belladonna 15.12.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 BELLADONNA dziękuję za odp, mogłabyś jeszcze raz rzucić okiem na te niewiadome wolałabym do naszych pań nie wracać No to mają dobrze, bo ja z kolei nie mogę się potem opędzić.... bo co niektórym się wydaje, że jak spojrzę na ich kolejny wniosek przed złożeniem, to go zaczaruję na poprawny A na niewiadome popatrzę jutro, bo dzisiaj już mój umysł "lula" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 16.12.2010 03:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Wnioskodawcą jesteś Ty, a księgowa to może podpisać własny wniosek (pełnomocnikiem Twoim nie jest). Co do pełnomocnika w Polsce, to tez istotne co może robić, bo jak tylko Cię reprezentować, a z pełnomocnictwa nie wynika, że może też podpisywać to.... ale z tym pełnomocnictwem to wiecznie problem i ono wiąże się z opłatą Zawsze możesz podpisać czysty VZM i wysłać (w końcu samo wypełnienie wniosku, bez załączników to kwestia 5 min) Dzieki Belladonna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.12.2010 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Ustawodawca określa jasno, że masz przedłożyć ksero tytułu prawnego do budynku (lokalu) mieszkalnego..... czyli kluczowe jest co gdzie jest wpisane (bo tytułem prawnym może być wypis z ksiąg lub akt notarialny).... wszystko rozbija się o treść, zapis w akcie pt. "opisane działki nie są zabudowane", też się spotyka. Z przedłożonych dokumentów ma wynikać, że posiadasz budynek (lokal) mieszkalny, a nie tylko działki Ale jeżeli kupuję działkę i na niej rozpoczynam budowę, to ani w akcie notarialnym ani w KW nie ma zapisu o budynku. Więc de facto nie ma jednego dokumentu, który potwierdza tytuł prawny do budynku. To dopiero złączenie aktu własności działki i pozwolenia na budowę daje znak, że na działce stoi budynek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 16.12.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Ale jeżeli kupuję działkę i na niej rozpoczynam budowę, to ani w akcie notarialnym ani w KW nie ma zapisu o budynku. Więc de facto nie ma jednego dokumentu, który potwierdza tytuł prawny do budynku. To dopiero złączenie aktu własności działki i pozwolenia na budowę daje znak, że na działce stoi budynek.... Tytuł prawny masz mieć do remontu. W przypadku budowy ma być kserokopia pozwolenia na budowę i nic więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryza_kam 16.12.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Witam znowusz zwracam się z zapytaniem czy mogę odliczyć VAT od materiałów budowlanych typu: 1. boazeria świerkowa 2. listwa drzwiowa kątowa 40x40 3. opaska drzwiowa 40x5 4. siatka z jedwab.szkl.145 g/m2 5. kurek kątowy 29.13.12-35.1 6. pompa do c.o. GPC 40 7. płótno sc.60-320/150. 8. klej szewski 0.04kg 9. transfor.elektr.200W-BZE 10. rury spiro elast.alum 125 dziękuję z góry za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 16.12.2010 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 2. listwa drzwiowa kątowa 40x40 3. opaska drzwiowa 40x5 5. kurek kątowy 29.13.12-35.1 co zostawiłam wciągnij, resztę odpuść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryza_kam 16.12.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 a czy boazeri świerkowej nie mogę podciągnąć pod listwy przyścienne z drewna iglastego 20.10.21-10.20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 16.12.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 a czy boazeri świerkowej nie mogę podciągnąć pod listwy przyścienne z drewna iglastego 20.10.21-10.20? Boazeria listwą nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 17.12.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Witajcie:) Po długiej nieobecności wypisuje własnie 2 wniosek może nie będzie juz tak dorodny jak ten pierwszy ale 2 tys na ulicy nie leży! Kilka pytań bo bo roku juz sie zapomniało wiele 1. Klej elastyczny nie jest odliczany? 26,64,10-00.00 2. Wypisuje wzm A a nie B? 3 Wypełniam 5 czy 6 kolumnę ? 4. czy jest dla mnie różnicą czy oddam wniosek w tym roku czy w przyszłym roku? ( Kwota wszystkich faktur to około 30tyszł) A zmienia sie cena 1 m idzie w górę. I czy muszę im pokazać pozwolenie na budowę? Budynek został juz oddany ale w tym roku robiłem jeszcze płot, układałem płytki itp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 17.12.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 ok 1 pytanie sprawdzone juz wiem ze można ale inne pytania ciągle aktualne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 17.12.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Witajcie:) Po długiej nieobecności wypisuje własnie 2 wniosek może nie będzie juz tak dorodny jak ten pierwszy ale 2 tys na ulicy nie leży! Kilka pytań bo bo roku juz sie zapomniało wiele 1. Klej elastyczny nie jest odliczany? 26,64,10-00.00 2. Wypisuje wzm A a nie B? 3 Wypełniam 5 czy 6 kolumnę ? 4. czy jest dla mnie różnicą czy oddam wniosek w tym roku czy w przyszłym roku? ( Kwota wszystkich faktur to około 30tyszł) A zmienia sie cena 1 m idzie w górę. I czy muszę im pokazać pozwolenie na budowę? Budynek został juz oddany ale w tym roku robiłem jeszcze płot, układałem płytki itp.. ad. 1 a dlaczego ten klej nie? wchodzi ad. 2 a czy mamy być prorokami i wiedzieć jakie FV wykazujesz? domyślam się jedynie, że chodzi o FV po 2005 roku, wiec A ad. 3 zależy do czego, jak FV budowlane to 5, ale jak FV po zakończeniu budowy to 6 (i wtedy opis konieczny) ad.4 różnica taka, że jak oddasz teraz to po 1 szybciej odzyskasz zwrot, a po 2 będziesz miał możliwość składania kolejnego w 2011 (no chyba że przekroczyłeś limity i teraz obecny limit istotny /ściślej wyższa cena metra kw/, ale to też inny limit jest dla budowy, a inny dla remontu) Musisz dołączyć tyt. prawny do wniosku (jak była budowa, a potem zakończenie to dokładasz pozwolenie plus zawiadomienie o zakończeniu) A płot nie mieści się w zakresie robót budowlanych dot. zwrotu różnicy VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 17.12.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Słuchajcie dlaczego w wykazie materiałów budowlanych, które do dnia 30 kwietnia 2004 r. były opodatkowane niższym podatkiem widnieje wapno? Przecież na nie jest stawka 7% i jego się nie odlicza, a może się mylę i można wapno odliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 17.12.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 ad. 1 a dlaczego ten klej nie? wchodzi ad. 2 a czy mamy być prorokami i wiedzieć jakie FV wykazujesz? domyślam się jedynie, że chodzi o FV po 2005 roku, wiec A ad. 3 zależy do czego, jak FV budowlane to 5, ale jak FV po zakończeniu budowy to 6 (i wtedy opis konieczny) ad.4 różnica taka, że jak oddasz teraz to po 1 szybciej odzyskasz zwrot, a po 2 będziesz miał możliwość składania kolejnego w 2011 (no chyba że przekroczyłeś limity i teraz obecny limit istotny /ściślej wyższa cena metra kw/, ale to też inny limit jest dla budowy, a inny dla remontu) Musisz dołączyć tyt. prawny do wniosku (jak była budowa, a potem zakończenie to dokładasz pozwolenie plus zawiadomienie o zakończeniu) A płot nie mieści się w zakresie robót budowlanych dot. zwrotu różnicy VAT ad.3 Jaki opis jest konieczny!? Wniosek już wypisany i myślę ze oddam go jeszcze w tym roku bo o limity spokojnie nie muszę się martwic Do wniosku dołączę ten tytuł jak zawsze tylko po co pozwolenie na budowę skoro wszystkie faktury mam jak już budynek był odebrany? na wszelki wypadek ksero dołączę bo co mi szkodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 17.12.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 (edytowane) ad.3 Jaki opis jest konieczny!? Wniosek już wypisany i myślę ze oddam go jeszcze w tym roku bo o limity spokojnie nie muszę się martwic Do wniosku dołączę ten tytuł jak zawsze tylko po co pozwolenie na budowę skoro wszystkie faktury mam jak już budynek był odebrany? na wszelki wypadek ksero dołączę bo co mi szkodzi... Samo zawiadomienie o zakończeniu budowy to za mało (z niego nie wynika, kto się budował z tego co pamiętam) dlatego plus pozwolenie i już A jak masz wszystkie FV po zakończeniu budowy to malujesz we wniosku piękny opisik... poza tym rok inwestycji pojawi Ci się w poz. 43, a nie 41 jak dla budowy.... a opisik, to chyba poz. 52 Aaaaa... na czym polega opis.... ano na tym, ze w nim masz napisać gdzie wykorzystałeś materiały z FV, czyli..np ułożenie płytek, szpachlowanie... z opisu ma wynikać, że materiały wykorzystałeś w budynku, a nie ogrodzie właśnie Edytowane 17 Grudnia 2010 przez belladonna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 17.12.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Słuchajcie dlaczego w wykazie materiałów budowlanych, które do dnia 30 kwietnia 2004 r. były opodatkowane niższym podatkiem widnieje wapno? Przecież na nie jest stawka 7% i jego się nie odlicza, a może się mylę i można wapno odliczyć? Też był czas, że się nad tym zastanawiałam... ale jeśli myślisz, ze w każdym przypadku zapłacisz za wapno 7% to się mylisz... wapno na 22% to nie rzadkość na FV:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 17.12.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Pytania pewnie bardzo podstawowe, ale dopiero teraz zaczynam interesować się tematem. Czy jest jakieś ograniczenie czasowe na złożenie do US wniosku o zwrot VAT za materiały budowlane po formalnym odbiorze przebudowy budynku przez PINB? I czy jeden wniosek może obejmować materiały zakupione w przedziale 2004-2010 czy też musi to być jakoś podzielone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 18.12.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Czy jest jakieś ograniczenie czasowe na złożenie do US wniosku o zwrot VAT za materiały budowlane po formalnym odbiorze przebudowy budynku przez PINB? NIE I czy jeden wniosek może obejmować materiały zakupione w przedziale 2004-2010 czy też musi to być jakoś podzielone? jeden wniosek może zawierać wszystko, czyli FV od 1 maj 2004 do nadal (ale dla FV są załączniki, gdzie się każdą wpisuje) oraz kilka inwestycji (a przy kilku inwestycjach do wniosku dołączamy odpowiednie dokumenty do danych inwestycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 18.12.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Słuchajcie dlaczego w wykazie materiałów budowlanych, które do dnia 30 kwietnia 2004 r. były opodatkowane niższym podatkiem widnieje wapno? Przecież na nie jest stawka 7% i jego się nie odlicza, a może się mylę i można wapno odliczyć? Też był czas, że się nad tym zastanawiałam... ale jeśli myślisz, ze w każdym przypadku zapłacisz za wapno 7% to się mylisz... wapno na 22% to nie rzadkość na FV:-) Wapno gaszone na mokro PKWiU 26.52.10-35.20 do 30.04.2004 r. miało stawkę 7 % VAT. Dlatego obecnie jest na 22%. Inne miały zerówkę i teraz są na 7%. ____________________________________________ Alfabetyczna lista materiałów budowlanych Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM-1 do wniosku o zwrot VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 18.12.2010 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Czy schody składane na strych można odliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 18.12.2010 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Serdeczne dzięki za pomoc. Czyli mając dom odebrany w sierpniu 2010 nie muszę złożyć wniosku o zwrot VAT do końca 2010, mogę to zrobić w 2011? QUOTE=belladonna;4463818]NIE jeden wniosek może zawierać wszystko, czyli FV od 1 maj 2004 do nadal (ale dla FV są załączniki, gdzie się każdą wpisuje) oraz kilka inwestycji (a przy kilku inwestycjach do wniosku dołączamy odpowiednie dokumenty do danych inwestycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts