Nadziejka 04.02.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 zgodnie z art. 4.2 2) ustawy prawo do zwrotu przysługuje, pod warunkiem, że osoba fizyczna posaiada pozwolenie na budowę w przypadku inwestycji, dla której wymagane jest takie pozwolenie czy pozwolenie trzeba mieć przed poniesieniem wydatku tj. zakupem materiałów, czy przed złożeniem wniosku ? nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę ( projekt jest w trakcie adaptacji ), ale niektóre materiały juz chcemy kupować ze względu na podwyżki cen z tego co pamiętam, to można kupować materiały nie mając jeszcze pozwolenia na budowę. Gdzieś o tym czytałam ale teraz nie umiem znaleźć tej informacji Postaram się jeszcze poszperać. No a składajć wniosek musi być pozwolenie, bo ksero należy dołączyć do wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 13.02.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Czy można odliczyć vat (i pod jaki numerek pkwiu to podciągnąć) na komin stalowy do gazu (powietrzno-spalinowy typu rura w ruirze od kotła turbo).Mam na fakturze odcinki proste, kolanko i nasadę (końcówkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadziejka 13.02.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 hmm, już trochę nie jestem w temacie bo właściwie zwrot już mamy Ale mogę poradzić takie coś: Możesz te materiały załączyć do rozliczenia, a urzędnik będzie musiał to sprawdzić. Jeżeli daje rade odliczyć, to nie uda, jeżeli nie to niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus1 13.02.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Jezeli pozwolenie na budowę jest na mnie i na męża to czy faktury na odliczenia vatu tez muszą być na nas obojga czy moga być tylko na mnie lub tylko na męża. Prosze o odpowiedź tych którzy juz to przerobili bo boje sie później o jakieś problemy w US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadziejka 13.02.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 u nas pobobna sytuacja. Braliśmy wszystkie faktury na męża. Potem mąż składał wniosek w swoim imieniu. Ja zaś poinformowałam właściwy US, że taki a taki wniosek został złożony. I tyle. Nie było problemów. Już dostaliśmy zwrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkag2003 13.02.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 zgodnie z art. 4.2 2) ustawy prawo do zwrotu przysługuje, pod warunkiem, że osoba fizyczna posaiada pozwolenie na budowę w przypadku inwestycji, dla której wymagane jest takie pozwolenie czy pozwolenie trzeba mieć przed poniesieniem wydatku tj. zakupem materiałów, czy przed złożeniem wniosku ? nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę ( projekt jest w trakcie adaptacji ), ale niektóre materiały juz chcemy kupować ze względu na podwyżki cen z tego co pamiętam, to można kupować materiały nie mając jeszcze pozwolenia na budowę. Gdzieś o tym czytałam ale teraz nie umiem znaleźć tej informacji Postaram się jeszcze poszperać. No a składajć wniosek musi być pozwolenie, bo ksero należy dołączyć do wniosku. Mam podobny problem.... Wniosek o Warunki Zabudowy składałam 3 stycznia i lada chwila dostanę z Urzędu decyzję. Szafka z licznikiem na prąd już na działce stoi. Wszystkie warunki techniczne dostawy mediów tez już zebrałam (woda, kanalizacja i gaz). Mam pytanie: czy jeśli teraz dokonam zakupu materiałów budowlanych - nie mając jeszcze pozwolenia na budowę - będę mogła odliczyć sobie różnicę w podatku Vat? Czy ktoś z Was jest może zorientowany w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 14.02.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 18.02.2007 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 u nas pobobna sytuacja. Braliśmy wszystkie faktury na męża. Potem mąż składał wniosek w swoim imieniu. Ja zaś poinformowałam właściwy US, że taki a taki wniosek został złożony. I tyle. Nie było problemów. Już dostaliśmy zwrot Witam jak dlugo trwalo od zlozenia do wyplaty pieniedzy? Czy budowa musi byc zakonczona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 19.02.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Chyba już zgłupiałam z tego "szczęścia Czy to mozliwe że US zwróci mi ok 22 tys zł. (bo taki limit jest w chwili obecnej )? Wg faktur mam materiały z Listy ministra - wyszło mi łącznie ponad 35 tys zł samego vatu 22% (znaczy 35 tys. juz zapłaciłam podatku od tych materiałów budowlanych) - jesli dobrze rozumiem - teraz mam okazję odebrać US z tego 68% - czyli zwróca mi na konto 22 tys??? Wiedziałam o odliczeniach VAt, ale myślałam że limit dotyczy sumy podatku 22% vat-em a nie kwoty do zwrotu - nie liczyłam na taką "szczodrość" US Czy może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3porzeczki 21.02.2007 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 właśnie przeglądnęłam faktury i przyznam, że jestem rozczarowana... farb akrylowych się nie odlicza..?unigruntu..?wyłączników, oprawek, gniazd do kontaktów...? Dałabym sobie co nieco uciąć, że to bankowo można odliczyć...Mam jeszcze pytanie do zorientowanych czy: baterie można zaklasyfikować do "armatury metalowej sieci domowej" (odlicza się bez względu na PKWi U) co zrobić z akryl start szpachla sypka Podzielcie się wiedzą, czekam[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szanta 24.02.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Ratujcie, bo mam już taki mętlik w głowie. Przeglądam faktury na rury do centralnego ogrzewania i zgłupiałam. Wszędzie mam na szczęście PKWiU, ale jak to w końcu jest? Jeśli w spisie jest ex 25,21,2 a na fakturze rury 25,21,21-57-22 miedziane to czy mogę je odliczyc? Zgłupiałam w końcu jak to jest z tym ex A tak w ogóle mam mętlik w głowie od tych pozycji i współczuję urzędnikom, którzy muszą to przeglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3porzeczki 24.02.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Możesz, wszytko co należy do grupy (zbioru) 25.21.2 - Twoje materiały należą, mają dodatkowe numerki klasyfikujące je do kolejnych, mniejszych podzbiorów zbioru 25.21.2 Ja mam z kolei dylemat taki - w postach powyżej piszecie, że sprzedawca nie ma obowiązku wstawić PKWiU, a my klienci nie mamy obowiązku go zanać czy dopisać. Co zrobić, jeżeli w Skarbówce uprą się, że muszę wracać do kolejnych sklepów i prosić o korekty? Kolega miał taką właśnie sytuację i chodził od sklepy do sklepu....masakra, a ja mam ten sam urząd co on Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3porzeczki 24.02.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Szanta, zawory też możesz odliczyć (bez względu na PKWiU) ja powykreślałam wszystkie zawory, bo mają PKWiU nie wymienione w wykazie i dopiero na koniec doczytałam, że one bez względu na numer....ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szanta 24.02.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Szanta, zawory też możesz odliczyć (bez względu na PKWiU) ja powykreślałam wszystkie zawory, bo mają PKWiU nie wymienione w wykazie i dopiero na koniec doczytałam, że one bez względu na numer....ech no proszę a ja zawory pomijałam, bo nie było numeru w wykazie. Dzięki za info A co z termostatami do grzejników? czy to jest to samo, co zawory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3porzeczki 24.02.2007 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 termostaty widnieją w wykazie 33.20.70-19.00 albo ....15.00 termostaty elektorniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malpis 25.02.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Czy poza kopią pozwolenia na budowę i kopią faktur należy w US przedłożyć jakiś dokument potwierdzający stopień zaawansowania budowy? Wyczytałam to na którejś ze stron internetowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3porzeczki 25.02.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Tak, wystarczy opinia kierownika budowy - jakieś jedno okrągłe zdanko lub po zakończeniu i odebraniu inwestyzcji przez Nadzór Budowlany pismo od nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gni123 26.02.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Czy mogę się ubiegać o zwrot części Vat za zakup okien plastykowych i paneli ściennych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malpis 26.02.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Czy mogę się ubiegać o zwrot części Vat za zakup okien plastykowych i paneli ściennych? okna raczej tak - PKWiU 20.30.11 (tylko nie wiem, czy to czasami nie dotyczy drewnianych...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agutek 27.02.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Chcialabym ubiegac sie o zwrot vatu i w zwiazku z tym mam mnostwo pytan. Budynek stoi, nieodebrany, czyli inwestycja jeszcze niezakonczona. Moge ubiegac sie o zwrot vatu raz w roku. Chce to zrobic teraz. i moje pytanie brzmi: -czy rozliczyc faktury tylko za zeszly rok, czy brac rowniez pod uwage faktury z tego roku? Nie przekraczamy limitu. Bede wdzieczna za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts