rob_7 02.04.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Szybkie pytanie. Czy nie mając jeszcze pozwolenia na budowę na mnie i na żonę a mając akt własności na działkę na której będzie stał dom możemy kupować już towar który później będzie można odliczać od podatku? czy czekać 2 miesiące na pozwolenie na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMartka 03.04.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) witam prosze o pomoc czy styropian do ocieplenia domu plus kleje mozna odliczyc??Belladonna pomożesz? Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez MMartka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 03.04.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Szybkie pytanie. Jasne, ze kupować możesz, jedynie wniosek złożyć możesz mając pozwolenie, bo kopia potrzebna do VZM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 03.04.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 witam Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 03.04.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 A czy żyrandol lub oprawę oświetleniową odliczę? Na liście jest to niejednoznaczne i nie wiem o co chodzi, tak jest napisane: Żyrandol ?! - oprawa oświetleniowa - ?! 31.50.25-11.39 Czy rynny aluminiowe wraz z narożnikami, wylotami, denkami i spustami mogę odliczyć? Kilka stron wcześniej był wrzucony wyrok, w którym sąd określił żyrandole itp na tak. Rynny i akcesoria zalicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinca tinca 04.04.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 BELLADONNO jak nie Ty to nikt chyba!! Poproszę o pomoc w następujących kwestiach: - dolot zimnego powietrza do spalania (kominek) - mikroprocesorowy sterownik kominka z przepustnicą - przejście dolot- rura (kominek) - wężownika do płaszcza wodnego (kominek) dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 04.04.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Witam. Mam pytanko, czy miedź, a dokładnie rury, kształtki itp do instalacji wodnej w domu można odliczyć?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 05.04.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Belladonno, może cię to zainteresować . Kilka stron temu podawałam wyrok w sprawie żyrandoli. teraz czytam, ze dyrektor izby odwolał się od tego wyroku i NSA uchyliło ten wyrok uznając, że żyrandoli się nie odlicza. Nie ma jeszcze opublikowanego pełnego uzasadnienia. I FSK 612/11 z 06.03.2012 Czekam na uzasadnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 05.04.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Belladonno, może cię to zainteresować . Kilka stron temu podawałam wyrok w sprawie żyrandoli. teraz czytam, ze dyrektor izby odwolał się od tego wyroku i NSA uchyliło ten wyrok uznając, że żyrandoli się nie odlicza. Nie ma jeszcze opublikowanego pełnego uzasadnienia. I FSK 612/11 z 06.03.2012 Czekam na uzasadnienie O widzisz. Chociaż jedno wyjaśnione. Niestety w tym temacie mało kto chce obrać drogę sądową, a szkoda.. bo nadal ogrom niewiadomych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 05.04.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Witam. Mam pytanko, czy miedź, a dokładnie rury, kształtki itp do instalacji wodnej w domu można odliczyć? Pozdrawiam Ktoś mi odpowie, szukałem ale nie mogę znaleźć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinca tinca 05.04.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Ktoś mi odpowie, szukałem ale nie mogę znaleźć. Pozdrawiam Te rzeczy na pewno możesz odliczyć. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 06.04.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 O widzisz. Chociaż jedno wyjaśnione. Niestety w tym temacie mało kto chce obrać drogę sądową, a szkoda.. bo nadal ogrom niewiadomych Też żałuję bo jednak wyroki sądów są jakąś wskazówką, którą drogę wybrać w problematycznych kwestiach Wydaję mi się, że przy vzm-ach kwoty odrzucanych przez urzędy różnych problematycznych materiałach, nie są może tak duże, żeby ludziom się chciało iść aż do sądu i tracić czas i pieniądze. Teraz zostaje pytanie jak dalej podchodzić do tych lamp i żyrandoli.... U mnie na początku przez długi czas nie uznawaliśmy zunając, iż jest to wyposażenie. Jakis czas temu kierownictwo sie zastanowiło i zadecydowało, że w sumie to przecież jest oprawa oswietleniowa i trudno zaliczyć lub odrzucić ten sam materiał w zależności od tego jak sklep nazwał go na fakturze. A teraz po tym wyroku? wiem, że po świetach mają sie zastanawiać czy znów nie odrzucać lamp czy żyranodoli.... A my analizujący te wnioski mamy problem bo już nie wiemy czy słusznie te zyrandole zaliczamy czy nie.... Jak ja lubię takie niejasne przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nellie 09.04.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Witam wszystkich! Właśnie zaczynam swoją "przygodę" z VZM i oczywiscie od razu "pod gorke". Mam kilka faktur wystawionych w 2011 roku ale za paragony z 2010 roku wiec z 22% VAT-em. Rozumiem że w tym przypadku bez wzgledu na date wystawienia faktury musze je rozliczyc w VZM-1/B? Czy w przypadku kiedy moim zdaniem jest użyty zły kod PKWiU na fakturze (nie kwalifikuje danego produktu do odliczenia VAT) to chcac go odliczyc powinnam wpisac ten ktory jest wedlug mnie prawidlowy i napisac wyjasnienie na fakturze?Czy US uznaje tego typu wyjasnienia, bedzie sie domagal szczegolow typu z czego to jest wykonane itp?(chodzi o listwę/profil chromowany użyty jako dekor do glazury - na fakturze (z 2010 roku) kod 27.42.22-00.27 wedlug mnie mozna to podciagnac pod 27.10.70 i odliczyc). Macie jakikolwiek pomysł pod jakie PKWiU podciągnać mozaike metalowa?(malutkie ceramiczne kosteczki z metalowa powierzchnią umieszczone na plastrze i użyte jako dekor do glazury). Przepraszam jesli pytania sa dla Was oczywiste ale dla mnie to poki co czarna magia wiec z gory dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinca tinca 10.04.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 NAAN5 a może Ty mi pomożesz?? Czy mogę odliczyć: - dolot zimnego powietrza do spalania (kominek) - mikroprocesorowy sterownik kominka z przepustnicą - przejście dolot- rura (kominek) - wężownika do płaszcza wodnego (kominek) dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 11.04.2012 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 NAAN5 a może Ty mi pomożesz?? Czy mogę odliczyć: - dolot zimnego powietrza do spalania (kominek) - mikroprocesorowy sterownik kominka z przepustnicą - przejście dolot- rura (kominek) - wężownika do płaszcza wodnego (kominek) dziękuje Według mnie nic z tego nie podlega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 12.04.2012 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 czyli nie da się betonu 26.63.10 podciągnąć pod ex 26.6 - Wyroby z betonu i gipsu, z wyłączeniem: 1) płyt kamiennych surowych, 2) wyrobów ze sztucznego kamienia lastrico, w tym pomników i nagrobków - z wyjątkiem: płyt parapetowych, płyt okładzinowych stopni schodowych i ścian oraz wykładzin posadzkowych . Bo beton był wczesniej 7%. Ja rozumiem, że 26.6 oznacza wszystkie materiały, których nr PKWiU zaczyna się na 26.6, czyli też 26.63.10, a wyjątki zostały wyszczególnione w opisie , np. płyty parapetowe naan jak to wkoncu jest ,monzna odliczyć beton 26.63.10-00.90 czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 12.04.2012 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 naan jak to wkoncu jest ,monzna odliczyć beton 26.63.10-00.90 czy nie? Tak można. Beton jak najbardziej podlega odliczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 13.04.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Tak można. Beton jak najbardziej podlega odliczeniu. Jam co prawda nie naan5, ale powiem tak: można odliczyć beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 13.04.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 A z tą kantowizną nic się nie zmieniło?Nadal nie można jej odliczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 14.04.2012 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 bellladonna, naan dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts