Jareq 19.12.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Witam, belladonnadziękuję za odpowiedź pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 19.12.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Czy schody składane na strych można odliczyć? Wg mnie nie, bo schody drewniane mieszczą się w grupowaniu 20.30.13, czego nie ma w załączniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elena_100 19.12.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Witam.Jeżeli ktoś może mi pomóc bardzo proszę o odpowiedź na 2 pyt.1. czy zamiana piwnic na mieszkanie w domu jednorodzinnym jest remontem czy przebudową (przystosowaniem) pomieszczeń niemieszkalnych - w zw. z tym będzie potrzebne zezwolenie na budowę?2. Czy w wykazie wymieniamy materiały tylko zużyte do konkretnych robót czy zakupione z zamiarem remontu - tzn. kupiłam płytki, kabinę itp. i mam zamiar remontować łazienkę ale dopiero mamy wyrównane ściany i posadzkę, płytki jeszcze nie położone, a wniosek o zwrot vat chciałabym złożyć jeszcze w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 19.12.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Odp. pyt 2- odliczyć można już teraz, mimo że realizacja remontu odbędzie się nieco później.Co do pyt. 1 to odpowiedzi należy szukać w ustawie prawo budowlane, więc w tym temacie jest mało prawdopodobne by ktoś znał odpowiedź, ale kto wie? Najlepiej zapytać w starostwie. To jest bowiem organ odpowiedzialny za przestrzeganie prawa budowlanego i wydawanie pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 19.12.2010 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 1. czy zamiana piwnic na mieszkanie w domu jednorodzinnym jest remontem czy przebudową (przystosowaniem) pomieszczeń niemieszkalnych - w zw. z tym będzie potrzebne zezwolenie na budowę? W prawie budowlanym jest napisane: Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3: 2) wykonywanie robót budowlanych, o których mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1, 4-6 oraz 9-13; a o czym mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1? Art. 29 2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na: 1) remoncie istniejących obiektów budowlanych i urządzeń budowlanych, z wyjątkiem obiektów wpisanych do rejestru zabytków; Miałam do czynienia z prawem budowlanym na studiach, ale było to dawno i rzadko do niego zaglądam, jednak widzę to tak: osoba jest zobowiązana dokonać zgłoszenia planowanego remontu... na zgłoszeniu tym jest miejsce na opis remontu.... i myślę sobie, że zgłoszenie takie służy temu, że ten właściwy organ decyduje czy coś wymaga pozwolenia, czy też nie (bo zwykły laik jakim jestem ja skąd ma to wiedzieć?)... widywałam pozwolenia na budowę dot. remontu i wówczas osoba wypełnia poz. 43 (rok remontu), robiła opis ale VAT wrzuca w kolumnę inwestycji wymagającej pozwolenia (5).... to jest chyba jedna z anomalii spotykanych w VZM No chyba, że ja nie umiem czytać ustawy "Prawo budowlane" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.12.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Ok dziękuję Belladonna. Mam jeszcze kilka artykułów mam nadzieje że mi pomożecie . 1.Grzejnik łazienkowy (drabinka) to chyba podlega odliczeniu? 2.Grzejniki aluminiowe no właśnie znalazłem że grzejniki blaszane można odliczyć a aluminiowe? 3.Kominek z płaszczem wodnym 4.Rozdzielacz do podłogówki 5.Rozdzielacz do c.o 6.Rura Pex 7.lepik na zimno 8.papa termozgrzewalna 9.rura spalinowa do kominka 10.rura wentylacyjna aluminiowa 11.wkładka do zamka gerda Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczypiorynka 20.12.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 doradźcie:1. czy odliczeniu vat podlega cegła elewacyjna klinkierowa?2. czy sortowniki odpadów montowane na zlewozmywaku kuchennym mogę również odliczyć ?z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom13 20.12.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Witam,Czy to mogę odliczyć ? 1. tapeta fizelinowa i klej do tapet2. płyta gazowa3. piekarnik elektryczny4. okap kuchenny5. zestaw uszczelniający (konopia + pasta) 24.30.22-53.206. wąż elastyczny stalowy 25.21.22-70.11 coś mi tu nie pasuje??7. przyłącz elastyczny gazowy8. preparat do usuwania silikonu9. osadnik do rynien10. daszek klinkierowy (do słupków ogrodzeniowych)11. listwa do folii fundamentowej12. napęd do bramy przesuwnej Z góry dziękuję za pomocPozdrawiamAśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 20.12.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Samo zawiadomienie o zakończeniu budowy to za mało (z niego nie wynika, kto się budował z tego co pamiętam) dlatego plus pozwolenie i już A jak masz wszystkie FV po zakończeniu budowy to malujesz we wniosku piękny opisik... poza tym rok inwestycji pojawi Ci się w poz. 43, a nie 41 jak dla budowy.... a opisik, to chyba poz. 52 Aaaaa... na czym polega opis.... ano na tym, ze w nim masz napisać gdzie wykorzystałeś materiały z FV, czyli..np ułożenie płytek, szpachlowanie... z opisu ma wynikać, że materiały wykorzystałeś w budynku, a nie ogrodzie właśnie Cholera! I cały mój plan ...! Można to jakoś przeskoczyć? np. Podpiąć to jako faktury z budowy, czy jak już był odbiór to nie da rady? Albo czy ktoś to sprawdza? Zawsze mogę napisać ze obłożyłem elewacje cegłą lub wybudowałem wewnętrzne ścianki z klinkieru Gdzie znajdę listę robót które nie są zaliczane do tych po odbiorze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon_3 21.12.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Jak powinienem wypełnić wniosek jeżeli w tym roku w lipcu zostało złożone zawiadomienie o zakończniu budowy? Czy wszystkie faktury wystawione po terminie złożenia zawiadomienia powinny być uwidocznione w kolumnie 6 "niewymagajace pozwolenia na budowę"? Jeśli tak to, która data jest datą zmiany kwalifikacji "na remont" - data złożenia wniosku czy uprawomocnienia się go?. I jeszcze pytanie dotyczące samych odpisów czy można przewody o takim oznaczeniu:- 750v czarny przewód H07V-K 10 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 21.12.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 A jaki jest aktualny limit VAT? Będę składać wniosek o zwrot po raz pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom13 21.12.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Jak powinienem wypełnić wniosek jeżeli w tym roku w lipcu zostało złożone zawiadomienie o zakończniu budowy? Czy wszystkie faktury wystawione po terminie złożenia zawiadomienia powinny być uwidocznione w kolumnie 6 "niewymagajace pozwolenia na budowę"? Jeśli tak to, która data jest datą zmiany kwalifikacji "na remont" - data złożenia wniosku czy uprawomocnienia się go?. I jeszcze pytanie dotyczące samych odpisów czy można przewody o takim oznaczeniu: - 750v czarny przewód H07V-K 10 Pozdrawiam Witam, Dołączam się do pytania. Wydaje mi się, że data wystawienia "potwierdzenia przyjęcia obiektu budowlanego do użytkowania" będzie przesądzała w której kolumnie wpisać kwotę (ale nie jestem pewna.) Ja mam jeszcze jedno pytanie, jeśli budynek został oddany do użytkowania w lutym 2010r to w rubryce 41 wpisuje rok rozpoczęcia budowy w moim przypadku 2008r ( bo mam kilka faktur do rozliczenia ze stycznia 2010r) a w kolumnie 43 wpisuje rok 2010 (rozliczam faktury po odbiorze domu) ??? Proszę jeszcze o informację, czy materiały wykorzystane do budowy ogrodzenia i mostka wjazdowego mogę odliczyć -niestety są to faktury wystawione po odbiorze domu?? pozdrawiam Aśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 21.12.2010 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Ok dziękuję Belladonna. Mam jeszcze kilka artykułów mam nadzieje że mi pomożecie . 1.Grzejnik łazienkowy (drabinka) to chyba podlega odliczeniu? 2.Grzejniki aluminiowe no właśnie znalazłem że grzejniki blaszane można odliczyć a aluminiowe? 3.Kominek z płaszczem wodnym 4.Rozdzielacz do podłogówki 5.Rozdzielacz do c.o 6.Rura Pex 7.lepik na zimno 8.papa termozgrzewalna 9.rura spalinowa do kominka 10.rura wentylacyjna aluminiowa 11.wkładka do zamka gerda Dziękuje. Nie chce mi się już przekopywać zagadnienia (żegnam się z tym powoli), ale nie: 7.lepik na zimno podejrzane jest: 3.Kominek z płaszczem wodnym 4.Rozdzielacz do podłogówki 5.Rozdzielacz do c.o 9.rura spalinowa do kominka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 21.12.2010 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 doradźcie: 1. czy odliczeniu vat podlega cegła elewacyjna klinkierowa? 2. czy sortowniki odpadów montowane na zlewozmywaku kuchennym mogę również odliczyć ? z góry dziękuję Wg mnie 1 tak, a 2 nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 21.12.2010 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Witam, Czy to mogę odliczyć ? 1. tapeta fizelinowa i klej do tapet 2. płyta gazowa 3. piekarnik elektryczny 4. okap kuchenny 5. zestaw uszczelniający (konopia + pasta) 24.30.22-53.20 6. wąż elastyczny stalowy 25.21.22-70.11 coś mi tu nie pasuje?? 7. przyłącz elastyczny gazowy 8. preparat do usuwania silikonu 9. osadnik do rynien 10. daszek klinkierowy (do słupków ogrodzeniowych) 11. listwa do folii fundamentowej 12. napęd do bramy przesuwnej Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam Aśka 1 nie znam takiej tapety, a z klejami tez jest różnie Raczej nie: 3. piekarnik elektryczny 4. okap kuchenny 7. przyłącz elastyczny gazowy 8. preparat do usuwania silikonu 10. daszek klinkierowy (do słupków ogrodzeniowych)... ogrodzenie nie jest w zakresie robót 12. napęd do bramy przesuwnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 21.12.2010 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Cholera! I cały mój plan ...! Można to jakoś przeskoczyć? np. Podpiąć to jako faktury z budowy, czy jak już był odbiór to nie da rady? Albo czy ktoś to sprawdza? Zawsze mogę napisać ze obłożyłem elewacje cegłą lub wybudowałem wewnętrzne ścianki z klinkieru Gdzie znajdę listę robót które nie są zaliczane do tych po odbiorze.. W załączniku do ustawy jest zakres robót (czyli co się zalicza)... http://www.mf.gov.pl/_files_/informatory/zwrot/zwrotvattj2010mc.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 21.12.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Jak powinienem wypełnić wniosek jeżeli w tym roku w lipcu zostało złożone zawiadomienie o zakończniu budowy? Czy wszystkie faktury wystawione po terminie złożenia zawiadomienia powinny być uwidocznione w kolumnie 6 "niewymagajace pozwolenia na budowę"? Jeśli tak to, która data jest datą zmiany kwalifikacji "na remont" - data złożenia wniosku czy uprawomocnienia się go?. I jeszcze pytanie dotyczące samych odpisów czy można przewody o takim oznaczeniu: - 750v czarny przewód H07V-K 10 Pozdrawiam Po zawiadomieniu o zakończeniu budowy wydatki to remont (w poz. 43 powinien się pojawić rok, kiedy było zawiadomienie), VAT w kolumnie 6 i do tych FV opis konieczny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 21.12.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 A jaki jest aktualny limit VAT? Będę składać wniosek o zwrot po raz pierwszy. cena 4433 zł, a jak obliczyć limity znając cenę pisze w VZM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 21.12.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Witam, Ja mam jeszcze jedno pytanie, jeśli budynek został oddany do użytkowania w lutym 2010r to w rubryce 41 wpisuje rok rozpoczęcia budowy w moim przypadku 2008r ( bo mam kilka faktur do rozliczenia ze stycznia 2010r) a w kolumnie 43 wpisuje rok 2010 (rozliczam faktury po odbiorze domu) ??? Proszę jeszcze o informację, czy materiały wykorzystane do budowy ogrodzenia i mostka wjazdowego mogę odliczyć -niestety są to faktury wystawione po odbiorze domu?? pozdrawiam Aśka Dokładnie tak... jak wykazujesz budowę i potem remont (czyli wykończeniówka po zakończeniu) to wypełniasz poz. 41 i 43 jak napisałaś (do FV po odbiorze robisz opis, a które to wynika z kolumny VAT (6 po odbiorze)). Ogrodzenie i wjazd nie wchodzi w zakres robót do VZM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy30 22.12.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Prośba o pomoc w wypełnieniu druku VZM-1A. Czy mam wyszczególniać wszystkie faktury korekcyjne do głównej faktury zakupu w druku VZM i jak w tym przypadku wpisywać kwotę brutto wydatku. Ja rozumiem to tak: jeżeli mam wyszczególniać pozycje wydatku to te ,które zwróciłem i otrzymałem fakturę korekcyjną nie wyszczególniam i wpisuję kwotę, którą sam sobie wyliczę po odjęciu. Czy mój tok rozumowania jest słuszny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts