Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

na fakturze mam PKWIU 28.75.27-37.27

W spisie jest - "28.75.27-37.2 - Elementy instalacji budowlanych odwadniających, ze stali."

Odliczać czy nie ? Ta ostatnia siódemka jest ważna?

odliczac. mozna odliczac materialy ktorych pkwiu zaczyna sie od tgo ciagu znakow, niezaleznie jakie sa potem cyfry i ile ich jest. chyba ze jest w spisie konkretnie wymienione "z wylaczeniem x i y".

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na fakturze mam PKWIU 28.75.27-37.27

W spisie jest - "28.75.27-37.2 - Elementy instalacji budowlanych odwadniających, ze stali."

Odliczać czy nie ? Ta ostatnia siódemka jest ważna?

odliczac. mozna odliczac materialy ktorych pkwiu zaczyna sie od tgo ciagu znakow, niezaleznie jakie sa potem cyfry i ile ich jest. chyba ze jest w spisie konkretnie wymienione "z wylaczeniem x i y".

Czyli jak jest w spisie: 28.75.27-37.2 to można odliczyć wszystko co ma PKWIU: 28.75.27-37.20, 28.75.27-37.21, ..., 28.75.27-37.29 ?

I jeszcze (odliczamy? PKWiU?):

- taśma do łączenia folii (membrany dachowej);

- kołnież zew do okna dachowego;

- klamry go gąsiorów

Dzięki :)

No to ja nie będę i oryginalny i też się zapytam

Czy podlegaja odliczeniu:

1) rynny (i cała reszta - rury spostowe, sztucery, etc) i blacha miedziana do obróbek dachowych

2) umywalki/zlewozmywaki z kompozytu (fragranit, silgranit, etc.)

3) spinki do dachówek

4) wkręty fosfatowane do drewna

5) sterowniki do rolet

6) nie wiem, czy się mnie wzrok nie myli ale w wykazie materiału do odliczeń znalazłem: "Wykładziny podłogowe z podłożem - z wyłączeniem wykładzin

podłogowych gumowych" - to co wykładzina na podkładzie z filcu też jest do odliczenia?

Witam

Mam pytanko?Jeśli budowę zaczęłam w 2005r i nadal trwa to wszystkie faktury zaliczam do materiałów wymagających pozwolenia czy rozdzielam je z remontem.

Jeśli tak to gdzie mogę znaleść co należy do remontu-jestem teraz na etapie wykończeń.

Drugie pytanie tyczy VZM-1/A- tam są dwie rubryki wymagającej pozwolenia i niewymagającej tam wpisuje wartość z danej faktury ?I jaka jest to wartość?

Z góry dzieki za odpowiedż

Witam, przeczytałem posty i trochę mi pojaśniało w głowie - bardzo mi pomagacie wszyscy.

Może pomożecie mi to wszystko jeszcze poukładać:

1. Rozpoczynam budowę w tym roku - rozumiem że mogę do końca roku zebrać wszystkie faktury za materiały za które przysługuje zwrot VAT kupione w tym roku i wystąpić do US o zwrot róznicy między 7 a 22%?

2. Będę kontynuował budowę w przyszłym roku - czy za materiały kupione w 2008 również będzie przysługiwał zwrot - to dla mnie ważna informacja.

Dzięki za pomoc z góry

O ile się orientuję to zwrot Vat obowiązuje jeszcze w tym roku:O)

Od 2008 niestety już nie :o(

Dlatego między innymi wszyscy spieszą sie z budową domu by móc odzyskać Vat.

Pozdrawiam :D

Choroba to nie za dobrze - mi to zawsze wiatr w oczy ;-), materiały w górę, Vat z 7 na 22% a budowlańcy i tak w Irlandii. Coś czarno widzę tą budowę ;-)

Mam dobre wiadomości, wygląda na to że niski VAT na domki jednorodzinne budowane systemem gospodarczym zostanie utrzymany w 2008 roku.

Tu jest artykuł zapowiadający ten niski VAT:

http://raporty.rednetproperty.com/g/raporty_2006/publikacje/Dziennik_Polska_Europa_Swiat_2006_07_19_Podatki_bez_zmian.pdf

Natomiast w Dzienniku Polska-Świat-Europa z dnia 21.03.2007 ukazał się artykuł o tym, że uzgodniono definicję budownictwa społecznego. Artykułu tu nie przepiszę ale znalazłam w necie jego skrót:

http://mojafirma.interia.pl/aktualnosci/news?inf=885586

Niestety, jest też zła wiadomość:

"Utrzymanie niskiego VAT na usługi w budownictwie domów jednorodzinnych oznacza ostateczną likwidację przepisów, które umożliwiały odbieranie części VAT zawartego w cenie materiałów budowlanych" :(

Witam

Mam jeszce pytanko ten załącznik VZM-1/A ma 180 pozycji-czy Wy sobie dopisywaliście czy gdzieś można go pobrać?

A może nie muszą być te lp powpisywane.

nie wiem czy dobrze rozumiem, ale ja miałam tych załączników pięć; w urzędach wydają nieograniczone ilości, można je sobie również wydrukować.

Co do odliczania materiałów za remont to będą to wszystkie faktury z datą po zakończeniu budowy.

Witam

Dzięki ja sobie wydrukowałam z internetu i tam miałam dwie kartki.

Czy można gdzie pobrać je z internetu gdzie jest więcej?

:o to są ograniczenia w ilości wydruku?

http://www.vat.pl/deklaracje/ zobacz tu jest dostępny formularz, zapisuje go sobie na dysku i drukuję

Każdy kolejny załącznik jest taki sam, nie ma załaczników o lp.187 i dalej.

Czy poniższe rzeczy można odliczyć?

- szklany parawan nawannowy

- baterie (można zaliczyć do armantury metalwej sieci domowej?)

- zawory kulowe j.w

- MKS rura prosta kondesac. nie mam na fakturze PKWiU

- Geberit

- gladź gipsowa

- gips tynkarski

- kuchenka gazowo-elektryczna (piekarnik elektryczny)

zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. jeśli korzystalem z ulgi mieszkaniowej w 2004 i 2005, to za moje wydatki w 2006 (brak ulgi mieszkaniowej) odliczam kwotę podadtku VAT 68,18%, czy 55,23%?

Z góry serdecznie dziekuję za okazaną pomoc i pozdrawiam

Marek

mam pytanie

zaczynamy na dniach budowe i chcialem zapytac czy np. po pierwszym polroczu

moge zrobic wniosek z zwrot vatu za to co juz kupilem a za to co kupie w drugim polroczu

to zrobic wniosek powiedzmy po nowym roku ( wiem ze czas jest do konca czerwca 2008 )

ale chodzi mi przede wszystkim o to czy moge sobie zwroty za rok 2007 rozbic

na dwie raty aby odzyskac wczesniej czesc pieniadzy i moc kupic jeszcze kolejne

materialy wlasnie za ten zwrot :)

nie wiem po prostu czy dobrze kombinuje :)

pozdrawiam