belladonna 21.07.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Ja podchodzę do zagadnienia co do adresu dość liberalnie... w końcu jeśli ustawodawca zezwala na odliczanie różnicy VAT dot. budowanego budynku lub budynku niemieszkalnego przekształcanego na mieszkalny, to jak mieszkać na budowie lub w budynku gospodarczym, kiedy go dopiero wyposażam w łazienkę itp? (raczej zamieszkamy po wybudowaniu lub po przekształceniu) dlatego z mojego punktu widzenia na FV powinien być adres zamieszkania w momencie zakupu materiałów (a kiedy był zakup wiadomo z FV)... a w końcu adres zamieszkania w danym czasie powinien być zgłoszony w US... no bo US jest właściwy wg adresu zamieszkania i zmiany by też zgłosić do 30 dni... chociaż to już ma być niedługo przeżytek z tego co słyszę PS czyli adres na FV związany z inwestycją może być inny niż ten, który posiada w swojej bazie US... no ale... jak ktoś ma chęć i życzenie się tego czepiać, to już jego sprawa Inna sprawa, ze wystawca FV wpisuje co mu podyktujemy, a nie z dowodu, więc jeśli powiemy, że mieszkamy na księżycu to? nie wpisze? (wpisze to co podyktujemy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 21.07.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 NIE Do poprzedniego pytania: ZŁĄCZKA TERM. B2.5... co oznacza skrót term.? bo jak masz materiał na FV łatwiej trafić (widząc z czym było kupowane), a już nie raz udało mi się coś wyszukać, kiedy nazwa dawała wiele do życzenia... inna sprawa, że złącza w większości wchodzą, więc Żebym ja ci wiedziała, co on oznacza. Nie mam pojęcia. Mąż przyniósł mi fakturę i tyle. Materiały były dla elektryka. Oszukałam się na Internecie, co to jest, ale nic konkretnego mi nie wyświetliło. Jak będę się widziała z gościem to go zapytam. Odnośnie puszek mąż twierdził, że się odlicza a ja, że nie i miałam racje. Dzięki za odpowiedź. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 22.07.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 (edytowane) Mój dostał polecenie, że ma brać FV i o nic nie pytać... od tego żona (jak z resztą od jego PIT-ów... bo on je tylko podpisuje, ale co składa pojęcia nie ma) Edytowane 22 Lipca 2010 przez belladonna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 22.07.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Mój dostał polecenie, że ma brać FV i o nic nie pytać... od tego żona (jak z resztą od jego PIT-ów... bo on je tylko podpisuje, ale co składa pojęcia nie ma) Tak to już z nimi jest jak wiedzą, że żonka może ich wyręczyć.:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 22.07.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Ja nadal męczę faktury z elektryki:-Czy szybkozłącza 3x2.5 PC253 idzie do odliczenia i -Płytka odgałęźna SIMET-Oraz wiertła do betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 22.07.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 dziś, po ok. 3 miesiącach od złożena wniosku, dostałem przelew z US. W miedzyczasie było wezwanie i weryfikacja ( o których pisałem kilka stron temu) I LOVE THIS GAME!!! (jak to mówili jak bylem ciut młodszy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 23.07.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Ja nadal męczę faktury z elektryki: -Czy szybkozłącza 3x2.5 PC253 idzie do odliczenia i -Płytka odgałęźna SIMET -Oraz wiertła do betonu? nic z tych rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 23.07.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 NIE Do poprzedniego pytania: ZŁĄCZKA TERM. B2.5... co oznacza skrót term.? bo jak masz materiał na FV łatwiej trafić (widząc z czym było kupowane), a już nie raz udało mi się coś wyszukać, kiedy nazwa dawała wiele do życzenia... inna sprawa, że złącza w większości wchodzą, więc To jest złączka wielotorowa na przekrój przewodu 2,5mm2, termoutwardzalna Przykład: http://www.automatyka.pl/pic/6/2332/3/1317.jpg http://www.automatyka.pl/pic/6/2332/3/1317.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 23.07.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 To jest złączka wielotorowa na przekrój przewodu 2,5mm2, termoutwardzalna Przykład: http://www.automatyka.pl/pic/6/2332/3/1317.jpg http://www.automatyka.pl/pic/6/2332/3/1317.jpg czyli na "moje oko" to ma PKWiU w stylu 31.20.27-70.00 i nie wchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 23.07.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Teraz taka trochę moja prywata... czy ktoś z Was jest z LUBLINA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 23.07.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Teraz taka trochę moja prywata... czy ktoś z Was jest z LUBLINA? Ja nie, ale bywam w Lublinie czasami służbowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 25.07.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Napiszcie proszę czy umywalki miski WC, bidety, wanny czyli cała armatura łazienkowa jest do odliczenia. Wszystko zakupiłam przez internet i mam problemy ze ściągnięciem od nich faktur! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 26.07.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Mam dylemat czy to można odliczyć: -Przekaźnik bistabilny-MB -120 A wyłącznik nadprądowy 1x20A/B HAGER-Lampka kontrolna potrójna HAGER SVN-127: służy do optycznej sygnalizacji obecności napięcia bo nigdzie nie znalazłam, że nie można: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 26.07.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Mam dylemat czy to można odliczyć: -Przekaźnik bistabilny PKWIU 31.20.25-00.20 -MB -120 A wyłącznik nadprądowy 1x20A/B HAGER PKWIU 31.20.22-30.94 -Lampka kontrolna potrójna HAGER SVN-127: służy do optycznej sygnalizacji obecności napięcia PKWIU 31.62.11-90.00 bo nigdzie nie znalazłam, że nie można: To zobacz teraz po PKWIU. Nie można. ____________________________________________ Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM-1 do wniosku o zwrot VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 26.07.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Napiszcie proszę czy umywalki miski WC, bidety, wanny czyli cała armatura łazienkowa jest do odliczenia. Wszystko zakupiłam przez internet i mam problemy ze ściągnięciem od nich faktur! To wszystko jest do odliczenia. Walcz o te faktury. ____________________________________________ Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM-1 do wniosku o zwrot VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 26.07.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 To zobacz teraz po PKWIU. Nie można. ____________________________________________ Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM-1 do wniosku o zwrot VAT Dzięki za szybką odpowiedź.Wygląda na to, że dużo rzeczy nie jestem wstanie odliczyć z tej elektryki.:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnika 27.07.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Witam. Może już było, ale pytam: czy mozna odliczyć farby do wnętrz i karnisze? Z tego , co wyczytałam to nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 27.07.2010 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Witam. Może już było, ale pytam: czy mozna odliczyć farby do wnętrz i karnisze? Z tego , co wyczytałam to nie ... Tak. Farby i karnisze nie. ____________________________________________ Alfabetyczny wykaz materiałów budowlanych Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM-1 do wniosku o zwrot VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetik 28.07.2010 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Słuchajcie mam pytanie, czy to rozliczenie VATu jest do ogarnięcia ?? Mam sporo Faktur i muszę się za to zabrać, ale na sama myśl mnie ciarki przechodzą. Szczerze mówiąc nie wim nawet od czego zacząć. Macie tu jakieś instrukcje dla początkujących? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 28.07.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Słuchajcie mam pytanie, czy to rozliczenie VATu jest do ogarnięcia ?? Mam sporo Faktur i muszę się za to zabrać, ale na sama myśl mnie ciarki przechodzą. Szczerze mówiąc nie wim nawet od czego zacząć. Macie tu jakieś instrukcje dla początkujących? Oczywiście, że jest do ogarnięcia tylko trzeba poświecić temu troszkę czasu. Ja zaczęłam od przeglądania każdej faktury i zaznaczania ołówkiem, co jest do odliczenia. W ten sposób miałam obraz ile faktur mi całkowicie odpada a ile muszę wpisać. Na faktury, na których nie ma PKWiU musiałam poświęcić więcej czasu, jak czegoś sama nie znalazłam to pytałam tu na forum bardziej doświadczonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts