demex 09.01.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Nie w tym roku tylko, "... za kwartałpoprzedzający kwartał, w którym inwestor złożył wniosek o wydanie decyzji,..." czyli w tym momencie za 4 kwartał 2006. A tego jeszcze GUS nie ogłosił.W takie sytuacji byłem i ja i babeczki w US kazaly pozostawił puste to pole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 09.01.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Czy schody strychowe łapią się so zwrotu VAT w tym wątku podano PKWiU schody strychowe 20.30.11-55.99 w załączniku do obwieszczenia 20.30.11 Okna i drzwi, oscieznice i progi drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 09.01.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Czy schody strychowe łapią się so zwrotu VAT w tym wątku podano PKWiU schody strychowe 20.30.11-55.99 w załączniku do obwieszczenia 20.30.11 Okna i drzwi, oscieznice i progi drewniane My wliczyliśmy - tam nie ma ex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonga 10.01.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Mam pytanie i z góry przepraszam, jeśli o tym juz było. Starałam się przeglądnąć cały wątek, ale mam dziś straszną migrenę i literki mi skaczą Czy jeśli remontowałam mieszkanie, a teraz buduję dom, mogę skorzystać z obu limitów, z obu mozliwości zwrotu VATu - osobno na remont, osobno na budowę, czy też kwoty te się sumują? Wielkie dzięki za odpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarluk 11.01.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Czy kleje ( zaprawy ) do glazury zalicza sie do odliczenia czy nie?? Pozycja 26.6????? I jak jest z tynkami akrylowymi i mozaikami???Dzieki za odpowiedz..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 11.01.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Mam pytanie i z góry przepraszam, jeśli o tym juz było. Starałam się przeglądnąć cały wątek, ale mam dziś straszną migrenę i literki mi skaczą Czy jeśli remontowałam mieszkanie, a teraz buduję dom, mogę skorzystać z obu limitów, z obu mozliwości zwrotu VATu - osobno na remont, osobno na budowę, czy też kwoty te się sumują? Wielkie dzięki za odpowiedź... - składasz osobno lub - czekasz do końca bydowy domu i wciągasz te rachunki z remontu do budowy i składasz tylko raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 17.01.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 jak to jest z tym VATem czy brać na materiały faktury czy kupować po cenie netto bez faktury (bo takie dostałem oferty)? Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania i co jest korzystniejsze dla szargo obywatela budującego systemem gospodarczym.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 17.01.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 nikt nic nie wie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 17.01.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 jak to jest z tym VATem czy brać na materiały faktury czy kupować po cenie netto bez faktury (bo takie dostałem oferty)? Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania i co jest korzystniejsze dla szargo obywatela budującego systemem gospodarczym. pozdr 1. patrząc pod względem finansowym zdecydowanie brać netto 2. patrząc pod kątem moralnym - kradniesz 3. no i jeszcze problemy gwarancji/rękojmi za towar bez faktury Mnie osobiście przekonał powód 3 Bez faktury masz 22% taniej od razu. A z fakturą odliczasz różnicę pomiędzy 7% a 22% watem czyli dokładnie 68,18 % podatku VAT wynikającego z faktur. Przykład: Jak masz fakturę na 122zł brutto to netto będzie to 100 zł czyli zarabiasz 22 zł. Jak z fakturą to (122zł/1.22)*0.22 * 68,18% = 14 zł. Czysty zysk 6 złotych i nie musisz czekać, wypełniać papierków.... Decyzja należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gusiek 18.01.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Witam czytam uwagi dotyczące braku symboli i zgodnie z prawem na wielu fakturach zakupu brak jest symbolu PKWiU . Podatnik nie ma obowiązku wykazywać symbolu PKWiU składając wniosek o zwrot VAT. Ma jednak obowiązek złożyć - na żądanie urzędu - wyjaśnienia i dowody, na podstawie których żąda zwrotu.Pomimo, że zwrot VAT przysługuje od materiałów określonych według PKWiU, żaden przepis nie wymaga, aby na fakturach znajdował się symbol PKWiU odnośnie każdego materiału. Oczywiście, prościej jest, gdy PKWiU na fakturze wpisał sprzedawca, to bowiem rozstrzyga wszelkie wątpliwości, ale w razie braku symbolu PKWiU na fakturze urzędnik sam prowadzi postępowanie, w którym podatnik powinien podać wszelkie parametry zakupionego materiału. Podatnik nie powinien jednak dokonywać klasyfikacji na własną rękę, nie zna się bowiem wystarczająco na klasyfikacjach statystycznych, a w przypadku pomyłki groziłyby mu sankcje karne. Niestety, takie działanie zmusza urzędnika do dodatkowej pracy i wydłuża postępowanie. Więc ja tam gdzie nie ma symbolu PKWiU wpisuję całą fakturę i w urzędzie muszą sami się do niej odnieść Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 18.01.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 jak to jest z tym VATem czy brać na materiały faktury czy kupować po cenie netto bez faktury (bo takie dostałem oferty)? Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania i co jest korzystniejsze dla szargo obywatela budującego systemem gospodarczym. pozdr 1. patrząc pod względem finansowym zdecydowanie brać netto 2. patrząc pod kątem moralnym - kradniesz 3. no i jeszcze problemy gwarancji/rękojmi za towar bez faktury Mnie osobiście przekonał powód 3 Bez faktury masz 22% taniej od razu. A z fakturą odliczasz różnicę pomiędzy 7% a 22% watem czyli dokładnie 68,18 % podatku VAT wynikającego z faktur. Przykład: Jak masz fakturę na 122zł brutto to netto będzie to 100 zł czyli zarabiasz 22 zł. Jak z fakturą to (122zł/1.22)*0.22 * 68,18% = 14 zł. Czysty zysk 6 złotych i nie musisz czekać, wypełniać papierków.... Decyzja należy do Ciebie dzieki wielkie właśnie o takie uswiadomienie mi chodziło pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 18.01.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Nie za maco Spytam z ciekawości jak rozwiązujesz kwestię ewentualnej gwarancji (odpukać) na zakupiiony bez faktury towar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a k a 19.01.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 zgodnie z art. 4.2 2) ustawy prawo do zwrotu przysługuje, pod warunkiem, że osoba fizyczna posaiada pozwolenie na budowę w przypadku inwestycji, dla której wymagane jest takie pozwolenie czy pozwolenie trzeba mieć przed poniesieniem wydatku tj. zakupem materiałów, czy przed złożeniem wniosku ? nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę ( projekt jest w trakcie adaptacji ), ale niektóre materiały juz chcemy kupować ze względu na podwyżki cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 21.01.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Nie za maco Spytam z ciekawości jak rozwiązujesz kwestię ewentualnej gwarancji (odpukać) na zakupiiony bez faktury towar? na materiały konstrukcyjne np. Porotherm , dachówka to oczywiście z fakturą bo gwarancja jest. no ale żalezy mi na drobnych rzeczach otrzebnych przy budowie i takich które chyba nie zniszczą się albo trudno zniszczyć jak np stal itp pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 26.01.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Czy dachówka ceramiczna kwalifikuje sie do odliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 29.01.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Mam pytanie jak w temacie, czy dachówke "odliczamy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek69 29.01.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 TAk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 29.01.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Dziękuje za odpowiedż! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 03.02.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 ??? prosze o odpowiedż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadziejka 04.02.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 ??? prosze o odpowiedż... Proszę bardzo : tak! My odliczyliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts