Terry 09.11.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Z wymienionych pozycji tylko nr 6. (poz. 30 wykazu) Co do siatki: najwięcej przypadków to: 17.20.40-90.00 (tkaniny z włókien szklanych (łącznie z taśmami tkanymi) - czyli NIE. Choć spotyka się: 26.14.12-10.10 (maty z włókna szklanego) na TAK. Farby są we "wspólnym worku na NIE". Cena m2 zgadza się. Pozdrawiam. Jak zwykle niezawodny. Dziękuję ZUZEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 09.11.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 i czasami jest brak logigi w tych zestawieniach np.dowiedziałem się ze schody składane strychowe U.S. uznaje jako drzwi pod warunkiem własciwego pkwiu czyli 20.30.11 np. dlatego wyskoczyłem z tymi pompami do C.O chociaż tak jak i te schody nie znalazłem ich w zestawieniu produktów które do 31,04,2004 były na 7% stawce vat Szukam wszystkich anomali w tych zestawieniach ,a takze jakiś prawidłowości i na prawde uważam że dużo zalezy od tego czy urzednik coś przeoczy czy nie oraz interpretacji opisów Jedni kombinują, a drudzy są, że tak powiem upierdliwi... niektórzy schody nie przeoczą i nawet "ZŁOTE" PKWiU nic nie pomoże, bo w grupie 20.30.11 schodów nie ma ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 09.11.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Czy osoba remontujaca budynek mieszkalny ma prawo do zwrotu vatu za wymianę drzwi wewnętrznych,płytek podłogowych i ściennych, parapetów,klamek.Materiały te mieszcza się w wykazie, ale mam kłopot z interpretacją co jest budynkiem mieszkalnym ,a co lokalem.Czy właściciel budynku nie dostanie zwrotu za wymianę płytek.Prosze serdecznie o wyjaśnienie.ŁOPATOLOGICZNE Właściciel lokalu raczej dachu nie wymieni oraz nie wyremontuje płytki odbojowej. Odliczaj te materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrysek12 09.11.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Witam,mam pytankoJesli oddanie budynku nastapiło 1 maja, a ja chce rozliczyc cały rok na jednym wniosku to jak mam to zrobic.Wiadomo ze do 1 maja składam wniosek dot. budowy a po 1 maja juz remontu, ale czy moge je połączyc i zamiescic pod jednym wnioskiem dwa rózne załączniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 09.11.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Witam, mam pytanko Jesli oddanie budynku nastapiło 1 maja, a ja chce rozliczyc cały rok na jednym wniosku to jak mam to zrobic. Wiadomo ze do 1 maja składam wniosek dot. budowy a po 1 maja juz remontu, ale czy moge je połączyc i zamiescic pod jednym wnioskiem dwa rózne załączniki? Załącznik będzie ten sam, a faktury wpiszesz ciągiem. jedynie do 30 kwietnia VAT będzie w kolumnie 5, a od 1 maja VAT będzie w kolumnie 6 (prace remontowe wymagają opisu). We wniosku pojawią się dwie daty. W poz. 41 rok rozpoczęcia budowy, a w poz. 43 rok remontu (jak piszesz o tym roku, to będzie 2009). Musisz do wniosku dołączyć kopię pozwolenia na budowę i kopię zakończenia budowy i przystąpienia do użytkowania. Wiadomo, ze w tej sytuacji remont to wykończeniówka, więc nie napiszesz wymiana, a ułożenie (zrobienie) itp ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 10.11.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Czy osoba remontujaca budynek mieszkalny ma prawo do zwrotu vatu za wymianę drzwi wewnętrznych,płytek podłogowych i ściennych, parapetów,klamek.Materiały te mieszcza się w wykazie, ale mam kłopot z interpretacją co jest budynkiem mieszkalnym ,a co lokalem.Czy właściciel budynku nie dostanie zwrotu za wymianę płytek.Prosze serdecznie o wyjaśnienie.ŁOPATOLOGICZNE Definicję budynku znajdziesz w ustawie o VZM: Art. 2 Ilekroć w ustawie jest mowa o: 1) budynku mieszkalnym - rozumie się przez to budynek lub jego część, służące zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, oraz związane z nimi urządzenia techniczne zapewniające możliwość użytkowania tego budynku lub jego części zgodnie z ich przeznaczeniem, jak przyłącza i urządzenia instalacyjne, w tym służące oczyszczaniu lub gromadzeniu ścieków; Definicji lokalu w tej ustawie nie ma - można się posiłkowac ustawą o prawie lokalowym. Art. 5. 1. Za lokal mieszkalny uważa się samodzielny lokal mieszkalny, jak też jego część obejmującą co najmniej 1 pokój o powierzchni nie mniejszej niż 10 m[2], jeżeli jest ona odrębnym przedmiotem najmu. 2. Samodzielnym lokalem mieszkalnym jest wydzielony trwałymi ścianami w obrębie budynku zespół izb łącznie z pomieszczeniami pomocniczymi, w którym zamieszkiwanie nie wymaga korzystania z pomieszczeń znajdujących się w innym lokalu. Zakres prac remontowych możliwych do przeprowadzenia w lokalu jest naturalnie węższy niż w budynku mieszkalnym. Dla Twoich potrzeb wystarczy stwierdzenie, że coś, co mieści się w zakresie remontu lokalu dot. również budynku mieszkalnego. Nie ma potrzeby zbyt głębokiej analizy załącznika do ustawy dot. zakresu prac. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 10.11.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 (...) kombinacja to nasza specialnośc a zwłaszcza przy tak nie jasnych przepisach (...) i czasami jest brak logigi w tych zestawieniach np.dowiedziałem się ze schody składane strychowe U.S. uznaje jako drzwi pod warunkiem własciwego pkwiu czyli 20.30.11 np. Szukam wszystkich anomali w tych zestawieniach ,a takze jakiś prawidłowości i na prawde uważam że dużo zalezy od tego czy urzednik coś przeoczy czy nie oraz interpretacji opisów http://www.grupapsb.com.pl/files/ProductAttest/270/21_dekl_zgod_schody_strych.pdf http://www.grupapsb.com.pl/files/ProductAttest/nuc6mbt07cm8nr/dekl_zg_lwf.pdf Ja pozwolę sobie nadal pozostawać na stanowisku, że można je odliczać. Wychodzę z założenia, że to "rama okienna ze schodami" a nie "schody z ramą okienną". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andyfer 10.11.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Dziękuję serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 10.11.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Mam pytanie może się niektórym wydać głupie ale totalnie nie znam się na tych zwrotach do tego ktoś w urzędzie błędnie poinformował mojego szwagra że nie ma już zwrotów za Vat. Otóż tak: od lipca zaczęliśmy budować dom, obecnie mamy wyciągniętą piwnice kiedy mogę ubiegać się o zwrot i jakie formularze będą do tego potrzebne??? i o co chodzi z tymi limitami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 10.11.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Mam pytanie może się niektórym wydać głupie ale totalnie nie znam się na tych zwrotach do tego ktoś w urzędzie błędnie poinformował mojego szwagra że nie ma już zwrotów za Vat. Otóż tak: od lipca zaczęliśmy budować dom, obecnie mamy wyciągniętą piwnice kiedy mogę ubiegać się o zwrot i jakie formularze będą do tego potrzebne??? i o co chodzi z tymi limitami??? Wniosek możesz składać nie częściej jak raz w roku, co oznacza, że więcej niż 1 złożyć nie możesz (w roku), ale też co roku składać nie musisz. Od momentu złożenia 1 wniosku liczy Ci się limit dla 5 lat, czyli przy złożeniu 2 wniosku do limitu idzie suma zwrotu z 1 i 2 wniosku, a nie tylko zwrot z 2 wniosku (i tak przez kolejne 5 lat, ale limity się zmieniają i mają tendencję wzrostową). Przy budowie do wniosku dołączasz kopię pozwolenia na budowę oraz kopie faktur ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 10.11.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 dzięki bardzo czyli to kiedy złoże w roku jest dowolne tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 10.11.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtr 10.11.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Wniosek możesz składać nie częściej jak raz w roku, co oznacza, że więcej niż 1 złożyć nie możesz (w roku), ale też co roku składać nie musisz. Od momentu złożenia 1 wniosku liczy Ci się limit dla 5 lat, czyli przy złożeniu 2 wniosku do limitu idzie suma zwrotu z 1 i 2 wniosku, a nie tylko zwrot z 2 wniosku (i tak przez kolejne 5 lat, ale limity się zmieniają i mają tendencję wzrostową). Przy budowie do wniosku dołączasz kopię pozwolenia na budowę oraz kopie faktur ) A ja mam takie pytanie. W tym roku zaczalem budowe i czy moge rozliczyc sie z faktur za 2009 dopiero w 2010 albo nawet w 2011?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 11.11.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Możesz rozliczyć się już teraz lub w latach następnych. Wybór należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 11.11.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Proszę o podpowiedź,czy mogę odliczyć profil z/g 40x40x2 RKS-040-040-02. Nie jestem pewna ,ale podciągnęłabym pod poz.50 . Proszę o odpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 11.11.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Belladonna,Zuzek powiedzcie mi proszę,bo przed chwilą pewna osoba zbiła mnie z pantałyku. Otóż chodzi mi o to,czy aby odliczy vat za dany materiał to jego PKWiU musi byc identyczne co do joty(cyferki) .Np. 1) szafka podtynkowa PKWiU 25.23.12-50 mogę zaliczyc do poz.30 PKWiU ex25.23 2) nypel oc.fi 20*15 PKWiU 27.21.20-50.80 mogę zaliczyc do poz.52 PKWiU 27.21.20 3) czy warkocz hydrauliczny PKWiU 17.10.20-40.00 I mam jeszcze jedno pytanie,czy mogę odliczy fakturę wystawioną przed wydaniem pozwolenia na budowę? Z góry dziękuję za odpowiedź [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neck 11.11.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Mam jeszcze kilka wątpliwości co od odliczenia VAT: rynna ze stali ocynkowana 28.75.27-49.16 (nie?) bateria umywalkowa chromowa) bateria z tegranitu (zlewozmywak można, baterię ?) korek automatyczny chromowy do umywalki drabina aluminiowa (nie?) Za podpowiedzi z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 11.11.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Belladonna,Zuzek powiedzcie mi proszę,bo przed chwilą pewna osoba zbiła mnie z pantałyku. Otóż chodzi mi o to,czy aby odliczy vat za dany materiał to jego PKWiU musi byc identyczne co do joty(cyferki) .Np. 1) szafka podtynkowa PKWiU 25.23.12-50 mogę zaliczyc do poz.30 PKWiU ex25.23 2) nypel oc.fi 20*15 PKWiU 27.21.20-50.80 mogę zaliczyc do poz.52 PKWiU 27.21.20 3) czy warkocz hydrauliczny PKWiU 17.10.20-40.00 I mam jeszcze jedno pytanie,czy mogę odliczy fakturę wystawioną przed wydaniem pozwolenia na budowę? Z góry dziękuję za odpowiedź [/code] 1,2 wciągasz, a 3 nie Możesz odliczać faktury sprzed pozwolenia, są na to pozytywne interpretacje i nie ma podstaw aby to zakwestionować Co do pytania wcześniejszego o profil, to generalnie profile wchodzą, więc tez wciągaj I ja mam czasem odmienne zdanie niż ZUZEK co do niektórych kwestii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 11.11.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Mam jeszcze kilka wątpliwości co od odliczenia VAT: rynna ze stali ocynkowana 28.75.27-49.16 (nie?) bateria umywalkowa chromowa) bateria z tegranitu (zlewozmywak można, baterię ?) korek automatyczny chromowy do umywalki drabina aluminiowa (nie?) Za podpowiedzi z góry dziękuje Co do rynny ja bym to wciągnęła... to PKWiU mi się nie podoba Baterie wchodzą z poz. 167 wykazu.... ta z tegranitu po dyskusji tutaj być może wchodzi... pisze być może, bo trudno powiedzieć jak do tematu podejdzie weryfikujący. Drabina to nie materiał budowlany... zdecydowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neck 11.11.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Faktycznie to PKWiU jakieś wątpliwe jest. Te rynny założone na budynku gospodarczym, a to chyba uniemożliwia odpisanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts