Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Płyta indukcyjna nie, ale gazowa tak. Piekarnika nie mozna.

A jeśli piekarnik jest gazowy :roll: ?

Z tego co pamiętam jeśli na fakturze jest wyszczególniona osobno płyta i osobno piekarnik, to wtedy płytę gazową możesz odliczyć.

Natomiast jeśli jest wszystko jako całość to nie (nawet jeśli jest gazowa).

Piekarnika żadnego nie mozna odliczyć.

Kilka moich niepewnych:

- unigrunt atlas?

- rura spiro ?

- wanna akrylowa?25.23.12-50.10?

- kratka went.?

- włókno polipropylenowe tzw. fibermesh?

- klinkier oil 23.20.18-50.40?

- przewód YDYP 31.30.13-75.1?

- klucz zasuwy 40/50?

- konsola wodomierza 28.11.10-35.59?

- nawiertka

- obejma na rurę

- zasuwa gwint. 29.13.13-33.11?

- zawory 29.13.12-35.12?

- wodouszczelniacz 24.66.47-50.20 ?

- jak jest ze wszystki elementami do instalacji gaz.co.wod.kan? jak rury,kolana, trójniki, szafa rozdzielaczy,mufy, złączki, nyple, zawory, reg. pokojowy,

zasobnik ciepłej wody?

- skrzynka gazowa?

Z tego co pamiętam jeśli na fakturze jest wyszczególniona osobno płyta i osobno piekarnik, to wtedy płytę gazową możesz odliczyć.

NO ale jeśli jest na fakturze widnieje cała kuchnia (bez podanych szczegółów), która generalnie skłąda się z z płyty gaz i piekarnika elektr, to można wóczas odliczyć? :roll:

NO ale jeśli jest na fakturze widnieje cała kuchnia (bez podanych szczegółów), która generalnie skłąda się z z płyty gaz i piekarnika elektr, to można wóczas odliczyć? :roll:

To zależy, czy płyta gazowa może funkcjonować oddzielnie niż piekarnik. Jeśli na FV pisze płyta gazowa + piekarnik elektryczny (z podanymi symbolami) tych rzeczy, to najczęściej to mix na fakturze, ale urządzenia mogą osobno funkcjonować... jeśli na fakturze jest kuchnia, to najczęściej jest to integralny zestaw... to zagadnienie nie jest takie proste :-)

Mam taką sytuację: Nie wnioskowałam jeszcze o zwrot z pierwszego mieszkania, które wykańczałam w 2007r. Teraz zakończyłam wykańczanie w kolejnym swoim mieszkaniu i zastanawiam się jak to połączyć w jednym wniosku bo przecież można na rok złożyć tylko jeden. Czy ktoś ma pomysł?
A może dwa wnioski? Jeden w grudniu, drugi w styczniu.

Mam taką sytuację: Nie wnioskowałam jeszcze o zwrot z pierwszego mieszkania, które wykańczałam w 2007r. Teraz zakończyłam wykańczanie w kolejnym swoim mieszkaniu i zastanawiam się jak to połączyć w jednym wniosku bo przecież można na rok złożyć tylko jeden. Czy ktoś ma pomysł?

Do wniosku dołączysz 2 tyt. prawne (zakładam, że masz nadal obydwa mieszkania). Najpierw wykaż FV z remontu 1 mieszkania, a potem z 2 mieszkania. W opisie podziel. Np 1) remont 1 mieszkania obejmował.... 2) remont 2 mieszkania obejmował....

Ale... ciągle trwają dyskusje, czy osoba ma prawo starać się o zwrot z budynku (mieszkania) gdzie nie mieszka (ła)... z ustawy to nie wynika, więc.... pytanie, co autor ustawy miał na myśli... ale ja ciągle nie widzę ograniczeń co do ilości remontowanych, czy budowanych budynków... tym bardziej, że są limity pięcioletnie :-)

Kilka moich niepewnych:

- unigrunt atlas? - nie

- rura spiro ? - raczej tak

- wanna akrylowa?25.23.12-50.10? - tak

- kratka went.? - tak

- włókno polipropylenowe tzw. fibermesh? - ojej, co to za cudo?

- klinkier oil 23.20.18-50.40? - tak

- przewód YDYP 31.30.13-75.1? - tak

- klucz zasuwy 40/50? - to mi wygląda na narzędzie, a nie materiał

- konsola wodomierza 28.11.10-35.59? - symbol wchodzący, spróbuj

- nawiertka - ojej, chyba tak

- obejma na rurę - tak

- zasuwa gwint. 29.13.13-33.11? - tak (poz., 167)

- zawory 29.13.12-35.12?- tak (poz., 167)

- wodouszczelniacz 24.66.47-50.20 ? - nie

- jak jest ze wszystki elementami do instalacji gaz.co.wod.kan? jak rury,kolana, trójniki, szafa rozdzielaczy,mufy, złączki, nyple, zawory, reg. pokojowy, - kolana hamburskie nie wchodzą, czy lut miękki i twardy...

zasobnik ciepłej wody? - tutaj sa schody... niektóre zbiorniki mają wchodzący symbol z poz. 80 wykazu, ale tez bywają niewchodzące..

- skrzynka gazowa? - raczej tak, ale gwarancji nie daję

:-):-)

ale ja ciągle nie widzę ograniczeń co do ilości remontowanych, czy budowanych budynków... tym bardziej, że są limity pięcioletnie :-)

Zgadzam się z Tobą. Skoro coś nie jest zabronione jest dozwolone. Tym samym ilość remontowanych obiektów nie powinna grać roli. Czynnikiem ograniczającym jest tu 5 letni limit i tego bym się trzymał.

Byłoby to nie sprawiedliwe dla takiej osoby jak ja bo faktycznie oba mieszkania są moje. W pierwszym poprostu nie pomieszkałam za długo bo już zamarzyłam o większym :lol:

Czy jeśli jedno z mieszkań ma dwóch właścicieli (nie małżeństwo) to komplikuje to wnioskowanie?

Nie, tylko złóżcie wniosek z opcją 3 - małżonkowie wniosek wspólny, bez zabawy we wnioski indywidualne, bo i tak przy indywidualnych dane obojga i dwa podpisy niezbędne, jeśli nie ma separacji. No i limit macie wspólny bez względu na sposób składania wniosku. Kiedy indywidualne są zasadne? Jak się chce 2 wnioski składać w roku.... np mąż w styczniu, żona we wrześniu (ale, trzeba wiedzieć kiedy na kogo brać faktury... no i z miesiącami "strzelam", chodzi o legalne 2 wnioski w roku przy tej samej inwestycji, tylko raz na męża, a raz na żonę... np budowa.... bo ktoś chce mieć większą częstotliwość w zwrocie) :-)

Aha... niektóre US-y stoją na stanowisku, że jak sprzedałaś mieszkanie i nie posiadasz tyt. na dzień składania wniosku, to zwrot Ci się nie należy... ale wg mnie to ciągle sprawa dyskusyjna :-)

Kilka moich niepewnych:

- unigrunt atlas? - nie

- rura spiro ? - raczej tak

- wanna akrylowa?25.23.12-50.10? - tak

- kratka went.? - tak

- włókno polipropylenowe tzw. fibermesh? - ojej, co to za cudo?

To takie włókno, które dodaje się do wylewek zamiast siatki zbrojeniowej

- klinkier oil 23.20.18-50.40? - tak

- przewód YDYP 31.30.13-75.1? - tak

- klucz zasuwy 40/50? - to mi wygląda na narzędzie, a nie materiał

- konsola wodomierza 28.11.10-35.59? - symbol wchodzący, spróbuj

- nawiertka - ojej, chyba tak

- obejma na rurę - tak

- zasuwa gwint. 29.13.13-33.11? - tak (poz., 167)

- zawory 29.13.12-35.12?- tak (poz., 167)

- wodouszczelniacz 24.66.47-50.20 ? - nie

- jak jest ze wszystki elementami do instalacji gaz.co.wod.kan? jak rury,kolana, trójniki, szafa rozdzielaczy,mufy, złączki, nyple, zawory, reg. pokojowy, - kolana hamburskie nie wchodzą, czy lut miękki i twardy...

zasobnik ciepłej wody? - tutaj sa schody... niektóre zbiorniki mają wchodzący symbol z poz. 80 wykazu, ale tez bywają niewchodzące..

- skrzynka gazowa? - raczej tak, ale gwarancji nie daję

:-):-)

belladonna - jesteś wielka!! Dziękuję.

a ja wnioskuje o specjalna nagrode do szefów osób udzielających się na forum :)

i znowu pomęczę was styropianem

- EPS 70/5cm Styropian samogasnący bez pkwiu

- EPS 70/10cm styropian samogasnący 15.21.41-20.00

Proszę tez o napisanie która grupa (pozycja) to jest styropian bo patrze, szukam i nie widze

Witaj

poz. 27 wykazu

Pozdro

dzięki

nie ma to jak określenie polimer styrenu :) (trzeba się było uczyć)

i czeski błąd na FV pkwiu 15.21.41 zamiast 25.21.41 i szukaj.....

a ja głupek szukam i szukam styropianu i to tego nie spienionego :)

a co to właściwie jest ten polistyren spieniony który jest ex?

Witam,

Nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy można odliczyć VAT od:

1. lustra 4mm wstawionego bezpośrednio na tynk, otoczone glazurą

2. szyby bezpiecznej (float matowy 33.1) wstawionej w przygotowany otwór w ścianie

3. ćwierćwałki drewniane przymocowane w progach okien balkonowych

4. waż świetlny ciepły NEON LED

5. konwektor i kabel zasilający do węża świetlnego