Tysonq 02.01.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 (edytowane) Czy puszki elektryczne podtynkowe wchodzą?Bo rozumiem, że uchwyty kablowe raczej nie. Czy kolejność faktur według dat musi być przestrzegana? Edytowane 2 Stycznia 2012 przez Tysonq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TT16 03.01.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 witama czy można odliczyć 1.odpływ liniowy?2. nogi wanny? z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.01.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 teraz TT16 masz 362 dni na to by ogarnąć temat - chyba że nie zdążyleś/aś w starym roku a budowę już zakończono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.01.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Panowie, jeśli było to przepraszam . Jak wygląda sprawa cementu z gruchy? Można odliczyć czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TT16 03.01.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 teraz TT16 masz 362 dni na to by ogarnąć temat - chyba że nie zdążyleś/aś w starym roku a budowę już zakończono no nie do końca, a właściwie ....o co chodzi??. wniosek można złożyć raz w roku. i nikt mi nie zabroni złożyć go w styczniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TT16 03.01.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Panowie, jeśli było to przepraszam . Jak wygląda sprawa cementu z gruchy? Można odliczyć czy nie? wg mnie tak beteon 26.63.10-00.10 lub nowy 23.64.10.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.01.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 no nie do końca, a właściwie ....o co chodzi??. wniosek można złożyć raz w roku. i nikt mi nie zabroni złożyć go w styczniu oczywiscie ze nie zabroni - tylko po co w styczniu skoro jeszcze beda rachunki - chyba ze nie bedzie .... bo np koniec budowy Panowie, jeśli było to przepraszam . Jak wygląda sprawa cementu z gruchy? Można odliczyć czy nie? a po co odliczac skoro dla budownictwa rodzinnego z pozwoleniem na budowe wylewaja z 8% vatem ?? chyba ze te 8 tez mozna odpisac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TT16 03.01.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 oczywiscie ze nie zabroni - tylko po co w styczniu skoro jeszcze beda rachunki - chyba ze nie bedzie .... bo np koniec budowy .. nooo rachunki były, sa i będą. ale kiedyś to czeba przerwać i wniosek o zwrot złożyć. a dlaczego np. grudzień miałby być lepsze od stycznia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TT16 03.01.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 witam a czy można odliczyć 1.odpływ liniowy? 2. nogi wanny? z góry dziękuję a wracając do pytania powyżej ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.01.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 .. nooo rachunki były, sa i będą. ale kiedyś to czeba przerwać i wniosek o zwrot złożyć. a dlaczego np. grudzień miałby być lepsze od stycznia?? bo raz w roku kalendarzowym , mogles zrobic przynajmniej czesc w grudniu i 2x np w polowie roku robiac w styczniu , kolejny raz za rok w styczniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TT16 03.01.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 bo raz w roku kalendarzowym , mogles zrobic przynajmniej czesc w grudniu i 2x np w polowie roku robiac w styczniu , kolejny raz za rok w styczniu nie mogłem w grudniu bo złożyłem w styczniu 2011 . o czym tu dyskutować? raz w roku a miesiąc wybierz sobeie sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 03.01.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 (edytowane) nie mogłem w grudniu bo złożyłem w styczniu 2011 . o czym tu dyskutować? raz w roku a miesiąc wybierz sobeie sam Ja rozpocząłem budowę w 2010r, ale przespałem sprawę i pierwszy wniosek złożyłem w styczniu 2011. Teraz jestem zmuszony, żeby złożyć w styczniu, mimo że budowy jeszcze nie ukończyłem, ale grosz się przyda Ktoś mi odpowie czy puszki elektryczne można odliczyć? Znalazłem, że uchwyty do mocowania przewodu, ale tylko flopy można obliczyć. A jak sprawa się ma do uchwytów UZP? A jak sprawa się ma do przyłącza elektrycznego? Edytowane 3 Stycznia 2012 przez Tysonq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TT16 03.01.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 a mi styczeń odpowiada ze wszystkich dostępnych miesięcy. dzięki temu teraz (idąc Twoim tokiem rozumowania) nie muszę czekać 362 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.01.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 ok - czyli u Ciebie to poprostu sie juz ciagnie ... jakis tam czas - czyli to jest konsekwencja wczesniejszych dzialan - to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TT16 03.01.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 raczej wybór niż konsekwencja ale nieistotne. bardziej interesuje mnie : odpływ liniowy nogi do wanny odliczyć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiawi 03.01.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Witam, Wiele przejrzałam w wątku, ale na część pytań nie znalazłam odpowiedzi. Z klasyfikacją raczej sobie poradziłam.Mam tylko 2 pytania:A) czy parawan nawannowy można wpisać. Wydaje mi się, że nie, ale kwota jest spora, więc wolę zapytać.B) Na fakturze mam "TAPETA". Czy mogę to wykazać? Chodzi o tapetę winylową na flizelinie - wiem, że wchodzi, ale czy przy takim opisie przejdzie? Więcej problemów mam z kwestiami formalnymi.1) Czy lepiej składać wniosek jako osoba fizyczna pozostająca w związku małżeńskim - wniosek indywidualny, czy małżonkowie wniosek wspólny.Wszystkie faktury są na mnie. Urząd Skarbowy ten sam.chodzi mi o to, żeby w przypadku konieczności wprowadzenia zmian wystarczyła tylko moja obecność - mąż nie łapie się w finansach, a zgranie obecności nas obojga jest trudne.2) w przypadku wpisywania części pozycji z faktury, gdy w kolumnie 4 wpisuję ich sumę brutto, a w kolumnie 6 (remont) sumę VAT tych pozycji z faktury mam komunikat o błędzie (że kwota przekracza 23% kwoty netto z wydatku) - rozumiem, że pomniejszyć kwotę o grosz - inaczej tego nie wpiszę bo wybrałam formularz interaktywny załącznik VZM-1/C3) Jak wykazać pozycje z faktury, gdy była sporządzana korekta. Czy właściwe będzie wykazanie numeru pierwotnej faktury, ale wartości i VAT po korekcie i załączenie obu faktur?4) Jak postępować, gdy mam fakturę zaliczkową, a później końcową, którą z nich wykazać? Co gdy nie wszystkie pozycje z takiej faktury wchodzą? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek_1 04.01.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Jeżeli złożyłem wniosek do urzędu w datą grudniową i np. w styczniu wezwą mnie do wyjaśnień i złożenia korekty, to która data będzie wiążąca do rocznego rozliczania? Grudzień 2011 czy styczeń 2012, w tym przypadku następne rozliczenie to 2013 rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 04.01.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 a mi styczeń odpowiada ze wszystkich dostępnych miesięcy. dzięki temu teraz (idąc Twoim tokiem rozumowania) nie muszę czekać 362 dni Tylko czekasz na zwrot max 4 miesiące, bo US, ma od stycznia cyrk z PIT-ami. A jak złożysz np we wrześniu to czekasz niecały miesiąc (znam z "autopsji") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 04.01.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Jeżeli złożyłem wniosek do urzędu w datą grudniową i np. w styczniu wezwą mnie do wyjaśnień i złożenia korekty, to która data będzie wiążąca do rocznego rozliczania? Grudzień 2011 czy styczeń 2012, w tym przypadku następne rozliczenie to 2013 rok A po co korekta? I nie licz na to, ze wniosek grudniowy (szczególnie z końca) rozlicza zaraz w styczniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 04.01.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Witam Tapeta tak, a parawan nie, to raczej wyposażenie. ad.1. Wniosek indywidualny służy po to, ze można złożyć dwa w roku.... tzn, jak zona złoży indywidualny w 2012, to mąż tez może złożyć indywidualny w 2012 (chociaż oczywiście w każdym dane i podpisy obojga). Przy wniosku wspólnym jedna osoba jest potrzebna, procesji całej rodziny nie trzeba ad. 2. Tak, przeważnie to sprawy dziesiątek groszy z zaokrągleń, za dużo o jeden grosz to błąd. Liczenie ręczne jest proste, np kwota brutto 500 zł, czyli VAT 500 x 0,23 1,23 = 93,495, czyli 9,50, gdyby za 9 było 0-4, to zostaje 49 ad. 3. Dokładnie tak, jak piszesz, wpisana pierwotna FV z kwotami skorygowanymi, a do wniosku ksera jednej i drugiej. ad. 4. To zależy jak ona wygląda. Ale wpisanie obu błędem nie będzie... tylko jak z zaliczkowej weźmiesz całą kwotę, to z końcowej musisz skorygować wydatek o ewentualne odrzucone materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts