Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzięki :D

mam jedno pytanie, dla NIP przyjęto w standardzie formę:

xxx-xxx-xx-xx

mam fakturę z NIPem firmy o formacie:

yyy-yy-yy-yyy

jak wpisuję go "na sztywno" czyli z myślnikami oznacza mi całe pole na żółto i przekreśla jako błąd - czy jest sposób żeby obejść tą formułę?

pozdrawiam

m&k

Wpisuj NIP bez kresek a program VZM w Excelu sam wstawi myślniki do NIP.

Ten drugi format NIP uzyskasz naciskając po wpisaniu NIP-u klawisz Enter.

Ale jest warunek - otwórz plik przy włączonym makro.

Na pierwszym arkuszu masz krótką instrukcję jak to zrobić. Warto pracować przy włączonym makro choćby z uwagi na kolejny myk - wpisujesz tylko kwotę brutto a klawiszem Enter w wybranej kolumnie automatycznie wstawiasz VAT.

Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych

Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej

Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT

Formularze VAT

Edytowane przez Pit_er

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Jestem już prawie na końcu klasyfikacji wszystkich faktur, a zebrało ich się trochę w czasie całej budowy. Proszę doświadczonych o informację czy mogę odliczyć następujące materiały bez symbolu na fakturze:

- Nida wieszak ES 60/125 itp.

- profil przyścienny UD 28

- Podkładka dystansowa zbrojona ( wykorzystana byłą do zbrojenia wylewki)

- Fakro schody strychowe (drewniane składane )

- 2XMETYLAN SPECIAL ( klej do tapet)

Z góry dziękuje

ja już się pogubiłam...dwa lata temu kupiłam dom w stanie surowym. faktur mam do licha i ciut-ciut. dom odebrany rok temu. i moje pytania:

-czy mogę się starać o zwrot (bo gdzieś mi się błąka pół roku ale od czego?)

-czy jesli na fakturach mam jedno nazwisko a w rzeczywistości podwójne - to problem?trzeba korektę robić?

Witam

Czy na każdej fakturze musi być NIP, żebym mogła ją odliczyć?

Część faktur mam na adres "stary" a część na nowy, wybudowany już dom. Czy to stanowi jakiś problem?

Ma być NIP sprzedawcy, a nie Twój. Co do adresu to nie ma wymogu mieszkania w remontowanym, czy budowanym budynku, więc niech piszą decyzje jak im coś nie odpowiada. Bardzo jestem ciekawa jaką podstawę zastosują (bo w ustawie takiej nie ma) :-)

Aha.... ale pamiętaj, ze zmianę adresu zamieszkania powinno się zgłosić do miesiąca, będąc na NIP-3, wiec zmieniając adres zamieszkania US powinien takimi wiadomościami dysponować, gdzie i kiedy mieszkałaś :-))

Za zakup w sklepie internetowym otrzymałam "paragon imienny" na moją prośbę o fakturę VAT. Na czym polega różnica? Czy US zakwestionuje mi ten nieszczęsny paragon, czy mam starać się o normalną fakturę?

Na podstawie paragonu nie odzyskasz różnicy VAT, ma być faktura VAT, bo na fakturze są dane nabywcy, a na paragonie ich nie ma. Niektóre sklepy jak oddasz paragon wystawią fakturę, wiec pytaj u źródła :-)

Witam,

Jestem już prawie na końcu klasyfikacji wszystkich faktur, a zebrało ich się trochę w czasie całej budowy. Proszę doświadczonych o informację czy mogę odliczyć następujące materiały bez symbolu na fakturze:

- Nida wieszak ES 60/125 itp.

- profil przyścienny UD 28

- Podkładka dystansowa zbrojona ( wykorzystana byłą do zbrojenia wylewki)

- Fakro schody strychowe (drewniane składane )

- 2XMETYLAN SPECIAL ( klej do tapet)

Z góry dziękuje

Masz odpowiedź na money :-)

ja już się pogubiłam...dwa lata temu kupiłam dom w stanie surowym. faktur mam do licha i ciut-ciut. dom odebrany rok temu. i moje pytania:

-czy mogę się starać o zwrot (bo gdzieś mi się błąka pół roku ale od czego?)

-czy jesli na fakturach mam jedno nazwisko a w rzeczywistości podwójne - to problem?trzeba korektę robić?

To pół roku niech Ci się nie błąka, bo aktualne już nie jest od marca 2007.

Jak dom w stanie surowym, to część pewnie budowa (a tutaj trzeba kopię pozwolenia na budowę, wiec chyba w jakiś sposób masz to pozwolenie przeniesione na siebie, albo zmienione decyzją, albo przeniesione w akcie notarialnym.... takie dwa sposoby znam). Po oddaniu do użytkowania to już remont. Czyli co budowa, a co remont będzie widoczne poprzez kwoty VAT wpisane w odpowiednich kolumnach załącznika (do remontu opis konieczny). A oprócz kopii pozwolenia na budowę jeszcze potrzebna będzie kopia zawiadomienia o zakończeniu budowy i przystąpieniu do użytkowania :-)

Mam pytanie : czy wystarczy pisac faktury na 1osobe, jezeli w decyzji pozwolenia na budowę figurujemy obydwoje z meżem ?

Tak. Małżonkowie maja limit wspólny, więc tutaj nie ma znaczenia na kogo są faktury. Jedynie chcąc składać wniosek indywidualny, to trzeba mieć faktury tylko na jedną osobę... no ale, mając żoną trzeba ją wpisać we wniosek i poprosić o podpisanie się, więc to indywidualne składanie tylko ma sens przy separacji (jak jest niewesoło w związku, a rozwodu nie ma), bo wtedy podpisu "odseparowanego" małżonka mieć nie trzeba, jedynie jego dane :-))

Jak dom w stanie surowym, to część pewnie budowa (a tutaj trzeba kopię pozwolenia na budowę, wiec chyba w jakiś sposób masz to pozwolenie przeniesione na siebie, albo zmienione decyzją, albo przeniesione w akcie notarialnym.... takie dwa sposoby znam).

Belladonna, a znasz może sposób jak zmienić decyzję pozwolenia na budowę tak, by dopisać tam jeszcze jedna osobę, która stałą się współwłaścicielką już po wydaniu pozwolenia. Urząd mi odmówił takie zmiany.

Jak dom w stanie surowym, to część pewnie budowa (a tutaj trzeba kopię pozwolenia na budowę, wiec chyba w jakiś sposób masz to pozwolenie przeniesione na siebie, albo zmienione decyzją, albo przeniesione w akcie notarialnym.... takie dwa sposoby znam).

Belladonna, a znasz może sposób jak zmienić decyzję pozwolenia na budowę tak, by dopisać tam jeszcze jedna osobę, która stałą się współwłaścicielką już po wydaniu pozwolenia. Urząd mi odmówił takie zmiany.

A w jaki sposób stała się współwłaścicielką? Rozumiem, ze to cały czas dom w trakcie budowy :-)

A w jaki sposób stała się współwłaścicielką? Rozumiem, ze to cały czas dom w trakcie budowy :-)

Właśnie go wykańczamy. Współwłaścicielką stała się notarialnie aktem darowizny ziemi.

Właśnie go wykańczamy. Współwłaścicielką stała się notarialnie aktem darowizny ziemi.

Rozgryzałam na innym forum temat własności ziemi, przy innym właścicielu budynku (jakimś cudem inna osoba dostała pozwolenie na budowę na podstawie umowy użyczenia). Z prawa cywilnego wynika (znalazłam Interpretację jakiegoś ISa w tym temacie), że kto jest właścicielem gruntu, to tym samym jest właścicielem wszystkiego co się na tym gruncie znajduje. Skoro ma akt notarialny, to.... trzeba poczytać co tam pisze, bo mówimy o współwłasności, a nie własności.... czego ta osoba jest współwłaścicielem.

Rozgryzałam na innym forum temat własności ziemi, przy innym właścicielu budynku (jakimś cudem inna osoba dostała pozwolenie na budowę na podstawie umowy użyczenia). Z prawa cywilnego wynika (znalazłam Interpretację jakiegoś ISa w tym temacie), że kto jest właścicielem gruntu, to tym samym jest właścicielem wszystkiego co się na tym gruncie znajduje. Skoro masz akt notarialny, że stałaś się właścicielką tego, to w czym problem?

No niby w niczym, ale skoro do rozliczenia VAT potrzebne jest pozwolenie a budowę. Nie jestem pewna czy sama własność, o której piszesz wystarczy. Choć może rzeczywiście w powiązaniu z aktem notarialnym...

Doczytałam, że współwłasność. Trzeba poczytać akt notarialny dokładnie, co tam pisze, czego stała się współwłaścicielem ta osoba, czy budowanego budynku też.... wtedy ja bym dołączyła kopię pozwolenia na tamtą osobę plus kopię tego aktu notarialnego :-)

Bo rozumiem, ze te osoby nie sa małżeństwem i w tym problem :-)