Byszek 09.10.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Niestety nie możesz odliczyć tych rzeczy. Z kodów zaczynających sie na 24.30 są tylko trzy ,a mianowicie 24.30.22-53.10 24.30.22-53.20 24.30.22-60.00 dalsze kody to już 24.62 ok. dzięki szkoda 1.a co z tymi ostatnimi wkretami do drzewa 4,2x70 i 4,5x80? inne takie rzeczy bez symboli PKWiU posiadam, a mianowicie: 2.taśma maskująca 25/33 i 48/33 3.wkręty 4/30 4.płótno rolka 60 5.bloczek-krążek budowlany linow.100/110M(to chyba wkrety jakieś?) 6.podkładka do izolacji 45/20MM 7.siatka ścierna 40 8.gwoździe śrubowe 30x60 MM ocynk i 38x70mm 9.gips/w/wkręty TD-55MM pytam o te pierd..., bo mam duże ilości-ja odliczam budowe, a tata rówoczesnie remont Niestety NIC z tych rzeczy Witam, zwracam się z prośbą o pomoc do Zuzuka i Byszka, co z niżej wymienionych materiałów elektrycznych można odliczyć: - XzTKMpw - YKY zo TAK - YDYp zo - WDXpek przewód - USMP 1 UCHWYT - opaska kablowa NIE - HO5VV-F ?? - UTP NIE - LGY TAK - rura karbowana TAK - zaślepka puszki NIE - rura termokurczliwa TAK - puszka S-60DF głęboka łączeniowa NIE - puszka A-11 pusta NIE - YWDek -75-0.59/3.7+OMY p. koncentryczny hybrydowy NIE - folia kablowa niebieska NIE - YTKSY przewód NIE - szybkozłączka istal TAK - oprawka ceramiczna TAK - PF-431 automatyczny przełącznik NIE - S 301 B 6A ?? - SM-325 230V 4Z AC STYCZNIK NIE - P-304 25A/30mA wyłącznik różn-prądowy NIE - komc. tulej. ?? - szyna BI3 NIE - końcówka KOS-16 ?? - ochronnik 4P B+C NIE - uchwyt wkręcany UWKL-L80 - UZIOM L-3000 - akcent GP-1AZ gniazdo 130 NIE - WP-8 łącznik żaluzyjny NIE - oprawa kanałowa owal TAK - rura RL 16 PCV TAK - dławica PG 16 ?? - rura GUS16 TAK - perzekaz. sygnal.3F NIE Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem co zrobić z tymi materiałami. Pozdrawiam Ewelina Tam gdzie ?? napisz coś wiecej, może cos poradzimy. To tak na szybko i sorki za zwłokę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 10.10.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Byszku szkoda , ale dzięki wielkie za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Ania 10.10.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 czesc.mam pytanie pewnie z kategorii tych glupich ale spytam.jeszcze w tym roku zaczynam gromadzic materialy na budowe. jako inwestor jestem wpisany razem z zona. czy przy zakupie materialow na fakturze ma widniec moje i zony imie czy wystarczy tylko jednego z nas?? oczywiscie chodzi o pozniejszy zwrot wat.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 10.10.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 czesc. mam pytanie pewnie z kategorii tych glupich ale spytam. jeszcze w tym roku zaczynam gromadzic materialy na budowe. jako inwestor jestem wpisany razem z zona. czy przy zakupie materialow na fakturze ma widniec moje i zony imie czy wystarczy tylko jednego z nas?? oczywiscie chodzi o pozniejszy zwrot wat. pozdrawiam no to chyba zalezy od tego czy sie wspólnie rozliczacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Ania 11.10.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 no wlasnie nie wiem jak lepiej czy mamy sie wspolnie rozliczac czy tylko jedno z nas...jeszcze nie bralismy zadnych faktur i zastanawiam sie jak brac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 11.10.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Jeśli nie macie rozdzielności majątkowej to możecie tylko wspólnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Ania 11.10.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 11.10.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 rozdzielność nie ma nic do tego.rozliczanie wspólne czy indywidualne (możliwe, jeżeli oboje małżonkowie złożą wniosek, każdy swój) - bez znaczenia, limit jest wspólny na całe małżeństwo (nawet przy rozdzielności majątkowej, jedynie sądowa separacja coś zmienia). w tej sytuacji... możecie brać faktury na kogokolwiek z Was.potem możecie złożyć jeden wniosek (wybrać US żony lub męża dowolnie) i wrzucić wszystkie, albo podzielić na Jej i Jego i złożyć dwa odrębne (każdy do swojego US, bez wyraźnych korzyści, chyba że dzielicie wydatki i kasę i każdy chce dostać osobno swój zwrot na swoje konto). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Ania 11.10.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 rozdzielność nie ma nic do tego. rozliczanie wspólne czy indywidualne (możliwe, jeżeli oboje małżonkowie złożą wniosek, każdy swój) - bez znaczenia, limit jest wspólny na całe małżeństwo (nawet przy rozdzielności majątkowej, jedynie sądowa separacja coś zmienia). w tej sytuacji... możecie brać faktury na kogokolwiek z Was. potem możecie złożyć jeden wniosek (wybrać US żony lub męża dowolnie) i wrzucić wszystkie, albo podzielić na Jej i Jego i złożyć dwa odrębne (każdy do swojego US, bez wyraźnych korzyści, chyba że dzielicie wydatki i kasę i każdy chce dostać osobno swój zwrot na swoje konto). dzieki. pozdrawia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 11.10.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 O to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 12.10.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 czesc. mam pytanie pewnie z kategorii tych glupich ale spytam. jeszcze w tym roku zaczynam gromadzic materialy na budowe. jako inwestor jestem wpisany razem z zona. czy przy zakupie materialow na fakturze ma widniec moje i zony imie czy wystarczy tylko jednego z nas?? oczywiscie chodzi o pozniejszy zwrot wat. pozdrawiam obojętnie na jednego z Was - dowolnego, lub na oboje pytałam w Urzędzie, bo u nas konkubinat, pozwolenie na dwoje ba, nawet mogę konkubentowi dać "moje" faktury i on je rozliczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 13.10.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Ja już złożyłam dokumenty do US i wybrałam opcję rozliczania raz w roku, ale mam pytanko (być może trochę głupie), czy oznacza to, że w przyszłym roku też będę musiała się rozliczyć? Pytam gdyż przewiduję rok przerwy w inwestycji i właściwie to nie będę miała się z czego rozliczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 13.10.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Ja już złożyłam dokumenty do US i wybrałam opcję rozliczania raz w roku, ale mam pytanko (być może trochę głupie), czy oznacza to, że w przyszłym roku też będę musiała się rozliczyć? Pytam gdyż przewiduję rok przerwy w inwestycji i właściwie to nie będę miała się z czego rozliczać? Gdyby trzeba było rozliczać się co roku nie nazwaliby tego wnioskiem tylko rozliczeniem rocznym To jest Twpje PRAWO a nie obowiązek, możesz już wcale nie składać jak bedziesz miała taki kaprys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 14.10.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Witam, zwracam się z prośbą o pomoc do Zuzuka i Byszka, co z niżej wymienionych materiałów elektrycznych można odliczyć: - XzTKMpw - YKY zo - YDYp zo - WDXpek przewód - USMP 1 UCHWYT - opaska kablowa - HO5VV-F - UTP - LGY - rura karbowana - zaślepka puszki - rura termokurczliwa - puszka S-60DF głęboka łączeniowa - puszka A-11 pusta - YWDek -75-0.59/3.7+OMY p. koncentryczny hybrydowy - folia kablowa niebieska - YTKSY przewód - szybkozłączka istal - oprawka ceramiczna - PF-431 automatyczny przełącznik - S 301 B 6A - SM-325 230V 4Z AC STYCZNIK - P-304 25A/30mA wyłącznik różn-prądowy - komc. tulej. - szyna BI3 - końcówka KOS-16 - ochronnik 4P B+C - uchwyt wkręcany UWKL-L80 - UZIOM L-3000 - akcent GP-1AZ gniazdo 130 - WP-8 łącznik żaluzyjny - oprawa kanałowa owal - rura RL 16 PCV - dławica PG 16 - rura GUS16 - perzekaz. sygnal.3F Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem co zrobić z tymi materiałami. Pozdrawiam Ewelina Nazwy materiałów są zbyt lakoniczne (ale tak to już z elektryką jest). Co do przewodów i kabli to pomocne może być: http://www.tfkable.pl/data/pkwiu/pkwiu.xls Co do reszty - każdy produkt wymaga wyjaśnienia (nawet z podatnikiem). Zasadniczo - puszki, ramki, gniazda, złączki (np. WAGO), przełączniki - NIE. Rury, kanały elektroinstalacyjne - TAK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 14.10.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Skomplikowane to jakoś troszkę, ale popróbuję może się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 14.10.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Ja już złożyłam dokumenty do US i wybrałam opcję rozliczania raz w roku, ale mam pytanko (być może trochę głupie), czy oznacza to, że w przyszłym roku też będę musiała się rozliczyć? Pytam gdyż przewiduję rok przerwy w inwestycji i właściwie to nie będę miała się z czego rozliczać? Gdyby trzeba było rozliczać się co roku nie nazwaliby tego wnioskiem tylko rozliczeniem rocznym To jest Twpje PRAWO a nie obowiązek, możesz już wcale nie składać jak bedziesz miała taki kaprys. Byszek dzięki za odpowiedź, oczywiście mam zamiar skorzystać ze swojego prawa na maxa, tyle tylko, że nie w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 15.10.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 WITAJCIELudki napiszcie proszę (być może było ale wybaczcie 35 stron lektury – nie dam rady brak czasu) Czy można odliczyć pręty żebrowane 27.10.60-10.11(fi 16)Pręt gładki 27.10.60-33.22 (fi 6)Profil 40x40x3 27.30.11-30.21Drewno impregnowane krawędziaki, łaty ,deska 25Dzięki serdeczne i przepraszam jeśli się powtarzam lecz akurat mam chwilkę na wklepanie danych do programu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 15.10.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 WITAJCIE Ludki napiszcie proszę (być może było ale wybaczcie 35 stron lektury – nie dam rady brak czasu) Czy można odliczyć pręty żebrowane 27.10.60-10.11(fi 16) Pręt gładki 27.10.60-33.22 (fi 6) Profil 40x40x3 27.30.11-30.21 Drewno impregnowane krawędziaki, łaty ,deska 25 Dzięki serdeczne i przepraszam jeśli się powtarzam lecz akurat mam chwilkę na wklepanie danych do programu Pręty - TAK. Profil - TAK (ale powinno być 27.33.11-30.21). Pozostałe elementy (drewniane) - NIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 15.10.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 a gniazdka, kontakty odlicza się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 15.10.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Niestety. A szkoda bo koszty niemałe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts