Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli składasz wniosek w I kwartale 2009 r to cena 1 m kw to 3.478, a jeżeli masz zamiar złożyć w II kwartale czyli od 1.04.2009 r. to już 3.631 zł

Pozdrawiam :)

A jeżeli pierwszą cześć zwrotu uzyskałem w ub. roku, a teraz ponownie wystepują to który metr przeliczeniowy teraz będzie uwzględniony:

ten z daty pierwszego wniosku czy z daty skladania nowego wniosku ?

Różnica spora w zwrocie...

A co z taką fakturą:

- zakup płytek, oczywiście na fakturze jest tylko nazwa kolekcji i wymiary - bez PKWiU - dopisać coś na fakturze czy liczyć, że US się domyśli, że to płytki po ich nazwie lub nazwie hurtowni?

- ta sama faktura - hurtownia pomyliła ilości płytek w kolekcji - wyszło tyle samo kartonów, taka sama kasa, tylko że różne kolory - dostałam korektę faktury - dołączam pierwszą, drugą czy obie?

witam. Byłam kilka dni temu złożyć wniosek, dołączyłam faktury od marca 2008 (bo wtedy zaczęłam remont) do końca lutego 2009. Pani najpierw nie wiedziała czy jeszcze można odliczyć vat (wysłała mnie z tym do swojej przełożonej), a później powiedziała że przyjmie faktury tylko z 2008, bo taka jest data rozpoczęcia remontu, a te z 2009 mogę rozliczyć dopiero przy składaniu następnego wniosku w 2010. Czy miała rację?

witam. Byłam kilka dni temu złożyć wniosek, dołączyłam faktury od marca 2008 (bo wtedy zaczęłam remont) do końca lutego 2009. Pani najpierw nie wiedziała czy jeszcze można odliczyć vat (wysłała mnie z tym do swojej przełożonej), a później powiedziała że przyjmie faktury tylko z 2008, bo taka jest data rozpoczęcia remontu, a te z 2009 mogę rozliczyć dopiero przy składaniu następnego wniosku w 2010. Czy miała rację?

NIE MIAŁA RACJI.

PODSTAWA PRAWNA.

USTAWA z dnia 29 sierpnia 2005 r.

o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym

(Dz. U. Nr 177, poz. 1468 oraz z 2007 r. Nr 23, poz. 138 i Nr 192, poz. 1382)

Art 3 ust 2.

"Zwrot, o którym mowa w ust. 1, dotyczy wydatków poniesionych

i udokumentowanych fakturami wystawionymi od dnia 1 maja 2004 r."

Art 5 ust 3.

"Wniosek, o którym mowa w ust. 1, może być składany nie częściej niż raz w roku."

Nigdzie w Ustawie nie ma że faktury muszą być tylko za poprzedni rok.

Ja składałam wniosek w grudniu i obejmował on faktury do grudnia.

A co z taką fakturą:

- zakup płytek, oczywiście na fakturze jest tylko nazwa kolekcji i wymiary - bez PKWiU - dopisać coś na fakturze czy liczyć, że US się domyśli, że to płytki po ich nazwie lub nazwie hurtowni?

- ta sama faktura - hurtownia pomyliła ilości płytek w kolekcji - wyszło tyle samo kartonów, taka sama kasa, tylko że różne kolory - dostałam korektę faktury - dołączam pierwszą, drugą czy obie?

Jak dopiszesz prawidłowe pkwiu na fakturze to nie zaszkodzi, naprowadzi pracownika Us i przyspieszy weryfikację.

W przypadku korekty kseruj obie wersje a we wniosku wpisuj kwoty juz po korekcie ( w twoim przypadku bez różnicy)

A co z taką fakturą:

Możesz dopisać ołówkiem albo numer PKWIU albo jeśli nie znasz napisać że sa to płytki , gres itp.

Jesli jest faktura korygująca to bez wzgledu na to czego ona dotyczy należy ją dołączyć. Dajemy fakture główną i korygującą.

Witam

ponawiam moje pytanie czy można odliczyć:

1) KNAUF zaprawa z włóknem? wiem, że siatkę z włókna szklanego nie podlega odliczeniu, a co do zaprawy to nie mam zielonego pojęcia

2) Kamień fast granit to jest tynk akrylow, więc mozna ale czy można Konentrat Fast do tynku granit oraz wyprawka pod tynk fast grunt-m?

3) universal

4) wyłącznik pływakowy

5) pomba ebara idrog 40/12A z osprzętem istalacyjnym wg oferty

6) mata budowlana czarna? czy można to podciągnąć pod 25.21.30-30.21 jako folia budowlana lub folia fundamentowa co nie podlega odliczeniu?

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź

Witam

ponawiam moje pytanie czy można odliczyć:

1) KNAUF zaprawa z włóknem? wiem, że siatkę z włókna szklanego nie podlega odliczeniu, a co do zaprawy to nie mam zielonego pojęcia

2) Kamień fast granit to jest tynk akrylow, więc mozna ale czy można Konentrat Fast do tynku granit oraz wyprawka pod tynk fast grunt-m?

3) universal

4) wyłącznik pływakowy

5) pomba ebara idrog 40/12A z osprzętem istalacyjnym wg oferty

6) mata budowlana czarna? czy można to podciągnąć pod 25.21.30-30.21 jako folia budowlana lub folia fundamentowa co nie podlega odliczeniu?

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź

Zawsze powtarzam że google dobre na wszystko, ale wpisując np to:

universal otrzymujemy takie wyniki:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=universal+&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&oq=

Może to to:

http://www.essve.com/upload/ESSVE%20Poland/Katalog%20FireSeal/Deklaracje%20zgodno%C5%9Bci/DEKLARACJA%20ZGODNO%C5%9ACI%20Universal.pdf

A teraz punkt 1 ( sposób znalexienia google - nazwa produktu PKWIU)

http://www.knauf-bauprodukte.pl/pdf/library/deklaracja_zgodnosci/2-T_2006.pdf

Punkt 2 : wchodzimy na strone producenta:

http://www.fast.zgora.pl/index.php?a=pl&b=1&c=prod&d=prod&e=15

- FAST GRANIT

PKWiU: 24.30.11-50.00

- gruntów i koncentratów nie odliczamy.