna - wg mnie raczej nie -pręt żebro -pompa c.o LRS-40-4S I 6S bede wdzieczna za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 13.12.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 WitamProszę o pomoc. Budowę zakończyłem w 2008 roku wtedy też rozliczyłem zwrot vat za budowę.Teraz nazbierało mi się faktur bo nie wszystko było skończone. Czy mogę teraz wystąpić o zwrot vat za lata od 2008 roku do teraz, ale chyba z tytułu remontu czy jeszcze do tamtego to odnosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepejeans 13.12.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 czy zwrotowi podlegaja tylko okna drewniane?okna z tworzywa (plastyki) nie wchodzą w grę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 13.12.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Właśnie przymierzam sie do ogarnięcia tej sterty rachunków, ale mam pytanie w związku z tym.Czy ma prawo do zwrotu Vat osoba, która, nie jest właścicielem działki , ale współinwestorem budowy, ktora na niej powstaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 13.12.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Właśnie przymierzam sie do ogarnięcia tej sterty rachunków, ale mam pytanie w związku z tym. Czy ma prawo do zwrotu Vat osoba, która, nie jest właścicielem działki , ale współinwestorem budowy, ktora na niej powstaje. nie wiem jak to wyglada od strony prawnej ale u mnie było tak samo jak piszesz i US nie robił problemu, działka na męża a pozwolenie na nas obojga, faktury raz na mnie raz na meza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 13.12.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Dzięki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 13.12.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 czy zwrotowi podlegaja tylko okna drewniane? okna z tworzywa (plastyki) nie wchodzą w grę? A dlaczego nie? Wchodzi stolarka okienna i drzwiowa bez względu na materiał, z którego została wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 13.12.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 profus Faktury do dnia odbioru budynku rozliczasz jako budowę, a faktury po odbiorze jako remont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepejeans 13.12.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 A dlaczego nie? Wchodzi stolarka okienna i drzwiowa bez względu na materiał, z którego została wykonana. Dzięki, Już chyba zaczęłam fiksowac od tych zapisów w wykazie i zaczęłam mieć watpliwosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 13.12.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Witam serdecznie Pracujemy z żoną w Holandii , spędzamy tam większą część roku. Rozliczamy sie tam z podatku. W Polsce nie mamy żadnych dochodów. No i budujemy w Polsce dom.. Czy my takze , mozemy sie rozliczyc z materiałów bez problemu ? Czy US bedzie miał jakieś zastrzeżenia do tego , ze nie mamy w Polsce żadnych dochodów ? Z góry dziekuje za pomoc Pozdrawiam Jeśli złożycie w PL wniosek jako polscy rezydenci, to z dochodów holenderskich należy się rozliczać też w PL, tak w ogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 13.12.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 (edytowane) kolejne vzm przede mną więc prosze o pomoc -rura drenażowa z geowłókniną (drenaż z rynien) -listwa przyokienna (do tynkowania) -folia budo PE żółta i czarna - wg mnie raczej nie -pręt żebro -pompa c.o LRS-40-4S i 6S -hak pcv(dach) -kołnierz do okien dachowych -okna dachowe -wyłaz -dybel do obejmy -folia paroprzepuszczalna aquatec pkw 2523155092 -dybel szybki montaz -złączka do zepołu przył pex -zespół przył -folia rastrowa (do podlogowki) bede wdzieczna za odp bede wdzieczna za info Edytowane 13 Grudnia 2011 przez kiziorowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepejeans 14.12.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 czy zatyczka do parapetu podlega zwrotowi? czy dobrze odczytuje, ze emulsje gruntujace nie podlegają zwrotowi: UNI GRUNT Atlas Tytan grunt gruntujaca emulsja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mala1219 14.12.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 witam.nie mam pojęcia czy te materiały można odliczyć?? proszę o pomoc1, 23,69,19,0 zaprawa biała2, 17,20,10-90,00 siatka z włókna3, 25,24,28 zacisk szyby biały4, 28,11,10-35,19 narożnik 2,5 m5, 24,30,11-50,00 emulsja gruntująca6, 31,20,27-50,00 wtyczka z-u 16a7, 26,64,10-00,11 klej do styropianu8, 28,14,20,0 perlator m249, 33,20,24-15,14 term.zaok.rurka do pcv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 14.12.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 czy zatyczka do parapetu podlega zwrotowi? czy dobrze odczytuje, ze emulsje gruntujace nie podlegają zwrotowi: UNI GRUNT Atlas Tytan grunt gruntujaca emulsja Tu w wątku padają coraz trudniejsze pytania Znaczy się forumowicze coraz bardziej wyedukowani, i nikt już nie zapyta np. o gwoździe..., czy farbę ... Eeeeee... Emulsje tak, odczytujesz dobrze, nie podlegają zwrotowi. A zatyczka do parapetu? Myślę sobie:confused:, co to u licha może być? Ale okazuje się że cóś takiego jest!! Znalazłem! Ma stare PKWiU 25.23.15-50.99 i podlega odliczeniu. Ale dalej nie wiem co to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 14.12.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 kochani, a osprzęt do pieca w kotłowni?? - pompa cyrkulacyjna 25-60 - pompa cyrkulacyjna 25-40 - zawór trójdrogowy - naczynie przeponowe - naczynie wzbiorcze - śrubunek do pomp - wentylator elektryczny dajcie znać!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepejeans 14.12.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Tu w wątku padają coraz trudniejsze pytania Znaczy się forumowicze coraz bardziej wyedukowani, i nikt już nie zapyta np. o gwoździe..., czy farbę ... Eeeeee... Emulsje tak, odczytujesz dobrze, nie podlegają zwrotowi. A zatyczka do parapetu? Myślę sobie:confused:, co to u licha może być? Ale okazuje się że cóś takiego jest!! Znalazłem! Ma stare PKWiU 25.23.15-50.99 i podlega odliczeniu. Ale dalej nie wiem co to jest. Piter_ jesteś wielki dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apietra 15.12.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 witam Mam pytanie dotyczące VAT'u. Planuję rozpoczęcie budowy domu o powierzchni użytkowej 301,5 m2 czyli ze względu na sprawy VAT'u o 1,5 m2 za dużyRozważam dwie opcje budowy.1. Zlecenie wszystkiego firmie budowlanej i tu pytanie jaki VAT powinna naliczyć firma budowlana 8% czy 23% od całości czy może też 8% do powierzchni 300 i powyżej 23 % liczone proporcjonalnie2. Zakup materiałów indywidualnie i wynajęcie ekipy tylko do prac budowlanych - jak wyględa sprawa zwrotu VAtu za materiały w tym przypadku czy wogóle jest możliwy. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts