boru 09.03.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 z reguly daja ale nie zawsze.. akurat w tych pozycjach nie dali.. jakby dali to bym sie nie pyta.. a ze duzo zaplacilem to chociaz chce teraz vatu odzyskac - ktos moze jednoznacznie okreslic co podchodzi pod poz. 11 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 09.03.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Z mojego doświadczenia: w 90% nie dają tam gdzie materiał wcześniej miał VAT 22% W to pkwiu z gr. 11 wchodzą np. "deski szalówki z drewna iglastego, oheblowane z wpustem, służące do wykończenia wewnętrznego i ścian osłonowych budynków". Przed 2004 był na to vat 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 09.03.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 prosze WAs o rozstrzyugniecie kolejnego dylematu:z tego co rozumiem to meble (nawet te stałe jak kuchenne) nie podlegaja odliczeniu - a jak podejsc do szeroko pojetych akcesoriow meblowych?Na fakturze za meble kuchenne mam oprocz szafek z mdf:- blat- rozne listwy (cwiercwalek, przyscienna, laczaca, boczna, montaszowa, szczelinowa)- zaslepki do listew- uchwyty relingowe- okleiny do blatu- formatki z plyty laminowanej- zawiasy blum- odbojniki gazowe blum- kosz cargo niestety nie ma przy zadnej pozycji pkwiu wracajac jeszcze do art. elektrycznych to wydaje mi sie ze:- szyna ekwipotencjalna obo - NIE- puszka ep-lux 5/2.5 pusta ip42 - NIE- b10 zlaczka 12 torowa - NIE- oprawa swietlowki t8 30W - TAK 31.50.25-32(18,24) zgadza sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 09.03.2010 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Witam!! jeszcze nigdy nie odliczałam VAT-u....więc niewiele na ten temat wiem.... ale mam pytanie ... ile wynosi zwrot VAT-u?? czy zwracają całe 22 % pytam...bo mam możliwośc kupić wełne mineralną w cenie netto..... i nie wiem czy brać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 09.03.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Nie, zwracana jest kwota 68,18% vat, do wysokości limitu.Ściąga poniżej:http://www.mf.gov.pl/_files_/informatory/zwrot/zwrotvat-krokpokroku-1.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 09.03.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 [ W dniu składania wniosku masz mieć pozwolenie na budowę, bo jego kserokopię dołączasz do wniosku... FV natomiast mogą być też z datą sprzed pozwolenia i nikt się do tego nie przyczepi, bo... to już było maglowane w kilku interpretacjach i są one pozytywne.... poza tym na logikę... osoba, która zaczyna się budować może gromadzić materiały przed uzyskaniem pozwolenia, ponieważ taka inwestycja nie powstaje w planach z dnia na dzień.... czyli dzisiaj pomyślę o budowie, a jutro mam już pozwolenie na budowę 1.jeśli postanowiłam że wniosek złożę jednorazowo do całej inwestycji a nie co rok, to czy jesli PnB dostane 2010 a zakupy robiłam 2009 to tez mogę sie podczepic pod ulgę ?? wydaje mi sie że tak 2. o co chodzi z ta kwotą 3xxx za m2 ? jeśli dom ma np 200 m2 to moge odliczyc do wyskosci 200 razy ta kwota za m2 tak ? za dużo żeby to ogarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIESIOŁEK 09.03.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Witajcie, a czy można odliczyć drewno na podbitkę dachową. Na fakturze od sprzedawcy mam po prostu napisane "podbitka".Skłaniam się ku odliczeniu, ale nie mam pewnośći.Pozdrawiam,K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 10.03.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 1.jeśli postanowiłam że wniosek złożę jednorazowo do całej inwestycji a nie co rok, to czy jesli PnB dostane 2010 a zakupy robiłam 2009 to tez mogę sie podczepic pod ulgę ?? wydaje mi sie że tak Tak, wydatki poniesione przed uzyskaniem PnB można odliczać. Istotne jest, by w dniu złożenia wniosku posiadać pozwolenie. 2. o co chodzi z ta kwotą 3xxx za m2 ? jeśli dom ma np 200 m2 to moge odliczyc do wyskosci 200 razy ta kwota za m2 tak ? za dużo żeby to ogarnąć Nie. Odliczasz 68,18% kwoty vat z faktur, ale nie wiecej niż kwota obliczona wg wzoru: 70 m2 (niezależnie ile masz metrów w realu) X aktualna cena za m2 X 12,295% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VAT 10.03.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Przykład wypełnienia wnioskiu VZM-1 dla tych co robią to po raz pierwszy:http://www.izbaskarbowa.lodz.pl/cache/vzmuszdw-6039-228013.pdf http://mp2009.htw.pl/lista/lista.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VAT 10.03.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 25.21.30-30.30 - Płyty z polistyrenu i kopolimerów czyli jak najbardziej jest w PKWiU z 1997 roku i wyleci... czasami PKWiU jest pomocne, ale czasami lepiej, żeby go nie było W tym przypadku sądzę, że sprzedawca nazywając materiał "styropianem" (jezeli faktycznie był to styropian) popełnił pomyłkę z symbolem PKWiU, wpisując niesłusznie 25.21.30-30.30, ponieważ styropian jest polistyrenem spienionym lub porowatym (ta końcówka "pian" wskazuje na tą pianę) i niewątpliwie podlega odliczeniu z poz. 27. Ale to jest tylko moje zdanie, a USy - wiadomo - rządzą się swoimi prawami. Ja jednak bym to odliczał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristal2 10.03.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Witam mam dylemat dotyczący wszelkich podzespołów, elementów, które były zakupione i użyte do instalacji centralnego odkurzacza. Dokladniej mam na f-rze wyszczegolnione następujące pozycje: płytka montażowa, przykrywka płytki montazowej, zestaw przyłączeniowy szufelki, kolanko 45 stopni, kolanko 90 stopni podejściowe, łuk 90 stopni, trojnik 90 stopni, mufka, uchwyt do rur, zaślepka na rurę, rura instalacyjna 2m, klej, przewód elektryczny. Czy ktoś już przerabial podobny temat czy dzwonic do Beama - bo PKWiU na fakturze to nie uświadczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 10.03.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 hmm, a ja złożyłem swój wniosek pod koniec grudnia i do tej pory cisza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 10.03.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 25.21.30-30.30 - Płyty z polistyrenu i kopolimerów czyli jak najbardziej jest w PKWiU z 1997 roku i wyleci... czasami PKWiU jest pomocne, ale czasami lepiej, żeby go nie było W tym przypadku sądzę, że sprzedawca nazywając materiał "styropianem" (jezeli faktycznie był to styropian) popełnił pomyłkę z symbolem PKWiU, wpisując niesłusznie 25.21.30-30.30, ponieważ styropian jest polistyrenem spienionym lub porowatym (ta końcówka "pian" wskazuje na tą pianę) i niewątpliwie podlega odliczeniu z poz. 27. Ale to jest tylko moje zdanie, a USy - wiadomo - rządzą się swoimi prawami. Ja jednak bym to odliczał. VAT to nie to, ze US-y rządzą się swoimi prawami... bublem jest to, że zajmują się tym osoby, które tym zajmować się nie powinny. Urzędnik jest częściej ekonomistą niż budowlańcem. Przypisanie PKWiU to działka GUS.... a w sumie sklep wpisując PKWiU nie powinien brać tego z tzw sufitu. Dochodzi jeszcze do takich absurdów, że często kontrolujący wie mniej niż weryfikujący... i to jest, że tak powiem niezbyt zabawne w tym wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 10.03.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 hmm, a ja złożyłem swój wniosek pod koniec grudnia i do tej pory cisza.... I będzie cisza, bo teraz na tapecie PIT-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 10.03.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 po pierwsze chcialem podciagnac i prosic jeszcze raz o porade: prosze WAs o rozstrzyugniecie kolejnego dylematu:z tego co rozumiem to meble (nawet te stałe jak kuchenne) nie podlegaja odliczeniu - a jak podejsc do szeroko pojetych akcesoriow meblowych?Na fakturze za meble kuchenne mam oprocz szafek z mdf:- blat- rozne listwy (cwiercwalek, przyscienna, laczaca, boczna, montaszowa, szczelinowa)- zaslepki do listew- uchwyty relingowe- okleiny do blatu- formatki z plyty laminowanej- zawiasy blum- odbojniki gazowe blum- kosz cargo niestety nie ma przy zadnej pozycji pkwiu wracajac jeszcze do art. elektrycznych to wydaje mi sie ze:- szyna ekwipotencjalna obo - NIE- puszka ep-lux 5/2.5 pusta ip42 - NIE- b10 zlaczka 12 torowa - NIE- oprawa swietlowki t8 30W - TAK 31.50.25-32(18,24) zgadza sie? a po drugie to nikt mi nie powiedzial, zeby ulozyc sobie fakturki wg sprzedwacow to o wiele ulatwia wpisywanie ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shooter 10.03.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Ile czasu ma US na przelanie kasy - czy od podpisania protokołu (wykreśleń z listy i zaparafowanie) jest 14 dni czy jakoś mi się przyśniło ?czy bede czekał bite 6 m-cy od złożenia wniosku ? wniosek złożony 2.12.2009 a protokół z US podpisany 23.02.2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 10.03.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Ile czasu ma US na przelanie kasy - czy od podpisania protokołu (wykreśleń z listy i zaparafowanie) jest 14 dni czy jakoś mi się przyśniło ? czy bede czekał bite 6 m-cy od złożenia wniosku ? wniosek złożony 2.12.2009 a protokół z US podpisany 23.02.2010 Przy wniosku złożonym 2.12.2009 ostateczny termin to 2.06.2010. Jedynie jeśli ktoś otrzymuje decyzję, to od doręczenia decyzji jest 25 dni na zwrot PS Czyli Ci się przyśniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shooter 10.03.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Ile czasu ma US na przelanie kasy - czy od podpisania protokołu (wykreśleń z listy i zaparafowanie) jest 14 dni czy jakoś mi się przyśniło ? czy bede czekał bite 6 m-cy od złożenia wniosku ? wniosek złożony 2.12.2009 a protokół z US podpisany 23.02.2010 Przy wniosku złożonym 2.12.2009 ostateczny termin to 2.06.2010. Jedynie jeśli ktoś otrzymuje decyzję, to od doręczenia decyzji jest 25 dni na zwrot PS Czyli Ci się przyśniło a czy protokół z czynności sprawdzających to jest decyzja i liczy sie 25 dni na wypłate ? czy musze czekać na dzien dziecka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marb2002 10.03.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Czy można odzyskać VAT za deskę bambusową użytej do wykonania blatu łazienkowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annada 10.03.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Witam, mam pytanie , czy nie bedac wlascicielem dzialki moge odliczyc vat jezeli pozwolenie na budowe jest m.in. na mnie i na mnie sa faktury za materialy? z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts