KAS01 13.12.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Ja, jak juz pisalem wczesniej napisalem tylko jedno zdanie. Nikt na to nie zwaracal uwagi. Ustawowy wymog zostal spelniony, wiec czego mialby sie czepiac US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 13.12.2006 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Ja miałem remont. W opisie napisałem bzdety typu remont łazienki, modernizacja orynnowania, modernizacja pokrycia dachowego itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 13.12.2006 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 WitamWpadłem tu przypadkiem przeglądając forum i widzę iż można uzyskać jakieś "drobne" od US, tylko nie wiem czy to każdemu przysługuje i chcę zapytać.Przez poprzednie lata rozliczając się z US korzystałem z ulgi remontowej na dom i co roku coś tam odliczałem. Teraz już chyba nie ma tej ulgi remontowej , ale widzę, że można sie starać o zwrot podatku VAT. Czy ja też mogę za ten rok i poprzedni się starać czy to już przepadło? Czy może można zsumować wszystkie lata razem i złożyć dokumenty w przyszłym roky? Nadmienię jeszcze, że planuję jeszcze przed końcem roku zakupić dachówkę ceramiczną na zmianę pokrycia dachu i czy będę mógł od tej dachówki odliczyć VAT?Jeżeli by mi coś pzrysługiwało to od jakich dokumentów powinienem zacząć?Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 14.12.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Marian253 Rózne są opinie na ten temat ale wydaje mi się, że jest to najmniejszy problem i urzędy przyjmują ten dokument w dowolnej formie - ja miałam napisane, że w budynku obecnie trwają prace wykończeniowe - bez procentów ale twoja forma też jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 14.12.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 -maro- powinieneś chyba przeczytać wątek choćby pobieżnie bo widzę, że nie masz kompletnego pojęcia o czym mówimy możesz odliczyć VAT tj 22%-7% =15% bo o tyle wzrosła stawka VAT na materiały budowlane jeżeli budowałeś, remontowałeś i masz tytuł prawny do nieruchomości ale spełnic musisz jeszcze kilka warunków ale to jest temat całego tego wątku ... i warto z nim się zapoznać żeby wiedzieć co i ile ci przysługuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 14.12.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 zacznij od sprawdzenia czy spełniasz warunki do skorzystania z zwrotu a potem zapoznaj się z ministerialną listą materiałów na które została podniesiona stawka VAT i przysługuje w związku z tym zwrot 15% wniosek o zwrot możesz złożyć raz w roku lub po zakończeniu budowy (remontu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 14.12.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 zacznij od sprawdzenia czy spełniasz warunki do skorzystania z zwrotu a potem zapoznaj się z ministerialną listą materiałów na które została podniesiona stawka VAT i przysługuje w związku z tym zwrot 15% wniosek o zwrot możesz złożyć raz w roku lub po zakończeniu budowy (remontu) Dzięki za odpowiedź. Zbierając moje wywody do "kupy": --posiadam tytuł prawny do domu -odliczmy podniesioną stawkę Vat po wejściu do UE wg wykazu -jeżeli odliczałem już dane materiał jako ulgę remontową to przysługuje mi jakiś tam % zwrotu -raz w roku mogę wystąpić o zwrot, czyli jak do tej pory tego nie robiłem to czy mogę się cofnąć do daty wejścia do UE i wszystko za jednym razem odliczyć? czy tamte lata już przepadły? (cały czas jest mowa o remoncie domu) Jeszcze jedno -teraz planuję większe inwestycje tj. wymiana dachu i ocieplenie domu (faktury będą jeszcze z tego roku) to lepiej będzie jak poczekam do końca inwestycji w pszyszłym roku? czy składać jeszcze w tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 14.12.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 nie przepadnie ci bo możesz ale nie musisz składać dokumentu raz w roku - jeżeli składasz wcześniej to wczesniej dostaniesz zwrot kasy - urząd ma pół roku na wydanie decyzji a potem jeszcze czas na ich wypłatę czy złożysz dzisiaj czy w przyszłym roku to zależy kiedy chcesz oddać budynek bo jeżeli np w lipcu to możesz pokusić się o zwrot teraz - pieniadze dostaniesz za pół roku a następny dokument złozysz po oddaniu budynku (nie później niż 6 m-cy od jego oddania) a tak musisz czekać na kasę o wiele dłużej ale jeżeli masz zamiar oddać budynek w styczniu to mozesz poczekać do obliczeń są nawet na stronach internetowych programy do obliczenia zwrotu, a na storni misinterstwa finansów masz dokument na temat zwrotu: http://www.mofnet.gov.pl/dokument.php?dzial=106&id=50307 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 14.12.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 jeszcze jedna podpowiedz: http://podatki.pl/zwrot/ chyba wzory formularzy nie uległy zmianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 14.12.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 jeszcze jedna podpowiedz: http://podatki.pl/zwrot/ chyba wzory formularzy nie uległy zmianie Bez tego programiku nawet sie nie zabieraj za robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 18.12.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 teraz ja mam pytanko blachodachówka 27.10.40-97 i blacha płaska 27.10.40-97.00 podchodzi pod ex 27.10.40 wyroby walcowane płaskie ze stali- wyłącznie walcowane na zimno i powlekane ????? bo na wniosku - na samym końcy jest napisane - że Urzad przypomina że na (...) blachę stalową (...) przed 1 maja płaciliśmy 22% - to jak to jest odliczaliście??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.12.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 witam mam problem z odpowiednim zakwalifikowaniem akcesoriow dachowych. Jak nie ma problemu z sama dachowka to problem pojawia sie z : -system kominka wentylacyjnego braas -tasma wakaflex-listwa okapowa (pcv)-grzebien -szczotka wentylacyjna pod gasiory -lawa kominowa Prosze o pomoc osoby ktore uporaly sie z podobnym problemem . Przede wszystkim interesuje mnie symbol PKWiu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 18.12.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Dzwoń do sprzedawcy powinien Ci podać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 19.12.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 to co???? mogę odliczyć tą blachodachówkę???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 19.12.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Sprawdzę wieczorkiem w domu czy odliczałem. Jutro rano dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 19.12.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Pytanie - właściwie prośba o potwierdzenie - do osób (KAS01), które występowały o zwrot VAT-u za materiały budowlane, i jednocześnie w tym roku wycofywały oszczędności z kasy mieszkaniowej. Czy w takim przypadku przysługuje większy poziom zwrotu (~67%)? Jak to jest z terminem. Właśnie zakończyłem stan surowy otwarty i na ten rok nie planuję kolejnych wydatków. Czy muszę wystąpić o zwrot VAT za 2006 do końca bieżącego roku czy można również po nowym roku nie tracąc prawa do zwrotu (ale ze mnie lamer ) ? Bo tak to mam przechlapane święta ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 20.12.2006 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 nie musisz występować do końca roku spokojnie możesz złozyć dokumenty w nowym roku (co wiaże się z tym, że bedziesz dłużej czekał na zwrot) o kolejny zwrot mozesz ubiegać się wtedy w roku 2008 (bo mozna raz w roku) lub po zakończeniu inwestycji ale wypełnienie wniosku o zwrot jest naprawdę proste - zwłaszcza z programikiem do którego link podawałam powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 20.12.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 blachodachówka podlega odliczeniu - wiem z doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 20.12.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 blachodachówka podlega odliczeniu - wiem z doświadczenia dzięki mam nadzieję - no to odliczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 21.12.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Witam. Odliczam już drugi rok, ale w tym mam problem. Na jednej z faktur mam ponad 20 pozycji do odliczenia i kilka na które odliczenie nie przysługuje. Stąd pytanie: Co zrobić jeśli wszystkie pozycje nie mieszcza sie w jednej kratce? Czy podzielić fakturę i w następnym wierszu dopisać resztę? Czy ktoś z Was się z tym spotkał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts