belladonna 15.05.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 dziękuję za informacje. czyli faktycznie trochę absurd.. no i w takim razie nie wiem czy to istotne, że dom był odebrany, a ja go dalej wykańczałam... popytam w skarbówce może trafię na kogoś miłego muszę przyznać, że ostatnio to się zdarza coraz częściej i za każdym razem nie wiedzieć czemu bardzo mnie zaskakuje... Po zakończeniu budowy i przystąpieniu do użytkowania to już we wniosku wykazuje się jako remont. A do faktur z remontu potrzebny opis prac (bo do budowy nie)... a które faktury do remontu to widać, bo VAT w załącznikach jest dla tych faktur w kolumnie "inwestycja niewymagająca pozwolenia" (faktury powinny być datowane po dacie zakończenia budowy)... wyjątek stanowi remont wymagający pozwolenia, ale to inny temat. Nie jeden w tym samym wniosku wykazuje budowę i remont... zabronione to nie jest. Potrzebne wtedy dwa dokumenty albo pozwolenie na budowę i zakończenie budowy (wtedy dotyczy to jednego budynku), albo pozwolenie na budowę i tytuł prawny do remontowanego budynku (bo jak ktoś się buduje to też może remontować inny budynek, w którym mieszka jako właściciel tego budynku, najemca lub biorący w użyczenie) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
splinka 16.05.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Powiedzcie mi prosze co z fakturami , które zaginęły? tzn. składam teraz pierwszy wniosek o zwrot od rozpoczęcia budowy i mimo że pilnowaliśmy faktur widze że części brakuje. Co w sytuacji gdy gdzieś kiedyś sie odnajdą , czy będe je mogla przy nastepnym wniosku uwzglednuc, czy przepadna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 16.05.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 splinka jeśli kojarzysz jakie to f-ry możesz się zwrócić z prośbą do sklepu o wystawienie duplikatu. Po ro ku możesz odliczyć te odnalezione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 16.05.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 witam, super wątek , pewnie skorzystam z rad wiele więcej wiedzących ! pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasianka36 17.05.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 belladonna dzięki he he gdyby faktur było kilkanaście to bym tak nie jęczała ale już prawie kończę. jeszcze raz dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffiko 22.05.2009 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Budowa zostala zakonczona wpisem do dziennika budowy w dniu 29.12.2008 roku. Budynek zostal odebrany 2.02.2009. Do kiedy musze zlozyc pierwszy wniosek o zwrot VAT i kiedy nastepne, aby nie bylo za pozno na odzyskanie pieniedzy? Zabieram sie do tego niezbyt euforystycznie i dziergam etapami, stad moje pytanie. Dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 22.05.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Nie ma określonego terminu.Dlaczego chcesz składac kilka wniosków?Złóż jeden na wszystkie wydatki. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newpeter 22.05.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Witam, jeśli mam faktury z datą przed pozwoleniem na budowę to zwrotu podatku nie będzie ? newpeter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 22.05.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Witam, jeśli mam faktury z datą przed pozwoleniem na budowę to zwrotu podatku nie będzie ? newpeter będzie ! , ja tak miałem , piszesz tylko oświadczenie że gromadziłeś materiały przed budową i są one w całości zużyte na budowę twojego domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 22.05.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 witam, a czy za pompę ciepła przysługuje zwrot VATu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 22.05.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 (edytowane) witam, a czy za pompę ciepła przysługuje zwrot VATu? Pompy ciepła klasyfikowane do: 29.23.13-73.90 - Urządzenia sprężarkowe, w których skraplacze są wymiennikami ciepła - pozostałe, gdzie indziej nie wymienione nie były opodatkowane stawką 7 % VAT więc nie podlegają odliczeniu ____________________________________________ Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT Formularze VAT Edytowane 21 Kwietnia 2012 przez Pit_er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 23.05.2009 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Belladonna, a znasz może sposób jak zmienić decyzję pozwolenia na budowę tak, by dopisać tam jeszcze jedna osobę, która stałą się współwłaścicielką już po wydaniu pozwolenia. Urząd mi odmówił takie zmiany. Dziwne że odmówili. Pozwolenie na budowę można przenieść na inną osobę(y). Potrzebne są stosowne oświadczenia. Sam robiłem to dwa razy Najpierw przenosiłem pozwolenie na budowę z poprzedniego właściciela działki na siebie. Później zmieniałem pozwolenie na budowę projektem zamiennym (inny dom niż planował poprzedni właściciel). A na samym końcu przenosiłem pozwolenie na budowę z siebie na siebie i żonę (bo w międzyczasie wzieliśmy ślub)... tu totalna schiza jak w oświadczeniu podpisuję, że wyrażam zgodę na przeniesienie pozwolenia na budowę z siebie na siebie Ale przepisali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszul 23.05.2009 03:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Czy na okna PCV tez jest zwrot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 23.05.2009 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Czy na okna PCV tez jest zwrot? Okna PCV mają symbol 25.23.14-50.12, a w wykazie wyłączeniem jest stolarka okrętowa z symbolem 25.23.14-50.2 i 25.23.14-50.50, więc przeciwwskazań nie ma ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 23.05.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Czy na okna PCV tez jest zwrot? Zapewne zostały kupione z montażem, a w takiej sytuacji są na 7%, więc zwrotu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 23.05.2009 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Kupowałem okna ( PCV ) z vat-em 22%.Montowałem sam. Różnicę z 22% na 7% zwrócili bez słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 23.05.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Kupowałem okna ( PCV ) z vat-em 22%. Montowałem sam. Różnicę z 22% na 7% zwrócili bez słowa. bo jak kupowałeś na 22%, to nie mieli podstaw, żeby się przyczepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 24.05.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Pewnie było....Czy vat za drewno egzotyczne na taras-bangkirai (deska,legary) można odliczyć?.Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 24.05.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Pewnie było....Czy vat za drewno egzotyczne na taras-bangkirai (deska,legary) można odliczyć?. Dziękuję Drewno do odliczenia to raczej podłogowe w większości... ale np z bambusa było na 22%, więc obawiam się, że nie można ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszul 25.05.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Dzieki za odpowiedzi dotyczace okien PCV Kupowalem je z VATem 22%, wiec je sobie odlicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts