KrzysztofCZ 19.02.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 No cóż, już Belladonna odpowiedziała, na to pytanie. Tak jest taki obowiązek bowiem mówi o tym wprost art. 5 ust.5 pkt 1 ustawy... Dziękuję a zauważ, że składając 2 czy 10 wniosek on jest ciągle wnioskiem, do którego masz dołączyć kopię... nie spełniając tego dostaniesz wezwanie na podstawie zacytowanego art. o dostarczenie kserokopii tyt. prawnego, bo jeśli nie to wniosek pozostanie bez rozpatrzenia... W tym właśnie sęk, że do drugiego wniosku nie dołączyłem kopii tytułu prawnego i US wniosek rozpatrzył Nasze prawo to, że zacytuję Jana Pietrzaka: "pijany sen chorego idioty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.02.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Tak właśnie dzisiaj wyczytałem, że pracują nad skróceniem czasu rozpatrywania wniosków do 4 miesięcyhttp://biznes.onet.pl/vat-inwestor-szybciej-odzyska-pieniadze,18496,3179579,1,prasa-detal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 20.02.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Ja mam dreszcze widząc jak się do tego u nas podchodzi. Za przykład niech służy informatyzacja jeZUSa. Szkoda, bo to naprawdę dobre narzędzie. Jako narzędzie jest rewelacyjne (sama spróbowałam wysłać PIT... trwało to 10 min (z wypełnieniem go)... bez kolejek, chandryczenia.... nie wychodząc z domku).... ale jak zwykle u nas zawodzi informacja... no ale... nie wszyscy są ekonomistami, aby dostrzec pewien bezsens w niektórych ruchach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 20.02.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Nasze prawo to, że zacytuję Jana Pietrzaka: "pijany sen chorego idioty" Tutaj prawo nic nie miało do rzeczy....ale mniejsza z tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JPMS 21.02.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Wiem że to nie temat na który rozmawia się w tym miejscu, ale prosiłabym o pomoc. Brat pobiera rentę rodzinna z Krus-u , w kwietniu skończył 18 lat. Przyszło rozliczenie renty w dwóch egzemplarzach: jeden do kwietna na tatę bo na niego była renta do czasu aż brat uzyskał pełnoletność i od kwietnia do grudnia na brata. Wiec te rozliczenie renty na tatę muszę podciągnąć pod ojca i rozliczyć w jego Picie 37 a te drugie rozliczyć na brata wraz z jego płatnymi praktykami szkolnymi?? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 21.02.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 JPMS.... a to na tatę nie powinno być jednak w PIT-36 z PIT/M?.... no ale ok, jak jest w PIT-37 to skutek taki sam, więc może się nie czepiają Dochody z infor na brata wykazuje brat w swoim PIT-37.... jest pełnoletni, więc sam podpisze swój PIT i się rozlicza wraz z innymi dochodami jakie osiągnął A forum ze sprawami czysto podatkowymi jest tutaj: http://www.podatki.biz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 21.02.2010 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Moja trudna lista, proszę o wsparcie:1. Zestaw orurowania do pieca gazowego Broetje do bezpośredniego podłączenia drugiego obiegu grzewczego,2. Opaski zaciskowe (stalowe, skręcane)3. Taśma akustyczna (pod profile CW przy ściankach działowych)4. Schody strychowe fakro ltk thermo5. Złącze kątowe (z otworami na wkręty) do łączenia krokwi itp.6. Drut wiązałkowy7. Taśma papierowa (i z metalową wkładką) do łączenia płytk GK8. Butyltec – dwustronna taśma butylowa (m.in. do uszczelnienia okien dachowych)9. Włókna polipropylenowe (do wylewek)10. Odpływ liniowy kessel (wewnętrzny, pod prysznic)11. Kratka odpływowa kessel – nasada do płytek z ramką ze stali nierdzewnej12. Otulina climaflex stabil (czerwona do rurek cwu, c.o.)13. Grzejnik łazienkowy (podłączony do C.O) plus grzałka elektryczna do niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarak 22.02.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Mam pytanie .We wrześniu 2008 złozyłem pierwszy wniosek o zwrot vat za budowę .W marcu 2009 oddaałem do użytku dom i mam jeszcze faktury nierozliczone od wrzesnia 2008 do wrzesnia 2009.Czy mogę je szcze raz złożyć wniosek czy to już za póżno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 22.02.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Nie jest za późno, z tym, że wydatki poniesione po oddaniu budynku do użytkowania będą rozliczane wg niższego limitu już za remont, a nie budowę domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelinabk 22.02.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Mi zostały 4 rzeczy nad którymi się zastanawiam. Czy może mi ktoś pomóc? Czy można odliczyć: - zlewozmywak granitowy - raz piszą, że można, a raz, że nie można, od czego to zależy? - grzejnik łazienkowy elektryczny - deskę jesion Barlinek - matę grzewczą Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 22.02.2010 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Witam, belladonna, listek dziękuję bardzo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 22.02.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Moja trudna lista, proszę o wsparcie: 1. Zestaw orurowania do pieca gazowego Broetje do bezpośredniego podłączenia drugiego obiegu grzewczego, wg mnie TAK 2. Opaski zaciskowe (stalowe, skręcane) wg mnie NIE 3. Taśma akustyczna (pod profile CW przy ściankach działowych) wg mnie NIE 4. Schody strychowe fakro ltk thermo TAK 5. Złącze kątowe (z otworami na wkręty) do łączenia krokwi itp. TAK 6. Drut wiązałkowy wg mnie TAK 7. Taśma papierowa (i z metalową wkładką) do łączenia płytk GK wg mnie NIE 8. Butyltec – dwustronna taśma butylowa (m.in. do uszczelnienia okien dachowych) wg mnie NIE 9. Włókna polipropylenowe (do wylewek) NIE 10. Odpływ liniowy kessel (wewnętrzny, pod prysznic) wg mnie TAK 11. Kratka odpływowa kessel – nasada do płytek z ramką ze stali nierdzewnej wg mnie TAK 12. Otulina climaflex stabil (czerwona do rurek cwu, c.o.) NIe pamiętam 13. Grzejnik łazienkowy (podłączony do C.O) plus grzałka elektryczna do niego wg mnie TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 22.02.2010 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Mi zostały 4 rzeczy nad którymi się zastanawiam. Czy może mi ktoś pomóc? Czy można odliczyć: - zlewozmywak granitowy - raz piszą, że można, a raz, że nie można, od czego to zależy? wg mnie TAK - grzejnik łazienkowy elektryczny wg mnie TAK - deskę jesion Barlinek wg mnie TAK - matę grzewczą - co to, ogrzewanie podłogowe elektryczne? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelinabk 22.02.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Mi zostały 4 rzeczy nad którymi się zastanawiam. Czy może mi ktoś pomóc? Czy można odliczyć: - zlewozmywak granitowy - raz piszą, że można, a raz, że nie można, od czego to zależy? wg mnie TAK - grzejnik łazienkowy elektryczny wg mnie TAK - deskę jesion Barlinek wg mnie TAK - matę grzewczą - co to, ogrzewanie podłogowe elektryczne? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam M. dziękuję bardzo tak ta mata grzewcza to ogrzewanie podłogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 22.02.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 tak ta mata grzewcza to ogrzewanie podłogowe Ja bym to podciągał pod przewody elektryczne i odliczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 22.02.2010 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Lisek, dzięki za to co wyżej, dzisiejszy przegląd faktur zaowocował takimi wątpliwosciami:1. „rausolid płyta noce 6mm” – blat kuchenny firmy Rehau, jakaś żywica…2. Zawór antyskażeniowy 3. Zawór kulowy 3/4; cala, 1/2; cala4. Korek do prób szczelności – ciepła/zimna woda5. Półśrubunki do wodomierza 6. Stelaż do bidetu/wc No o i piana montażowa, niby tak, ale czy na pewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 23.02.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Lisek, dzięki za to co wyżej, dzisiejszy przegląd faktur zaowocował takimi wątpliwosciami: 1. „rausolid płyta noce 6mm” – blat kuchenny firmy Rehau, jakaś żywica… - nie wiem 2. Zawór antyskażeniowy - TAK 3. Zawór kulowy 3/4; cala, 1/2; cala - TAK 4. Korek do prób szczelności – ciepła/zimna woda NIE 5. Półśrubunki do wodomierza - TAK 6. Stelaż do bidetu/wc- TAK No o i piana montażowa, niby tak, ale czy na pewno? - TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 23.02.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Dzięki za pomoc. Jeszcze pytanie ogólne. Przy składaniu wniosku o zwrot w styczniu 2009 roku limit (i cenę m2 mieszkania) brałem z poprzedniego kwartału, to było 3478 zł za m2. Czy teraz przy nowym wniosku limit się zmienia i trzeba wpisać ostatnią cenę (tj. 3783) czy zostaje stara, sprzed roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 23.02.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Z tego co pamiętam, to bierzesz cenę w trakcie składania wniosku. http://www.pit.pl/budowlana-vat/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 23.02.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Tak, bierzesz pod uwagę cenę m2 obowiązującą za okres kiedy składasz wniosek.Tak na marginesie- cena od 1 kwietnia idzie w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts