kamionkal 21.03.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 na fakturze mam PKWIU 28.75.27-37.27 W spisie jest - "28.75.27-37.2 - Elementy instalacji budowlanych odwadniających, ze stali." Odliczać czy nie ? Ta ostatnia siódemka jest ważna? odliczac. mozna odliczac materialy ktorych pkwiu zaczyna sie od tgo ciagu znakow, niezaleznie jakie sa potem cyfry i ile ich jest. chyba ze jest w spisie konkretnie wymienione "z wylaczeniem x i y". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 21.03.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 na fakturze mam PKWIU 28.75.27-37.27 W spisie jest - "28.75.27-37.2 - Elementy instalacji budowlanych odwadniających, ze stali." Odliczać czy nie ? Ta ostatnia siódemka jest ważna? odliczac. mozna odliczac materialy ktorych pkwiu zaczyna sie od tgo ciagu znakow, niezaleznie jakie sa potem cyfry i ile ich jest. chyba ze jest w spisie konkretnie wymienione "z wylaczeniem x i y". Czyli jak jest w spisie: 28.75.27-37.2 to można odliczyć wszystko co ma PKWIU: 28.75.27-37.20, 28.75.27-37.21, ..., 28.75.27-37.29 ? I jeszcze (odliczamy? PKWiU?): - taśma do łączenia folii (membrany dachowej); - kołnież zew do okna dachowego; - klamry go gąsiorów Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 21.03.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Kołnież do okna dachowego sobie znalazłem: 28.11.23-76.49 - dzięki andrzejka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomjot 23.03.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 No to ja nie będę i oryginalny i też się zapytam Czy podlegaja odliczeniu: 1) rynny (i cała reszta - rury spostowe, sztucery, etc) i blacha miedziana do obróbek dachowych 2) umywalki/zlewozmywaki z kompozytu (fragranit, silgranit, etc.) 3) spinki do dachówek 4) wkręty fosfatowane do drewna 5) sterowniki do rolet 6) nie wiem, czy się mnie wzrok nie myli ale w wykazie materiału do odliczeń znalazłem: "Wykładziny podłogowe z podłożem - z wyłączeniem wykładzin podłogowych gumowych" - to co wykładzina na podkładzie z filcu też jest do odliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIECHA 23.03.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Witam Mam pytanko?Jeśli budowę zaczęłam w 2005r i nadal trwa to wszystkie faktury zaliczam do materiałów wymagających pozwolenia czy rozdzielam je z remontem.Jeśli tak to gdzie mogę znaleść co należy do remontu-jestem teraz na etapie wykończeń.Drugie pytanie tyczy VZM-1/A- tam są dwie rubryki wymagającej pozwolenia i niewymagającej tam wpisuje wartość z danej faktury ?I jaka jest to wartość? Z góry dzieki za odpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIECHA 24.03.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Witam Nikt nie wie?Ta wartość to 22% czy się mylę?A w którą rubrykę?Proszę o pomoc jak Wy wpisujecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 24.03.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Witam Nikt nie wie? Ta wartość to 22% czy się mylę? A w którą rubrykę?Proszę o pomoc jak Wy wpisujecie tak to ta wartość, wpisywałam w rubrykę wymagające pozwolenia na budowę. Wpisywałam tam Vat z faktur które miały datę wcześniejszą od daty zakończenia inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIECHA 24.03.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 OKLALYBOWA: serdeczne dzięki za odpowiedź.Tak myślałam ,ale nie byłam pewna.Pewnie po zakończeniu budowy wtedy można zaliczać dopiero jako remont,bo wczesnieniej chyba nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pioter_Pal 24.03.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Witam, przeczytałem posty i trochę mi pojaśniało w głowie - bardzo mi pomagacie wszyscy. Może pomożecie mi to wszystko jeszcze poukładać: 1. Rozpoczynam budowę w tym roku - rozumiem że mogę do końca roku zebrać wszystkie faktury za materiały za które przysługuje zwrot VAT kupione w tym roku i wystąpić do US o zwrot róznicy między 7 a 22%? 2. Będę kontynuował budowę w przyszłym roku - czy za materiały kupione w 2008 również będzie przysługiwał zwrot - to dla mnie ważna informacja. Dzięki za pomoc z góry O ile się orientuję to zwrot Vat obowiązuje jeszcze w tym roku:O) Od 2008 niestety już nie ( Dlatego między innymi wszyscy spieszą sie z budową domu by móc odzyskać Vat. Pozdrawiam Choroba to nie za dobrze - mi to zawsze wiatr w oczy , materiały w górę, Vat z 7 na 22% a budowlańcy i tak w Irlandii. Coś czarno widzę tą budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoskaZ 24.03.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Mam dobre wiadomości, wygląda na to że niski VAT na domki jednorodzinne budowane systemem gospodarczym zostanie utrzymany w 2008 roku. Tu jest artykuł zapowiadający ten niski VAT: http://raporty.rednetproperty.com/g/raporty_2006/publikacje/Dziennik_Polska_Europa_Swiat_2006_07_19_Podatki_bez_zmian.pdf Natomiast w Dzienniku Polska-Świat-Europa z dnia 21.03.2007 ukazał się artykuł o tym, że uzgodniono definicję budownictwa społecznego. Artykułu tu nie przepiszę ale znalazłam w necie jego skrót: http://mojafirma.interia.pl/aktualnosci/news?inf=885586 Niestety, jest też zła wiadomość: "Utrzymanie niskiego VAT na usługi w budownictwie domów jednorodzinnych oznacza ostateczną likwidację przepisów, które umożliwiały odbieranie części VAT zawartego w cenie materiałów budowlanych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIECHA 25.03.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Witam Mam jeszce pytanko ten załącznik VZM-1/A ma 180 pozycji-czy Wy sobie dopisywaliście czy gdzieś można go pobrać?A może nie muszą być te lp powpisywane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 25.03.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Witam Mam jeszce pytanko ten załącznik VZM-1/A ma 180 pozycji-czy Wy sobie dopisywaliście czy gdzieś można go pobrać? A może nie muszą być te lp powpisywane. nie wiem czy dobrze rozumiem, ale ja miałam tych załączników pięć; w urzędach wydają nieograniczone ilości, można je sobie również wydrukować. Co do odliczania materiałów za remont to będą to wszystkie faktury z datą po zakończeniu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIECHA 25.03.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Witam Dzięki ja sobie wydrukowałam z internetu i tam miałam dwie kartki.Czy można gdzie pobrać je z internetu gdzie jest więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 25.03.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Witam Dzięki ja sobie wydrukowałam z internetu i tam miałam dwie kartki. Czy można gdzie pobrać je z internetu gdzie jest więcej? to są ograniczenia w ilości wydruku? http://www.vat.pl/deklaracje/ zobacz tu jest dostępny formularz, zapisuje go sobie na dysku i drukuję Każdy kolejny załącznik jest taki sam, nie ma załaczników o lp.187 i dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIECHA 25.03.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Witam Dzięki , ja właśnie taki mam i tam VZM-1/A kończy się pozycja na 186, są dwie strony i miejsce gdzieś na 30faktur a jak ja mam więcej ?Czy może tą drugą stronę można powielać ale czy trzeba zmieniać te cyferki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 25.03.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Oryginalny załącznik jest dwustronny. Jeśli się ma więcej faktur tych załączników jest odpowiednio więcej. Zwróć uwagę na pozycje nr 3. Proponowałabym wydrukować sobie to na jednej kartce, odpowiednio wkładając ją do drukarki podczas druku drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIECHA 25.03.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Ok zakapowałam , można dwa takie załączniki dać i wtedy mi się zmieści. Dziękuję Ci z całego serca za pomoc i cierpliwość. Jeszce raz serdecznie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 25.03.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Cieszę się, że mogłam pomóc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek 70 25.03.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Czy poniższe rzeczy można odliczyć?- szklany parawan nawannowy- baterie (można zaliczyć do armantury metalwej sieci domowej?)- zawory kulowe j.w- MKS rura prosta kondesac. nie mam na fakturze PKWiU- Geberit- gladź gipsowa- gips tynkarski- kuchenka gazowo-elektryczna (piekarnik elektryczny) zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. jeśli korzystalem z ulgi mieszkaniowej w 2004 i 2005, to za moje wydatki w 2006 (brak ulgi mieszkaniowej) odliczam kwotę podadtku VAT 68,18%, czy 55,23%? Z góry serdecznie dziekuję za okazaną pomoc i pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 26.03.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 mam pytanie zaczynamy na dniach budowe i chcialem zapytac czy np. po pierwszym polroczu moge zrobic wniosek z zwrot vatu za to co juz kupilem a za to co kupie w drugim polroczu to zrobic wniosek powiedzmy po nowym roku ( wiem ze czas jest do konca czerwca 2008 ) ale chodzi mi przede wszystkim o to czy moge sobie zwroty za rok 2007 rozbic na dwie raty aby odzyskac wczesniej czesc pieniadzy i moc kupic jeszcze kolejne materialy wlasnie za ten zwrot nie wiem po prostu czy dobrze kombinuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts