Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dziękuję za informacje. czyli faktycznie trochę absurd.. no i w takim razie nie wiem czy to istotne, że dom był odebrany, a ja go dalej wykańczałam... popytam w skarbówce :D może trafię na kogoś miłego :lol: muszę przyznać, że ostatnio to się zdarza coraz częściej i za każdym razem nie wiedzieć czemu bardzo mnie zaskakuje...

Po zakończeniu budowy i przystąpieniu do użytkowania to już we wniosku wykazuje się jako remont. A do faktur z remontu potrzebny opis prac (bo do budowy nie)... a które faktury do remontu to widać, bo VAT w załącznikach jest dla tych faktur w kolumnie "inwestycja niewymagająca pozwolenia" (faktury powinny być datowane po dacie zakończenia budowy)... wyjątek stanowi remont wymagający pozwolenia, ale to inny temat. Nie jeden w tym samym wniosku wykazuje budowę i remont... zabronione to nie jest. Potrzebne wtedy dwa dokumenty albo pozwolenie na budowę i zakończenie budowy (wtedy dotyczy to jednego budynku), albo pozwolenie na budowę i tytuł prawny do remontowanego budynku (bo jak ktoś się buduje to też może remontować inny budynek, w którym mieszka jako właściciel tego budynku, najemca lub biorący w użyczenie) :-))

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powiedzcie mi prosze co z fakturami , które zaginęły? tzn. składam teraz pierwszy wniosek o zwrot od rozpoczęcia budowy i mimo że pilnowaliśmy faktur widze że części brakuje. Co w sytuacji gdy gdzieś kiedyś sie odnajdą , czy będe je mogla przy nastepnym wniosku uwzglednuc, czy przepadna?

Budowa zostala zakonczona wpisem do dziennika budowy w dniu 29.12.2008 roku. Budynek zostal odebrany 2.02.2009. Do kiedy musze zlozyc pierwszy wniosek o zwrot VAT i kiedy nastepne, aby nie bylo za pozno na odzyskanie pieniedzy? Zabieram sie do tego niezbyt euforystycznie i dziergam etapami, stad moje pytanie.

Dzieki za odpowiedz

witam, a czy za pompę ciepła przysługuje zwrot VATu?

Pompy ciepła klasyfikowane do:

29.23.13-73.90 - Urządzenia sprężarkowe, w których skraplacze są wymiennikami ciepła - pozostałe, gdzie indziej nie wymienione

nie były opodatkowane stawką 7 % VAT więc nie podlegają odliczeniu

Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych

Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej

Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT

Formularze VAT

Edytowane przez Pit_er

Belladonna, a znasz może sposób jak zmienić decyzję pozwolenia na budowę tak, by dopisać tam jeszcze jedna osobę, która stałą się współwłaścicielką już po wydaniu pozwolenia. Urząd mi odmówił takie zmiany.

Dziwne że odmówili. Pozwolenie na budowę można przenieść na inną osobę(y). Potrzebne są stosowne oświadczenia. Sam robiłem to dwa razy ;-)

Najpierw przenosiłem pozwolenie na budowę z poprzedniego właściciela działki na siebie.

Później zmieniałem pozwolenie na budowę projektem zamiennym (inny dom niż planował poprzedni właściciel).

A na samym końcu przenosiłem pozwolenie na budowę z siebie na siebie i żonę (bo w międzyczasie wzieliśmy ślub)... tu totalna schiza jak w oświadczeniu podpisuję, że wyrażam zgodę na przeniesienie pozwolenia na budowę z siebie na siebie :D Ale przepisali...