jaro71 14.12.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Ja w tym roku odpuszczę sobie wniosek. Mam sporo faktur za ten rok, ale cały swój podatek odbiorę jako ulgę na dzieci i już vatu nie będę miał z czego odebrać. Ulga nie przechodzi na następny rok, a vat tak. Mam nadzieję, że dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 14.12.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Źle kombinujesz. Ulga na dzieci nie ma nic wspólnego z odliczeniem VAT-u. To zupełnie inna sprawa. Odliczenia VAT nie można łączyć z rozliczeniem rocznym podatku dochodowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 14.12.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Źle kombinujesz. Ulga na dzieci nie ma nic wspólnego z odliczeniem VAT-u. To zupełnie inna sprawa. Odliczenia VAT nie można łączyć z rozliczeniem rocznym podatku dochodowego. Wiem, że to dwie różne sprawy, ale czy to znaczy, że zwrotu vat mogę oczekiwać nawet, jak mój zwykły podatek dochodowy rozliczany corocznie pitem, wynosi zero złotych??? Jest to zwrot z państwowej kasy a nie z moich zaliczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_W 14.12.2008 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Już mam prawie gotowy wniosek (dzięki Waszej pomocy ). Poszukuję tylko jeszcze informacji czy to można odliczyć i ew. kodów do: - uszczelka korka grzejnika alu - pompa do co - obudowa (izolacja) wymiennika płytowego - naczynie przeponowe do co - karnisze - wykładzina dywanowa (niby nie da się odliczyć, ale może macie jakiś sposób? - grzejnik olejowy podziękował serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 14.12.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Wiem, że to dwie różne sprawy, ale czy to znaczy, że zwrotu vat mogę oczekiwać nawet, jak mój zwykły podatek dochodowy rozliczany corocznie pitem, wynosi zero złotych??? Jest to zwrot z państwowej kasy a nie z moich zaliczek? To jest zwrot nadpłaconej części VATu, a nie odliczenie od podatku, czy też dochodu. Wniosek o zwrot VATu składasz w dowolnym momencie raz w roku, a PITy, to zapewne wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 14.12.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Wiem, że to dwie różne sprawy, ale czy to znaczy, że zwrotu vat mogę oczekiwać nawet, jak mój zwykły podatek dochodowy rozliczany corocznie pitem, wynosi zero złotych??? Jest to zwrot z państwowej kasy a nie z moich zaliczek? To jest zwrot nadpłaconej części VATu, a nie odliczenie od podatku, czy też dochodu. Wniosek o zwrot VATu składasz w dowolnym momencie raz w roku, a PITy, to zapewne wiesz. Dzięki, cieszy mnie to niezmiernie. No to trzeba przysiąść do wniosku. Forum jest nieocenione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 14.12.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 czy orientuje sie ktos z Was co w przypadku kiedy dzialka na ktorej buduje dom wspolwlascicielem jest siostra? pozwolenei na budowe jest tylko na mnie i fv tez sa wystawiane tylko na mnie jak jest z udokumentowaniem prawa do nieruchomosci? moge przedstawic akt notarialny ale dzialka jest wspolna czy moga byc problemy z zwrotem vatu? Problemów nie powinno być ale.... w sumie odważny jestes. Ja się nie zdecydowałam, odczekałam swoje ale podzieliłam dzialkę. Dlatego, że -budujesz dla siebie, ale siostra jest współwłaścicielem wszystkiego na waszej działce, czyli dajesz jej pół domu za friko. Niby można to rozgraniczyc i udowodnić, co twoje, ale czasem (przy braku dobrej woli) nie jest to takie łatwe. A z rodziną raz jest dobrza, raz jest źle. -przysługuje limit budowlany. Jak to jest przy współwłasności, jakby siostra też chciała budować? macie wspólny limit (jak małżeństwo)? tego nie wiem. Umieść jako wątek prawny, może ktoś to przerabiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 15.12.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Witam! Czy jesli na fakturze jest napisane, ze platnosc przelwem w ciagu 7 dni to skladajac papiery musze tez zlozyc wszytskie potwierdzenia przelewow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_W 15.12.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Witam! Czy jesli na fakturze jest napisane, ze platnosc przelwem w ciagu 7 dni to skladajac papiery musze tez zlozyc wszytskie potwierdzenia przelewow? Nie musisz. Jeśli jest taka płatność istnieje domniemanie że zapłaciłeś, bo jeśli nie to i tak wystawca faktury będzie Cię ścigał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 15.12.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 15.12.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Witam! Czy jesli na fakturze jest napisane, ze platnosc przelwem w ciagu 7 dni to skladajac papiery musze tez zlozyc wszytskie potwierdzenia przelewow? Nie musisz. Jeśli jest taka płatność istnieje domniemanie że zapłaciłeś, bo jeśli nie to i tak wystawca faktury będzie Cię ścigał Niestety nie jest tak do końca w przypadku płatności przelewem lub wszędzie tam gdzie na fakturze nie ma wyraźnie napisane że faktura zapłacona jest gotówką, US żąda dowodów zapłacenia (kopia przelewów lub potwierdzenie od sprzedającego ze zostało to zapłacone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 15.12.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 A jednak. To mamy problem, bo zmienilismy bank i nie mamy dostepu do wyciagow z poprzedniego banku A wystarczy wyciag z banku czy musi byc potwierdzenie przelewu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 15.12.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 być może różne urzędy różnie do tego podchodzą. Mój wzeszłym roku nie chciał, złożyłem wniosek również w tym roku, sądzę że obejdzie się bez potwierdzeń Witam! Czy jesli na fakturze jest napisane, ze platnosc przelwem w ciagu 7 dni to skladajac papiery musze tez zlozyc wszytskie potwierdzenia przelewow? Nie musisz. Jeśli jest taka płatność istnieje domniemanie że zapłaciłeś, bo jeśli nie to i tak wystawca faktury będzie Cię ścigał Niestety nie jest tak do końca w przypadku płatności przelewem lub wszędzie tam gdzie na fakturze nie ma wyraźnie napisane że faktura zapłacona jest gotówką, US żąda dowodów zapłacenia (kopia przelewów lub potwierdzenie od sprzedającego ze zostało to zapłacone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 15.12.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 w dużym uproszczeniu - jedno pozwolenie na budowę = jeden limit. Zwrot VAT przysługuje każdemu, kto udokumentuje prawo do dysponowania działką na cele budowlane (w tym przypadku współwłasność i pozwolenie). Gdyby siostra redpranika uzyskała pozwolenie na budowę kolejnej nieruchomości na tej samej posesji, podlegalaby dokładnie takim samym warunkom. Prawnikiem nie jestem, ale tak zdroworozsądkowo patrząc... czy orientuje sie ktos z Was co w przypadku kiedy dzialka na ktorej buduje dom wspolwlascicielem jest siostra? pozwolenei na budowe jest tylko na mnie i fv tez sa wystawiane tylko na mnie jak jest z udokumentowaniem prawa do nieruchomosci? moge przedstawic akt notarialny ale dzialka jest wspolna czy moga byc problemy z zwrotem vatu? Problemów nie powinno być ale.... w sumie odważny jestes (..) -przysługuje limit budowlany. Jak to jest przy współwłasności, jakby siostra też chciała budować? macie wspólny limit (jak małżeństwo)? tego nie wiem. Umieść jako wątek prawny, może ktoś to przerabiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 15.12.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Czy faktura bez podpisu jest wazna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_W 16.12.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Czy faktura bez podpisu jest wazna? Zgodnie z obowiązującymi przepisami faktury VAT nie muszą już zawierać ani podpisu wystawcy, ani podpisu odbiorcy: od 1 maja 2004r. w zakresie podatku VAT od 1 maja 2004r. w zakresie podatków PIT i CIT podmiotów nie prowadzących ksiąg handlowych od 1 lutego 2005r. w zakresie rachunkowości (ksiąg handlowych). Wystarczy sam wydruk, „prosto z drukarki”, bez podpisów, pieczątek, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 16.12.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 hej w pracy niec się nie dzieje więc wziąłem się za rozliczanie zwrotu VATu mam kilka wątpliwych pozycji, na które nie wiem czy należy się zwrot nadpłaconego vatu pomóżcie proszę: - leier komin izolowany z wentylacją - leier komin turbo - pompowanie betonu - dojazd pompy do betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 16.12.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 - pompowanie betonu - dojazd pompy do betonu To usługi, więc IMO nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 16.12.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 racja ... głupie pytanie było a co z kominami prefabrykowanymi ? nie moge znaleźć PKWiU na to mam też problem z folią o kodzie 25.23.15 bo nie wiem czy ją mozna zaliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 16.12.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Co do kominów, to nie powiem, ale folia mimo 25.23 podobno nie przechodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts