piogron 26.02.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 A czy to bedzie następny limit czy to będzie kontynuacja tego limitu, który mi pozostał po budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 28.02.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 A czy to bedzie następny limit (...)? Wchodzisz w nowy limit. Budowa i remont to dwie różne inwestycje i limity się nie sumują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 28.02.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Jak zrobię odbiór budynku i po tej dacie będę kupował materiały, czy będę mogl je odliczac jako budowe czy to bedzie juz remont i bedzie obowiązywał niższy limit? A czy to bedzie następny limit czy to będzie kontynuacja tego limitu, który mi pozostał po budowie? Wchodzisz w nowy limit. Budowa i remont to dwie różne inwestycje i limity się nie sumują. Limit to jedno ale czas, czyli 5 lat (limit 5 - cio letni) oraz przedmiot (podmiot) odliczenia to drugie. Możesz prowadzić kilka, kilkanaście budów i remontów ale nie tych samych, co oznacza, że jak odliczmy na budowę domu to na remont innego domu (mieszkania) możemy odliczać. Tu cię złapią tak nie jest to do przejścia - w dopiero co oddanym budynku remont? Kontrola gwarantowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 01.03.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 a czy remont od razu musi się kojarzyć z przebudową/odnowieniem starego domu / mieszkania, jest taka definicja ? remont to wprowadzenie jakiejś zmiany - można to robić w starym budynku (a nawet trzeba) ale można i w nowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 01.03.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 a czy remont od razu musi się kojarzyć z przebudową/odnowieniem starego domu / mieszkania, jest taka definicja ? remont to wprowadzenie jakiejś zmiany - można to robić w starym budynku (a nawet trzeba) ale można i w nowym No niestety są definicje w prawie budowlanym i tak: budowa - należy przez to rozumieć wykonywanie obiektu budowlanego w określonym miejscu, a także odbudowę, rozbudowę, nadbudowę obiektu budowlanego przebudowa - należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem charakterystycznych parametrów, jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość, szerokość bądź liczba kondygnacji; w przypadku dróg są dopuszczalne zmiany charakterystycznych parametrów w zakresie niewymagającym zmiany granic pasa drogowego remont - należy przez to rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym Tak więc jest różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 01.03.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 ej tam... to tylko słowa jak widać do remontu można podciągnąć i przebudowę szczególnie jeśli dotyczy to prac wewnątrz budynku może przestańmy tak literalnie podchodzić do wszystkiego bo zwariujemy np mozna przebudować łazienkę i potraktować to jako remont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geerbil 02.03.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Witam, czy miał ktoś z was problem, że było tyle faktur i nie zmieściliście się na tych dwóch stronach vzm? Ja mam taki problem, i nie wiem czy można dopiąć kolejną stronę taką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.03.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 pewnie ... dokładasz kolejną kartkę z opisem FV, jak braknie to kolejną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruvva 02.03.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 WItam, Słuchajcie moze ktos sie orientuje i będzie mi w stanie pomoc.W 2010 remontowałem mieszkanie i wystąpiłem o zwrot VAT, który otrzymałem w tym samym roku.Mieszkania juz nie mam ale zamiast tego mam rozpoczętą budowę domu. No i mam pytanie, czy ja nadal kontynuuje poprzedni okres 5 letni ulgi remontowej, czy rozpoczynam nowa ulgę budowlana od 2013 roku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 02.03.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 WItam, Słuchajcie moze ktos sie orientuje i będzie mi w stanie pomoc. W 2010 remontowałem mieszkanie i wystąpiłem o zwrot VAT, który otrzymałem w tym samym roku. Mieszkania juz nie mam ale zamiast tego mam rozpoczętą budowę domu. No i mam pytanie, czy ja nadal kontynuuje poprzedni okres 5 letni ulgi remontowej, czy rozpoczynam nowa ulgę budowlana od 2013 roku?? Nie, nie kontynuujesz ulgi remontowej. Rozpoczynasz nowy limit w związku z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 02.03.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Witam, czy miał ktoś z was problem, że było tyle faktur i nie zmieściliście się na tych dwóch stronach vzm? Ja mam taki problem, i nie wiem czy można dopiąć kolejną stronę taką? pewnie ... dokładasz kolejną kartkę z opisem FV, jak braknie to kolejną Dokładnie tak jak napisał Jacekss. Możesz nawet z tych załączników książkę napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 03.03.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Limit to jedno ale czas, czyli 5 lat (limit 5 - cio letni) oraz przedmiot (podmiot) odliczenia to drugie. Możesz prowadzić kilka, kilkanaście budów i remontów ale nie tych samych, co oznacza, że jak odliczmy na budowę domu to na remont innego domu (mieszkania) możemy odliczać. Tu cię złapią tak nie jest to do przejścia - w dopiero co oddanym budynku remont? Kontrola gwarantowana. Chodziło mi o to,że muszę zrobić odbió budynku ze względu na umowę z bankiem,ale nie mam jeszcze klinkieru na elewacji i tynku na zewnątrz. A później po odbiorze dobrze byłoby to odliczyć. Więc po odbiorze nie mogę tego uznać za budowę i skorzystać z ulgi budowlanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aran 03.03.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam, Czy ktoś orientuje się czy można odliczyć folie wewnętrzne stosowane przy ciepłym montażu okien? Z tego co się doczytałem taśmy rozprężne wchodzą. I jeszcze pytanie co z taśmą z włókna szklanego (flizelina). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurasus 03.03.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 WitamJestem osobą bezrobotną, w ubiegłym roku rozpocząłem budowę domu jednorodzinnego.Pieniądze na budowę dostałem od rodziców z zagranicy (posiadam wszystkie potwierdzenia na przekazy pieniężne z Western Union ).Czy mogę jako bezrobotny odliczyć VAT na materiały budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 03.03.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Chodziło mi o to,że muszę zrobić odbió budynku ze względu na umowę z bankiem,ale nie mam jeszcze klinkieru na elewacji i tynku na zewnątrz. A później po odbiorze dobrze byłoby to odliczyć. Więc po odbiorze nie mogę tego uznać za budowę i skorzystać z ulgi budowlanej? Najlepszym rozwiązaniem byłoby zakup klinkieru i tynku (klinkier przetrwa, ale co z tynkiem?). Zależy jak długo odciągniesz w czasie klinkier i tynk i czym masz kasę aby to kupić teraz. Jak masz to kup i dawaj do rozliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 03.03.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam Jestem osobą bezrobotną, w ubiegłym roku rozpocząłem budowę domu jednorodzinnego. Pieniądze na budowę dostałem od rodziców z zagranicy (posiadam wszystkie potwierdzenia na przekazy pieniężne z Western Union ). Czy mogę jako bezrobotny odliczyć VAT na materiały budowlane? Co ma jedno z drugim? Skąd masz kasę na budowę to cię sprawdzą, napiszmy w innym dziale US, a odliczasz podatek VAT od zakupionych już materiałów (musiałeś kasę wydać aby otrzymać fakturę). Odliczaj spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.03.2013 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Być może już było, ale w innym wątku ktoś z US dostał polecenie przedstawienia dziennika budowy. Jak to wygląda formalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 04.03.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 a na jakim etapie kazano mu ten dziennik przynieść? bo do złożenia wniosku nie sklada się dziennika, w instrukcji nic nie ma o dzienniku, tylko PnB sie załącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.03.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Podaję link http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212548-Urz%C4%85d-Skarbowy-leci-w-kulki&p=5842394&viewfull=1#post5842394 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 04.03.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 to faktycznie naczelnik US chyba fiksuje po cholerę mu DB, co z niego się dowie ekstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts