Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym prosić o pomoc czy dany materiał podlega odliczeniu (zwrotu różnicy podatku VAT).

1. Przyłącze PE/Stal gięte izolowane (1.4 x 1.5 m) 40 x 25 x R1

2. Łącznik adaptacyjny PE/Stal w rurze osłonowej izolowanej 40 x G1 1/4

bo nie wiem co z tym zrobić

Pozdrawiam

Wesołych Świąt Wielkiej Nocy

http://forum.muratordom.pl/przylacze-gazu,t156995.htm

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koza nie jest z zasady urządzeniem grzewczym trwale umiejscowionym, tak mi sie wydaje...

jest nawet bardzo trwale. Przecież to piec kominkowy :lol:

Już się wyjaśniło. Panience się wydawało, że jak ktoś ma gaz, to w tym samym domu nie będzie miał innego ogrzewania. Musieliśmy napisać, że piec też służy do grzania domu a nie np jakiegoś budynku gospodarczego i piec przeszedł. :o Zabawne, gdyby nie te nerwy

Już się wyjaśniło. Panience się wydawało, że jak ktoś ma gaz, to w tym samym domu nie będzie miał innego ogrzewania. Musieliśmy napisać, że piec też służy do grzania domu a nie np jakiegoś budynku gospodarczego i piec przeszedł. :o Zabawne, gdyby nie te nerwy

To super, że doszliście do porozumienia :)

Proszę o pomoc; czy można odliczać

1) krąg 1000/500/z

2) przykrywa 1200/80 z korkiem

oraz

3) siplast fundament SBS oraz siplast primer jeżeli maja PKWiU 26.82.13-00.00? Na wykazie odliczac można materiały z kodem 26.82.13-00.01?

Liczę na szybką i jasną odpowiedź

z gory dziękuję :)

Mam pytanie:

jesli na rozliczonej fakturze, za ktora otrzmalem juz zwrot Vatu w zeszlym roku pominalem pewna pozycje (US nie chcial chyba tego zauwazyc), czy moge ponownie przywolac te fakture odliczajac to poprzednio zgubilem???

hmm chyba tylko w formie korekty do tamtego wniosku ...

Mam pytanie,

chcemy wypełnić formularze.

Jaką cenę za 1m2 mamy podać we wniosku?

Mamy kwiecień, za kwartał poprzedni tzn. I kwartał 2009 tylko kiedy to będzie ogłoszone?

Mam podać za IV kwartał 2008?

Nie iwem:(

Czym się rozni VZM-1/A od 1/B

VZM-1/B dotyczy materiałów, które były odliczone w ramach ulg mieszkaniowych w zeznaniu podatkowym za lata 2004-2005.

VZM-1/A jest dla materiałów nie odliczanych w zeznaniach podatkowych.

Niżej link do strony z aktualną ceną.

Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych

Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej

Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT

Formularze VAT

Edytowane przez Pit_er

Mam pytanie,

chcemy wypełnić formularze.

Jaką cenę za 1m2 mamy podać we wniosku?

Mamy kwiecień, za kwartał poprzedni tzn. I kwartał 2009 tylko kiedy to będzie ogłoszone?

Mam podać za IV kwartał 2008?

Nie iwem:(

Czym się rozni VZM-1/A od 1/B

Dla wniosków składanych w II kwartale 2009 r., cena 1 m kw. wynosi 3.631 zł.

VZM1/A dla osób, które wcześniej nie odliczały nic w ramach ulgi remontowej.

VZM1/B dla osób, które odliczają materiały które odliczali w ramach ulgi remontowej.

Pozdrawiam :)

No a nam juz wyplacili zwrot. Wniosek nie opiewala na bajonska sume poniewaz dogalismy sie z wykonawca,ze vat bedzie nam rozliczal na biezaco pomniejszajac robocizne. Tak,czy owak troche jednak sie uzbieralo.

US przetrzymal nas prawie do kocna i dopiero tydzien przed mijajacym terminem wplynely pieniadze na konto.

Na jakies dwa tygodnie przed terminem dostalismy jednak wezwanie do US i juz myslelismy,ze po nas pojada. Pani jednak zakwestionowala tylko jedna pozycje na ok. 70PLN. Ale jakie bylo nasze zaskoczenie,kiedy sama doszukala sie kilku pozycji ktorych nie ujelismy we wniosku i raczyla nam je dolozyc.No i w efekcie bylismy ponad 600PLN do przodu.

Mam pytanie:

jesli na rozliczonej fakturze, za ktora otrzmalem juz zwrot Vatu w zeszlym roku pominalem pewna pozycje (US nie chcial chyba tego zauwazyc), czy moge ponownie przywolac te fakture odliczajac to poprzednio zgubilem???

We wniosku wskazujesz pozycję na fakturze - zdziwiłbym się US zakwestionował coś czego wcześniej nie zgłoszono. Zapytaj albo pisz w ciemno, na razie nie karają za próbę wyłudzenia zwrotu VAT-u. :)

Witam

Budowe dom jednorodzinnego rozpoczalem we wrzesniu 2007 i jeszcze jej nie zakonczylem.

Mam w zwiazku z tym pytanko.Czy moge jeszcze skladac wniosek o zwrot Vat-u(gdzies wyczytalem iz termin uplynal 30.06.2008?) na materialy budowlane?Czy mam tez mozliwosc skladania takiego wniosku po zakonczeniu budowy tj.odbiorze budynku?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam

Witam, czy można odliczyć taśme ołowaina do obróbki kominów PB-FLEX nr pkwiu 27.30.20-13.30

Podałeś błędne PKWiU :lol: powinno być 27.32.20-13.30.

Jest to "Taśma ze stali niestopowej, o szerokości <= 500 mm, walcowana na zimno, pokrywana ołowiem na gorąco" wymieniona w poz. 55 wykazu - i oczywiście do odliczenia.

Formularze VAT

Edytowane przez Pit_er

Witam

Budowe dom jednorodzinnego rozpoczalem we wrzesniu 2007 i jeszcze jej nie zakonczylem.

Mam w zwiazku z tym pytanko.Czy moge jeszcze skladac wniosek o zwrot Vat-u(gdzies wyczytalem iz termin uplynal 30.06.2008?) na materialy budowlane?Czy mam tez mozliwosc skladania takiego wniosku po zakonczeniu budowy tj.odbiorze budynku?

przepraszam, może już było, ale jakoś nie mogę doszukać się odpowiedzi

6 miesięcy od zakończenia budowy - to znaczy od wpisu w dzienniku budowy o jej zakończeniu czy od momentu uzyskania zaświadczenia o zakończeniu budowy ze starostwa?

Był taki termin w pierwotnej wersji ustawy VZM, według której wnioski można było składać tylko do 30.06.2008 r. (ten półroczny od zakończenia budowy też). Od 1.01.2008 r. nie ma już żadnych terminów. Jest za to 5-letni okres, w którym można wykorzystać jeden limit. No i zasada, że wniosek można złożyć tylko raz w roku.

Formularze VAT

Edytowane przez Pit_er