josephine 13.05.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 W akcie jest tylko o ziemi, ale w sumie dostała ją, gdy pozwolenie na budowę było już wydane, więc przyjęła ziemię z wszystkimi dobrami... sama nie wiem czy to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lamia30 13.05.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Czy rolnik, który buduje dom i jest na ryczałcie, może złożyć wniosek o zwrot VAt-u na materiały budowlane? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji co z rolnikami, będę wdzięczna za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 13.05.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 W akcie jest tylko o ziemi, ale w sumie dostała ją, gdy pozwolenie na budowę było już wydane, więc przyjęła ziemię z wszystkimi dobrami... sama nie wiem czy to wystarczy. To raczej będzie problem.... bo dom stoi na konkretnej działce, a nie na czymś nieokreślonym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 13.05.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 No ale wtedy jeszcze domu nie było, fundamenty chyba zaledwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 13.05.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Czy rolnik, który buduje dom i jest na ryczałcie, może złożyć wniosek o zwrot VAt-u na materiały budowlane? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji co z rolnikami, będę wdzięczna za pomoc Wniosek VZM składa ten kto ma pozwolenie na budowę budynku mieszkalnego lub tytuł prawny do lokalu (budynku) mieszkalnego i faktury VAT na siebie. A ustawa stawia warunek: Art. 4. 1. Prawo do zwrotu, o którym mowa w art. 3 ust. 1, przysługuje, pod warunkiem że osoba fizyczna lub jej małżonek nie dokonywali czynności, o których mowa w art. 3 ust. 1, jako podatnicy podatku od towarów i usług, w celu wykonywania czynności podlegających opodatkowaniu tym podatkiem. Czyli mowa o VATowcach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 13.05.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 No ale wtedy jeszcze domu nie było, fundamenty chyba zaledwie. Ale w aktach mowa o działkach lub gruntach rolnych itp.... a dom jest stawiany na konkretnej działce. Trudno się wypowiadać na podstawie domysłów. Musiałabym po prostu przeczytać ten akt notarialny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 13.05.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Witam, możliwe, że pytanie już było zadane-nie wiem. Chciałbym się dowiedzieć kto może się rozliczać z materiałów budowlanych, remontów. Czy może być to osoba bezrobotna lub np. pracująca za granicą?? Prosze o odp dzięki O zwrot stara się osoba, która ma faktury VAT i tytuł prawny do budynku (lokalu) mieszkalnego lub pozwolenie na budowę. Bezpośredniego związku z dochodami to nie ma, bo podstawą są faktury VAT. Ale ma związek pośredni. Bo jeśli ktoś nie składał zeznań, a poniósł wydatki na budowę czy remont, to skąd miał na to dochody? Przy dochodach zagranicznych pytanie z jakiego kraju i czy osoba jest polskim rezydentem, bo nie do wszystkich krajów ma zastosowanie metoda wyłączenia z progresją (a tylko przy tej metodzie nie składa się zeznań mając tylko dochody zagraniczne... nie analizuję już tutaj spraw związanych z rezydencją do celów podatkowych, bo temat szeroki jak rzeka nie znając konkretów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malajula 13.05.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Za zakup w sklepie internetowym otrzymałam "paragon imienny" na moją prośbę o fakturę VAT. Na czym polega różnica? Czy US zakwestionuje mi ten nieszczęsny paragon, czy mam starać się o normalną fakturę? Na podstawie paragonu nie odzyskasz różnicy VAT, ma być faktura VAT, bo na fakturze są dane nabywcy, a na paragonie ich nie ma. Niektóre sklepy jak oddasz paragon wystawią fakturę, wiec pytaj u źródła Z tym, że tam są dane nabywcy (w końcu to "paragon imienny") i wszystkie inne dane, jak na fakturze - w tym nr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 13.05.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Za zakup w sklepie internetowym otrzymałam "paragon imienny" na moją prośbę o fakturę VAT. Na czym polega różnica? Czy US zakwestionuje mi ten nieszczęsny paragon, czy mam starać się o normalną fakturę? Na podstawie paragonu nie odzyskasz różnicy VAT, ma być faktura VAT, bo na fakturze są dane nabywcy, a na paragonie ich nie ma. Niektóre sklepy jak oddasz paragon wystawią fakturę, wiec pytaj u źródła Z tym, że tam są dane nabywcy (w końcu to "paragon imienny") i wszystkie inne dane, jak na fakturze - w tym nr... Art. 3. 4. Dokumentem stanowiącym podstawę do obliczenia kwoty zwrotu części wydatków, o których mowa w ust. 1, jest faktura wystawiona dla osoby fizycznej. A paragon fakturą nie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazka 13.05.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Witam.Jestem tu po raz pierwszy,przeczytałam prawie cały wątek o zwrocie podatku vat,ale nie znalazłam tego czego szukałam. Bardzo proszę jeżeli ktoś może mi pomóc. Nie potrafię wypełnić załącznika VZM-1/A a dokładnie "KWOTA PODATKU VAT"-nie wiem gdzie mam wpisać tą kwotę,czy w kolumnie-"wymagającej pozwolenia na budowę", czy "niewynagającej pozwolenia na budowę". Dodam iż staram się o zwrot VAT-u za remont mieszkania. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 13.05.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 "niewymagającej pozwolenia na budowę". ponieważ na remont nie musiałaś uzyskać pozwolenia na budowę, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazka 13.05.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Serdecznie dziękuję. Tak to jest jak nie umie się czytać ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 13.05.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Bardzo proszę - też właśnie się zagłębiam w meandry Vatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasianka36 14.05.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Jak dom w stanie surowym, to część pewnie budowa (a tutaj trzeba kopię pozwolenia na budowę, wiec chyba w jakiś sposób masz to pozwolenie przeniesione na siebie, albo zmienione decyzją, albo przeniesione w akcie notarialnym.... takie dwa sposoby znam). Po oddaniu do użytkowania to już remont. Czyli co budowa, a co remont będzie widoczne poprzez kwoty VAT wpisane w odpowiednich kolumnach załącznika (do remontu opis konieczny) dzięki belladonna wprawdzie w takim układzie sprawa mi się skomplikowała... bo w akcie notarialanym mam tylko o kupnie... zaraz potem (a nawet wcześniej) zaczęłam akcję wykańczania (domu i siebie)... a decyzja o przeniesieniu pozwolenia na budowę została wydana później. czyli kicha??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 14.05.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 ile się czeka na zwrot vat za materiały budowlane? 3 miesiące, czy dłużej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 14.05.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 do 6 m-cy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 14.05.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Jak dom w stanie surowym, to część pewnie budowa (a tutaj trzeba kopię pozwolenia na budowę, wiec chyba w jakiś sposób masz to pozwolenie przeniesione na siebie, albo zmienione decyzją, albo przeniesione w akcie notarialnym.... takie dwa sposoby znam). Po oddaniu do użytkowania to już remont. Czyli co budowa, a co remont będzie widoczne poprzez kwoty VAT wpisane w odpowiednich kolumnach załącznika (do remontu opis konieczny) dzięki belladonna wprawdzie w takim układzie sprawa mi się skomplikowała... bo w akcie notarialanym mam tylko o kupnie... zaraz potem (a nawet wcześniej) zaczęłam akcję wykańczania (domu i siebie)... a decyzja o przeniesieniu pozwolenia na budowę została wydana później. czyli kicha??? Nie, kicha nie. Pozwolenie, czy tytuł prawny masz mieć na dzień składania wniosku, a nie poniesienia wydatków. Jest decyzja jedna na ten temat. Czyli ustawa wymaga tego w momencie składania wniosku. Dochodzi tutaj do absurdu przy remoncie, bo jak ktoś kupił dom w 2008, to trochę dziwne, że ma faktury za rok 2007... no ale, absurdy w naszym prawie są Wycinek z interpretacji (Autor: Izba Skarbowa w Poznaniu Ośrodek Zamiejscowy w Pile Sygnatura: P1-D/415-0005/07 Data: 2007.09.12) cyt. "Co ważne, pojęcie „prawo do dysponowania nieruchomością”, „pozwolenie na budowę” czy „tytuł prawny” odnosi się w ustawie o zwrocie niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym do momentu ustalenia prawa do zwrotu (prawa do złożenia wniosku), a nie prawa do dokonywania zakupów. Stąd też istotne jest, by w momencie składania wniosku o zwrot podatnik dysponował jednym ze wskazanych praw". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasianka36 14.05.2009 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 dziękuję za informacje. czyli faktycznie trochę absurd.. no i w takim razie nie wiem czy to istotne, że dom był odebrany, a ja go dalej wykańczałam... popytam w skarbówce może trafię na kogoś miłego muszę przyznać, że ostatnio to się zdarza coraz częściej i za każdym razem nie wiedzieć czemu bardzo mnie zaskakuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasianka36 15.05.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 łoj ale to jest jazda z tymi fakturami zacznę chyba księgowych podziwiać nie mogę się doczytać...czy np profile sufitowe, narożniki itp to mogę wliczać jak leci, czy muszę dochodzić po tych nieszczęsnych numerkach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 15.05.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 łoj ale to jest jazda z tymi fakturami zacznę chyba księgowych podziwiać nie mogę się doczytać...czy np profile sufitowe, narożniki itp to mogę wliczać jak leci, czy muszę dochodzić po tych nieszczęsnych numerkach??? Profile i narożniki raczej wchodzą... ale mając kilkanaście faktur trzeba niestety trochę czasu poświęcić, jak się jest niewtajemniczonym ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts