Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, mam pytanie , czy nie bedac wlascicielem dzialki moge odliczyc vat jezeli pozwolenie na budowe jest m.in. na mnie i na mnie sa faktury za materialy? z gory dziekuje

Przy budowie potrzebne jest pozwolenie na budowę, jeśli masz je też Ty, to nie widzę problemu :-)

Ustawa:

Art. 4.

2. Prawo do zwrotu, o którym mowa w art. 3 ust. 1, przysługuje, pod warunkiem że osoba

fizyczna posiada:

1) prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane w rozumieniu ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2003 r. Nr 207, poz. 2016, z późn zm.) albo tytuł prawny do budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego w przypadku inwestycji określonej w art. 3 ust. 1 pkt 3;

Czyli przy budowie osoba dołącza jedynie pozwolenie na budowę, które powinno być też na nią.... tylko jakim cudem jesteś na pozwoleniu nie mając prawa do gruntu, to pojęcia nie mam (ktoś chyba coś przekombinował) :-)

a czy protokół z czynności sprawdzających to jest decyzja i liczy sie 25 dni na wypłate ?

Nie, protokół nie jest decyzją podatkową.

Decyzja to pismo, które wysyła US, a poprzedza to postanowieniem o wyznaczeniu siedmiodniowego terminu na zapoznanie się z.... i w żadnym wypadku po wysłaniu tego postanowienia wnioskodawca nie może poprawić wniosku... to US przez decyzję ogranicza kwotę zwrotu... czyli w Twoim przypadku jeśli wniosek był poprawiany na zwrot mają 6 miesięcy liczonych od dnia złożenia wniosku :-)

Czyli przy budowie osoba dołącza jedynie pozwolenie na budowę, które powinno być też na nią.... tylko jakim cudem jesteś na pozwoleniu nie mając prawa do gruntu, to pojęcia nie mam (ktoś chyba coś przekombinował) :-)

To wcale nie jest takie dziwne. Co prawda nie znam przepisów prawa budowlanego, ale u mnie też tak jest. Jam jest dziedzic na włościach, ale inwestorów jest dwoje- mąż i żona :wink:

Co ciekawe, szanowny urząd miasta wydając to zezwolenie, zapytał czy tak chcemy, choć pierwotnie wniosek o wydanie PnB był tylko na właściciela gruntu.

Napisałem stosowny wniosek i proszę jest nas dwoje adresatów decyzji.

To wcale nie jest takie dziwne. Co prawda nie znam przepisów prawa budowlanego, ale u mnie też tak jest. Jam jest dziedzic na włościach, ale inwestorów jest dwoje- mąż i żona :wink:

Co ciekawe, szanowny urząd miasta wydając to zezwolenie, zapytał czy tak chcemy, choć pierwotnie wniosek o wydanie PnB był tylko na właściciela gruntu.

Napisałem stosowny wniosek i proszę jest nas dwoje adresatów decyzji.

Ale to chyba się tak odbyło, bo sprawa dotyczyła małzonków i nikt nie wnikał czy działka nie jest przypadkiem majątkiem odrębnym. No tak mi się wydaje.

PS Prawo budowlane miałam na studiach, tylko żebym ja coś z tego pamiętała po egzaminie.... :-)

prosze jeszcze raz o pomoc

prosze WAs o rozstrzygniecie kolejnego dylematu:

z tego co rozumiem to meble (nawet te stałe jak kuchenne) nie podlegaja odliczeniu - a jak podejsc do szeroko pojetych akcesoriow meblowych?

Na fakturze za meble kuchenne mam oprocz szafek z mdf:

- blat

- rozne listwy (cwiercwalek, przyscienna, laczaca, boczna, montaszowa, szczelinowa)

- zaslepki do listew

- uchwyty relingowe

- okleiny do blatu

- formatki z plyty laminowanej

- zawiasy blum

- odbojniki gazowe blum

- kosz cargo

niestety nie ma przy zadnej pozycji pkwiu

wracajac jeszcze do art. elektrycznych to wydaje mi sie ze:

- szyna ekwipotencjalna obo - NIE

- puszka ep-lux 5/2.5 pusta ip42 - NIE

- b10 zlaczka 12 torowa - NIE

- oprawa swietlowki t8 30W - TAK 31.50.25-32

(18,24)

zgadza sie?

Ale to chyba się tak odbyło, bo sprawa dotyczyła małzonków i nikt nie wnikał czy działka nie jest przypadkiem majątkiem odrębnym. No tak mi się wydaje.

PS Prawo budowlane miałam na studiach, tylko żebym ja coś z tego pamiętała po egzaminie.... :-)

No widzisz wnikał. Dziwne, może popełniono błęd, ale wyraźnie mówiłem że jestem jedynym właścicielem i stanowi to mój majątek odrębny.

25.21.30-30.30 - Płyty z polistyrenu i kopolimerów

czyli jak najbardziej jest w PKWiU z 1997 roku i wyleci... czasami PKWiU jest pomocne, ale czasami lepiej, żeby go nie było :-)

W tym przypadku sądzę, że sprzedawca nazywając materiał "styropianem" (jezeli faktycznie był to styropian) popełnił pomyłkę z symbolem PKWiU, wpisując niesłusznie 25.21.30-30.30, ponieważ styropian jest polistyrenem spienionym lub porowatym (ta końcówka "pian" wskazuje na tą pianę) i niewątpliwie podlega odliczeniu z poz. 27. Ale to jest tylko moje zdanie, a USy - wiadomo - rządzą się swoimi prawami. Ja jednak bym to odliczał.

VAT to nie to, ze US-y rządzą się swoimi prawami... bublem jest to, że zajmują się tym osoby, które tym zajmować się nie powinny. Urzędnik jest częściej ekonomistą niż budowlańcem. Przypisanie PKWiU to działka GUS.... a w sumie sklep wpisując PKWiU nie powinien brać tego z tzw sufitu.

Dochodzi jeszcze do takich absurdów, że często kontrolujący wie mniej niż weryfikujący... i to jest, że tak powiem niezbyt zabawne w tym wszystkim :-)

Ta część zdania, że "USy rządzą się swoimi prawami" nie ma sensu negatywnego, lecz wskazanie, że niejasne przepisy stwarzają w tej samej sprawie różne stanowiska, np. schody strychowe w jednym US przejdą, a w drugim nie przejdą, kolektory słoneczne podobnie, w jednym urzędzie są akceptowane, a w drugim nie. Stąd te "różne prawa". I pełny szacunek należy mieć do urzędników USów, że sobie z tym wszystkim jeszcze jakoś radzą, bo przecież działają na tych samych przepisach! Ale raz jest TAK, a raz NIE. To tylko przykład. I zgadzam się, że zabawne to, to nie jest. A styropian konsekwentie bym odliczył, ponieważ nie jest to polistyren (25.21.30-30.30), a polistyren spieniony (25.21.41-20.00)!

Czy moge odliczyc rzeczy ponizej, nie doszukalem sie PKWiU:

1. Piana 750 ml wężykowa, Haussen zima

2. Zszywki 6mm hartowane, typ 53

3. Wiadro

4. Taśma uniwersalna

5. Aryston pakiet solar Kairom II

6. Paraizolacja

7. Taśma kalenicowa

8. Wkręty

9. Extra dybel

i tych, juz z PKWiU/;

1. Wełna megarock [26.82.16.30.10]

2. Kron 400/20 mat K011 [28.11.23-50.30]

3. Okno Fakro [20.30.11-10.11]

4. Blacha płaska [27.10.72-40.00]

5. Skrzydło drzwiowe tłoczone [28.12.10-30.11]

6. Klamka [28.63.13.13/14]

7. Ościeżnica składana [28.12.10-30.17]

8. Schody sklad.super [20.30.11-10.5]

robiłem na podstawie:

http://klasyfikacje.pl/drzewo_pkwiu97.html

I jeszcze jedno pytanie: Czy jeśli mam wydanie WZ to tez moge odliczyc materialy jakie sie na niej znalazly?

Dziękuję za odpowiedź

Witam

mam dylemat dotyczący wszelkich podzespołów, elementów, które były zakupione i użyte do instalacji centralnego odkurzacza.

Dokladniej mam na f-rze wyszczegolnione następujące pozycje: płytka montażowa, przykrywka płytki montazowej, zestaw przyłączeniowy szufelki, kolanko 45 stopni, kolanko 90 stopni podejściowe, łuk 90 stopni, trojnik 90 stopni, mufka, uchwyt do rur, zaślepka na rurę, rura instalacyjna 2m, klej, przewód elektryczny.

Czy ktoś już przerabial podobny temat czy dzwonic do Beama - bo PKWiU na fakturze to nie uświadczysz.

Nikt nic nie napisał w temacie, zatem zadzowniłem do Beama.

Pisze info jakie uzyskałem tam, do wykorzystania przez innych forumowiczów - powiedzieli, że żadnych elementów do budowy odkurzacza centralnego NIE ODLICZA SIĘ

I jeszcze jedno pytanie: Czy jeśli mam wydanie WZ to tez moge odliczyc materialy jakie sie na niej znalazly?

Jesli dobrze zrozumiałem chodzi o popularną "wuzetkę", tak?

Niestety, odliczać można tylko na podstawie faktur vat.

Tak

A może jest możliwośc taka by zwykłą WZ zamienic na FV, czy może sie nie lub problemy wystepuja