belladonna 31.03.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 czy mozna odliczyć : Pł.Bawaria elba - płyta biała bukowa ? Dzzięki za pomoc... chyba tutaj powinno się pojawić pytanie do czego to było potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 31.03.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Witajcie! Czy można odliczać: 1. Pręty żebrowane do zbrojenia od fi 6 do fi 14 2. Bednarka czarna Fe30x4 3. Bednarka ocynkowana FeZn25x4 1 tak 3 BEDNARKA OCYN. 27.32.20-15.20, czyli tak, więc 2 też wciągnij Czy co do prętów to jesteś pewny/na ? Dzwoniłem dziś do firmy gdzie sprzedają to otrzymałem informację, że nie wpisują żadnego PKWiU, więc jak z tym i co ew. musi być wpisane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 31.03.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 JurekM sprzedawca nie ma obowiązku umieszczać PKWiU przy materiałach, których stawka wynosi 22%... stąd taka odpowiedź... a PKWiU odnośnie prętów żebrowanych to 27.10.60-10.00 i one wchodzą No ale.... babie z neta wierzyć nie musisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 31.03.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 JurekM sprzedawca nie ma obowiązku umieszczać PKWiU przy materiałach, których stawka wynosi 22%... stąd taka odpowiedź... a PKWiU odnośnie prętów żebrowanych to 27.10.60-10.00 i one wchodzą No ale.... babie z neta wierzyć nie musisz Wierzę, wierzę :) Zastanawiam się tylko, jak sprzedawca nie będzie chciał wpisać tego PWKiU to czy US będzie chciał zrobić zwrot ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 31.03.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 JurekM PKWiU być nie musi, co oznacza, ze US nie ma podstaw, aby go wymagać... więc bez PKWiU zwróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 01.04.2010 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 A po 14 dniach od publikacji ma wejść w życie.... czyli czekamy na publikację, a potem to sodoma i gomora A tam sodowa i komora, przecież nie na darmo edukujesz na forum, żeby potem było spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remo7777 06.04.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Witam Wszystkich,właśnie zabieram sie do tych wszystkich odliczeń i na dzień dobry mam straszne kłody pod nogi Na fakturze mam wyszczególnione drzwi jako drzwi-nic nie ma że to są drzwi drewniane a takowe są;nie ma też symbolu PKWiU,czy będę musiał jakoś to udokumentować czy też faktura musi być poprawiona? Jeszcze jedno pytanie-okna pcv idą do odliczeń-a jak to się ma do drzwi zewnetrznych z różnych laminatów na ramie stalowej?Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia1975 07.04.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 (edytowane) belladonna,bardzo dziękuje i mam pytanie a - wodomierz PKWiU 33.20.63-50.1 Edytowane 7 Kwietnia 2010 przez Joasia1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 07.04.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Pytanie: czy można odliczyć siatkę z włokna szklanego PKWiU 17.20.40. I Drugie pytanie:: słupki kupowane na ogrodzenie, jako element płotu. W US się nie przyczepili, osoba, ktora robila mi rozliczenie wpisala to, tyle, że teraz pomyslalam, ze skoro to bylo na plot to chyba nie powinnam wpisywac? I ostatni problem: poczytuję sobie o odliczeniach budowlano remontowych i .... Uświadomcie mnie, proszę.... budowę planujemu zakonczyc w maju, tzn. odbiór chcemy zrobić jak najszybciej, bo mnie rachunki za prąd budowlany zjadają ale wprowadzimy się najszybciej w lipcu i sporo prac będzie po majowym terminie (elewacja, taras, czyli to bez czego można mieszkać). Kiedy powinnam zlozyc wniosek do US? Pierwszy zlozylam rok temu, teraz planuję drugi, ale co z dalszymi wydatkami/ odliczeniami? Po odbiorze będzie inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 07.04.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 A tam sodowa i komora, przecież nie na darmo edukujesz na forum, żeby potem było spokojnie Ojej, ale dziwaczne to forum.... No chyba już weszłam w nałóg z tą edukacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 07.04.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 belladonna, bardzo dziękuje i mam pytanie a - wodomierz PKWiU 33.20.63-50.1 wodomierze wchodzą... bo o to pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 07.04.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Pytanie: czy można odliczyć siatkę z włokna szklanego PKWiU 17.20.40. I Drugie pytanie:: słupki kupowane na ogrodzenie, jako element płotu. W US się nie przyczepili, osoba, ktora robila mi rozliczenie wpisala to, tyle, że teraz pomyslalam, ze skoro to bylo na plot to chyba nie powinnam wpisywac? I ostatni problem: poczytuję sobie o odliczeniach budowlano remontowych i .... Uświadomcie mnie, proszę.... budowę planujemu zakonczyc w maju, tzn. odbiór chcemy zrobić jak najszybciej, bo mnie rachunki za prąd budowlany zjadają ale wprowadzimy się najszybciej w lipcu i sporo prac będzie po majowym terminie (elewacja, taras, czyli to bez czego można mieszkać). Kiedy powinnam zlozyc wniosek do US? Pierwszy zlozylam rok temu, teraz planuję drugi, ale co z dalszymi wydatkami/ odliczeniami? Po odbiorze będzie inaczej? ad.1 nie ad 2, pewnie, ze elementy wykorzystane na płot nie podlegają odliczeniu, bo nie są związane z budynkiem mieszkalnym (no ale z FV mogło to nie wynikać, a jak w opisie nie było mowy o płocie to nikt jasnowidzem nie jest....) Po odbiorze to już remont (wchodzisz na limit remontowy)... w jednym wniosku mogą być wydatki na budowę i na remont... a wniosek możesz składać raz w roku ciągle (nie częściej, ale rzadziej tak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 08.04.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Dzięki za odpowiedź. Po odbiorze to już remont (wchodzisz na limit remontowy)... w jednym wniosku mogą być wydatki na budowę i na remont... a wniosek możesz składać raz w roku ciągle (nie częściej, ale rzadziej tak) Czyli spokojnie mogę teraz złożyć wniosek i spokojnie tez do momentu odbioru kupować materialy na wykonczenie domu? A różnica między limitem budowlanym a remontowym jest duża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 08.04.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Jeszcze jedno ważne pytanie: rok temu złożylismy wniosek, na ktorym widnialy faktury tylko z 2008 r.; teraz chcemy zlozyc drugi wniosek z fakturami z 2009 r. Czy tak jest prawidlowo? A może można do wniosku , ktory ma byc zlozony lada dzien ( w kwietniu 2010 r. ) dołączyc faktury z 2009 r. i z okresu styczen- marzec 2010? Może to nawine pytania, ale do tej pory mąż zlecal to urzędowi a teraz zajęłam się tym ja i co prawda sama nie robię ale dalam koleżance, ktora uczy się na naszym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 08.04.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Jesli wydatki były ponoszone w okresie trwania budowy przysługuje limit budowlany, nawet po oddaniu budynku do uzytkowania. Natomiast wydatki poniesione po oddaniu budynku do uzytkowania podlegają z odliczenia wg niższego, remontowego limitu. Jak to rozumieć, bo nie rozumiem:( ? Jak budynek oddany jest do użytkowania a w nim jeszcze nie mieszkamy to ulga budowlana a jak mieszkamy to remontowa? Bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 08.04.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Jesli wydatki były ponoszone w okresie trwania budowy przysługuje limit budowlany, nawet po oddaniu budynku do uzytkowania. Natomiast wydatki poniesione po oddaniu budynku do uzytkowania podlegają z odliczenia wg niższego, remontowego limitu. Jak to rozumieć, bo nie rozumiem:( ? Jak budynek oddany jest do użytkowania a w nim jeszcze nie mieszkamy to ulga budowlana a jak mieszkamy to remontowa? Bez sensu... Jak są FV z okresu kiedy budynek nie był oddany to limit budowlany.... FV od daty kiedy jest zawiadomienie o zakończeniu budowy to limit remontowy.... tak to masz rozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 08.04.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Jeszcze jedno ważne pytanie: rok temu złożylismy wniosek, na ktorym widnialy faktury tylko z 2008 r.; teraz chcemy zlozyc drugi wniosek z fakturami z 2009 r. Czy tak jest prawidlowo? A może można do wniosku , ktory ma byc zlozony lada dzien ( w kwietniu 2010 r. ) dołączyc faktury z 2009 r. i z okresu styczen- marzec 2010? Może to nawine pytania, ale do tej pory mąż zlecal to urzędowi a teraz zajęłam się tym ja i co prawda sama nie robię ale dalam koleżance, ktora uczy się na naszym przypadku. We wniosku składanym np 10 kwietnia 2010 możesz mieć FV od 1 maj 2004 do 10 kwietnia 2010 (bo późniejszych mieć nie możesz). Nie raz komuś się zawieruszyła FV z okresu kiedy inne wykazywał i nie ma przeszkód aby ją wykazać potem.... bo po to wpisuje się FV na załączniku, aby osoba weryfikująca mogła łatwo sprawdzić, czy w kolejnym wniosku nie ma FV już raz odliczanych (dlatego dla siebie też warto zrobić kopię, co by FV nie zdublować) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 08.04.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Dzięki za odpowiedź. Po odbiorze to już remont (wchodzisz na limit remontowy)... w jednym wniosku mogą być wydatki na budowę i na remont... a wniosek możesz składać raz w roku ciągle (nie częściej, ale rzadziej tak) Czyli spokojnie mogę teraz złożyć wniosek i spokojnie tez do momentu odbioru kupować materialy na wykonczenie domu? A różnica między limitem budowlanym a remontowym jest duża? Budowlany to jakieś 34 tyś.... a remontowy 14 tyś.... strzelam, bo dokładnie nie pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryza_kam 09.04.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Witam forumowiczów długo mnie tu nie było ale znowu mam pytanko w związku ze zwrotem a mianowicie jeżeli moglibyście mi podpowiedzieć, ostatnio zakupiłam panele podłogowe i na fakturze one mają PKWiU 20.30.12-19.11 a na liście rzeczy które można odliczyć jest nr 20.30.12-19 i moje pytanie czy mogę odliczyć tą podłogę czy nie?! i ten sam problem mam z płytą podpodłogową woogfibre na fv nr 26.82.16-30.90 a na liście do odliczeń jest nr 26.82.16-30 , znowu zapytanie czy mogę odliczyć?! pozdrawiam i proszę o podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 09.04.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Oczywiście możesz. Zakupione przez Ciebie materiały mieszczą się w odpowiednim grupowaniu PKWiU. Te ostatnie dwie cyfry nie mają już znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts