ging 21.03.2006 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 z tą więźbą to ja nie byłabym do końca pewna-> zobaczcie ustawe o VAT a raczej jej załacznik przez wejściem do unii- pozycja nr 71 tabeli: Komplety elementów budynków mieszkalnych wolno stojących i szeregowych z drewna i materiałów drewnopochodnych,no i symbol SWW 1735-11 ( co odpowiada PKWIU 20.30.20.-02.10, a ten MAMY W NASZYM ZAŁACZNIKU! -> p. 18) ja mam na FV więźbę jako komplet i taką właśnie mam zamiar odliczyc, najwyżej mi wywalą ( i sie odwołam) dzis jeszcze maja mi to potwierdzic w moim US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesia 21.03.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 W 2005 r uzykałam pozwolenie na budowę. Budowy jednak nie zaczeliśmy.W 2005 r poniosłam też koszty na projekt, adaptację , mapy, przyłącze.Czy mam w związku z tym prawo do jakiś odpisów. Byłam pewna, że nie lecz w ostatnim numerze Muratora (04/2006, str. 208) jest artykuł na temat zwolnień od podatku.Według niego zwolnienu podlegają "wydatki poniesione na wymagane prawem budowlanym czynności prawne i faktyczne" czyli wedłu autora artykułu:- zakup projektu architektonicznego, wykonanie mapy do celów projeltowych,- adaptacji projektu,a nawet wykonanie przyłączy.Ponieważ artykuł jest dość mętny czy mógłby ktoś rozwiać moje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buduj 22.03.2006 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Mam pytanie: Pozwolenie na budowe jest wystawione na mnie a rachunki na żonę.Czy ja lub moja zona moze wystąpic o zwrot vatu??? podobne pytanie juz było ale nie znalazłemodpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 24.03.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Witam, czy można w ten sposób: faktury za 2004, 2005 i 2006 (do marca) a w nastepnym roku (07) faktury od marca do grudnia za kolejne miesiące 2006? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekp 28.03.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Czy odliczyć VAT w przypadku zakupu kuchni elektrycznej Mastercook z płyta ceramiczną? Nie mam na fakturze symbolu PKWiU, a w wykazie jest napisane: ex 29.71.28-10 Kuchnie i kuchenki domowe, z wyłączeniem kuchenek elektrycznych. To jak to rozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 29.03.2006 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 tak, że kuchenki gazowe można odliczyć a elektryczne nie- ceramiczna to też elektrycznaja mialam kuchenke elektryczną a do tego płytę ceramiczno -gazową z dobrym numerem PKWiU i mogłam odliczyć tylko płytę gazowo-ceramiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 29.03.2006 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Mam pytanie: Pozwolenie na budowe jest wystawione na mnie a rachunki na żonę. Czy ja lub moja zona moze wystąpic o zwrot vatu??? podobne pytanie juz było ale nie znalazłemodpowiedzi. jeżeli nie masz faktur wystawionych na siebie to zadne pozwolenie na budowę nic ci nie da - zwrot jest na podstawie faktur żona natomiast może wystąpić o zwrot VAT jeżeli posiada jakiś tytuł prawny do domu lub mieszkania oraz napisze w oswiadczeniu co remontowała bo o budowie bez pozwolenia na budowę nie ma mowy chyba że prace budowlane nie musiały mieć takowego ( jest wyraźnie napisane jakie trzeba spełnić warunki i dostarczyć dokumenty żeby dostać zwrot VAT wystarczy tylko dobrze przeczytać i wgryść się w posiadane dokumenty) zależy też czy macie rozdzielność majątkową czy nie ... ale z drugiej strony co za sens miało branie faktur na żonę skoro pozwolenie było wystawione na ciebie ????? sami prosicie się o kłopoty i niejasności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LUK74 30.03.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Mam problem z następującymi pozycjami:1. Schiedel - rura ceramiczna fi 200 - Rondo2. Belki i pustaki stropowe Teriva3. Tarcica iglasta 32mm4.Cegła klinkierowa (pełna i dziurawka)5. Siatka z włókna szklanego (zbrojenie do ociepleń)6. Emulsja ochronna DELFIN7. Rotowent fi 200 (nasada kominowa obrotowa z blachy CR-NI)8. DrewnochronDziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buduj 30.03.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 żona natomiast może wystąpić o zwrot VAT jeżeli posiada jakiś tytuł prawny do domu lub mieszkania Postanowiłem się przejechać do mojego Urzędu Skarbowego (Wejherowo) i uzyskałem słowną informację, że mogę składać rachunki wystawione na moją żonę nawet jeśli pozwolenie na budowę jest wystawione tylko na mnie, pod warunkiem że nie mamy rozdzielczości majątkowej. A co do sensu wystawiania rachunków na żonę to zrozumie to każdy kto nie posiada dochodów w Polsce. Sam prosiłem się o kłopoty wybierając rząd, który tworzy prawo wstecz. Ja nie brałem faktur za drobne zakupy i w ten sposób wiele odpisów przepadło. Z drugiej strony wcale bym sie nie zdziwił jesli interpretacja w innych urzędach skarbowych będzie inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 30.03.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Mam jedno pytanie:) Czy komuś już zwrócili kasę? Bo u mnie w US, robią tyl;ko problemy, co chwile jeżdże bo tu czegoś brakuje, tam itp itd, wk... się można. Po cholere te odlicznia, jak ludziom kłopot robią i problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 31.03.2006 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Buduj życzę powodzenia w kontaktach z urzędem bo faktycznie co urzad to inna teoria- najgorzej, że za brak spójości płaci podatnik bo babka X udzieliła ci ustnej informacji na TAK, a za chwile babka Y udzieli ci pisemnej odpowiedzi na NIE Mam nadzieję, że wszystko pójdzie po twojej myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buduj 31.03.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Trochę dalej zasięgnąłem informacji i na poparcie informacji z Urzędu Skarbowego podaję o jakie artykuły opierają swoją interpretację, dotyczącą uwzględniania rachunków wystawianych na małżonka przy rozliczaniu zwrotu vatu. U S T A W A z dnia 29 sierpnia 2005 r. o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem) mieszkaniowym (Dz. U. Nr 177, poz. 1468) Art. 4. 3. W przypadku osoby fizycznej pozostającej w związku małżeńskim kwota zwrotu, obliczona zgodnie z art. 3 ust. 5-7, dotyczy łącznie obojga małżonków. Art. 5. 2. Jeżeli osoba fizyczna pozostaje w związku małżeńskim, wniosek może byc złożony wspólnie z małżonkiem lub odrębnie przez każdego z małżonków. .... Dodatkowo może komus się to przydac:cena 1m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego za IV kwartał 2005 r. wyniosła 2388 zł. zródło: http://www.stat.gov.pl/komunikaty/komunikat.php?id=73&lang=plhttp://www.mf.gov.pl/index.php?wysw=4&sgl=2&dzial=106 Co do zwrotu vat za drewno konstrukcyjne, szalunkowe to na moich rachunkach z 2003 juz był 22 proc vat więc raczej nie ma szans na zwrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backdraft 31.03.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 No to co ustaliliście z tą więźbą dachową. Brać tą fakturę czy nie?Swoją drogą chcę odliczać odsetki od kredytu i skorzytstać z nowej ulgi budowlanej. Czy faktura na więźbę będzie mi do czegoś potrzebna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martar 01.04.2006 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 a jaki VAT był przed 1 maja 2004 na blache miedzianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekj 01.04.2006 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 No to co ustaliliście z tą więźbą dachową. Brać tą fakturę czy nie? Swoją drogą chcę odliczać odsetki od kredytu i skorzytstać z nowej ulgi budowlanej. Czy faktura na więźbę będzie mi do czegoś potrzebna? Jeżeli masz możliwość kupienia bez faktury czyli z VAT 0% to po ci ona ??? Zwrot masz od razu, bez pisaniny i większy Z tymi odsetkami od kredytu to sprawa jest bardzo mętna i moim zdaniem żadne faktury do niczego nie są potrzebne. Wymogiem jest zakończenie budowy a to jest najlepszy dowód na to że kasa poszła na budowę a nie piwo. Na szczęscie nie zakończyłem budowy w 2005 tylko zakańczam teraz więc mam nadzieję że do następnego roku kwestia tych odsetek się wyjaśni. Ale to offtopic a wracając faktury na więźbę to policz sobie ile ona wyniesie i jakie ewnetualnie Ci da odliczenie z tytułu odsetek gdyby faktycznie była do tego potrzebna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backdraft 02.04.2006 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 no właśnie, może zatem wziąć bez faktury, czy nikt się Was nie czepiał w Urzędzie Skarbowym albo Banku przy kredycie? Poza tym fakturę można zawsze wystawić w razie czego do końca roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekj 02.04.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Z bankiem to zalezy przecież od banku i warunków umowy. Ja w Multibanku ani jednej faktury nie musiałem pokazać. Do wypłaty kolejnych transz i zakończenia wystarczały zdjecia i dokumentacja typu odbiór itp (ten jeszcze przedemną) US co ci moze zrobić? Zawsze mogłeś brać na paragon i nie mieć faktur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roksana 03.04.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Witam wszystkich!!A co jeśli kupuję materiały na budowę na paragon. Paragomów jak wiadomo nie trzeba trzymać ,ale jeśli chodzi o urząd skarbowy to co? Co mogą zrobić jeśli niemam tych paragonów (wyżuciłam).Zna ktoś taki przypadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 04.04.2006 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 roksana jeżeli nie chcesz zwrotu VAT z US ani nie korzystasz z ulgi remontowej to nie musisz mieć ani faktur ani paragonów... dokumenty te służą czemuś - czyli korzystaniu z przywilejów do których prawo musisz udokumentować, co do kredytu i banku to już indywidualny regulamin banku mówi czy takie dokumenty musisz posiadać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwitek 04.04.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Mam problem z następującymi pozycjami: 1. Schiedel - rura ceramiczna fi 200 - Rondo 2. Belki i pustaki stropowe Teriva 3. Tarcica iglasta 32mm 4.Cegła klinkierowa (pełna i dziurawka) 5. Siatka z włókna szklanego (zbrojenie do ociepleń) 6. Emulsja ochronna DELFIN 7. Rotowent fi 200 (nasada kominowa obrotowa z blachy CR-NI) 8. Drewnochron Dziękuję za pomoc Wydaje mi się (przynajmniej ja tak robię): Ad1. tak ad2. tak ad4. tak Zastanawiam się nad siatką i drewnochronem - bo sam nie wiem czy to też odliczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts