Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja podchodzę do zagadnienia co do adresu dość liberalnie... w końcu jeśli ustawodawca zezwala na odliczanie różnicy VAT dot. budowanego budynku lub budynku niemieszkalnego przekształcanego na mieszkalny, to jak mieszkać na budowie lub w budynku gospodarczym, kiedy go dopiero wyposażam w łazienkę itp? (raczej zamieszkamy po wybudowaniu lub po przekształceniu) dlatego z mojego punktu widzenia na FV powinien być adres zamieszkania w momencie zakupu materiałów (a kiedy był zakup wiadomo z FV)... a w końcu adres zamieszkania w danym czasie powinien być zgłoszony w US... no bo US jest właściwy wg adresu zamieszkania i zmiany by też zgłosić do 30 dni... chociaż to już ma być niedługo przeżytek z tego co słyszę :-)

PS czyli adres na FV związany z inwestycją może być inny niż ten, który posiada w swojej bazie US... no ale... jak ktoś ma chęć i życzenie się tego czepiać, to już jego sprawa :)

Inna sprawa, ze wystawca FV wpisuje co mu podyktujemy, a nie z dowodu, więc jeśli powiemy, że mieszkamy na księżycu to? nie wpisze? (wpisze to co podyktujemy) :)

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

NIE

Do poprzedniego pytania:

ZŁĄCZKA TERM. B2.5... co oznacza skrót term.? bo jak masz materiał na FV łatwiej trafić (widząc z czym było kupowane), a już nie raz udało mi się coś wyszukać, kiedy nazwa dawała wiele do życzenia... inna sprawa, że złącza w większości wchodzą, więc :)

Żebym ja ci wiedziała, co on oznacza. Nie mam pojęcia. Mąż przyniósł mi fakturę i tyle. Materiały były dla elektryka. Oszukałam się na Internecie, co to jest, ale nic konkretnego mi nie wyświetliło. Jak będę się widziała z gościem to go zapytam.

Odnośnie puszek mąż twierdził, że się odlicza a ja, że nie i miałam racje.

Dzięki za odpowiedź.

:):)

NIE

Do poprzedniego pytania:

ZŁĄCZKA TERM. B2.5... co oznacza skrót term.? bo jak masz materiał na FV łatwiej trafić (widząc z czym było kupowane), a już nie raz udało mi się coś wyszukać, kiedy nazwa dawała wiele do życzenia... inna sprawa, że złącza w większości wchodzą, więc :)

To jest złączka wielotorowa na przekrój przewodu 2,5mm2, termoutwardzalna

Przykład: http://www.automatyka.pl/pic/6/2332/3/1317.jpg

http://www.automatyka.pl/pic/6/2332/3/1317.jpg

Mam dylemat czy to można odliczyć:

-Przekaźnik bistabilny PKWIU 31.20.25-00.20

-MB -120 A wyłącznik nadprądowy 1x20A/B HAGER PKWIU 31.20.22-30.94

-Lampka kontrolna potrójna HAGER SVN-127: służy do optycznej sygnalizacji obecności napięcia PKWIU 31.62.11-90.00

bo nigdzie nie znalazłam, że nie można:

To zobacz teraz po PKWIU. Nie można.

Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych

Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej

Formularze VZM-1 do wniosku o zwrot VAT

Napiszcie proszę czy umywalki miski WC, bidety, wanny czyli cała armatura łazienkowa jest do odliczenia. Wszystko zakupiłam przez internet i mam problemy ze ściągnięciem od nich faktur!

To wszystko jest do odliczenia. Walcz o te faktury.

To zobacz teraz po PKWIU. Nie można.

Dzięki za szybką odpowiedź.Wygląda na to, że dużo rzeczy nie jestem wstanie odliczyć z tej elektryki.:(:(:(

Witam. Może już było, ale pytam: czy mozna odliczyć farby do wnętrz i karnisze? Z tego , co wyczytałam to nie :-(...

Tak. Farby i karnisze nie.

Słuchajcie mam pytanie, czy to rozliczenie VATu jest do ogarnięcia ?? Mam sporo Faktur i muszę się za to zabrać, ale na sama myśl mnie ciarki przechodzą. Szczerze mówiąc nie wim nawet od czego zacząć. Macie tu jakieś instrukcje dla początkujących?

Oczywiście, że jest do ogarnięcia tylko trzeba poświecić temu troszkę czasu. Ja zaczęłam od przeglądania każdej faktury i zaznaczania ołówkiem, co jest do odliczenia. W ten sposób miałam obraz ile faktur mi całkowicie odpada a ile muszę wpisać. Na faktury, na których nie ma PKWiU musiałam poświęcić więcej czasu, jak czegoś sama nie znalazłam to pytałam tu na forum bardziej doświadczonych.