Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Odliczam już drugi rok, ale w tym mam problem. Na jednej z faktur mam ponad 20 pozycji do odliczenia i kilka na które odliczenie nie przysługuje. Stąd pytanie: Co zrobić jeśli wszystkie pozycje nie mieszcza sie w jednej kratce? Czy podzielić fakturę i w następnym wierszu dopisać resztę? Czy ktoś z Was się z tym spotkał. :-?

z tego co mi wiadomo należy wpisywac każdą pozycje z faktury w osobne pole na zalaczniku vzm-1/A. Troche to żmudne , ale bardzie przejrzyście . pozdro

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jablko , czyli te ksero dziennika wystarczylo . nie kazala ci jedza pisac jakis innych kwitow typu oswiadczenie wlasne lub dodatkowy pismo od kierownika budowy . sorry , ale te baby w skarbowce nie dosc ze do robotnych nie naleza to same nic nie wiedza. wiecej sie czlowiek dowie na forum :|

Witam.

Odliczam już drugi rok, ale w tym mam problem. Na jednej z faktur mam ponad 20 pozycji do odliczenia i kilka na które odliczenie nie przysługuje. Stąd pytanie: Co zrobić jeśli wszystkie pozycje nie mieszcza sie w jednej kratce? Czy podzielić fakturę i w następnym wierszu dopisać resztę? Czy ktoś z Was się z tym spotkał. :-?

z tego co mi wiadomo należy wpisywac każdą pozycje z faktury w osobne pole na zalaczniku vzm-1/A. Troche to żmudne , ale bardzie przejrzyście . pozdro

Ja wypełniałem przy pomocy tego programiku komputerowego (http://www.podatki.pl). On pozwalał na wprowadzenie ok. 8 pozycji z danej faktury, nastepnie w nowej lini kolejne.

Nie wyobrażam sobie jak można to pisać ręcznie :o

pytanie z innej beczki . wyjasnijcie mi ludzie co autor mial na mysli piszac o zalaczniku o nazwie "dokument okreslajacy stopien zaawansowania inwestycji ".

gw mnie jest to dziennik budowy ,a moze sie myle ??

wystarczy oświadczenie kierownika budowy, że dom jest np w stanie surowym otwartym - jedno zdanie - dziennik niepotrzebny

Właśnie miałem zagwozdkę, ponieważ pani w biurze rozrachunkowym upierała się w piątek, że można odliczać tylko faktury na których widnieje PKWiU. Ja byłem lekko :o .

Dzięki raffran :wink:

A czy jest szansa na samodzielne wypełnienie dokumentów do zwrotu VAT przez 2 dni?

Witam!

Mam kilka pytań czy można odliczyć:

1. Kominek - na fakturze mam 'piec kominkowy' 29.72.12-70.90 a tego numeru nie ma w wykazie :( czy kominków wogóle nie można?

2. Domofon (na fakturze nie ma PKWiU) a nie znalazłem nic podobnego w wykazie - może ktoś to przerabiał?

3. Parapet wewnętrzny z tworzywa (znowu nie ma PKWiU na fakturze). Czy mozna to zaklasyfikowac samemu do 25.23 ?

4. płyta gazowa. Ma fakturze mam zestaw kuchenny X, w którego skład wchodzi płyta gazowa A i piekarnik B. Cena jednak podana jest za zestaw a nie dwie części po kolei. Czy to jest do ugryzienia? Płyta do gotowania podchodzi pod 29.72.11-13 z wyłączeniem piekarników (który i tak jest elektryczny).

I pytanie bardziej ogólne:

Jeżeli ktos nie korzystał z ulgi remontowej to odlicza 68,18% VATu, gdy korzystał to 55,23% VATu.

Ja korzystałem w 2005 z ulgi remontowej, więc odliczam 55,23%, ale dotyczy wszystkich zakwalifikowanych wydatków czy jest tak, że uwzględnione w uldze remontowej (w 2005r) 55,23% a reszta (z 2006r) 68,18 ??

Bardzo ładnie proszę o poradę :)

Pozdrawiam

Wanios

Witam!

Mam kilka pytań czy można odliczyć:

1. Kominek - na fakturze mam 'piec kominkowy' 29.72.12-70.90 a tego numeru nie ma w wykazie :( czy kominków wogóle nie można?

2. Domofon (na fakturze nie ma PKWiU) a nie znalazłem nic podobnego w wykazie - może ktoś to przerabiał?

3. Parapet wewnętrzny z tworzywa (znowu nie ma PKWiU na fakturze). Czy mozna to zaklasyfikowac samemu do 25.23 ?

4. płyta gazowa. Ma fakturze mam zestaw kuchenny X, w którego skład wchodzi płyta gazowa A i piekarnik B. Cena jednak podana jest za zestaw a nie dwie części po kolei. Czy to jest do ugryzienia? Płyta do gotowania podchodzi pod 29.72.11-13 z wyłączeniem piekarników (który i tak jest elektryczny).

I pytanie bardziej ogólne:

Jeżeli ktos nie korzystał z ulgi remontowej to odlicza 68,18% VATu, gdy korzystał to 55,23% VATu.

Ja korzystałem w 2005 z ulgi remontowej, więc odliczam 55,23%, ale dotyczy wszystkich zakwalifikowanych wydatków czy jest tak, że uwzględnione w uldze remontowej (w 2005r) 55,23% a reszta (z 2006r) 68,18 ??

Bardzo ładnie proszę o poradę :)

Pozdrawiam

Wanios

1 do 4 nie mam pojęcia :)

Pytanie ogólne: Dokładnie tak.

PS. Właśnie obejrzem film pt. "Click". Super :)

Mam pytanie, które dla Was będzie pewnie proste.... wielu z Was już rozliczyło VAT.

Co oznacza ex przed numerkami niektórych grupowań PKWiU????

Czy oznacza to że odliczamy VAT tylko i wyłącznie od towaru oznaczonego dokładnie tym numerem (np. ex 27.40) czy też każdym wyrobem, którego PKWiU zaczyna się od tego grupowania (np. ex 27.40-33.10).

Będę wdzięczny za podpowiedź doświadczonej braci.

J