wojgoc 09.09.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Mam pytanie do tych, którym US przedłużał weryfikację dokumentów, bo coś się nie zgadzało.Czy US przesyłając postanowienie o przedłużeniu weryfikacji zwrotu i wymieniając w tym postanowieniu konkretne f-ry, do których ma zastrzezenia - niewidoczne dokładnie opisy pozycji na f-rze i kwoty zakupu netto i brutto, może wydać kolejne postanowienie, wykazując materiał dowodowy ze złozonych f-r nie tylko z tych wczesniejszych ale też kilkanascie innych???1 postanowienie zostało wystawione w ostatnim dniu jaki US miał na weryfikację dokumentów, 2 postanowienie również zostało wystawione w ostatnim dniu jaki US wyznaczył sobie na weryfikację 1 postanowienia.Poza tym - czy liczy sie data wystawienia postanowienia przez US czy data wysłania tego postanowienia??? Postanowienie wysłane do mnie przez US ma date stempla pocztowego 20.08 a postanowienie ma date 18.08 - ostatni dzień, jaki US wyznaczył sobie na załatwienie sprawy. Czy można powiedzieć, że US nie zmieścił się w wyznaczonym terminie na załatwienie sprawy i można wystąpić o odsetki i anulowanie postanowienia 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 09.09.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Czy kocioł elektryczny do CO można odliczyć?Mam też podgrzewacz objętościowy do cwu Galmeta 140l, Coś mi się wydaje że ani jednego ani drugiego nie mogę odliczyć, ale może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 10.09.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Czy kocioł elektryczny do CO można odliczyć? Mam też podgrzewacz objętościowy do cwu Galmeta 140l, Coś mi się wydaje że ani jednego ani drugiego nie mogę odliczyć, ale może się mylę? [TABLE=class: pit_tabela, width: 100%] [TR] [TD] ex 25.21.12.0[/TD] [TD] Kotły centralnego ogrzewania wytwarzające gorącą wodę lub parę o niskim ciśnieniu - z wyłączeniem kotłów parowych innych niż: - kotły grzewcze parowe stalowe i żeliwne dla budownictwa; - kotły grzewcze parowe stalowe[/TD] [/TR] [TR=class: row2] [TD] 47[/TD] [TD] 25.21.13.0[/TD] [TD] Części kotłów centralnego ogrzewania[/TD] [/TR] [TR] [TD] 48[/TD] [TD] ex 25.29.11.0[/TD] [TD] Zbiorniki, cysterny, kadzie i podobne pojemniki (z wyłączeniem pojemników na sprężony lub skroplony gaz), z żeliwa, stali lub aluminium, o pojemności > 300 l, niewyposażone w urządzenia mechaniczne lub termiczne - wyłącznie wymienniki ciepła i naczynia wyrównawcze c.o. i c.w., zasobniki ciepłej wody, zbiorniki w oczyszczalniach ścieków - ze stali[/TD] [/TR] [/TABLE] myślę, że możesz odliczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 10.09.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 kocioł ok spróbuję , ale podgrzewacz ma < 300l i ma grzałkę , więc nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rayden 21.09.2014 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Dostałem zwrot 4 sierpnia 2014 czyli ok 1 m-ca od ostatniej poprawki. Źle nie jest ale cudownie też nie było 2 a 5 mc to jest jednak różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojo117 29.09.2014 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 WitamProszę o pomoc. Czy można odliczyć:1) Dysperbit2) Kotwy do ściany trójwarstwowej firmy HABE (jest to kotwa ze stali nierdzewnej)3) Taśma kalenicowa OPTI-DUO-ROLL4) Złącza kątowe równoramienne (na fakturze 22.23.12.0)5) Masa szpachlowaProszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 06.10.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Witam muszę się zabrać za rozliczenie faktur z roku 2013 - wcześniej składałam 2 wnioski - zwroty dostałam, jeden z korektami - przy czym zadzwonili poprosili żeby mąż przyjechał do US - poprawili to razem na miejscu - w sumie od razu po tej poprawce zostało to przekazane do przelewu.Ale mam gorącą prośbę mógłby ktoś wrzucić aktualne linki do przepisów, a raz stąd miałam takiego "przetworzoną" listę z materiałami (komentarzami) co urzędy raczej akceptują a co nie. Macie jakieś ciekawe (pomocne) materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mika55 24.10.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Podbijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GoksaP 03.02.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Cześć, Mam pytanie odnośnie zwrotu VATu w 2015 roku - jak to jest? Czy ulga na materiały budowlane nadal istnieje?Co w przypadku, gdy buduję dom o pow. 150 mkw? To już mnie z miejsca dyskwalifikuje? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 03.02.2015 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 nie istnieje, jedynie wydatkl PONIESIONE do końca 2013 możesz odliczać ale też musisz mieć pozwolenie na budowę z tamtego okresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GoksaP 05.02.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Ok, szkoda. A co w przypadku, gdy mam działalność gospodarczą (głównie projektową, ale mam wpisane w PKD usługi budowlane, itd.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbtd 21.02.2015 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Witam, czy można odliczyć VAT od: 1. zaworów do baterii 2.wężyków do baterii, 3. przyłączy i kolanek (np. do WC)? Jak jest w końcu z: 1. listwami i łącznikami do nich (narożniki, zakończenia itp.) 2. fugami, silikonami? Znalazłem na ten temat sprzeczne informacje. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbtd 13.03.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Bardzo proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 15.03.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 od 1 stycznia można rozliczyć VAT w dwóch przypadkach :1) albo jeśli to dotyczy faktur wystawionych do 31 grudnia 2013 2)albo jeśli dotyczy sytuacji po 1 stycznia 2014 jeśli: to tak naprawdę jest istotną kwestią powierzchnia domu. Mamy prawo do uzyskania zwrotu VAT uwzględniając poniższe warunki: 1) Budowany dom nie może przekroczyć 100m2 powierzchni użytkowej2) W domu może być wyłącznie jeden lokal mieszkalny,3) Pozwolenie na budowę musi być wydane po 1 stycznia 20144) Inwestor nie może skończyć 36 lat przed końcem roku kalendarzowego, w którym wydano pozwolenie na budowę5) Nie można być właścicielem innej nieruchomości Na wypłatę zwrotu czeka się do 4 miesięcy.Wniosek o kredyt składamy poza programem MDM a wnioskuje się o zwrot po spełnieniu powyższych warunków bezpośrednio do Urzędu Skarbowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tessau 14.05.2015 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 A czy z oświetlenia można starać się o zwrot VAT-u? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 02.08.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Wniosek o kredyt składamy poza programem MDM a wnioskuje się o zwrot po spełnieniu powyższych warunków bezpośrednio do Urzędu Skarbowego. do zwrotu VAT jest potrzebny jakiś konkretny kredyt MDM ? czy mogę wziąć dowolny kredyt, w dowolnym miejscu a o zwrot podatku VAT i tak się ubiegać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavbud 01.09.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Szanowni Państwo Proszę o interpretację ustawy z dnia 27.09.2013 r (poz1304) o pomocy państwa w nabyciu pierwszego mieszkania przezmłodych ludzi w zakresie rozdziału 4 "Zwrot osobom fizycznymniektórych wydatków poniesionych w związku z budową pierwszegowłasnego mieszkania". Otóż na początku wspomnę, że na moje pytanie nie potrafiodpowiedzieć Urząd Skarbowy w Szczecinie (miejsce w którymprzebywam), a także ministerstwo finansów w tym krajowa informacjapodatkowa informując przy tym iż nie są autorami ustawy do którejsię odwołuję. W związku z powyższym moje pytanie kieruję do Państwa. Szanowni Państwo ustawa (rozdział 4) umożliwiająca dokonanie zwrotuVAT (częściowego) dla osób młodych (<36lat), przy budowiepierwszego domu informuje w pkt. 2 iż warunkiem koniecznym douzyskania tej możliwości jest realizacja przedsięwzięcia napodstawie pozwolenia na budowę wydanego po dniu 1 stycznia 2014r. Wodniesieniu do tego kryterium należy wspomnieć że w dniu28.06.2015r nastąpiła długo oczekiwana nowelizacja PrawaBudowlanego gdzie po wejściu w życiu nowych przepisów są możliwedwa sposoby rozpoczęcia prac budowlanych: rozpoczęcie budowyzgodnie ze starą procedurą (z pozwoleniem na budowę) lub z nową(bez pozwolenia, ale ze zgłoszeniem). Ta druga możliwość jest owiele szybsza ponieważ oszczędza kilka tygodni utraconego czasu naprocedury. W kontekście naszej ustawy o pomocy młody - niefortunneodniesienie się do Pozwolenia na Budowę (prawdopodobnie autorzy nieprzewidzieli możliwości skrócenia tej drogi - zgłoszeniem) w moimrozumowaniu dyskwalifikuje (choć chciałbym się mylić) wykonaniebudowy domu jednorodzinnego na zgłoszenie a później spełniającwszystkie inne warunki MDM ubiegania się o zwrot osobom fizycznymniektórych wydatków. Reasumując zarówno Ja jak i wiele innych osób stoję przed trudnymwyborem zainwestowania w pierwsze lokum (w tym wypadku dom - nie oddevelopera), czyli wyłożenie ok 500 000,00 zł i chciałbym przy tymuzyskać jaką kol-wiek pomoc se strony Państwa, czyli uzyskaćczęściowy zwrot VAT. Abstrahując od tego, że pomoc w tym wypadku wporównaniu do dopłat do kredytów czy też wcześniejszychnielimitowanych odliczeniach VAT w budownictwie wydaje sięsymboliczna jednakże dla mnie jak i mojej rodziny (2+2) spełniającpozostałe kryteria każda pomoc w "inwestycji życia"będzie wskazana. Proszę o zajęcie stanowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavbud 01.09.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 kontynuacja wątku DOM z MDM oraz zwrot VAT witam w kontekście przywołanego na stronie zestawienia grup materiałowych zadam pytanie czy pompa ciepła, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem oraz ogrzewanie podlogowe podlegają możliwości odliczenia podatku wat w ramach MDM (nie widzę żadnej podgrupy aby przyporządkować) w tym miejscu zapytam również co jest bardziej opłacalne dla inwestora skorzystanie z MDM i zbieranie faktur (odliczenie różnicy w podatku np 23 a 7) czy tez zakup materiałów z usługą montażu (dostępny dla wszystkich z poza MDM) który zamienia VAT 23 na 8 i nie ma limitu odpisu ? czy to nie wychodzi na to samo a MDM jest zwykłym mydleniem oczu przez Państwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 02.09.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 co jest bardziej opłacalne dla inwestora skorzystanie z MDM i zbieranie faktur (odliczenie różnicy w podatku np 23 a 7) czy tez zakup materiałów z usługą montażu (dostępny dla wszystkich z poza MDM) który zamienia VAT 23 na 8 i nie ma limitu odpisu ? czy to nie wychodzi na to samo a MDM jest zwykłym mydleniem oczu przez Państwo? lepiej brać odrazu na 8%, MDM da Ci to samo (jesli ten material nie jest wykluczony), ale zwrot podatku masz odroczony (dopiero po wprowadzeniu sie) a jak bierzesz z usluga na 8% to masz z gory pomniejszone o ta roznice podatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 10.09.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Znalazłem jeszcze jakieś stare faktury z 2012 i 2013 roku i chciałbym z nich odzyskać Vat za mat. bud. - rozumiem, że jeszcze można. Niestety na większości z nich nie ma PKWiU. Proszę o pomoc jakie pozycje można odliczyć1. Stal zbrojeniowa2. drewno egzotyczne (legary, deski) - przeznoczne na taras3. zaprawa cementowa4. śruby, wkręty, kątowniki stalowe5. klej do siatki6. lakiery, bejce7. stalowe kotwy (takie do kotwienia słupów stalowych w ziemi)8. legary/słupy z drewna iglastego9. bloczki betonowe (to chyba tak)10. rury, kształtki, odpływy rynnowe (kanalizacyjne i wentylacyjne) z PCV (to chyba tak)11. oprawy oświetleniowe (to chyba tak)12. piasek, żwir (to chyba tak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts