pijawka 26.06.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 WitamNapiszcie proszę dostałam już decyzję z US o zwrocie VAT - okreslili, że pieniądze wypłacą w terminie 25 dni czy sa to dni robocze czy kalendarzowe??? nie ukrywam, że bardzo czekam na gotówkę w poniedziałek upłynie termin - jeżeli policzę wg. dni kalendarzowych pieniędzy dotąd nie mabrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 26.06.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam Napiszcie proszę dostałam już decyzję z US o zwrocie VAT - okreslili, że pieniądze wypłacą w terminie 25 dni czy sa to dni robocze czy kalendarzowe??? nie ukrywam, że bardzo czekam na gotówkę w poniedziałek upłynie termin - jeżeli policzę wg. dni kalendarzowych pieniędzy dotąd nie ma brr Decyzję ? Bardzo dziwne, ja nie dostałem żadnej decyzji a kasa wpłynęła mi na konto dokładnie w 6 miesiącu od momentu złożenia wniosku. złożony 05.12.08 kasa na koncie 05.062009r. Jak w aptece ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pijawka 26.06.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 no decyzję zadzwonili z US, że mam kilka błędówposzłam, poprawiłamza jakiś tydzień, dwa zadzwonili, że jest do odbioru decyzja /odbieram, czy wysyłac maja pocztą/ wolałam odebrac bo szybciej /dni liczą się od momentu odebrania decyzji/ podpisałam w US i czekam na kasę a konto puste:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 26.06.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Pijawka dni kalendarzowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 26.06.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam Posiadałam część nieruchomości,którą remontowałam i sprzedałam w lipcu 2008 Posiadam faktury potwierdzające zakup materiałów do odliczenia Vatu jak również faktury potwierdzające zakup materiałów z nowej nieruchomości również potwierdzone aktem notarialnym. Czy mogę złożyć dwa wnioski na dwie różne nieruchomości ? Proszę o odp. Jeśli tytuł prawny ma być (jest wymagany) wg ustawy w momencie składania wniosku (a nie momencie ponoszenia wydatków), to dla 1 nieruchomości już tytułu prawnego nie masz... nie wiem, czy czasem nie obudziłeś się z tzw ręką w nocniku. A nie złożenie kompletu dokumentów, czyli też dokumentu, że na dzień dzisiejszy nieruchomość już sprzedałeś może być śliskie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 26.06.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Nie do konca rozumiem jak urzad skarbowy jest w stanie sprawdzic do czego ja potrzebuje tarcice iglasta. To jest tak, ze jak tartak mi wpisze na fakture numer 20.10.21-10.11 tarcica podłogowa strugana iglasta kategoria I lub 20.10.21-10.12 tarcica podłogowa strugana iglasta kategoria II to urzad to zaakceptuje? nie kumam tego do konca. Bo urząd ma mieć pewność, iż to tarcica PODŁOGOWA iglasta, bo jak tylko tarcica iglasta to ma inne PKWiU, niewchodzące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 28.06.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Po prawie roku znów się pojawiam w tym wątku, wtedy tylko dzięli dobrym duszkom udzielającym się na tym forum dostałam z US cały zwrot - 100% tego co obliczyłam, jeszcze raz dzięki. Teraz znowu nadszedł czas rozliczania i nie ukrywam, że bardzo liczę na Waszą pomoc. Kiedyś przeczytałam cały wątek tj. do str.34, ale 50 to już trochę za dużo Tak więc proszę napiszcie czy można odliczyć: 1. styropian 2. kołki do styropianu 3. klej do styropianu 4. klej do siatki 5. gwoździe 6. dachówki i reszta towaru do dachu Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 29.06.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Po prawie roku znów się pojawiam w tym wątku, wtedy tylko dzięli dobrym duszkom udzielającym się na tym forum dostałam z US cały zwrot - 100% tego co obliczyłam, jeszcze raz dzięki. Teraz znowu nadszedł czas rozliczania i nie ukrywam, że bardzo liczę na Waszą pomoc. Kiedyś przeczytałam cały wątek tj. do str.34, ale 50 to już trochę za dużo Tak więc proszę napiszcie czy można odliczyć: 1. styropian 2. kołki do styropianu 3. klej do styropianu 4. klej do siatki 5. gwoździe 6. dachówki i reszta towaru do dachu Z góry dzięki za odpowiedź. Poz. 1-4 - TAK Poz. 5 - NIE Poz. 6 - dachówka TAK natomiast "cała reszta" niestety różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 29.06.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Dzięki za błyskawiczną odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 29.06.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Mam pytanko o drzwi do szafy wnękowej, da się odliczyć ? Oczywiście na fakturze PKWiU brak. Pozdrawiam Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 29.06.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Mam pytanko o drzwi do szafy wnękowej, da się odliczyć ? Oczywiście na fakturze PKWiU brak. Zobacz tu http://poradapodatkowa.pl/przysluguje_zwrot_podatku_vat_wysokosci_wynikajacej_ww_faktury_sytuacji.html ____________________________________________ Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 30.06.2009 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 I tu:http://www.is.gdansk.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=9391&Itemid=146 Wykaz robót do VZM różni się w paru miejscach od wykazu, który dotyczył "ulgi remontowej" w podatku dochodowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_78 30.06.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Po przestudiowaniu watku nie znalazlem kilku pozycji, z ok. 200 artykulow pozostalo mi kilka watpliwosci, bede wdzieczny za pomoc. 1. 28.22.13-00.0 Podgrzewacz c.o. z węzownica (w wykazie pod tym nr widnieja czesci do kotlow)2. 29.71.30-70.6 Grzalka z ukladem (do bojlera)3. Sterownik pompy obiegowej c.o.4. Pompa obiegowa c.o.5. 28.12.10-30.10 Drzwi stalowe (wejsciowe do mieszkania)6. Rozumiem ze wszystkie drzwi wewnetrzne moge odliczyc (nie maja numerow PKWiU stad pytam, "drewniane" Classen) z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 30.06.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 NIE 2,4TAK 3,5,6Raczej tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.07.2009 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 nam wczoraj stuknelo 6 miesiecy od zlozenia wniosku a kasy na koncie nie ma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johna2 01.07.2009 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Jestesmy na etapie sso. Mam pytanie czy jezeli na fakturze mam napisane 1 protherm ...symbol PKWiU ...cena ....itd2 palety................................cena Czy urzad mi to przyjmie czy brac tylko faktury na dany towar na ktory jest zwrot. Czy takie zbiorcze faktury sa do zaakceptowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 01.07.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Na fakturze możesz mieć różne towary - podlegające odliczeniu lub nie. W załączniku wykażesz tylko te pozycje, które możesz (czyli pustaki). Natomiast co do palet na fakturze - bywają kłopoty z ich zwrotem do sprzedawcy - czasami spotyka się sytuacje, że dostawca Ci je sprzedaje (przynajmniej tak twierdzi) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_78 01.07.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Po przestudiowaniu watku nie znalazlem kilku pozycji, z ok. 200 artykulow pozostalo mi kilka watpliwosci, bede wdzieczny za pomoc. 1. 28.22.13-00.0 Podgrzewacz c.o. z węzownica (w wykazie pod tym nr widnieja czesci do kotlow) 2. 29.71.30-70.6 Grzalka z ukladem (do bojlera) 3. Sterownik pompy obiegowej c.o. 4. Pompa obiegowa c.o. 5. 28.12.10-30.10 Drzwi stalowe (wejsciowe do mieszkania) 6. Rozumiem ze wszystkie drzwi wewnetrzne moge odliczyc (nie maja numerow PKWiU stad pytam, "drewniane" Classen) z gory dziekuje NIE 2,4 TAK 3,5,6 Raczej tak 1 Jesli chodzi o punkt 5 to: ex 28.12.10 - Elementy metalowe stolarki budowlanej -z wyłączeniem drzwi, okien ... Podpinamy to pod inny PKWiU czy ten punkt zle to interpretuje? bo np. 20.30.11 Jasno okresla ze okna, drzwi i progi drewniane odliczamy bez wyjatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 01.07.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Jesli chodzi o punkt 5 to: ex 28.12.10 - Elementy metalowe stolarki budowlanej -z wyłączeniem drzwi, okien ... i iluminatorów okrętowych, świetlików i iluminatorów jachtowych. Chyba, że masz barkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 01.07.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/333171,60_dni_na_zwrot_vat_za_materialy_budowlane.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts