Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki Belladona. :-)

Ten zlewozmywak mimo, że w nazwie ma granitowy to jest kompozytowy 80% zawartosci to granit mielony (25.23.12 -50.49) niby fragranit tez ma 80% granitu.

Ale w nazwie jest Granit Avena. Zobacze jeszcze co jest w opisie produktu w karcie gwarancyjnej.

Pozdrawiam.

Jeżeli piszesz:

"Zlew granitowy", to masz odpowiedź na temat zlewu granitowego... z tej nazwy nie wynika, że to jakiś konglomerat... poza tym ciekawa sytuacja, że jak wrzuciłam w google "granit avena"... to mi znajduje jedynie zlew deante avena i to zlew ze stali chromowo niklowej... granitowe mają inne nazwy (np deante sonata lub omega) :)

Z nazwy ma być jasne co ktoś kupił... czasami pomocne jest PKWiU... jak nie ma PKWiU, a z nazwy nic nie wynika, to można się postarać o coś innego.... sama we własnym wniosku na coś niejasne dołączałam stronę z neta, gdzie było PKWiU wchodzące i dokładny opis co to jest (bo ja jako kupujący wiedziałam co to jest, ale zapis na FV był koszmarny)... i przeszło bez pytań :)

witam, mam pytanko: A mianowicie Fakturki mam wystawione na adresik zameldowania pod którym mieszkałam do momentu wykończenia kupionego mieszkania. Mieszkanie to wiadomo ma inny adresik, teraz już jestem tam zameldowana i pytanie moje brzmi czy mogę złożyć wniosek VZM w oparciu o te faktórki?? Czy adres na nich nie musi być taki jak remontowanego mieszkania????

witam, mam pytanko: A mianowicie Fakturki mam wystawione na adresik zameldowania pod którym mieszkałam do momentu wykończenia kupionego mieszkania. Mieszkanie to wiadomo ma inny adresik, teraz już jestem tam zameldowana i pytanie moje brzmi czy mogę złożyć wniosek VZM w oparciu o te faktórki?? Czy adres na nich nie musi być taki jak remontowanego mieszkania????

Ma być zasadniczo tytuł prawny do remontowanego "lokum" mieszkalnego, ale nigdzie nie pisze, że należy tam mieszkać... w końcu ustawodawca zezwala na staranie się o zwrot różnicy VAT przy przekształcaniu budynku niemieszkalnego na mieszkalny, to jak tam mieszkać na dzień dobry, jak np nie ma w nim na początku nawet WC? :) Ustawa nie zawiera zapisu WŁASNE cele mieszkaniowe (co by oznaczało zamieszkiwanie, a zapis taki ustawodawstwo zna, bo było zastosowane przy uldze remontowej w PIT), a jedynie ustawa zawiera cele mieszkaniowe (czyli posiadany budynek /lokal/ ma być mieszkalny, a nie usługowy, gospodarczy, czy garaż) :-)

PS Nie widziałam odpowiedzi zefirispka :)

dziękuję za odpowiedź w takim razie dobrze, że już klasyfikuję te materiały.

moglibyście kochani rzucić okiem czy dobrze co nieco rozszyfrowałam??jeśli źle się doszukałam w wykazie albo wogóle niektórych rzeczy nie mogę w wykazie odnaleźc to prosze pomóżcie :)

1. akr. Ceresie 26.64.10 TAK (40?)

2. zlew satyna TAK

3. wężyk stalowy ?

4. nypel TAK

5. wkrętak ?

6. bateria TAK

7. PP MUR 26.30.10-73.41 TAK

8. glazura 26.30.10-75.41 TAK

9. L/Z/7/250 25.23.15-50.99

10. żyrandol 31.50.25-11.99 NIE bo nie „oprawa oświetleniowa”

11. narożnik TAK

12. łącznik TAK

13. zakończenie TAK

14. listwa LM 55 ?

15. Izo-flo 26.82.16-30.90 TAK

16. podl. pa 20.20.14-15.20 ?

17. euforio 26.30.10-73.41 TAK

18. zaprawa 26.64.10-00.90 TAK

19. fuga 26.64.10-00.11 TAK

20. silikon 24.30.22-53.20 TAK

21. bloczki 26.61.11-30.15 ?

22. rura- brak pkwiu TAK chyba

23. rura z muf 25.21.21-55 (26?) TAK

24. sztucer wc TAK

25. kolano 25.21.22-70 ?

26. rura z muf 25.21.21-55 ?

27. korek- brak pkwiu

28. uchwyt stal- brak pkwiu

29. kolanko- brak pkwiu

30. fuga Ce 40- brak pkwiu i fuga de- 26.64.10-00.11 ?

31. wanna prostokątna- brak pkwiu- TAK

32. syfon wannowy 25.23.12-9 TAK

33. kompakt z deską TAK

34. szafka pod umywalkę ???

35. umywalka ceramiczna 26.22.10-30 TAK

36. półsyfon umywalk. Biały 25.23.11-55.20 ?

37. bateria brak pkwiu TAK

Witam,

Od marca jesteśmy małżeństwem, pewnie za rok 2010 odlicznie będziemy robić osobno, ponieważ nie przez cały rok podatkowy byliśmy małżeństwem.

Jak poradzić sobie z odliczeniem, jak zbierać faktury? Na jedną osobę, czy część na jedna, a część na drugą?

Cały rok podatkowy trzeba być małżeństwem aby złożyć wspólny PIT (to jedno z wymogów)... ale VZM to nie wspólne rozliczanie... jeśli ktoś dzisiaj składa VZM, a wczoraj wziął ślub to musi podać dane dwóch osób i we wniosku muszą być dwa podpisy... dlatego przy małżonkach na kogo są FV nie jest istotne, bo małżonkowie mają wspólny limit... kto kupuje niech bierze FV na siebie i tyle :-)

dziękuję za odpowiedź w takim razie dobrze, że już klasyfikuję te materiały.

moglibyście kochani rzucić okiem czy dobrze co nieco rozszyfrowałam??jeśli źle się doszukałam w wykazie albo wogóle niektórych rzeczy nie mogę w wykazie odnaleźc to prosze pomóżcie :)

1. akr. Ceresie 26.64.10 TAK (40?)

2. zlew satyna TAK

3. wężyk stalowy ?

4. nypel TAK

5. wkrętak ?

6. bateria TAK

7. PP MUR 26.30.10-73.41 TAK

8. glazura 26.30.10-75.41 TAK

9. L/Z/7/250 25.23.15-50.99

10. żyrandol 31.50.25-11.99 NIE bo nie „oprawa oświetleniowa”

11. narożnik TAK

12. łącznik TAK

13. zakończenie TAK

14. listwa LM 55 ?

15. Izo-flo 26.82.16-30.90 TAK

16. podl. pa 20.20.14-15.20 ?

17. euforio 26.30.10-73.41 TAK

18. zaprawa 26.64.10-00.90 TAK

19. fuga 26.64.10-00.11 TAK

20. silikon 24.30.22-53.20 TAK

21. bloczki 26.61.11-30.15 ?

22. rura- brak pkwiu TAK chyba

23. rura z muf 25.21.21-55 (26?) TAK

24. sztucer wc TAK

25. kolano 25.21.22-70 ?

26. rura z muf 25.21.21-55 ?

27. korek- brak pkwiu

28. uchwyt stal- brak pkwiu

29. kolanko- brak pkwiu

30. fuga Ce 40- brak pkwiu i fuga de- 26.64.10-00.11 ?

31. wanna prostokątna- brak pkwiu- TAK

32. syfon wannowy 25.23.12-9 TAK

33. kompakt z deską TAK

34. szafka pod umywalkę ???

35. umywalka ceramiczna 26.22.10-30 TAK

36. półsyfon umywalk. Biały 25.23.11-55.20 ?

37. bateria brak pkwiu TAK

Odpuść:

3. wężyk stalowy

5. wkrętak

34. szafka pod umywalkę

co do:

10. żyrandol 31.50.25-11.99 NIE bo nie „oprawa oświetleniowa”... a co jest oprawą oświetleniową? na wielu stronach US-ów czytam: plafon, kinkiet itd to wyposażenie (chociaż jedna interpretacja zawiera, że plafon mający symbol wchodzący jest podstawą do odliczenia)... no a co jest oprawą oświetleniową? Gwarantuję Ci, że gdybyś wystąpiła z indywidualną interpretacją i zapytała, czy od: żyrandol 31.50.25-11.99 zwrot się należy, to by odpisali m.in. " Po dokonaniu analizy tut. organ stwierdził, że wskazany przez podatniczkę materiał, żyrandol 31.50.25-11.99 został wymieniony w załączniku do obwieszczenia MTiB, a mianowicie ex 31.50.25-11 - oprawy oświetleniowe mieszkaniowe do żarówek - z wyłączeniem zabezpieczonych przed wnikaniem wody. Mając na uwadze powyższe oraz fakt, iż materiał ten służył do remontu lokalu mieszkalnego, a wydatek na jego zakup został poniesiony i udokumentowany fakturą wystawioną od dnia 1.05.2004 r. podatniczka ma prawo do ubiegania się o zwrot części wydatków poniesionych na zakup ww. materiału". :) No na tyle mądra, to ja też być mogę :);):)

Cześć !

w kwietniu formalnie zakończyłem budowę, ale jak to życie jeszcze trochę rzeczy zostało. Czy będę mógł odliczyć (z tego co doczytałem, to już w kolumnie związanej z remontem, mimo że to nadal budowa...) rzeczy związane z budową i dokończeniem tarasu i balkonu, takie jak:

1) płyty tarasowe (takie gotowe, betonowe z kamyczkami)

2) tralki kute i inne elementy metalowe na balkon

3) płytki(kafelki) na balkon

4) cała pozostała chemia - kleje, folie w płynie, cement (materiał na posadzki) itd

5) stal na fundament tarasu

Jak skończę spisywać faktury, to jeszcze pewnie dopytam o szczegóły, na razie tak ogólnie, bo nie wiem czy w ramach remontu można robić dokładnie to samo, co podczas budowy.

GosiaIAdam

Jeśli ktoś do wniosku dołącza pozwolenie na budowę plus zawiadomienie o zakończeniu budowy to trudno aby miał FV na asortyment dachowy... ale reszta to wykończeniówka (wiadomo o co chodzi, jedynie jest mniejszy limit) :)

1 Kostka itp na taras wejdzie (tylko trzeba udowodnić, że się ma taras w planie, a nie ktoś podjazd nazwał tarasem)

2 nie do końca wiem o co chodzi...

3 tak

4 kleje raczej tak (chociaż nie wszystkie wchodzą), cement tak... ale folia w płynie to wyleci

5 tak

ale te sprawy wymagają opisu, więc opisz dokładnie i najlepiej dołącz do wniosku plan budynku, z którego wynika, ze masz taras... no chyba, że na pozwoleniu jest zapis np pt "dom w truskawkach" (ta nazwa mi się strasznie spodobała) to można odszukać... ale lepiej, żebyś to dołożył (ksero), bo nie wiem czy komuś się chce szukać:-)

Cały rok podatkowy trzeba być małżeństwem aby złożyć wspólny PIT (to jedno z wymogów)... ale VZM to nie wspólne rozliczanie... jeśli ktoś dzisiaj składa VZM, a wczoraj wziął ślub to musi podać dane dwóch osób i we wniosku muszą być dwa podpisy... dlatego przy małżonkach na kogo są FV nie jest istotne, bo małżonkowie mają wspólny limit... kto kupuje niech bierze FV na siebie i tyle :-)

Belladonna dziękuję za informację. Jaki jest limit na FV?

Belladonna, wielkie dzięki za odpowiedź. Taras pierwotnie był w projekcie, potem go wyrzuciliśmy, a potem jednak był robiony (oczywiście nic bez zgody kierownika budowy). A tralki to elementy składowe balustrady kutej na balkon :)

PS. Nazwę mamy podobną - dom w oleandrach :-)

To z domem w oleandrach też się już spotkałam... bo chyba nawet byłam ciekawa jak wygląda :)

Co do elementów balustrady to podpowiem coś na priv :)

Powiedzcie mi czy można teraz jeszcze odliczyć faktury z 2005r? Do tej pory nie skłądałem jeszcze wniosku do US o zwrot Vat za materiały budowlane, teraz mam stertę faktur na pokaźna sumkę wiec taki zastrzyk gotówki byłby dla mnie miły :). Tylko nie wiem czy cześć faktor nie uległa przedawnieniu? Jak to wygląda w rzeczywistości?

I jeszcze jedno pytanie jaką datę wpisać w Picie czy datę uzyskania zezwolenia na budowę czyli u mnie to był październik 2004r czy datę rozpoczęcia budowy ( dziennik mam prowadzony od marca 2005r.) ?

Można składać faktury wydane po 1 maja 2004 r. Nie ma czegoś takiego jak przedawnienie faktur. Jeśli są wydane zgodnie z prawem, nadal potwierdzają zakup materiałów budowlanych i można je wykorzystywać przy wnioskach o częściowy zwrot vat. Co do daty, otrzymanie pozwolenia nie oznacza, że budowa ruszyła. Dałbym zatem datę faktycznego rozpoczęcia inwestycji. Niemniej wydatki sprzed rozpoczęcia inwestycji, ale z nią związane też podlegają częściowemu zwrotowi vat.

No to ja już po raz trzeci zabieram się za odliczanie faktur i bardzo liczę an Waszą pomoc. Do tej pory tylko dzięki dobrym duszkom forum otrzymałam 2 razy 100% wyliczonej kwoty. Jeszcze raz dzięki.

1, w domu już jesteśmy zameldowani choć jeszcze nie mamy odbioru - jaki adres pisac na wniosku, czy ten stary, który jest na wszystkich fakturach, czy nowego domu bez odbioru? Chciałabym aby faktury były rozliczane jako budowa a nie remont?

2. Jeśli rozliczę wszystko do końca października to jaka jest teraz kwota za metr kwadratowy (nigdy nie mogłam zaskoczyć, która to kwota, z którego kwartału)

3. czy można odliczyć sprzęt AGD do zabudowy (płyta gazowa, mikrofala, piekarnik, zmywara) i okap, sądzę,że lodówka wolnostojąca nie - ale moze sie mylę?

4. wkręty, den braven acryl g/k do płyt gipsowyb (brak pkwiu)

5,kabina prysznic, brodzik, nogi, komplet odpływowy

6. bateria zlew.

7 narożnik pcv uniwersalny 2,5m

8 piana do pistoletu NIE?9

9.wanna + zestaw odpływowy

10 grunt pod tynki

11 profil UD przyścienny sufitowy

12 zaprawa klejowa do styropianu

13 gniazda + ramki

Z góry dziękuję za pomoc