Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No wiec wracamy do punktu wyjścia. Trzeba to jakoś udowodnić. Celowo tak piszę, bo ustawa o zwrotach tego nie reguluje. Musimy więc przejść do przepisów bardziej ogólnych. W tym przypadku do ordynacji podatkowej. Zgodnie z Art. 180. § 1. "Jako dowód należy dopuścić wszystko, co może przyczynić się do wyjaśnienia sprawy, a nie jest sprzeczne z prawem."

Czymś takim jest złożone oświadczenie, że np. wraz iksińskim poniosłaś ciężar zakupu po połowie. Wskazuje na to Twoja sytuacji- wspólny kredyt, cel budowy domu oraz ewentualny formalny związek małżeński. Czyli budujecie razem, a więc kupujecie materiały po połowie ze wspólnego rodzinnego majątku.

Oczywiście nie gwarantuję, że urząd przyjmie taki tok rozumowania, ale takie argumenty podałbym w uzasadnieniu odliczenia.

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

problem w tym że czesto są to faktury z jedną pozycją

budujemy wspólnie dom ale prawo do budynku mam ja. wydatki są wspólne kredyt też. tylko budowa nie jest i formalnie tylko ja mam prawo odliczać wydatki.

luby kupując różne rzeczy z rozpędu podawał również swoje dane i teraz faktury są na iksiński i igrekowska

Przy FV na iksiński i igrekowska, igrekowska może sobie odliczyć 50% (raczej bez potrzeby oświadczeń, bo skoro FV na 2 osoby, to się przyjmuje po 50%)... ale ponieważ pozwolenie jest tylko na igrekowską, to iksińskiego wydatki pójdą w siną dal.... Musisz być sama na FV aby odliczyć całość... iksiński zawalił, bo nie ma go na pozwoleniu, a z igrekowską nie ma papierka, że ją poślubił, więc wspólny wniosek nie ma racji bytu (bo co do małzoków pozwolenie tylko na 1 osobę, a FV na obydwie być mogą) :)

Niedawno dostałem zwrot kasy. U mnie od złożenia wniosku do wpłaty na rachunek upłynęło 50 dni. Miałem jedną wizytę celem korekty złożonego wniosku. Przyznam, że miałem obiekcję czy samemu wypełniać wniosek czy zlecić to firmie podatkowej, ale zdecydowałem się na samodzielne wypełnienie wniosku i pragnę podziękować kilku osobom z tego wątku, które mi nieco pomogły. Dziękuję i pozdrawiam.

Zostało mi kilka faktur, których nie jestem pewna, bo nie ma numerów PKWiU (a treść to dla mnie istna chińszyczna). Jeśli więc moglibyście rzucić okiem na poniższe pozycje i podpowiedzieć mi, czy to jest do odpisania, to będę ogromnie wdzięczna:

1. Rura zew 200*1000

2. Rura PP kanal 75/1000

3. Rura PE 32*2.4 niebieska

4. Kolano zew.160/15

5. Zwężka PCV 110*160

6. Trójnik PP kanal 100*100/45

7. Kolano PP kanal 100/45 szare

8. Dyka kolano PP Kan,100*30”

9. Korek pvc 110szary

10. Korek PCV 50

11. Trójnik PP kanal 100*50/45 szary

12. Solbet zaprawa do cienkich spoin szara

13. Siporex 12

14. Kreisel zaprawa do klinkieru poz mur KL

15. Gwoździe bud

16. Podkładka kwadratowa M-16 OC

17. Nakrętka M-16 OC

18. Pręt gwintowany M-12 oc

19. Gwoździe papowe

20. Taśma tesa uniw. Dwustr. 10MX50

21. RIG wkręty FS 25mm

22. PVC kolano 75

23. PVC zwężka 110/75

24. PVC rura 75x500

25. CU rura miedź. 15

26. CU-5090 kolano 2k 15

27. CU-5090 kolano nyplowe 15

28. CU-42706 Mufa B gwint. 15x1/2 gw

29. PVC mufa 110

30. Otulina do rur 15x9 miedź

31. CU-42706 Mufa 22x1 gw

32. Wkręt do drewna 6,0x160 hart.

33. Przedłużka MOS. ˝ L-20mm

34. Przyłącze WC rozciągliwe A.991 615.000

35. Przedłużka MOS. ˝ L-50 mm

36. Zawór kulowy czerpalny sena ˝

37. Fischer koszulka 8x50 ux r-koł

38. Uszczelka grzejnikowa 1,1/4

39. Klucz imbus 12

40. Piana tytan lexy 60 750 ml

41. Gips szpachlowy

42. Narożnik alum. 3,0m

43. RIG płyta zwykła 1,2x2,6 12,5mm 26,62, 10-50,10

44. Klej gipsowy perflix

45. Rura wentylacyjna 110

46. PVC kolano 110

47. PVC trójnik 110x110

48. Opaska torro 130-146

49. Folia 6m czarna

50. Pręt gwintowany M-10 oc

51. Podkładka powiększona M-10 oc

52. Nakrętka M-10 oc

53. Podkładka okrągła M-10 ocynk

54. Złączka kabla B-6 12-tor T-412

55. Taśma izolacyjna 15x10m

56. Kolano PE 32x1

57. CU-5301 kapa-28

58. Rura PE 32 2,4 PN10

59. Złączka PE 32X32

60. Wieszak kotwowy krokw. 60/80

61. Wkręt hart.4/30 master KMHM

62. Kątown.wzmac.100x100x90

63. Wkręt nida 45 drewno

64. Łącznik wzdłużny

65. N. zszywki

66. Km.taśma antyrysowa

67. Masa szpachlowa

68. Profil C-50

69. Klej vicol

W kilku fakturach mam też ZAWÓR KULOWY KĄT. 29.13.12, który z numeru sądząc nie podlega odliczeniu, ale na liście forumowej są do odliczenia...

Witam

Mam pytanie czy odliczyc mozna tak jak kiedys "zabudowę wnęki" i jaki powinna miec PKWIU. Nie wiem czy brac na to fv czy nie.

Dzieki

WItam ponownie. Wracam do tematu szafa -zabudowa wnęki. Ja juz jestem po oddaniu budynku wiec w VZM rozliczam jedynie eementy wykonczeniowe które traktują jako remont. Kilka lat temu mozna było taka kwote za zabudowe wneki odliczyc w uldze remontowej. Teraz tez dostajemy fv z 22% vatu. Moze ktos sie orientuje?

1. wężyk stalowy (brak PKWiU na FA) - nie wiem

2. zawór (brak PKWiU) - tak

3. nypel 1/2 CH - tak

4. Gniazdo 31.20.27-50.12 - nie

5. Przedłużka - raczej tak

6. kolanko - tak

7. rozetka - rozety spotyka się przy CO i wchodzą, a to jest zdrobnienie?

8. uszczelka - nie, bo domyślam się, że z dachem nie ma nic wspólnego

9. przekładka - nie wiem

10. klamka - tak

11. syfon do pralki - tak

12. wkręty fosfatydowe - nie spotkałam się z "fosfatydowe", ale jak nie są z tworzyw sztucznych, to wylecą

13. poziomnica - co to jest? narzędzie? to wylatuje

14. kinkiet - w jednym US tak, w innym nie - tutaj mądrego nie ma

15. wiertła - nie

16. zawór napełniający - tak

17. szpachla - tak też nazywa się narzędzie (ale to zaraz widać po cenie), więc jeśli to masa, a nie narzędzie, to tak

18. przewód 31.30.13-75.13 - tak

19. osłonka 25.23.15-90.90 - tak

20. dekor 26.70.12-30.10 - nie

21. siatka fiberglass 26.14.12-50.19 - poza tkaninami, a siatka jest tkaniną, więc raczej nie

22. LED240V - nie wiem co to jest

23. gniazdo przyłączeniowe do LED - nie

24. osłona LED chromowa - też nie wiem co to jest

25. cegła suporex - tak (cegły szamotowe wylatują, a ta chyba raczej zwykła)

Dziękuję serdecznie za pomoc :) I za poświęcony czas :) Pozdrawiam

eilian lista długa, więc powielać jej nie będę.

Wg mnie nie: 15-17,19-21,32,38,39,49,51-53,55,61,63

Co do 28 i 31 to coś mi świta, ze mufa gwintowana ma symbol jak niewchodzące kolana hamburskie, ale... pamięć bywa zawodna

37 - raczej nie

43- gipsowo-kartonowa? wtedy tak

54 - też mi coś świta, że złączki kabla nie wchodzą (mają niewchodzące PKWiU), ale... mam chwilowy odpoczynek w temacie i to już widać:)

57 - pojęcia nie mam co to jest

Odnośnie klei to za każdym razem do "rozbierania na części" bo są wyłączenia. Ale vicol jest winylowy (wchodzący) z tego co wiem :)

Co do reszty próbuj :)

Czy zawiasy bluma i uchwyty meblowe sie odlicza?? nie mam numerkow

Meble nie podlegają odliczeniu (bo to wyposażenie), więc zawiasy do nich też wylecą...

Oprócz wykazu obowiązuje jeszcze wykaz robót.... no i tam o meblach mowy nie ma :-)

a wszystko co jest zwiazane ze stala zabudowa wnek? ci majsterki robia zabudowy na 7%, jednak plyty i osprzet jest na 22%. Na to jest odliczenie vat?

Czy zawiasy bluma i uchwyty meblowe sie odlicza?? nie mam numerkow

Meble nie podlegają odliczeniu (bo to wyposażenie), więc zawiasy do nich też wylecą...

Oprócz wykazu obowiązuje jeszcze wykaz robót.... no i tam o meblach mowy nie ma :-)

a wszystko co jest zwiazane ze stala zabudowa wnek? ci majsterki robia zabudowy na 7%, jednak plyty i osprzet jest na 22%. Na to jest odliczenie vat?

Zabudowa wneki nie wejdzie do VZM (te roboty nie są wymienione)... płyty wiórowe, tak popularna OSB były zawsze na 22%, a wszelkie zamocowania, zawiasy itp maja jednak mieć związek z drzwiami i oknami, a nie wnęką :)

Płyty wiórowe nie.... jeśli tak powiedziałam, to źle. A doszukiwać się, gdzie tak powiedziałam mi się nie chce (przy 3 forach to troszkę człowiek ma mętlik, gdzie na co odpowiadał) :)

PS No chyba, że to co napisałam, iż płyty były zawsze na 22% źle zinterpretowałeś.... bo skoro staramy się o zwrot VAT za materiały, których VAT się zmienił z 7%, na 22%, a płyty wiórowe były zawsze na 22%, to oznacza, że nie podlegają pod zwrot, (bo ich VAT się nie zmienił)

:wink: