acca5 12.07.2010 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 O rany Tobie Nania z tego domu nic ci się nie należy, darowizna na męża ciebie wyklucza jako właściciela domu, nie daj Boże rozwód to nie masz nic.Faktury tylko te na ciebie, które są od momentu kiedy twój mąż został obdarowany a te przed to na teściów, nieważne że ty brałaś kredyt. Nic ci się nie należy a jeszcze brałaś kredyt?Warto się zabezpieczyć.ps.Przepraszam ale moje doświadczenie osobiste tak każe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdakop 12.07.2010 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Ponawiam prośbę o zweryfikowanie moich list "Przekartkowałam" wpisy na tym forum - dużo tego, więc mam mętlik w głowie. Bardzo proszę o potwierdzenie czy dobrze uporządkowałam moją listę. Materiały które nie wchodzą do odliczenia: 1) kabel YTDY SWW 1125-11 (alarmowy) 2) folia paroizolacyjna pod panele 3) przewód gumowy OW 4x 1,5 500V (przewód wielożyłowy w powłoce gumowej do odbiorników) 4) zszywki 5) folia budowlana 6) siatka elewacyjna PKWiU 25.24.22-90.00 7) wkręty do drewna, wkręty do płyt śruby farmerskie z uszczelką 9) oprawy LED G-ALU 10) uszczelka dwuzł. fi. 40 EKO (do hydrauliki) PKWiU 25.24.28 -70.12 11) TYTAN impregnat koncentrat w litrach PKWIU 24.20.15-79.90 12) taśma akustyczna 13) zasilacz opraw LED 14) IZOBIT -BR - Do grunt. betonu w kg 15) mrozo-plast 16) wkręt tD, tN 17) rura termokurczliwa 1 folia kablowa 19) rura kopoflex 20) pompa głębinowa, zbiornik hydroforowy, osprzęt hydroforu (wszystko na 1 fakturze) - nie wchodzi bo rozpisane 21) folia stretch w kg Materiały które można odliczyć: 1) narożnik PCV do łuków 2) narożniki aluminiowe 3) MAGE podpórka łaty kalenicowej z gwoździem 4) element cegła okapowy z grzebieniem TAK czy NIE - nie wiem 1) OC pasta tuba HYDROMIX 2) SUDOAL uszczelniacz dekarski 3) VELUX rama izolacyjna BDX 78 x 140 4) Klej do izolacji tuba (do hydrauliki) 5) Izolacja SANFLEX (do hydrauliki) 6) KAN. ROZDZIELACZ PODŁ. (do hydrauliki) 7) KAN. OBUDOWA PODTYN. METAL. SWP (do hydrauliki) KAN. GŁOWICA Z CZUJNIKIEM (do hydrauliki) 9) kołek do dociepleń, kołki do styropianu - (nie wiem czy to są te szybkomocujące z listy). Będę wdzięczna za uwagi do mojej listy, zwłaszcza tej trzeciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nania 12.07.2010 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 O rany Tobie Nania z tego domu nic ci się nie należy, darowizna na męża ciebie wyklucza jako właściciela domu, nie daj Boże rozwód to nie masz nic.Faktury tylko te na ciebie, które są od momentu kiedy twój mąż został obdarowany a te przed to na teściów, nieważne że ty brałaś kredyt. Nic ci się nie należy a jeszcze brałaś kredyt? Warto się zabezpieczyć. ps.Przepraszam ale moje doświadczenie osobiste tak każe. Darowizna nie wyklucza mnie jako właściciela, bedziemy robic rozszerzenie wspołwłasności! ale troche teraz z kasą kiepsko dlatego odłozyliśmy tą sprawe. A i jeszcze jedna sprawa, czy o zwrot można sie starac dopiero po oddaniu budynku do użytkowania? czy można przed>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 12.07.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 I przed i po, z tym ,że faktury po oddaniu z datą po oddaniu domu do użytku rozlicza się z mniejszym zyskiem; jak się wyrobisz to przed a kasa zawsze się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 12.07.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Ale miła pani wytłumaczyła mi obszerniej, że wtedy kiedy ten taras jest tak jakby rozszerzeniem tej opaski wokół domu. Tatras powinien być w planie budynku, a nie podjazd do domku, który sobie ktoś nazwał tarasem... o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 12.07.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 O rany Tobie Nania z tego domu nic ci się nie należy, darowizna na męża ciebie wyklucza jako właściciela domu, nie daj Boże rozwód to nie masz nic.Faktury tylko te na ciebie, które są od momentu kiedy twój mąż został obdarowany a te przed to na teściów, nieważne że ty brałaś kredyt. Nic ci się nie należy a jeszcze brałaś kredyt? Warto się zabezpieczyć. ps.Przepraszam ale moje doświadczenie osobiste tak każe. Darowizna tylko na męża to majątek odrębny (czyli będzie miało znaczenie przy podziale majątku). Przy VZM nikt nie wnika w majątki odrębne itp.... małżonkowie mają wspólny limit i czy składają wniosek wspólny czy oddzielne nic tego nie zmieni (jeśli z tytułu prawnego wynika, że właścicielem jest tylko zona, to FV na męża powinny być wykazane przy opcji małżonkowie - wniosek wspólny i tyle). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 12.07.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 A i jeszcze jedna sprawa, czy o zwrot można sie starac dopiero po oddaniu budynku do użytkowania? czy można przed>? VZM nie można składać częściej jak raz w roku, a FV mogą być od 1 maj 2004 do nadal.... i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 13.07.2010 03:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Tatras powinien być w planie budynku, a nie podjazd do domku, który sobie ktoś nazwał tarasem... o to chodzi Tak, "prawdziwy taras" koło domku, który jest ujęty w projekcie. Rozmawiałyśmy z tą panią konkretnie o mojej sytuacji i akurat tak się złożyło, że mój taras jest jakby rozszerzeniem opaski wokół domu. Więc bez problemu materiał z tego mogę sobie odliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 13.07.2010 03:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 I przed i po, z tym ,że faktury po oddaniu z datą po oddaniu domu do użytku rozlicza się z mniejszym zyskiem; jak się wyrobisz to przed a kasa zawsze się przyda. O kurka, a z tym o co chodzi ??? Jak to z mniejszym zyskiem fakturki PO ODDANIU budynku ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 13.07.2010 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Po oddaniu tzn ,że każda faktura z datą p odebraniu budynku -traktowana jest jako remont budynku a nie jako budowa a to się rozlicza inaczej.Czyli jak odbiorą budynek i jeszcze będziesz coś wykańczać to jest to tylko remont.Parę Postów wyżej jest to wytłumaczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 13.07.2010 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. Czyli u mnie zajdzie taka sytuacja - po oddaniu i zamieszkaniu budynku mam jeszcze do wykończenia całe poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 13.07.2010 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Dlatego przemyśl zakup materiałów na poddasze przed oddaniem domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 13.07.2010 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Dokładnie, trzeba to przemyśleć. Dziękuję za rady. Info z ostatniej chwili : wykonawca mojej kostki brukowej zgodził się na wystawienie f-ry VAT na materiał, który poszedł na opaskę plus taras. Za godzinę dowiezie poprawioną fakturkę. Tym sposobem jestem jakieś 1.000 zł do przodu. I to znów dzięki bezinteresownej pomocy Forumowiczów... Zefirispka, dziękuję ! Gdyby nie Twoja szybka i konkretna odpowiedź - pieniążki te odpłynęły sobie w siną dal... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 19.07.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Witam,Na fakturze mam ZŁĄCZKA TERM. B2.5, nie mam do tego PKWiU i nie wiem czy mogę to rozliczyć. Wiem, że jakieś złączki można odliczać tylko czy tą też? Szukałam i nic nie znalazłam w tym temacie. Dlatego proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nakoto 20.07.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Witam Dajcie Proszę znać co zrobić w tym przypadku faktura wystawiona rok 2009 wrzesieńteraz dopiero dojrzałem, ze ulica w adresie jest pomylona, zamiast mojego zameldowania jest ulica budowanego domu czy przejdzie w urzędzie to? co jeśli nie? czy ta firma musi wystawić korektę? note? czy jeszcze może ja wystawić ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 20.07.2010 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Powinno przejść, bo faktura i tak identyfikuje Ciebie jako kupującego, tj. imię, nazwisko nr NIP, a nawet paradoksalnie adres budowy tożsamy z dokumentem własności i pozwoleniem na budowę. Ewentualna korekta jest jak najbardziej możliwa, może jej dokonać sprzedawca. Nic nie stoi na przeszkodzie. Noty nie wystawiamy, bo ten rodzaj faktury jest zarezerwowany, podobnie jak inne faktury vat, dla czynnych podatników vat, a nie osób które takimi podmiotami nie są. Słowem widoki na akceptacje faktury są i to dosyć duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 20.07.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Czy puszki instalacyjne można odliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 21.07.2010 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Czy puszki instalacyjne można odliczyć? NIE Do poprzedniego pytania: ZŁĄCZKA TERM. B2.5... co oznacza skrót term.? bo jak masz materiał na FV łatwiej trafić (widząc z czym było kupowane), a już nie raz udało mi się coś wyszukać, kiedy nazwa dawała wiele do życzenia... inna sprawa, że złącza w większości wchodzą, więc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 21.07.2010 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Powinno przejść, bo faktura i tak identyfikuje Ciebie jako kupującego, tj. imię, nazwisko nr NIP, a nawet paradoksalnie adres budowy tożsamy z dokumentem własności i pozwoleniem na budowę. Ewentualna korekta jest jak najbardziej możliwa, może jej dokonać sprzedawca. Nic nie stoi na przeszkodzie. Noty nie wystawiamy, bo ten rodzaj faktury jest zarezerwowany, podobnie jak inne faktury vat, dla czynnych podatników vat, a nie osób które takimi podmiotami nie są. Słowem widoki na akceptacje faktury są i to dosyć duże Przy nabywcy raczej NIP nie ma (jak się pojawia, to jednostkowe przypadki)... zefirispka, a u mnie noty to nie rzadkość nadal (nie wspomnę już, że wystawcą noty jest najczęściej sprzedawca, a "akceptorem" nabywca )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 21.07.2010 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Mnie trafił się kwiatek w postaci "noty" wystawionej przez kupującego. I było to dokonane na polecenie nazwijmy to "osoby z branży". Smutne.Jak napisałem wcześniej, faktury są po to, by potwierdzić fakt poniesienia kosztów. Nawet jeśli adres jest inny niż zamieszkania, ale współgra z pozostałymi dokumentami to nie widzę problemu. Ale oczywiście, życie bywa dość zaskakujące, może dlatego kupując materiały sam zawsze podaję nr swojego NIP. Z ostrożności procesowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts