zaba_gonia 11.11.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 a można odliczyć : przyciski do spłuczki podtynkowej ? pianke pod panele? wkład do zamka? i co z tym silikonem ( chodzi mi o taki w tubie)? zaliczyć do nieogniotwałaych preperató powierzchniwych czy kitów a bejca ( mysle że nie ) wkręty z tego co czytałam to nie choc maja numersugerujący ze mozna z gory dziekuje a tak w ogole jetsem na siebie wkurzona, ze nie dopilonowałam aby na fakturach wpisywano ten pieprz.. numer . Mialabym teraz duzo łatwiejszą robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 12.11.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 podciągam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniadebska 12.11.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Co mam wpisac w pozycji E.52 w VZM-1? Wyjaśnienie mówi: "w celu określenia zakresu remnotu należy posłużyć się wykazem robót zaliczonych do remontu budynku lub lokalu mieszkalnego stanowiącym załącznik do ustawy" - jaki to załącznik? Czy nie mogę ogólnie wypisać zakresu robót w ramach przeprowadzonego remontu? Gdzie ten załącznik do ustawy znajdę - może macie jakiś link? Pozdrawiam, Ania W przypadku kiedy jest pozwolenie na budowę nie wypełnia się , w przypadku braku pozwolenia na budowę następujące elementy: Remont i modernizacja lokalu mieszkalnego Remont, modernizacja lub wykonanie nowych elementów w lokalu mieszkalnym: 1.1. ścianek działowych, sufitów, tynków i okładzin wewnętrznych, 1.2. podłóg i posadzek, 1.3. okien, świetlików i drzwi, 1.4. powłok malarskich i tapet, 1.5. elementów kowalsko-ślusarskich, 1.6. izolacji przeciwwodnych, przeciwwilgociowych, dźwiękochłonnych i cieplnych, Remont, modernizacja, wymiana lub wykonanie nowych instalacji w lokalu mieszkalnym, obejmujące rozprowadzenie po lokalu instalacji oraz montaż trwale umiejscowionych: wyposażenia, armatury i urządzeń dotyczących: 2.1. instalacji sanitarnych, 2.2. instalacji elektrycznych, 2.3. instalacji klimatyzacyjnych i wentylacyjnych, 2.4. instalacji przyzywowych (domofony) i alarmowych, 2.5. instalacji i urządzeń grzewczych, 2.6. przewodów wentylacyjnych, spalinowych i dymowych, 2.7. instalacji wykorzystujących alternatywne źródła energii. 3. Wykonanie nowych instalacji gazowych BAAAAARDZO DZIĘKUJĘ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniadebska 12.11.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 A ja znowu stanęłam w miejscu i mam zagwozdkę. co z dzwonikem zwanym również gongiem - można go odliczyć czy nie (brak PKWiU). Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na podpowiedź Ania Nie można Wielkie dzięki (nie sposób przeczytać całe forum, a na ogólnej liście na TAK i NIE dzwonka nie odnalazłam ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 13.11.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 a można odliczyć : przyciski do spłuczki podtynkowej ? TAKpianke pod panele? TAKwkład do zamka? TAKi co z tym silikonem ( chodzi mi o taki w tubie)? TAKzaliczyć do nieogniotwałaych preperató powierzchniwych czy kitów a bejca ( mysle że nie ) NIEwkręty z tego co czytałam to nie choc maja numersugerujący ze mozna Jesli numer PKWiU jest na liscie to odliczaj.z gory dziekuje a tak w ogole jetsem na siebie wkurzona, ze nie dopilonowałam aby na fakturach wpisywano ten pieprz.. numer . Mialabym teraz duzo łatwiejszą robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha555 13.11.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Witam Was i mam wielka nadzieje, ze mi pomozecie.... przeszukalam ten i pokrewne watki, ale niestety nie znalzlam odpowiedzi..... mam fakture na ponad 30 pozycji i zeby odpisac cala brakuje mi info o: "olej silikonowy srodek poslizgowy" - nie mam pkwiu ani zadnego wiecej info o tym czyms (uroki otrzymywania faktury zbiorczej z calego miesiaca ) z gory dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 13.11.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Witam Was i mam wielka nadzieje, ze mi pomozecie.... przeszukalam ten i pokrewne watki, ale niestety nie znalzlam odpowiedzi..... mam fakture na ponad 30 pozycji i zeby odpisac cala brakuje mi info o: "olej silikonowy srodek poslizgowy" - nie mam pkwiu ani zadnego wiecej info o tym czyms (uroki otrzymywania faktury zbiorczej z calego miesiaca ) z gory dzieki za pomoc Nie możesz odliczyc PKWiU 24.16.57-00.20 Oleje silikonowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha555 13.11.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 dzieki aglig za blyskawiczna odpowiedz..... teraz pozostaje mi nicinnego jak spisac 31 z 32 pozycji z faktury, bo tylko ta jedna nie nadaje sie do odliczenia.... dla mnie robota, ale co powie na to osoba, ktora to bedzie sprawdzac w US?? no chyba, ze mozna to zliczyc razem i pozycje nizej wpisac cos minusem????? co myslicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 13.11.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 w kolumnie 1a podajesz pozycje, dla których zliczasz kwotę brutto i podatek VAT. Jesli z 32 pozycji wyrzucasz np. 17, w kolumnie 1a zapis (IMHO) może wyglądać tak: "1-16, 18-32". Jedna faktura = jeden wiersz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha555 13.11.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 w kolumnie 1a podajesz pozycje, dla których zliczasz kwotę brutto i podatek VAT. Jesli z 32 pozycji wyrzucasz np. 17, w kolumnie 1a zapis (IMHO) może wyglądać tak: "1-16, 18-32". Jedna faktura = jeden wiersz ozlacam cie za te informacje dzieki bardzo - nie musze sleczec i przeliczac kwot brutto i rozdzielac wartosci VAT.... no i pracownik US sie ucieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrysek12 15.11.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Hej hej a co z klinkierówka cegłą? czy to prawda ze jesli na komin to można odliczyc a jak na inne rzeczy to nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 16.11.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Hej hej a co z klinkierówka cegłą? czy to prawda ze jesli na komin to można odliczyc a jak na inne rzeczy to nie? Jeśli zastosowałeś cegłę w domu ( kominy, słupy itp) to można . Jeśli zrobiłeś z niej ogrodzenie to nie można. Ale w praktyce nikt nie sprawdza na co ta cegła poszła i w jakich ilościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 16.11.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Hej hej a co z klinkierówka cegłą? czy to prawda ze jesli na komin to można odliczyc a jak na inne rzeczy to nie? Jeśli zastosowałeś cegłę w domu ( kominy, słupy itp) to można . Jeśli zrobiłeś z niej ogrodzenie to nie można. Ale w praktyce nikt nie sprawdza na co ta cegła poszła i w jakich ilościach. Powtórzę się może ale jest takie coś jak oględziny i Pan lub Pani z US przyjeżdżają i ogladają inwestycję. może nie po to żeby liczyc cegły ale przy okazji może wyjść szydło Znam kilka takich budynków gdzie US sporzadzał protokół z oględzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristal2 17.11.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 WitamCement, wapno i gips, żwir i piasek na pewno mozna odliczyć. Ale jak wygląda sytuacja w przypadku odliczania gotowego betonu z betoniarni. Mozna go jakoś zaklasyfikować i ewentualnie odliczyć. Na fakturze napisali ogólnie: Beton towarowy wg. PN...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacakm 17.11.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Witam Cement, wapno i gips, żwir i piasek na pewno mozna odliczyć. Ale jak wygląda sytuacja w przypadku odliczania gotowego betonu z betoniarni. Mozna go jakoś zaklasyfikować i ewentualnie odliczyć. Na fakturze napisali ogólnie: Beton towarowy wg. PN...... Beton można odliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 17.11.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Witam Cement, wapno i gips, żwir i piasek na pewno mozna odliczyć. Ale jak wygląda sytuacja w przypadku odliczania gotowego betonu z betoniarni. Mozna go jakoś zaklasyfikować i ewentualnie odliczyć. Na fakturze napisali ogólnie: Beton towarowy wg. PN...... Jak najbardziej można pozycja 40 wykazu (wyroby z betonu i gipsu) PKWiU 26.63 , ale jedna uwaga nie można odliczyc kosztu transportu betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristal2 17.11.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Witam Cement, wapno i gips, żwir i piasek na pewno mozna odliczyć. Ale jak wygląda sytuacja w przypadku odliczania gotowego betonu z betoniarni. Mozna go jakoś zaklasyfikować i ewentualnie odliczyć. Na fakturze napisali ogólnie: Beton towarowy wg. PN...... Jak najbardziej można pozycja 40 wykazu (wyroby z betonu i gipsu) PKWiU 26.63 , ale jedna uwaga nie można odliczyc kosztu transportu betonu. Dzięki bardzo. To wiem, że transportu nie odliczamy a także na jednej fakturze mam wyszczególnioną pompę - to jej też nie będę brał pod uwagę. Chyba dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacakm 17.11.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 28.11.10-54.2 Żaluzje budowlane aluminiowe 28.11.10-54.21 -„- zewnętrzne stałe 28.11.10-54.22 -„- zewnętrzne nastawne 28.11.10-54.23 -„- zewnętrzne zwijane 28.11.10-54.24 -„- międzyszybowe nastawne 28.11.10-54.25 -„- wewnętrzne nastawne 28.11.10-54.29 -„- pozostałe 28.11.10-35.2 Żaluzje budowlane stalowe 28.11.10-35.21 -„- zewnętrzne stałe 28.11.10-35.22 -„- zewnętrzne nastawne 28.11.10-35.23 -„- zewnętrzne zwijane 28.11.10-32.24 -„- międzyszybowe nastawne 28.11.10-35.25 -„- wewnętrzne nastawne 28.11.10-35.29 -„- pozostałe Skąd się to wzięło na tym forum? Bo w PKWiU tego nie ma! Str. 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrysek12 17.11.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Witajcie.Chciałabym złozyc wniosek w tym miesiącu. Czy ktos wie jaka jest w listopadzie cena za metr która trzeba wpisac do wniosku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 17.11.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Witajcie. Chciałabym złozyc wniosek w tym miesiącu. Czy ktos wie jaka jest w listopadzie cena za metr która trzeba wpisac do wniosku? 3186zł http://www.stat.gov.pl/gus/45_4671_PLK_HTML.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts