Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie i z góry przepraszam, jeśli o tym juz było. Starałam się przeglądnąć cały wątek, ale mam dziś straszną migrenę i literki mi skaczą :cry:

Czy jeśli remontowałam mieszkanie, a teraz buduję dom, mogę skorzystać z obu limitów, z obu mozliwości zwrotu VATu - osobno na remont, osobno na budowę, czy też kwoty te się sumują?

Wielkie dzięki za odpowiedź...

Mam pytanie i z góry przepraszam, jeśli o tym juz było. Starałam się przeglądnąć cały wątek, ale mam dziś straszną migrenę i literki mi skaczą :cry:

Czy jeśli remontowałam mieszkanie, a teraz buduję dom, mogę skorzystać z obu limitów, z obu mozliwości zwrotu VATu - osobno na remont, osobno na budowę, czy też kwoty te się sumują?

Wielkie dzięki za odpowiedź...

- składasz osobno lub

- czekasz do końca bydowy domu i wciągasz te rachunki z remontu do budowy i składasz tylko raz.

jak to jest z tym VATem czy brać na materiały faktury czy kupować po cenie netto bez faktury (bo takie dostałem oferty)? Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania i co jest korzystniejsze dla szargo obywatela budującego systemem gospodarczym.

pozdr

1. patrząc pod względem finansowym zdecydowanie brać netto :)

2. patrząc pod kątem moralnym - kradniesz :(

3. no i jeszcze problemy gwarancji/rękojmi za towar bez faktury

Mnie osobiście przekonał powód 3

Bez faktury masz 22% taniej od razu. A z fakturą odliczasz różnicę pomiędzy 7% a 22% watem czyli dokładnie 68,18 % podatku VAT wynikającego z faktur.

Przykład: Jak masz fakturę na 122zł brutto to netto będzie to 100 zł czyli zarabiasz 22 zł. Jak z fakturą to (122zł/1.22)*0.22 * 68,18% = 14 zł. Czysty zysk 6 złotych i nie musisz czekać, wypełniać papierków....

Decyzja należy do Ciebie :)

Witam

czytam uwagi dotyczące braku symboli i zgodnie z prawem na wielu fakturach zakupu brak jest symbolu PKWiU . Podatnik nie ma obowiązku wykazywać symbolu PKWiU składając wniosek o zwrot VAT. Ma jednak obowiązek złożyć - na żądanie urzędu - wyjaśnienia i dowody, na podstawie których żąda zwrotu.

Pomimo, że zwrot VAT przysługuje od materiałów określonych według PKWiU, żaden przepis nie wymaga, aby na fakturach znajdował się symbol PKWiU odnośnie każdego materiału. Oczywiście, prościej jest, gdy PKWiU na fakturze wpisał sprzedawca, to bowiem rozstrzyga wszelkie wątpliwości, ale w razie braku symbolu PKWiU na fakturze urzędnik sam prowadzi postępowanie, w którym podatnik powinien podać wszelkie parametry zakupionego materiału. Podatnik nie powinien jednak dokonywać klasyfikacji na własną rękę, nie zna się bowiem wystarczająco na klasyfikacjach statystycznych, a w przypadku pomyłki groziłyby mu sankcje karne. Niestety, takie działanie zmusza urzędnika do dodatkowej pracy i wydłuża postępowanie.

Więc ja tam gdzie nie ma symbolu PKWiU wpisuję całą fakturę i w urzędzie muszą sami się do niej odnieść

Pozdrawiam

jak to jest z tym VATem czy brać na materiały faktury czy kupować po cenie netto bez faktury (bo takie dostałem oferty)? Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania i co jest korzystniejsze dla szargo obywatela budującego systemem gospodarczym.

pozdr

1. patrząc pod względem finansowym zdecydowanie brać netto :)

2. patrząc pod kątem moralnym - kradniesz :(

3. no i jeszcze problemy gwarancji/rękojmi za towar bez faktury

Mnie osobiście przekonał powód 3

Bez faktury masz 22% taniej od razu. A z fakturą odliczasz różnicę pomiędzy 7% a 22% watem czyli dokładnie 68,18 % podatku VAT wynikającego z faktur.

Przykład: Jak masz fakturę na 122zł brutto to netto będzie to 100 zł czyli zarabiasz 22 zł. Jak z fakturą to (122zł/1.22)*0.22 * 68,18% = 14 zł. Czysty zysk 6 złotych i nie musisz czekać, wypełniać papierków....

Decyzja należy do Ciebie :)

dzieki wielkie właśnie o takie uswiadomienie mi chodziło

pozdro

zgodnie z art. 4.2 2) ustawy prawo do zwrotu przysługuje, pod warunkiem, że osoba fizyczna posaiada pozwolenie na budowę w przypadku inwestycji, dla której wymagane jest takie pozwolenie

czy pozwolenie trzeba mieć przed poniesieniem wydatku tj. zakupem materiałów, czy przed złożeniem wniosku ?

nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę ( projekt jest w trakcie adaptacji ), ale niektóre materiały juz chcemy kupować ze względu na podwyżki cen

Nie za maco :)

Spytam z ciekawości jak rozwiązujesz kwestię ewentualnej gwarancji (odpukać) na zakupiiony bez faktury towar?

na materiały konstrukcyjne np. Porotherm , dachówka to oczywiście z fakturą bo gwarancja jest.

no ale żalezy mi na drobnych rzeczach otrzebnych przy budowie i takich które chyba nie zniszczą się albo trudno zniszczyć jak np stal itp

pozdrawiam.