Gość 21.12.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Witam. Odliczam już drugi rok, ale w tym mam problem. Na jednej z faktur mam ponad 20 pozycji do odliczenia i kilka na które odliczenie nie przysługuje. Stąd pytanie: Co zrobić jeśli wszystkie pozycje nie mieszcza sie w jednej kratce? Czy podzielić fakturę i w następnym wierszu dopisać resztę? Czy ktoś z Was się z tym spotkał. z tego co mi wiadomo należy wpisywac każdą pozycje z faktury w osobne pole na zalaczniku vzm-1/A. Troche to żmudne , ale bardzie przejrzyście . pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.12.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 pytanie z innej beczki . wyjasnijcie mi ludzie co autor mial na mysli piszac o zalaczniku o nazwie "dokument okreslajacy stopien zaawansowania inwestycji ".gw mnie jest to dziennik budowy ,a moze sie myle ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 21.12.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Raczej się nie mylisz.Dzisiaj złożyłem papiery z etapu stanu surowego i dołączyłem tam ksero dziennika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.12.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 jablko , czyli te ksero dziennika wystarczylo . nie kazala ci jedza pisac jakis innych kwitow typu oswiadczenie wlasne lub dodatkowy pismo od kierownika budowy . sorry , ale te baby w skarbowce nie dosc ze do robotnych nie naleza to same nic nie wiedza. wiecej sie czlowiek dowie na forum :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 21.12.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Hey czy styrodur można odliczyć ? poszukuje jeszcze pkwiu: schody strychoweparapety wew.PCVparapety zew. blaszane czy pomoże ktoś ? dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 21.12.2006 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Witam. Odliczam już drugi rok, ale w tym mam problem. Na jednej z faktur mam ponad 20 pozycji do odliczenia i kilka na które odliczenie nie przysługuje. Stąd pytanie: Co zrobić jeśli wszystkie pozycje nie mieszcza sie w jednej kratce? Czy podzielić fakturę i w następnym wierszu dopisać resztę? Czy ktoś z Was się z tym spotkał. z tego co mi wiadomo należy wpisywac każdą pozycje z faktury w osobne pole na zalaczniku vzm-1/A. Troche to żmudne , ale bardzie przejrzyście . pozdro Ja wypełniałem przy pomocy tego programiku komputerowego (http://www.podatki.pl). On pozwalał na wprowadzenie ok. 8 pozycji z danej faktury, nastepnie w nowej lini kolejne. Nie wyobrażam sobie jak można to pisać ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 22.12.2006 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 można też grupować pozycję np 1-3,5-6,9 i wtedy powinno się zmieścić demex nikt nie każde wpisywać każdej pozycji w osobnej rubryce bo po co?? utrudniasz sobie życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 22.12.2006 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 pytanie z innej beczki . wyjasnijcie mi ludzie co autor mial na mysli piszac o zalaczniku o nazwie "dokument okreslajacy stopien zaawansowania inwestycji ". gw mnie jest to dziennik budowy ,a moze sie myle ?? wystarczy oświadczenie kierownika budowy, że dom jest np w stanie surowym otwartym - jedno zdanie - dziennik niepotrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 22.12.2006 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Hey czy styrodur można odliczyć ? poszukuje jeszcze pkwiu: schody strychowe parapety wew.PCV parapety zew. blaszane czy pomoże ktoś ? dodi parapety zewnętrzne stalowe 28.11.23-63.68 schody strychowe 20.30.11-55.99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 22.12.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 można też grupować pozycję np 1-3,5-6,9 i wtedy powinno się zmieścić demex nikt nie każde wpisywać każdej pozycji w osobnej rubryce bo po co?? utrudniasz sobie życie No dokładnie ja tez tak uważam. PS. wczoraj przelali mi kase z US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 22.12.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 no super - to rozumiem że stawiasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 24.12.2006 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 Pytanie dyletanta: czy mogę jakimś cudownym prawem odpisać wydaną kasę na okna, jeśli na fakturze mam 7%, co z takimi fakturami i moją kaską ?u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.12.2006 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 Ula@ rozrbrajasz jaki vat chcesz odliczyc z 7% ???????????????????? odliczamy róznice zapłaconą w stawce 22% proponuje dyletantowi przeczytac watek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 25.12.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 Nie rozumiesz. Masz faktury na materiały ze stawką vat 7%? zastanawia mnie co znimi? nie pytam o zwrot różnicy vat między 22%, a 7%...to dyletant rozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 26.12.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Moze to cos komus rozjasmi w temacie. http://img136.imageshack.us/img136/6885/odliczenievatcg5.th.jpg Właśnie miałem zagwozdkę, ponieważ pani w biurze rozrachunkowym upierała się w piątek, że można odliczać tylko faktury na których widnieje PKWiU. Ja byłem lekko . Dzięki raffran A czy jest szansa na samodzielne wypełnienie dokumentów do zwrotu VAT przez 2 dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 26.12.2006 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Przy ppmocy programiku z podatki.pl TAK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 27.12.2006 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Czy kołnierze do okien połaciowych można odliczyć? Ma ktoś numer PKWiU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wanios 27.12.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Witam! Mam kilka pytań czy można odliczyć: 1. Kominek - na fakturze mam 'piec kominkowy' 29.72.12-70.90 a tego numeru nie ma w wykazie czy kominków wogóle nie można? 2. Domofon (na fakturze nie ma PKWiU) a nie znalazłem nic podobnego w wykazie - może ktoś to przerabiał? 3. Parapet wewnętrzny z tworzywa (znowu nie ma PKWiU na fakturze). Czy mozna to zaklasyfikowac samemu do 25.23 ? 4. płyta gazowa. Ma fakturze mam zestaw kuchenny X, w którego skład wchodzi płyta gazowa A i piekarnik B. Cena jednak podana jest za zestaw a nie dwie części po kolei. Czy to jest do ugryzienia? Płyta do gotowania podchodzi pod 29.72.11-13 z wyłączeniem piekarników (który i tak jest elektryczny). I pytanie bardziej ogólne: Jeżeli ktos nie korzystał z ulgi remontowej to odlicza 68,18% VATu, gdy korzystał to 55,23% VATu. Ja korzystałem w 2005 z ulgi remontowej, więc odliczam 55,23%, ale dotyczy wszystkich zakwalifikowanych wydatków czy jest tak, że uwzględnione w uldze remontowej (w 2005r) 55,23% a reszta (z 2006r) 68,18 ?? Bardzo ładnie proszę o poradę Pozdrawiam Wanios Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 27.12.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Witam! Mam kilka pytań czy można odliczyć: 1. Kominek - na fakturze mam 'piec kominkowy' 29.72.12-70.90 a tego numeru nie ma w wykazie czy kominków wogóle nie można? 2. Domofon (na fakturze nie ma PKWiU) a nie znalazłem nic podobnego w wykazie - może ktoś to przerabiał? 3. Parapet wewnętrzny z tworzywa (znowu nie ma PKWiU na fakturze). Czy mozna to zaklasyfikowac samemu do 25.23 ? 4. płyta gazowa. Ma fakturze mam zestaw kuchenny X, w którego skład wchodzi płyta gazowa A i piekarnik B. Cena jednak podana jest za zestaw a nie dwie części po kolei. Czy to jest do ugryzienia? Płyta do gotowania podchodzi pod 29.72.11-13 z wyłączeniem piekarników (który i tak jest elektryczny). I pytanie bardziej ogólne: Jeżeli ktos nie korzystał z ulgi remontowej to odlicza 68,18% VATu, gdy korzystał to 55,23% VATu. Ja korzystałem w 2005 z ulgi remontowej, więc odliczam 55,23%, ale dotyczy wszystkich zakwalifikowanych wydatków czy jest tak, że uwzględnione w uldze remontowej (w 2005r) 55,23% a reszta (z 2006r) 68,18 ?? Bardzo ładnie proszę o poradę Pozdrawiam Wanios 1 do 4 nie mam pojęcia Pytanie ogólne: Dokładnie tak. PS. Właśnie obejrzem film pt. "Click". Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 29.12.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Mam pytanie, które dla Was będzie pewnie proste.... wielu z Was już rozliczyło VAT.Co oznacza ex przed numerkami niektórych grupowań PKWiU???? Czy oznacza to że odliczamy VAT tylko i wyłącznie od towaru oznaczonego dokładnie tym numerem (np. ex 27.40) czy też każdym wyrobem, którego PKWiU zaczyna się od tego grupowania (np. ex 27.40-33.10). Będę wdzięczny za podpowiedź doświadczonej braci. J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts