civic9 29.12.2006 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 ex - tylko to co jest wyraźnie wymienione przy danej pozycji w rozporządzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 29.12.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 ex - tylko to co jest wyraźnie wymienione przy danej pozycji w rozporządzeniu no tak, alke większość ex-ów jest bardzo ogólnikowa, np. ex 25.23 Wyroby z tworzyw sztucznych dla budownictwa ... z wyjątkiem kilku wykluczeń. Czy to znaczy, że jeśli towar nie został dokładnie opisany jako wykluczony to jest możliwy do uwzględnienia? J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 29.12.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 tak, tym lepiej dla nas jeśli jest ogólnikowo; jeśli spełnia warunki tej definicji, która była podana to właściwie tak, jeśli chodzi o definicję tego "ex". ale jest jedno ale... ta lista została opublikowana jako pomocnicza, nie decyduje ona ściśle co może być, a co nie może być. i nawet jeśli towar spełnia kryterium danej pozycji nie gwarantuje to, że przysługuje zwrot. kryterium ustawowe jest jedno - zwrot przysługuje za towary, które przed wejściem do UE były opodatkowane 7%, a po wejściu są już 22%. tak więc jeśli chcesz się upewnić to musisz porównać stawki przed i po a tak praktycznie... to może wpisz, najwyżej Ci skreślą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 29.12.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Mam pytanie, które dla Was będzie pewnie proste.... wielu z Was już rozliczyło VAT. Co oznacza ex przed numerkami niektórych grupowań PKWiU???? Czy oznacza to że odliczamy VAT tylko i wyłącznie od towaru oznaczonego dokładnie tym numerem (np. ex 27.40) czy też każdym wyrobem, którego PKWiU zaczyna się od tego grupowania (np. ex 27.40-33.10). Będę wdzięczny za podpowiedź doświadczonej braci. J ex - dotyczy tylko danego wyrobu/uslugi z danego grupowania. Jest to objasnienie do tego symbolu z zalacznika do ustawy Vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 29.12.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 tak, tym lepiej dla nas jeśli jest ogólnikowo; jeśli spełnia warunki tej definicji, która była podana to właściwie tak, jeśli chodzi o definicję tego "ex". a tak praktycznie... to może wpisz, najwyżej Ci skreślą. Dzięki civic9 - będę pisał co się da .... J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuller 31.12.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 tak, tym lepiej dla nas jeśli jest ogólnikowo; jeśli spełnia warunki tej definicji, która była podana to właściwie tak, jeśli chodzi o definicję tego "ex". ale jest jedno ale... ta lista została opublikowana jako pomocnicza, nie decyduje ona ściśle co może być, a co nie może być. i nawet jeśli towar spełnia kryterium danej pozycji nie gwarantuje to, że przysługuje zwrot. kryterium ustawowe jest jedno - zwrot przysługuje za towary, które przed wejściem do UE były opodatkowane 7%, a po wejściu są już 22%. tak więc jeśli chcesz się upewnić to musisz porównać stawki przed i po a tak praktycznie... to może wpisz, najwyżej Ci skreślą. Witam, czy ma ktoś z Was jakiś link do stronki gdzie można zweryfikować, które towary weszły na 22% Vat? Z góry dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Syfon8 01.01.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 mam problem z stalą czyli prętami żebrowanymi i rynnami z blachy powlekanej powiedzcie czy mogę odpisać te rzeczy Pręty żebrowane mam oznaczone na fakturze jako 27.31.10-10.00, czyli można odpisać - pozycja 54 załącznika. Witam! u mnie na fakturze jest pręt fi14 żebro z numerem PKWiU 27.10.60-10.11. Jest więc inny niż wymieniony wyżej . W ogóle nie mogę znaleźć tego mojego numeru w spisie PKWiU.... Czy to jest błąd czy co? I czy mogę wtedy opisać fakturę poprawnym numrem PKWiU i normalnie odpisać? tymczasem Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KemorW 01.01.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 Mam pytanie:Czy Waszym zdaniem istnieje możliwość uzyskania zwrotu różnicy w podatku VAT na materiałach które wykorzystałem przy remoncie mieszkania, który zakończyłem 11.2005? Zgodnie z przepisami powinienem wystąpić z wnioskiem do US raz w roku, lub 6 m-cy po zakończeniu inwestycji. Ale kto lub co decyduje o zakończeniu remontu mieszania? Dodam, że koszty remontu podałem w PIT za 2005 r.Proszę o sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 01.01.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 Mam pytanie: Czy Waszym zdaniem istnieje możliwość uzyskania zwrotu różnicy w podatku VAT na materiałach które wykorzystałem przy remoncie mieszkania, który zakończyłem 11.2005? Zgodnie z przepisami powinienem wystąpić z wnioskiem do US raz w roku, lub 6 m-cy po zakończeniu inwestycji. Ale kto lub co decyduje o zakończeniu remontu mieszania? Dodam, że koszty remontu podałem w PIT za 2005 r. Proszę o sugestie. Remont,czyli pozowolenia na budowę nie potrzebowałeś, a zatem nie masz określonych terminów (książka budowy). Mogłeś sobie materiały kupić wtedy a teraz dopiero remontować, albo remontować, remontować, ...., strasznie długo. Nikt Ci nie zabroni. Ja odliczałem na podstawie remontu domu (złożyłem wniosek w listopadzie b.r.), a najstarszy rachunek małem wydany 3 dni po wejściu do UNI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 01.01.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 Mam pytanie: Czy Waszym zdaniem istnieje możliwość uzyskania zwrotu różnicy w podatku VAT na materiałach które wykorzystałem przy remoncie mieszkania, który zakończyłem 11.2005? Zgodnie z przepisami powinienem wystąpić z wnioskiem do US raz w roku, lub 6 m-cy po zakończeniu inwestycji. Ale kto lub co decyduje o zakończeniu remontu mieszania? Dodam, że koszty remontu podałem w PIT za 2005 r. Proszę o sugestie. oto jest dobre pytanie! Mnie też interesuje, choć z punktu widzenia ustawy to raczej nie można.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 01.01.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 Mam pytanie: Czy Waszym zdaniem istnieje możliwość uzyskania zwrotu różnicy w podatku VAT na materiałach które wykorzystałem przy remoncie mieszkania, który zakończyłem 11.2005? Zgodnie z przepisami powinienem wystąpić z wnioskiem do US raz w roku, lub 6 m-cy po zakończeniu inwestycji. Ale kto lub co decyduje o zakończeniu remontu mieszania? Dodam, że koszty remontu podałem w PIT za 2005 r. Proszę o sugestie. oto jest dobre pytanie! Mnie też interesuje, choć z punktu widzenia ustawy to raczej nie można.... a w tej ustawie jest napisane co jest rozumiane przez zakończenie remontu ? Przy budowie/rozbudowie to rozumiem. dziennik budowy jest i wszystko jasne, ale przy remoncie??? Przez 12 miesięcy szukałem super lustra, które by mi pasowało do łazienki i jak znalazłem stwierdziłem "YES, YES, YES !!! koniec remontu" i złożyłem wniosek w US. Będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 01.01.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 termin zakończenia remontu można sobie samemu określić, choć nie wykluczone że w jakimś US się ktoś do tego przyczepi i będzie próbował kwestionować, ale sprawa jest wygrana. poza tym, najnowsza nowelizacja pozwala na odzyskanie VATu nawet jeśli minęło 6m-cy od zakończenia (ale proces legislacyjny tych zmian jeszcze jest w toku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 02.01.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 termin zakończenia remontu można sobie samemu określić, choć nie wykluczone że w jakimś US się ktoś do tego przyczepi i będzie próbował kwestionować, ale sprawa jest wygrana. poza tym, najnowsza nowelizacja pozwala na odzyskanie VATu nawet jeśli minęło 6m-cy od zakończenia (ale proces legislacyjny tych zmian jeszcze jest w toku). Obawiam się, że w myśl obecnych przepisów nie można już tego remontu roliczyć - dzwoniliśmy do izby skarbowej i miła, podkreślam MIŁA Pani powiedziła, że można było o to wystąpić do połowy następnego roku, tak więc w cytowanym przypadku (listopad 2005) - do końca czerwca 2006. J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 02.01.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 cóż, jak będziesz polegał tylko na informacji Pań z US i się sam podkładał (podając termin zakończenia remontu listopad 2005) to od razu stawiasz się na przegranej pozycji. podałem sprawdzone informacje - można je sprawdzić u wielu źródeł (specjalistyczna prasa prawno-podatkowa, sensowni doradcy czy biura rachunkowe, grupy dyskusyjne poświęcone podatkom). jeszcze raz, wprost, są dwa wyjścia:- stwierdzenie, że remont został zakończony nie w listopadzie 2005, a np. w listopadzie 2006 (zgodnie z prawem, bo prawo nie definiuje pojęcia zakończenia remontu, w odróżnieniu od np. zakończenia budowy)- zaczekanie na nowelizację (tak na oko luty, może trochę później), która likwiduje ograniczenie pół roku od zakończenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 03.01.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 zgadzam się całkowicie z civic9 trzeba szukać rozwiazań i luk, które są nam pomocne a nie piętrzyć problemy panie w US nie mają żadnego interesu w tym aby powiedzieć tak może pani składać wniosek o zwrot - poza tym nie pospisuje się pod tym co mówi przez telefon więc może sie pomylić - a co... a tracisz ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KemorW 06.01.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Dziekuję za pomoc. Dzięki Waszym podpowiedziom zdecydowałem się na złożenie wniosku. Zrobię to za kilka dni. Wypełniłem już wniosek i załączniki. Dla tych którzy jeszcze nie przechodzili tej drogi załączam linki do narządzi z których korzystałem: http://www.podatki.pl/zwrot/opis.php5 - to są odpowiednie formularze; http://pkwiu.fiokware.com/ - tu można ustalić nr PKWiU. Dam znać na forum gdy otrzymam odpowiedź z US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 06.01.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Witam! Szukam i szukam w podanych żródłach i niemogę znależć PKWiU dla membrany dachowej, blacha powlekana ( na kosze dachowe i obróbki komina) Pomóżcie kochani Proszę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 06.01.2007 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Membrama - 25.23.15-50.39Blacha na obróbkę - 28.11.23-63.59pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 06.01.2007 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Membrama - 25.23.15-50.39 Blacha na obróbkę - 28.11.23-63.59 pozdrawiam Konrad Serdecznie dziękuje za szybką-ekspresową odpowiedż Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agutek 09.01.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 a czy wiemy jaka jest cena za m2 w tym roku? Chcialabym zlozyc wniosek, ale nie wiem jaka mam przyjac kwote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts