jaro71 21.12.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Mam watpliwosci w kilku pozycjach ... poratujecie? projekt domu No materiałem budowlanym to to nie jest, jakby nie podciągał nakrapiacz murarski (pędzel) piła tarczowa widia to z kolei są narzędzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 21.12.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Mam watpliwosci w kilku pozycjach ... poratujecie? drut wiązałkowy 1.2mm -TAK impregnat do więźby dachowej koncentrat pkwiu 24.20.15-79.90 -NIE nakrapiacz murarski (pędzel) - NIE piła tarczowa widia -NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
midzu 21.12.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Mam problem. pod koniec ub roku podpisałem umowę ze SM na wybudowanie mieszkania z odrębną własnością. w Grudniu 2008 przekazno klucze i protokół odbioru. Akt własności będzie w kwietniu 2009r. Wniosek pierwszy złoże po tym terminie. Faktury mam na nowy adres ale i na adres zamieszkania i zameldowania. Czy bede mógł odliczyc wszystkie faktury? I czy ma jakiś termin graniczny do złożenia I wniosku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.12.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 faktury byly na ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgrams 22.12.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Już chyba ostatnie pytanie przed tym rozliczeniem. Udało mi się ekspresowo załatwić faktury z calego półrocza i wątpliwości mam tylko do dwóch materiałów: - Tuleja szalunkowa (Taka tekturowa do zrobienia filarów)- Uchwyt odgromu Pomożecie mi w odpowiedzi jak to zakwalifikować i czy da się to odliczyć?? Pozdrawiam,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 22.12.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Mam pytanie czy po oddaniu domu do uzytkownia mozna jeszcze odzyskac vat? Ponawiam pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malysmok 22.12.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 A co jeśli faktury w hurtownii bral dla mnie moj wykonawca lub ktos z jego ekipy i zazwyczaj podpisywali sie moim nazwiskiem, ale czasami wykonawca podpisywal sie swoim. Czy w takiej sytuacji moge spodziewac sie jakis problemow przy zwrocie VAT? Dzieki i pozdrawiam, M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 22.12.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Mam pytanie czy po oddaniu domu do uzytkownia mozna jeszcze odzyskac vat? Do wniosku VZM-1 należy dołączyć kopie: pozwolenia na budowę, jeżeli inwestycja wymagała pozwolenia na budowę, dokumentu potwierdzającego tytuł prawny do budynku (lokalu mieszkalnego, którego remont nie wymagał pozwolenia na budowę), faktur dokumentujących poniesione wydatki, pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego, zawiadomienia o zakończeniu inwestycji, w przypadku braku obowiązku uzyskania pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego. To z broszury Izby Skarbowej. Moim zdaniem wniosek o zwrot Vat sklada sie dopiero po zakonczeniu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piohal 22.12.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Cz ktoś wie czy mogę odzyskać VAT w przypadku zaworów termostatycznych Danfoss??? Ok. Już wiem że TAK i wiem dlaczego. Bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 22.12.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Moim zdaniem wniosek o zwrot Vat sklada sie dopiero po zakonczeniu budowy. Nie sądzę... proponuję przestudiować dokładnie tekst jednolity Ustawy: http://www.mf.gov.pl/_files_/informatory/zwrot/zwrotvat-2008tjwozn.pdf - nie ma tam takiego zapisu (wymóg zakończenia budowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piohal 22.12.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Moim zdaniem wniosek o zwrot Vat sklada sie dopiero po zakonczeniu budowy. Nie sądzę... proponuję przestudiować dokładnie tekst jednolity Ustawy: http://www.mf.gov.pl/_files_/informatory/zwrot/zwrotvat-2008tjwozn.pdf - nie ma tam takiego zapisu (wymóg zakończenia budowy). Wysatarczy że dasz kopię stron z dziennika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 22.12.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Wysatarczy że dasz kopię stron z dziennika budowy. Tylko po co? Może jeszcze kartkę od spowiedzi? Kompletna lista dokumentów wg Ustawy, artykuł 5, punkt 5: " Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, należy załączyć kopię: 1) pozwolenia na budowę albo - w przypadku remontu, o którym mowa w ust. 4 pkt 7 - dokumentu potwierdzającego tytuł prawny osoby fizycznej do budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego; 2) faktur dokumentujących poniesione wydatki, o których mowa w art. 3 ust. 1; 3) uchylony" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
midzu 22.12.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Mam problem. pod koniec ub roku podpisałem umowę ze SM na wybudowanie mieszkania z odrębną własnością. w Grudniu 2008 przekazno klucze i protokół odbioru. Akt własności będzie w kwietniu 2009r. Wniosek pierwszy złoże po tym terminie. Faktury mam na nowy adres ale i na adres zamieszkania i zameldowania. Czy bede mógł odliczyc wszystkie faktury? I czy ma jakiś termin graniczny do złożenia I wniosku. Faktury są na moje nazwisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 22.12.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Czy mozna odliczyć następujące rzeczy bo nie mogłem znaleźć?-Taśma izolacyjna 25.21.30-48.20- rura termokurczliwa 25.21.22-35.00- uziom wbijany jaki PKWiU?- rura osłonowa 25.21.21-53.10- bednarka ocynkowana 27.32.20-15.20- rozdzielnia napięcia jaki PKWiU?- pręt gintowany jaki PKWiU?- szpilka łącznika jaki PKWiU?- nakrętka jaki PKWiU?- podkładki do nakrętki 28.74.12-30.5- narożnik alum. z siatką 28.11.23-76.61- sadolin do drewna 24.30.12-90.00- klej do ceramiki topliwy 24.16.52-50.00- szpilka kotey 28.74.11-90.00- rozcieńczalnik universalny 24.30.22-79.49- zaprawa szamotowa jaki PKWiU? Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 22.12.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 No i co moge po odbiorze jeszcze odliczac vat czy juz nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raziu 22.12.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Witam, jesteśmy z żoną zameldowani w różnych miastach, więc mamy inne urzędy skarbowe. Chcemy rozliczyć zwrot VATu wspólnie, lecz wszystkie faktury są tylko na mnie. Czy mogę złożyć wniosek o zwrot do US żony? Znalazłem taką oto informację: UWAGA: Jeżeli wniosek składa wspólnie małżeństwo, nie mieszkające wspólnie, wniosek kierujemy do wybranego US (odpowiedniego dla jednego z małżonków), jednocześnie zawiadamiając drugi US o złożonym wniosku Pytanie tylko co oznacza "odpowiedni" - dowolny, jeden z dwóch, bez względu na to na czyje dane wystawiane były faktury? Chciałbym złożyć wniosek do US żony, bo byłoby mi tutaj znacznie bliżej w przypadku konieczności składania wyjaśnień itp. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 22.12.2008 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Nie sądzę... proponuję przestudiować dokładnie tekst jednolity Ustawy: http://www.mf.gov.pl/_files_/informatory/zwrot/zwrotvat-2008tjwozn.pdf - nie ma tam takiego zapisu (wymóg zakończenia budowy). Tak, tak... proponuję przestudiować dokładnie tekst jednolity Ustawy, wystarczy art.1 i pierwszy paragraf art.2, dalej nie trzeba: Art. 1. 1. Ustawa reguluje zasady zwrotu osobom fizycznym części wydatków poniesionych na zakup materiałów budowlanych przez te osoby w związku z budową i remontem budynku mieszkalnego lub jego części. [...] Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o: 1) budynku mieszkalnym - rozumie się przez to budynek lub jego część, służące zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, oraz związane z nimi urządzenia techniczne zapewniające możliwość użytkowania tego budynku lub jego części zgodnie z ich przeznaczeniem, jak przyłącza i urządzenia instalacyjne, w tym służące oczyszczaniu lub gromadzeniu ścieków; Drogi Panie Lopesjusie, zgodnie z prawem budowlanym, uzytkowanie inwestycji, ktorej budowa nie zostala zakonczona (ew. ktorej czesc lub calosc nie zostala oddana do uzytku) jest prawnie zakazane i grozi kara grzywny. Jesli sie myle, to niech mnie ktos poprawi, najlepiej ten co dostal zwrot na budynek w trakcie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 23.12.2008 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Essa - Nie chce mi się rozbierać gramatycznie i prawnie artykułów, które zacytowałeś(aś), wystarczy, że napiszę iż nie spotkałem się z taką interpretacją urzędników, mnóstwo osób w czasie budowy dostaje zwrot VAT, w tym ja, na nie byle jaką kwotę. raziu - dowolnie możesz wybrać. zakładam, że pozwolenie na budowę jest na Was oboje. markoto - możesz odliczać kiedy chcesz. najważniejsza data poniesienia wydatku - do odbioru z limitu budowlanego, po odbiorze - z limitu remontowego. uwaga na formularze, to się wpisuje osobno. na ten temat było wielokrotnie w ostatnich dniach na tym forum! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 23.12.2008 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 niech każdy pyta...w US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 23.12.2008 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 jea - ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts