belladonna 19.10.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 (edytowane) Witam mam pytanie odnośnie korekty vzm. Problem jest taki że korekte na okna otrzymałam dopiero po otrzymaniu zwrotu pieniędzy z us i nie wiem czy muszę zlożyc korekte do poprzedniego wniosku i zwrócić kase do us , czy mogę fakturę korygującą ująć w kolejnym wniosku który będę składać w bierzącym roku. ? Korygujesz wniosek, w którym odliczałaś te okna (czyli wykazywałaś tę FV) PS Jeśli będziesz składać kolejny wniosek, to najlepsze wyjście jest takie: składasz wniosek i korektę do poprzedniego wniosku plus pismo o przeksięgowanie z obecnego VZM na poczet zaległości wynikającej z korekty wniosku poprzedniego. Wtedy nic nie wpłacasz tylko kwotę wynikającą z korekty do "oddania" wezmą pomniejszając zwrot z obecnego wniosku Edytowane 19 Października 2010 przez belladonna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 19.10.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Rekuperator Jan Gaz - centrala wentylacyjna nawiewno-wywiewna z wymiennikiem ciepła. Tak jest na fakturze, cena niemała bo 8kpln, więc byłoby miło gdyby się dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 19.10.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Rekuperator Jan Gaz - centrala wentylacyjna nawiewno-wywiewna z wymiennikiem ciepła. Tak jest na fakturze, cena niemała bo 8kpln, więc byłoby miło gdyby się dało. Znalazło mi, że podwieszane centrale klimatyzacyjne mają PKWiU 29.23.12-70.00, a tego w wykazie nie znajdziesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 20.10.2010 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Ja bym bardziej podciagnąl rekuperator pod Wentylatory, okapy wyciągowe i recyrkulacyjne typu domowego 27.51.15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 20.10.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 WitamBardzo proszę o info czy mozna odliczyć VAT za nastepujące materiały:- ogrodzenie aluminiowe przed budynkiem, czyli furtki, prześła, brama wjazdowa (podejrzewam ze nie mozna)- balustrade z aluminium i stali nierdzewnej na balkonie (chyba mozna) z góry dziekujepozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 20.10.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Ja bym bardziej podciagnąl rekuperator pod Wentylatory, okapy wyciągowe i recyrkulacyjne typu domowego 27.51.15 Tak czy inaczej raczej to nie przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 20.10.2010 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Witam Bardzo proszę o info czy mozna odliczyć VAT za nastepujące materiały: - ogrodzenie aluminiowe przed budynkiem, czyli furtki, prześła, brama wjazdowa (podejrzewam ze nie mozna) - balustrade z aluminium i stali nierdzewnej na balkonie (chyba mozna) z góry dziekuje pozdro ogrodzenie itp przed budynkiem nie mieści się w zakresie robót... co do barierek, to wejdą z poz. 67 lub 69 wg mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 20.10.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Ok dzięki: A jeszcze takie pozycje jak: beton towarowy B20, dachówka ceramiczna Koramic, rolety zewnętrzne na okna?Bo rozumiem,że np napędy do rolet już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWUNCIA84 21.10.2010 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Czy mozna odliczyć? :-narożniki aluminiowe z siatką (elewacja)-kołek ksm-kominek mdm (wentylacyjny plastikowy, taki na dach)-uszczeli pod gąsiory (z pianki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuuza 21.10.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Ponawiam pytanie (teraz mam więcej informacji) - czy mogę odliczyć VAT od:1) Kreisel lepstyr - Zaprawa klejąca do mocowania płyt styropianowych2) Kreisel styrlep - zaprawa klejąco-zbrojąca w systemach ociepleń na styropianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markii 21.10.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Czy składając faktury w załączeniu do wniosku do US, muszą byc one przeze mnie podpisane; niektóre z tych faktur podpisywał mój brat bo akurat był na placu budowy a innych wogóle nie podpisywaliśmy ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 21.10.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Ponawiam pytanie (teraz mam więcej informacji) - czy mogę odliczyć VAT od: 1) Kreisel lepstyr - Zaprawa klejąca do mocowania płyt styropianowych 2) Kreisel styrlep - zaprawa klejąco-zbrojąca w systemach ociepleń na styropianie? obie zaprawy klejące są do odliczenia, podobnie narożniki alu z siatką i steropian, z ocieplenia wypadają kołki (podobno zawsze były na 22% i mnie wykreślili je w zeszłym roku) oraz siatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 21.10.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 dzięki belladona, odpiszę te elementy CO tak jak mnie udało się je zinterpretować a ewentualnie urzędnik będzie weryfikował niezgodności-sama pisałaś, że o wyłudzenie nie zostanę posądzona (na szczęście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuuza 21.10.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Dzięki angela82!Teraz zabieram się za pisaninę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWUNCIA84 22.10.2010 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Angela82 pisząc o kołkach których nie można odliczyć miałaś na myśli kołki do styropianu( takie plastikowe )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 23.10.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 A co z elektryką. Na fakturze brak PKWiU ale wszystko na 22%. Mam na myśli1. gniazda z uziemieniem2. łacnik jednobiegunowy i schodowy3. przyciski4. ramki5. kwadrat ramka6. gniazdo antenowe7. kołnierz uszczelanijący i przedłużającyTego typu rzeczy sa wymienione na fakturze. Jako ostania pozycja to montaż na 7%. Ale za sprzęt płaciłam VAT 22%. Czy dobrze mi wystawił fakturę i czy mogę to odliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 24.10.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Ok dzięki: A jeszcze takie pozycje jak: beton towarowy B20, dachówka ceramiczna Koramic, rolety zewnętrzne na okna? Bo rozumiem,że np napędy do rolet już nie. Co wymieniłeś wchodzi i dobrze rozumiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 24.10.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Czy składając faktury w załączeniu do wniosku do US, muszą byc one przeze mnie podpisane; niektóre z tych faktur podpisywał mój brat bo akurat był na placu budowy a innych wogóle nie podpisywaliśmy ? Pozdrawiam FV nie muszą być podpisane przez nikogo, czyli nie tylko nabywca nie musi się podpisać, ale sprzedawca też nie musi się podpisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 24.10.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Czy mozna odliczyć? : -narożniki aluminiowe z siatką (elewacja) -kołek ksm -kominek mdm (wentylacyjny plastikowy, taki na dach) -uszczeli pod gąsiory (z pianki) odpuść kołki ksm (bo one nie są z tworzyw sztucznych raczej, a te do styropianu jedyne wchodzą).... reszta ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 24.10.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 A co z elektryką. Na fakturze brak PKWiU ale wszystko na 22%. Mam na myśli 1. gniazda z uziemieniem 2. łacnik jednobiegunowy i schodowy 3. przyciski 4. ramki 5. kwadrat ramka 6. gniazdo antenowe 7. kołnierz uszczelanijący i przedłużający Tego typu rzeczy sa wymienione na fakturze. Jako ostania pozycja to montaż na 7%. Ale za sprzęt płaciłam VAT 22%. Czy dobrze mi wystawił fakturę i czy mogę to odliczyć? raczej z tego nic nie wchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts