Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

proszę o pomoc - czym się kierować przy wyborze materiałów do zwrotu? ich nazwą czy symbolem pkwiu? Bo niestety znajduje małe rozbieżności :(

mam wątpliwości codo niektórych materiałów, możecie pomóc?

- zawór kulowy wodny - 29.13.12-35.14

- odpowietrznik automatyczny - 29.13.12.-55.50

- filtr wodny siatkowy - 29.24.12.-30.20

- uchwyt z gumą - brak pkwiu na fakturze

- lakier do drewna

- lakier wodny (brak pkwiu na fakturze ale znalazłam taki - 24.30.12-29????)

- rozcieńczalnik

- pustak wentylacyjny

- folia malarska 25.21.30-10.20

- osłona zakończenia komina - 28.75.27-37.54

- geowłóknina

- wodouszczelniacz

- worki na gruz 25.22.11-00.00

-wycieraczka 25.23.11-59.1

jeżeli chodzi o elektrykę to rozumiem, że wszystkie łączniki, wyłączniki, puszki gniazda itp odpadają? a rodzielnica? 31.20.31-70.22

z góry dziękuje za pomoc :)

proszę o pomoc - czym się kierować przy wyborze materiałów do zwrotu? ich nazwą czy symbolem pkwiu? Bo niestety znajduje małe rozbieżności :(

- zawór kulowy wodny - 29.13.12-35.14 - można- odpowietrznik automatyczny - 29.13.12.-55.50 - mozna- filtr wodny siatkowy - 29.24.12.-30.20 mozna - uchwyt z gumą - brak pkwiu na fakturze - nie- lakier do drewna - nie- lakier wodny (brak pkwiu na fakturze ale znalazłam taki - 24.30.12-29????) - nie- rozcieńczalnik -nie

- pustak wentylacyjny tak- folia malarska 25.21.30-10.20 nie- osłona zakończenia komina - 28.75.27-37.54 nie- geowłóknina nie

- wodouszczelniacz nie- worki na gruz 25.22.11-00.00 nie-wycieraczka 25.23.11-59.1 nie

jeżeli chodzi o elektrykę to rozumiem, że wszystkie łączniki, wyłączniki, puszki gniazda itp odpadają? a rodzielnica? 31.20.31-70.22

A ja mam takie pytanie: wniosek złożony i jeśli dostanę wezwanie do US aby coś poprawiac, uzupełniac, korygowac czy US liczy mi od daty skorygowania wniosku ponowny 6 miesięczny okres czy liczy się on od daty złożenia pierwszego wniosku? :-?

Jeśli wzywa cię US to 6 miesięcy liczy sie od daty złożenia wniosku. Jeśli ty składasz korekte wniosku ( jest taka możliwośc) 6 miesięcy liczy się od daty złożenia korekty

Witam

w tamtym roku wyszłam za mąż

mój mąż ma własny dom i ja też

przed ślubem remontowałam tylko swój dom

a po ślubie zaczęliśmy remontować dom męża

ja już wcześniej odliczałam VAT, a mąż nie

i mam takie pytanie, czy rozliczać się razem czy osobno

czy nie ma to znaczenia (mamy ten sam Urząd Skarbowy)

i jak wtedy wyliczyć te limity?

Witam

w tamtym roku wyszłam za mąż

mój mąż ma własny dom i ja też

przed ślubem remontowałam tylko swój dom

a po ślubie zaczęliśmy remontować dom męża

ja już wcześniej odliczałam VAT, a mąż nie

i mam takie pytanie, czy rozliczać się razem czy osobno

czy nie ma to znaczenia (mamy ten sam Urząd Skarbowy)

i jak wtedy wyliczyć te limity?

limit pomniejszasz o to co otrzymałaś - macie jeden wspólny (tyle samo co przed ślubem +- zmiany wynikające ze zmiany ceny m2).

razem, czy osobno, to bez znaczenia, jak wolicie.

Czy trzeba do wniosku VZM składanego w trakcie trwania budowy załączyć dokument określający stopień zaawansowania prac.

Jeżeli tak to jak on powinien wyglądać i kto to powinien przygotować.

oj nie czyta się od poczatku (mądrala ze mnie bo dzisiaj właśnie zacząłem czytać wątek od początku). To zaświadczenie jak tam opisali to zwykłe określenie poszczególnych etapów. Czyli dajmy na to:

- ściany nośne

- ściany działowe

- dach

- tynki wewn

- instalacja co wod kan

- instalacja elektryczna

pod tym podpis KB lub innej osoby z uprawnieniami bud.

Kompletna lista dokumentów wg Ustawy, artykuł 5, punkt 5:

" Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, należy załączyć kopię:

1) pozwolenia na budowę albo - w przypadku remontu, o którym mowa w ust. 4 pkt 7 - dokumentu potwierdzającego tytuł prawny osoby fizycznej do budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego;

2) faktur dokumentujących poniesione wydatki, o których mowa w art. 3 ust. 1;

3) uchylony"

ten 3 uchylony to właśnie zaświadczenie o dokument określający zaawansowanie prac. Kiedyś było teraz nie

Proponuje poczytac

http://www.mf.gov.pl/index.php?dzial=106&wysw=4&const=1

- zawór kulowy wodny - 29.13.12-35.14 - można- odpowietrznik automatyczny - 29.13.12.-55.50 - mozna- filtr wodny siatkowy - 29.24.12.-30.20 mozna - uchwyt z gumą - brak pkwiu na fakturze - nie- lakier do drewna - nie- lakier wodny (brak pkwiu na fakturze ale znalazłam taki - 24.30.12-29????) - nie- rozcieńczalnik -nie

- pustak wentylacyjny tak- folia malarska 25.21.30-10.20 nie- osłona zakończenia komina - 28.75.27-37.54 nie- geowłóknina nie

- wodouszczelniacz nie- worki na gruz 25.22.11-00.00 nie-wycieraczka 25.23.11-59.1 nie

dziękuje bardzo za pomoc :) widzę że ten sam powiat reprezentujemy :)