Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

2) Mam też kilka faktur które dostałem z hurtowni tylko przez internet. Niby jest na nich napisane Orginał, jest ich nurmer i materiały. Czy ksero takich faktur mogę złożyć do US? Czy też muszę wyciągnąć z hurtowni orginalne faktury z orginalnymi pieczęciami, na takim kiepskim papierze do drukarki przy kasach i dopiero taki orginał kserować i składać do US? Ja chciałem zrobić coś takiego by teraz te faktury z maila podrukować i złożyć do US a gdyby się okazało że US by je zakwestionował to wyciągnąłbym z hurtowni orginalne. Ale nie wiem czy to przejdzie. Problem mój jest taki że mieszkam daleko od budowy i ostatnio nie mam czasu nawet sie tam pofatygować po orginały.

z góry dziękuje za podpowiedzi.

J

Co do pieczęci i podpisów to proponuję przeczytać to:

http://podatki.gazetaprawna.pl/artyk...pieczatki.html

Nie wklei się wszystko, czyli google fraza "Faktura nie musi zawierać podpisu i pieczątki" i trzeba wejść na 3 link :)

PS Na wykładzie z prawa wykładowca powiedział jedno zdanie, które mi się zakodowało "nieznajomość prawa szkodzi" to były św. słowa dla mnie

Edytowane przez belladonna

ja właśnie odebrałam telefon z US i Pani ma zastrzeżenia m.in. do takich pozycja jak:

- filtr wody;

- hydroizolacja;

- deska bidetowa;

- redukcja bidetowa;

- hydrofor;

- fuga (ale w litrach :confused:);

- czujnik temperatury;

- syfon bidetowy;

- piec wolnostojący, czyli tzw. koza.

Wprawdzie kilka z w/w rzeczy dałam wg zasady 'na dwoje babka wróżyła', ale tej kozy to raczej nie odpuszczę, skoro faktycznie jest jedną z form ogrzewania. A co do reszty, macie jakieś sugestie?!

Pani z US wyjątkowo 'czepialska'. Nie podoba jej się, że sama wpisywałam symbol PKWiU na fakturach (mimo, że ustalałam telefonicznie ze sklepami), no i nie dołączyłam korekt faktur tylko powykreślałam sama z oryginałów pozycje korygowane - chciałam dobrze :rolleyes: wiem, wiem nadgorliwość gorsza od faszyzmu :wiggle:

Hm... czasami też by wysłuchać drugiej strony, aby wszystko wypośrodkować...

- deska bidetowa;... nie spotkałam, raczej deska sedesowa, a ta ma PKWiU z początkiem 25.23, wiec nie ma się czego czepić (ale co to jest deska bidetowa?)

- redukcja bidetowa; (tez się z bidetową nie spotkałam, ale redukcje inne są wchodzące)

- hydrofor; jeśli na FV masz 1 pozycję hydrofor, to wchodzi z poz. 120.... ale dla niektórych "hydrofor" to coś co niby zakupili, ale na FV jest w częściach np zbiornik hydroforowy, pompa itp... a wtedy nie wchodzi, bo tylko hydrofor jako całość był na 7%, a części w rozbiciu na 22%

- syfon bidetowy; tez się nie spotkałam, a Pani jest "od A do Z"... bo w wykazie mowa o umywalkowych i pisuarowych, więc... no ale niektórzy nie są tak drobiazgowi :)

- piec wolnostojący, czyli tzw. koza..... tutaj była mowa o kozie na forum.... musisz pogrzebać wstecz, bo nie pamiętam na jakiej stronie.... ale wiem, ze koza jest problemowa :)

Jedyną podstawą do odliczenia jest WYŁĄCZNIE kopia oryginału faktury, jaką dołącza się do wniosku. Ale czy Ty masz fakturę proforma czy raczej fakturę zaliczkową?

Juz teraz mam fsaktury zaliczkowe, ale z tego co czytam dalej, takie tez kwestionuje US poniewaz sa drukowane po przesłaniu mailem. Ale może zanim US sie odezwie, otrzymam oryginały pocztą .

Juz teraz mam fsaktury zaliczkowe, ale z tego co czytam dalej, takie tez kwestionuje US poniewaz sa drukowane po przesłaniu mailem. Ale może zanim US sie odezwie, otrzymam oryginały pocztą .

Jak jest tylko FV zaliczkowa to nie wiadomo co było dalej... bo może ktoś się rozmyślił i zwrócono mu zaliczkę... dlatego jakiś finał być powinien :)

Witam

Mam kilka pytań:

1) przeszukałem temat ale nie znalazłem nic na temat odliczenia materiałów wykorzystanych do wykonania drenażu (np. rura drenarska, rura trzonowa, uszczelki, pokrywy , geowłóknina). Czy ktoś odliczał te materiały?

2) Chcę złożyć wniosek w styczniu 2011, faktury są z 2010r. Czy mam stosować symbole PKWiU z wykazu który obowiązywał do końca 2010 czy z nowego który obowiązuje od 01.01.2011r. ? Czy może nie ma to znaczenia. I tu też mam problem. Część osób pisze o zaznaczaniu symbolu PKWiU, ale gdzie? W formularzu VZM-1/A nie ma na to przeznaczonego miejsca. I w związku z tym jeśli na FV nie ma symbolu PKWiU to czy jest to problemem, czy muszę poprosić wystawcę o jego naniesienie?

3) Do wypełnienia wewnątrz fundamentów użyłem tzw. piasku zamułkowego. Na fakturze opisany: "kruszywo drobne 0/0,5 mm (drobnoziarniste). Symbol PKWiU 08.12.11-90 + opisany w wykazie "Piaski naturalne inne niż metalonośne, z*wyłączeniem piasków krzemionkowych i*kwarcowych. Czy mogę ten materiał odliczyć? Wolałbym wiedzieś wcześniej gdyż mam na niego 30 faktur - każdy transport jedna faktura.

bardzo dziękuję za pomoc :)

Co do pieczęci i podpisów to proponuję przeczytać to:

http://podatki.gazetaprawna.pl/artyk...pieczatki.html

Nie wklei się wszystko, czyli google fraza "Faktura nie musi zawierać podpisu i pieczątki" i trzeba wejść na 3 link :)

PS Na wykładzie z prawa wykładowca powiedział jedno zdanie, które mi się zakodowało "nieznajomość prawa szkodzi" to były św. słowa dla mnie

Ciekawy artykuł. Ale wiadomo, ze w przypadku zwrotu każdy składający wniosek chce otrzymać jak najszybciej pieniążki, bo z reguły są to duże kwoty i szkoda, żeby procentowały na koncie US jak mogą na naszym, nie? ;) A czy takie złożenie skargi nie wydłuży nam niepotrzebnie czasu oczekiwania na zwrot? Abstrahując od "wzbudzenia niechęci urzędniczej" względem naszej osoby i specjalnego, złośliwego opóźniania się z naszym wnioskiem. Lepiej, moim skromnym zdaniem, składać im dokumenty jak chcą i tyle.

A ja mam nietypowe pytanie dotyczące zwrotu VAT.... Może jest tu jakiś pracownik US lub ktos inny mogący pomóc...

W ubiegłym roku złozyłam wniosek VZM-1 i otrzymałam zwrot pieniedzy... Ponieważ dotyczyło to budowy domu wykorzystałam od razu cały limit zwrotu... Ponieważ z czasem korzystnie zmieniła sie cena metra kwadratowego /w moim przypadku o prawie 1000 zł/ chciałąm w tym roku złożyć ponownie wniosek... Niestety nieopatrznie w ubiegłorocznym wniosku w formularzu VZM-1A wyszczególniłam o wiele wiecej faktur niz to było potrzebne w stosunku do ubiegłorocznego limitu... No i w tym roku brakuje mi faktur, zeby wykorzystać zwiekszenie limitu...

No i tutaj moje pytanie... Czy moge w tegorocznym wniosku ponownie wpisać niektóre z faktur, które wpisałam w ubiegłym roku, a których wartość przekraczała dozwolony limit i nie musiał być wówczas ujete..?

Z góry dziękuję za jakąś uzasadnioną odpowiedź...

No i jeszcze mam jedno pytanie, bo juz nie za bardzo rozumiem o co chodzi...

Pojawił sie na stronach MF nowy formularz VZM-1 w zwiazku z wprowadzeniem stawki podatku VAT 23%... I o ile wczesniej limit zwrotu wynosił:

* 12,295% z kwoty stanowiacej iloczyn 70 m2 i ceny 1 m2 wg GUS, to obecnie jest

* 12,195% itd...

Czy może ktoś wie dlaczego obcieto limit o 0,1%..? Czy może jednak jest to błąd, bo jakiś urzędas pochlał za duzo na sylwestra..??

Sorry za beeing pain in ass, ale mnie jeszcze jedna sprawa nurtuje jak się przyjrzałam nowym formularzom... Dotychczas wykaz faktur nieodliczanych w ramach ulg mieszkaniowych to był formularz VZM-1A. Teraz VZM-1A to wykaz faktur odliczanych...

Ktos moze wie jaki cel przyświecał urządasom, że z A zrobili B, a z B zrobili A...?

witam!

Mam takie pytanie.

Mój hydraulik brał materiały w hurtowni na siebie teraz chce nam wystawić fakturę na 15 000 zł z 7% vat.

Powiedział,że możemy sobie odliczyć te materiały nawet jak mamy 7% vat

Powiedziałam mu ,że nie możemy.

Teraz jestm w kropce,bo już zapłaciliśmy pieniądze, faktura jest w trakcie liczenia i mam wrażenie ,że nas oszukał ,a to dlatego,że zostawił kiedyś jedną fakturę na rurki z hurtowni i tam był 22% vat.

a i czy można odliczyć piec na ekogroszek 20kw

A ja mam nietypowe pytanie dotyczące zwrotu VAT.... Może jest tu jakiś pracownik US lub ktos inny mogący pomóc...

W ubiegłym roku złozyłam wniosek VZM-1 i otrzymałam zwrot pieniedzy... Ponieważ dotyczyło to budowy domu wykorzystałam od razu cały limit zwrotu... Ponieważ z czasem korzystnie zmieniła sie cena metra kwadratowego /w moim przypadku o prawie 1000 zł/ chciałąm w tym roku złożyć ponownie wniosek... Niestety nieopatrznie w ubiegłorocznym wniosku w formularzu VZM-1A wyszczególniłam o wiele wiecej faktur niz to było potrzebne w stosunku do ubiegłorocznego limitu... No i w tym roku brakuje mi faktur, zeby wykorzystać zwiekszenie limitu...

No i tutaj moje pytanie... Czy moge w tegorocznym wniosku ponownie wpisać niektóre z faktur, które wpisałam w ubiegłym roku, a których wartość przekraczała dozwolony limit i nie musiał być wówczas ujete..?

Z góry dziękuję za jakąś uzasadnioną odpowiedź...

Moim skromnym zdaniem możesz... tylko zastanawiam się jak to "ugryźć" skoro te FV już były wpisane w załączniku w poprzednim wniosku... najrozsądniejsza by była korekta do tamtego wniosku, ale ciężki temat jak to zrobić technicznie ... powstają tzw "schody", a też w sumie korekta nie wpłynie na kwotę zwrotu, więc trochę bez sensu korygować... Generalnie te FV które już "wyszły" poza limit powinny być usunięte z tamtego wniosku... no ale o to czy limit jest zmienny wojna była, więc kto na to zwracał uwagę?... Co ja bym zrobiła? Złożyła nowy wniosek, a do niego dołożyła oświadczenie, iż FV (tutaj by je wymienić) były ujęte w poprzednim wniosku, ale zwrot z nich nie nastąpił, bo limit został wykorzystany na podstawie innych FV... i czekać na odzew :)

No i jeszcze mam jedno pytanie, bo juz nie za bardzo rozumiem o co chodzi...

Pojawił sie na stronach MF nowy formularz VZM-1 w zwiazku z wprowadzeniem stawki podatku VAT 23%... I o ile wczesniej limit zwrotu wynosił:

* 12,295% z kwoty stanowiacej iloczyn 70 m2 i ceny 1 m2 wg GUS, to obecnie jest

* 12,195% itd...

Czy może ktoś wie dlaczego obcieto limit o 0,1%..? Czy może jednak jest to błąd, bo jakiś urzędas pochlał za duzo na sylwestra..??

Hm... to chlanie może przemilczę.... ale tak przypomnę, że to nie ten urzędas na dole wymyśla przepisy.... jedynie za nie obrywa, bo "osiągalny" :)

No i VZM nie jest drukiem urzędowym tak w ogóle :-)

A najwyraźniej komuś nagle zachciało się chronologii, bo teraz to co się kiedyś wykazywało na załączniku A trzeba na załączniku B i odwrotnie... i doszedł C (innego wytłumaczenia nie widzę, tylko szkoda, że od samego początku nie było wiadomo, że A jest przed B w alfabecie, a od 2004 się zaczyna).... :) :):)

Co do 12,195% dobrze widzisz.... tylko mi jedynie nie gra to z przepisami... bo podobno wg 12,195% ma wyliczać limity osoba składająca pierwszy raz VZM (czyli do końca 2010 nie składała), a wg 12,295% pozostali i to bynajmniej do FV z załącznika B i C, a nie jedynie C.... ale ja już na szczęście nie muszę się w to zagłębiać... alleluja :)