Bart 10.01.2006 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 A co z farbami?Ja mam na fakturze 24.30.11 i jakoś nie mogę tego znaleść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 10.01.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 A co z farbami? Ja mam na fakturze 24.30.11 i jakoś nie mogę tego znaleść? Dwa posty wyżej, Grabol odpowiedział na Twoje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 10.01.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Jak to jest z ta szczegółowościa PKWiU?Jeśli na liscie do odpisu mamy np 26.6 a na fakturze (przykkładowo) 26.60.10 to rozumiem, że na fakturze mam wariant bardziej szczegółowy i wszystko co zaczyna się na 26.6 moge odliczać (niezależnie jakie są pozostałe cyfry)?A jeżeli sytuacja jest odwrotna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 10.01.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 i wszystko co zaczyna się na 26.6 moge odliczać (niezależnie jakie są pozostałe cyfry) chyba ze na liscie przy pozycji 26.6 jest symbol ex, a w tekscie jest napisane ze z wyjatkiem towaru xxx. ( a towar xxx jest na twojej fakturze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 10.01.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Ponawiam pytanie, czy przysługuje jeden limit na osobę, czy dwa jeśli ktoś buduje dwa budynki???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 10.01.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 a bojler/zasobnik na ciepla wodę? mam taki 140 l, czy odlicza sie vat czy nie? nie wiem pod co go zaklasyfikowac a pkw nie mam:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 10.01.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Zgodnie z informacjami na stronie Muratora: "Warto pamiętać, że 22-proc. stawkę VAT płaciliśmy przed 1 maja ubiegłego roku m.in. wkręty, kołki rozporowe, siatkę i tapety z włókna szklanego, a także kamień brukowy i kostkę granitową." cos mi sie nie zgadza, na liscie materiałów do odlicznia jest: ex26.14.12 - arkusze cienkie, maty,materace, tektura i inne artykuły z włókienszlanych, poza tkaninami - z wyłaczeniem mat szklanych bezalkalicznych. Tak więc siatke z włókna powinno dać sie odliczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 10.01.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 a bojler/zasobnik na ciepla wodę? mam taki 140 l, czy odlicza sie vat czy nie? nie wiem pod co go zaklasyfikowac a pkw nie mam:( Ale taki do kotła czy elektryczny? Elektryczny to chyba: 29.71.25-50 Ogrzewacze wody elektryczne inne niż natychmiastowe A zwykły to może: ex 29.72.14 Podgrzewacze wody o działaniu natychmiastowym lub akumulacyjne, nieelektryczne – wyłącznie piece grzewcze i podgrzewacze Ewentualnie (na siłę): 28.22.13-00.00 Części kotłów centralnego ogrzewania 28.30.12 Instalacje pomocnicze do stosowania wraz z kotłami; kondensatory do zespołów energetycznych na parę wodną lub inne rodzaje pary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 10.01.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Czarno to widzę.Przekopałem się przez moje rachunki - warunki do zwrotu VAT jak na razie spełnia 63 rachunki. Założyłem, ze nie odpuszczę ani złotówki.W dalszym ciagu mam wiele wątpliwości, jak i większość piszących w tym wątku.1. Kłopoty z określeniem symbolu PKWiU. Bo na przkład gwoździe na moim rachunku mają numer 28.73.14, a takiego numeru w wykazie Ministra nie ma. Na innych rachunkach gwozdzie nie mają PKWiU.Płyty gipsowo-kartonowe nie mają na rachunku PKWiU. W hurtowni z materiałami do suchaj zabudowy mówią, że przed 01.05.2002 na cały ich asortyment (a więć również na wkręty?) obowiązywał 7% Vat. Przykłady można mnożyć i bedą na pewno pojawiać się na Forum.2. Jak fiskus sobie z tym poradzi? Ja przy moich łacznie 150 rachunkach musiałem je ponumarować i jakoś jestem w stanie to opanować.W PIT-cie z wykazem rachunków życzą sobie numer faktury, datę wystawienia, NIP sprzedawcy i kwoty. Wyobraźcie sobie, jak pracownik Urzedu Skarbowego przegląda xera rachunków, które przecież wcale nie muszą być ułożone w jakimś logicznym ciągu i porównuje je z wykazem.I to wszystko razy tysiace osób starających się o zwrot VAT.Jaki był sens podwyższania VAT, żeby teraz zwracać pieniądze w takim zamieszaniu?Proponuję przyznać nagrodę osobie. która pierwsza uzuska zwrot VATza materiały budowlane i podzieli się z nami doswiadczeniami.Revo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekww 10.01.2006 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Witam Takie pytanie już padło,ale nie widzę odpowiedzi.W 2005 zaczołem budowę domu,ale wcześniej odliczałem z ulgi remontowej(remont mieszkania).Teraz mam faktury na materiały budowlane na budowę domu, więc jaki limit odlicznia jest w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras74 10.01.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 A jeżeli pozwolenie jest na żonę, a faktury na mnie, czy możemy się ubiegać o zwrot VAT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.01.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Witam Takie pytanie już padło,ale nie widzę odpowiedzi.W 2005 zaczołem budowę domu,ale wcześniej odliczałem z ulgi remontowej(remont mieszkania).Teraz mam faktury na materiały budowlane na budowę domu, więc jaki limit odlicznia jest w moim przypadku. rs6000 odpowiedział ... Jasne, tylko mniejszym wskaźnikiem zamiast 68 % to 53% z kawałkiem. Dotyczy faktur po 30 kwietnia 2004. Pozdro pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 10.01.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Witam Takie pytanie już padło,ale nie widzę odpowiedzi.W 2005 zaczołem budowę domu,ale wcześniej odliczałem z ulgi remontowej(remont mieszkania).Teraz mam faktury na materiały budowlane na budowę domu, więc jaki limit odlicznia jest w moim przypadku. rs6000 odpowiedział ... Jasne, tylko mniejszym wskaźnikiem zamiast 68 % to 53% z kawałkiem. Dotyczy faktur po 30 kwietnia 2004. Pozdro pzdr A Tomik_B w bliźniaczym wątku na "prawie" odpowiedział tak: A może ktoś spotkał się z następującym problemem: Za rok 2004 wykorzystałam ulgę remontową w pełnym zakresie, czyli jak rozliczam faktury z 2004 (po 1.05 oczywiście) do zwrotu Vat mnożę przez 0,5523. Czy rozliczając wydatki z 2005, stosuję mnożenie przez 0,6816?? Dla mnie logiczne jest że tak, bo ulgi remontowej za rok 2005 już nie wykorzystuję, ale jak zinterpretuje to szanowny US? Wysłałam już liścik z prośbą o interpretację, ale pewnie nie ja jedna mam taką zagwozdkę, może ktoś jest już oświecony?? Nam, pani z US potwierdziła, że wszystkie faktury z 2004 roku, które przekraczają limit ulgi budowlanej mamy rozliczać współczynikiem 0,6816. Czyli, w Twoim przypadku za 2005 rok możesz odzyskać większą kasę. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 10.01.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Jednoczesnie staram sie o zwrot vatu jak równiez korzystam z ulgi remontowej. Ale robie to w taki sposob ze towary za ktore nie nalezy mi sie zwrot vatu odliczam w ramach ulgi remontowej, a towary za ktore nalezy sie zwrot wykorzystuje tylko do tego celu.I teraz problem, czy w takim przypadku nalezy mi sie wiekszy zwrot vatu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 11.01.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 up up Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 12.01.2006 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Jednoczesnie staram sie o zwrot vatu jak równiez korzystam z ulgi remontowej. Ale robie to w taki sposob ze towary za ktore nie nalezy mi sie zwrot vatu odliczam w ramach ulgi remontowej, a towary za ktore nalezy sie zwrot wykorzystuje tylko do tego celu. I teraz problem, czy w takim przypadku nalezy mi sie wiekszy zwrot vatu ? Tak, w formularzu ... są dwie kolumny. Całe zamieszanie wynika z tego, że przy towarach które odliczamy w ramach ulgi dostajemy 19% zwrotu od cen brutto, tj z 22% VAT-em. Należałoby więc skorygować zwrot VATu o te 19% i dlatego te towary mają inny współczynnik wynikający z prostego obliczenia tego "nadzwrotu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 23.01.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Mam pytanie czy rynny plastikowe i komin systemowy np. Schiedla kwalifikuje się do zwrotu vat? tak studiuję ten wykaz i nic nie mogę wymyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 23.01.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Mam pytanie czy rynny plastikowe i komin systemowy np. Schiedla kwalifikuje się do zwrotu vat? tak studiuję ten wykaz i nic nie mogę wymyśleć Ja odliczyłam rynny plastikowe. Na fakturze maja numer PKWiU 25.23.15-50.42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 23.01.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 dzięki joanko to jeszcze z kominem mam zagwozdkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolcia27 23.01.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 witam... mam pytanie...CZY KTOŚ JUZ ZAŁATWIAŁ DOKUMENT o STANIE ZAAWANSOWANIA INWESTYCJI - jeden z papierków jakie trzeba dołączyć DO TEGO WNIOSKU O ZWROT, chyba musi wystawić to Kierownik budowy...tak myślę....i czy za to się płaci i ile?.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts