AAgnieszk 01.12.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Witam! Czy ktoś odliczał instalację elektryczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 01.12.2006 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Witam! Czy ktoś odliczał instalację elektryczną? Na tak postawione pytanie mogę odpowiedzieć: tak i nie. Bo np. jedne kable można odliczyć, a inne nie. Ja do każdego rodzaju kabla sam dopasowywałem odpowiedni numer PKWiU i na tej podstawie wiedziałem czy mogę go odliczyć. Numery PKWiU na interesujące Cię materiały znajdziesz w internecie np: http://www.eltech.info.pl/prasa/pkwi.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 01.12.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Acha, dziekuję KASO1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 02.12.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Cześć Gdzieś mi się na oczy rzuciło, że tego zwrotu podatku można się domagać za materiały zamupione tylko do końca kwietnia 2007, czy to prawda? Wydawało mi się, że do końca 2007... Prosze o info jeśli ktoś wie coś na ten tematDziękiN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 02.12.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Cześć Gdzieś mi się na oczy rzuciło, że tego zwrotu podatku można się domagać za materiały zamupione tylko do końca kwietnia 2007, czy to prawda? Wydawało mi się, że do końca 2007... Prosze o info jeśli ktoś wie coś na ten temat Dzięki N. Odliczenia czesci podatku VAT dokonuje sie na podstawie ustawy z dnia 29 sierpnia 2005 r. o zwrocie osobom fizycznym niektorych wydatkow zwiazanych z budownictwem mieszkaniowym (Dz. U. Nr 177, poz. 1468). Ustawa ta pozwala osobom fizycznym ubiegac sie o zwrot czesci wydatkow na materialy budowlane zakupione od dnia 1 maja 2004 r. do 31 grudnia 2007 r. Ustawa jest do poczytania do poduszki pod adresem http://www.mtib.gov.pl/ustawy/1208.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 02.12.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Bardzo dziękuję i tak szczerze mówiąc podejrzewałam, że gdzieś w tej ustawie to jest,ale ja takie rzeczy to mogę czytać tylko jak na bezsenność cierpię... a po tej informacji od Ciebie jedną noc mam spokojną N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 03.12.2006 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 czy ktoś wie czy można odliczyć złączki Wago i wyłączniki (esy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 03.12.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Złączki nie wiem ale esów się nie da. Próbowałem ale mi wykopali. W hurtowni potwierdzili że się nie da bo "przed" miały też 22% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 04.12.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Czy ktoś zna dobre biuro rachunkowe w okolicach Gdańska bo ta ilość faktur do wpisania mnie przeraża ! Budowę zakończyłem 1 miesiąc temu i boję się, ze te 5 miesięcy to będzie dla mnie za mało !!! a w czym problem?? jakby co to pomogę- pisz na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
derifter 07.12.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Utonąłem w paragrafach. Nie chodzi o sam zwrot ale jaką stawke mam przyjac - 55,23 czy 68,18% ? Czy pod pojeciem 'korzystal wczesniej z ulg' miesci sie tylko ulga remontowa ?Bralem kiedys zwrot z duzej ulgi budowlanej ale to bylo znacznie wczesniej niz weszla ustawa z listopada 2001. Na moj gust to piesn przeszlosci i nie powinienem sie tym przejmowac. Bazowalem na:http://www.iskrakow.krak.pl/index.php?/content/view/170/56/[...] Niższy limit zwrotu dla osób korzystających z ulgi remontowo-budowlanejJeśli zwrot wynikałby z wydatków, w stosunku do których wnioskodawca korzystał lub korzysta z odliczenia na mocy ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych – kwota podlegająca zwrotowi jest równa 55,23% kwoty podatku VAT[...] Sprawa robi sie pilna, jesli ktos przerabiał podobny temat - proszę o maila... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 07.12.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Wczoraj dostałem decyzję z US o przyznaniu zwrotu kasy - to miło. Czekam na przelew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 07.12.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Wczoraj dostałem decyzję z US o przyznaniu zwrotu kasy - to miło. Czekam na przelew A ja dzisiaj Ciekawe kto pierwszy dostanie kase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 07.12.2006 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 A jak zakwalifikować dwuteowniki HEB?Czy to jest zimno czy gorąco gięte?Bo chyba jedno z nich jest do odliczenia a drugie nie? Czy ktoś takie stalowe konstrukcje odliczał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma1 08.12.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 WiTam. Jestem po raz pierwszy na tym forum.Może ktoś podpowie mi, czy mam rację.Otóż w chwili obecnej Pani urzędniczka z U.S. sprawdza mój wniosek o zwrot VAT. Odliczyłam VAT na klamkę , a ona upiera się, że nie powinnam. Nie przekonuje jej nawet fakt, że posiadam faktury z poprzednich lat, na których widnieje opodatkowanie klamek VAT-em 7%. Jest to 6 faktur z sześciu różnych firm.Symbol PKWiU tych nieszczęsnych klamek to 28.63.14-45.21.Może ktoś z Was już to odliczał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 08.12.2006 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Widzę, że wszystkiego człowiek musi przy zakupach pilnować .... nawet PKWiU...Zaczynam na wiosnę, ale już Was czytam...pozdrawiam wszystkich, którzy starają się o zwrot .u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 10.12.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 igma1 - w czasie "spowiedzi" w US powiedziałem pani, że znacznie lepszy byłby wykaz artykułow podanych "wprost" a nie jekieś tam durne PKWiU. Pokiwała głową i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 10.12.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Moze to cos komus rozjasmi w temacie. http://img136.imageshack.us/img136/6885/odliczenievatcg5.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 12.12.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Wczoraj dostałem decyzję z US o przyznaniu zwrotu kasy - to miło. Czekam na przelew A ja dzisiaj Ciekawe kto pierwszy dostanie kase Dzisiaj przyszla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 13.12.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Nie wiem, dlaczego ale dostałem decyzję o zwrocie po 40 dniach od złożenia podania. Wniosek złożyłem 02.11.06, a wczoraj dostałem pismo poleconym, że jest decyzja i że jak nie będę miał nic przeciwko to za 25 dni kasa na koncie :) Nic nie zakwestionowali, nawet to, że dopisałem sam ołówkiem brakujące numery PKWiU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian253 13.12.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Witam! Mam pytanko do tych którzy juz zlozyli wnioski jak wygląda wasz dokument okreslajacy stopien zaawansowania iwestycji? Ktos w tym watku napisal ze wystarczy podac to w procentach czy to prawda? Jesli tak to zgodnie z moim projektem jest nastepująco:Przygotowanie budowy 12%Stan surowy otwarty 30%Razem 42%czy to wytarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts