belladonna 06.01.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 (edytowane) Powiedział,że możemy sobie odliczyć te materiały nawet jak mamy 7% vat Tylko szkoda, ze jeszcze nie powiedział gdzie to można odliczyć, bo w US na pewno nie... Piec wciągnij Edytowane 6 Stycznia 2011 przez belladonna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romekcall 06.01.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 (edytowane) Witam właśnie się zabieram za ogarnianie faktur i to co na nich jest wz. z możliwością odliczenia VAT'u, i tak na wstępie to już się zorientowałem w US jak mam to zrobić (95% faktur z 2010 roku) tzn. wykaz materiałów wg starej listy z 2010 roku a limity już z 2011, i tu się zaczynają problemy z tym wykazem - dużo niejasności co do materiałów które można (lub nie) odliczyć i tak mam pytanie czy można m.in,: 1. stelaż podtynkowy, przycisk do niego;2. wannę akrylową; (czy poz. 30 tj. - ex 25.23)3. baterie wannową, umywalkową i zlewozmywakową; (czy poz. nr 167 tego się tyczy)4. grunty do ścian, unigrunty i emulsje gruntujące;5. pianki montażowe (np. wg. Castoramy mają 2 różne symbole) i czyściki do nich oraz akryle;6. fugi;7.kantówki drewniane;8. Uni-mata z wełny mineralnej w rolkach (symbol mi się nie zgadza w wykazie), dla wełny prasowanej w arkuszach jest ok;9. masy gipsowe / szpachlowe / kleje do płytek (poz. 39 - 26.5 i 40 - ex 26.6 to wszystko ogarniają ?);10. złączki elektryczne (np wago), puszki oraz włączniki / wyłączniki światła (o aparatach zabezpieczających i przewodach jest mowa );11. izolacja na rury miedziane i in z pianki. (np. Climafex nr PKWiU wg Casto: 14.62-99) na razie nie ująłem;12. uchwyty ro rur miedzianych / alupex i in. (nr PKWiU wg Casto: 28.75.27.-37.44);13. kołki uniwersalne z tworzywa (czy to poz. 30 - ex 25.23);14. farby na ściany i sufit;15. anemostat wywiewny ( symbol wg Casto: 28.75.27-37.12 czy może być podciągnięty pod poz. 112??) - na razie nie ujmuję w rozliczeniu;16. kliny do glazury (pod poz. 30 - ex 25.23?);17. redukcje chromowane (wg Casto: 29.13.12-55.99 czy to pod poz. 167 można zaliczyć lub inna??);18. Listwa progowa stal/alu (wg Casto: 28.11.23-70) wg można ale czy na pewno?? Czy oznaczenie symbolu np. 14.62-99 to znaczy materiały z zakresu od 14.62 i wszystkie po nich do 14.99 ??? Trochę dużo tego :/ ale mam nadzieję, że znajdzie się ktoś dobry i doradzi.Pozdrawiam Edytowane 6 Stycznia 2011 przez romekcall na bieżąco wypełniany formularz stąd dochodzą kolejne pozycje z niewiadomą klasyfikacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 07.01.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Moim skromnym zdaniem możesz... tylko zastanawiam się jak to "ugryźć" skoro te FV już były wpisane w załączniku w poprzednim wniosku... najrozsądniejsza by była korekta do tamtego wniosku, ale ciężki temat jak to zrobić technicznie ... powstają tzw "schody", a też w sumie korekta nie wpłynie na kwotę zwrotu, więc trochę bez sensu korygować... Generalnie te FV które już "wyszły" poza limit powinny być usunięte z tamtego wniosku... no ale o to czy limit jest zmienny wojna była, więc kto na to zwracał uwagę?... Co ja bym zrobiła? Złożyła nowy wniosek, a do niego dołożyła oświadczenie, iż FV (tutaj by je wymienić) były ujęte w poprzednim wniosku, ale zwrot z nich nie nastąpił, bo limit został wykorzystany na podstawie innych FV... i czekać na odzew Dzieki za jakieś słowa otuchy... Ja też uważam, że moge to zrobić, bo zgodne to jest z duchem ustawy... Tylko jak mnie poinformowało pewne ambitne dziewczę w US [ambitne, bo jak miałam fakturę rok temu za "Oprawa oświetleniowa Diane" sprawdzała po sklepach internetowych czy to nie daj Boże jakis kinkiet, którego według nich nie wolno odliczyć... A tak na marginesie to kinkiety w nowym wykazie już są na liście do odliczenia...] nie mogę tego zrobić, a tłumaczenie było "nie, bo nie.."... Dalsze ciągnięcie za język pozwoliło miu sie dowiedzieć, że "nie, bo system nie pozoli"... Otóż podobno każda faktura wpisywana jest do systemu i system wychwyci, ze jest to faktura uzyta po raz kolejny... Twój pomysł z korekta jest bardzo dobry... Chyba tak własnie zrobię... Jednoczesne złożenie wniosku korekty, gdzie opisowo opisze, że chodzi o zmniejszenie wykazu faktur z VZM-1A i jednoczesnie złożę nowy wniosek z tymi wykreślonymi fakturami... P.S. Podobno zmniejszenie wskaźnika 12,295% na 12,195% ma jakieś uzasadnienie naukowe, byc może jakbyśmy wiedzieli skad pochodzi to mityczne 12,295% to udałoby się to wyjaśnić... Niemniej jednak zrobienie z dawnego VZM-1A VZM-1B, a z VZM-1B VZM-1A, i wprowzadzenie dla 23% VAT VZM-1C, gdy istniał pomocniczy druk VZM-1C /jaki on ma teraz symbol..?/ uważam za skandal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 07.01.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 ja z zapytaniem może jest gdzieś link do arkuszy w exelu- aby wypełniać go na bierząco i podrukować z kompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 07.01.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Dzieki za jakieś słowa otuchy... Ja też uważam, że moge to zrobić, bo zgodne to jest z duchem ustawy... Tylko jak mnie poinformowało pewne ambitne dziewczę w US [ambitne, bo jak miałam fakturę rok temu za "Oprawa oświetleniowa Diane" sprawdzała po sklepach internetowych czy to nie daj Boże jakis kinkiet, którego według nich nie wolno odliczyć... A tak na marginesie to kinkiety w nowym wykazie już są na liście do odliczenia...] nie mogę tego zrobić, a tłumaczenie było "nie, bo nie.."... Dalsze ciągnięcie za język pozwoliło miu sie dowiedzieć, że "nie, bo system nie pozoli"... Otóż podobno każda faktura wpisywana jest do systemu i system wychwyci, ze jest to faktura uzyta po raz kolejny... Twój pomysł z korekta jest bardzo dobry... Chyba tak własnie zrobię... Jednoczesne złożenie wniosku korekty, gdzie opisowo opisze, że chodzi o zmniejszenie wykazu faktur z VZM-1A i jednoczesnie złożę nowy wniosek z tymi wykreślonymi fakturami... P.S. Podobno zmniejszenie wskaźnika 12,295% na 12,195% ma jakieś uzasadnienie naukowe, byc może jakbyśmy wiedzieli skad pochodzi to mityczne 12,295% to udałoby się to wyjaśnić... Niemniej jednak zrobienie z dawnego VZM-1A VZM-1B, a z VZM-1B VZM-1A, i wprowzadzenie dla 23% VAT VZM-1C, gdy istniał pomocniczy druk VZM-1C /jaki on ma teraz symbol..?/ uważam za skandal... Ja też kompletnie nie rozumiem tej zamiany A na B i odwrotnie. Już się wszyscy przecież przyzwyczaili że A to nieodliczane, że teraz zrobi się bałagan bo wszyscy będą odruchowo wypełniać A. Paranoja! Po co to było ruszać? Wystarczyło przecież dodać tylko trzeci załącznik na Vat 23% i już. Chcialabym wiedzieć co za "geniusz" wpadł na taki pomysł. A propos kinkietów, to że są w nowym wykazie jeszcze nie oznacza, że można je odliczać. Obecność materiału w wykazie potwierdza tylko to, że stawka wzrosła z 7 na 22 (natomiast ważne jest też przeznaczenie materiału) . Ale nie to było problemem jaka była stawka na kinkiety. Problem dot lamp /żyradnoli czy kinkietów polega na tym, że nie wiadomo czy można je jeszcze zaliczyć w remont czy też jest to juz wyposażenie domu (które nie podlega bez względu na stawkę vat). I tu niestety co US lub IS to inne stanowisko. Ale to też nic nowego, w wielu kwestiach tak jest... niestety A co twojego wniosku to zrób to co mówiła Belladonna. Złóż nowy wniosek z wyjaśnieniem, ze faktury były dołaczone do poprzedniego wniosku ale nieodliczone ze względu na przekroczenie limitu. I nie przejmuj się tekstami, że system nie pozwoli. Ciebie nie interesuje jaki US ma system. Ty masz prawo do odliczenia Vat-u z tych faktur. To prawda, że program do vzm wyłapuje zdublowane faktury z innych wniosków ale z tym problemem można sobie łatwo poradzić. Miałam parę takich przypadków więc wiem o czym mówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwickik 07.01.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) ...... Edytowane 17 Marca 2011 przez ludwickik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 07.01.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Dzieki za jakieś słowa otuchy... Ja też uważam, że moge to zrobić, bo zgodne to jest z duchem ustawy... Tylko jak mnie poinformowało pewne ambitne dziewczę w US [ambitne, bo jak miałam fakturę rok temu za "Oprawa oświetleniowa Diane" sprawdzała po sklepach internetowych czy to nie daj Boże jakis kinkiet, którego według nich nie wolno odliczyć... A tak na marginesie to kinkiety w nowym wykazie już są na liście do odliczenia...] nie mogę tego zrobić, a tłumaczenie było "nie, bo nie.."... Dalsze ciągnięcie za język pozwoliło miu sie dowiedzieć, że "nie, bo system nie pozoli"... Otóż podobno każda faktura wpisywana jest do systemu i system wychwyci, ze jest to faktura uzyta po raz kolejny... Twój pomysł z korekta jest bardzo dobry... Chyba tak własnie zrobię... Jednoczesne złożenie wniosku korekty, gdzie opisowo opisze, że chodzi o zmniejszenie wykazu faktur z VZM-1A i jednoczesnie złożę nowy wniosek z tymi wykreślonymi fakturami... P.S. Podobno zmniejszenie wskaźnika 12,295% na 12,195% ma jakieś uzasadnienie naukowe, byc może jakbyśmy wiedzieli skad pochodzi to mityczne 12,295% to udałoby się to wyjaśnić... Niemniej jednak zrobienie z dawnego VZM-1A VZM-1B, a z VZM-1B VZM-1A, i wprowzadzenie dla 23% VAT VZM-1C, gdy istniał pomocniczy druk VZM-1C /jaki on ma teraz symbol..?/ uważam za skandal... VZM-1/C nigdy nie był drukiem "oficjalnym" na stronie Min Fin były dwa załączniki... A i B... C to był takim wymysłem z mojego puntu widzenia bezsensownym, bo i tak to nic nie wnosiło, jak ktoś sobie wpisał na nim PKWiU np na folię budowlaną 25.23 to nic mu to nie dało, bo ta folia nie wchodzi i ma inne PKWiU Co do korekty... US stoją na stanowisku, że trzeba stworzyć nowe wyliczenie, ale... tutaj z mojego punktu widzenia mija się z celem, skoro kwota zwrotu się nie zmieni... myślę, że oświadczenie z wykazem FV, które nie były tematem zwrotu wystarczy... no ja bym to bezproblemowo rozwiązała, a przede wszystkim przeforsowała w razie "w"... Co do kinkietów i plafonów... hm... w wikipedii jest definicja zaczynająca się "oprawa oświetleniowa, inaczej lampa..."... plafon, kinkiet, jest oprawą oświetleniowa, a nie jest nim lampa przenośna do kontaktu... poza tym nie czarujmy się... zapis "oprawa oświetleniowa" na FV to nic innego jak lampa... tylko sprzedawca umiejętnie robi wpis i to wszystko... PS A co do plafonów wskazuję interpretację: "postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego Sygnatura US.III-406/12/2006 Data 2006.04.26 Autor Urząd Skarbowy w Stalowej Woli Pytanie podatnika Podatniczka po dniu 30.04.2004 r. poniosła udokumentowane fakturami VAT wydatki na zakup materiałów budowlanych w związku z budową domu mieszkalnego, tj. płyta gazowa PKWiU 29.72.11-13.23, pianka poliuretanowa PKWiU 26.82.16-30.90, płytka ścienna PKWiU 26.30.10-75.41, plafon PKWiU 31.50.25-11.99, płytka podłogowa PKWiU 26.30.10-73.41, płytka ścienna PKWiU 26.30.10, pustak szklany PKWiU 26.15.12-00.90, przewód gazowy PKWiU 29.72.20-00.00, rura STABI 16, 20 PKWiU 25.21.22, rura miedziana PKWiU 27.44.26-30.11, kręg betonowy PKWiU 26.61.13-00.15. Czy zakup powyższych materiałów uprawnia do ubiegania się o odzyskanie części poniesionych wydatków? Naczelnik Urzędu Skarbowego w Stalowej Woli, działając na podstawie art. 14a § 1 i § 4 ustawy z dnia 29.08.1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005 r. N 8, poz. 60) oraz art. 3 ust. 1 pkt 1, ust. 2, 3, 4, 8 ustawy z dnia 29.08.2005 . o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym (Dz. U. Nr 177, poz. 1468),po zapoznaniu się z treścią wniosku z dnia 15.02.2005 r. (data wpływu 17.02.2006 r.), postanawia uznać, że stanowisko przedstawione przez wnioskodawcę jest prawidłowe w stanie faktycznym przedstawionym we wniosku. W dniu 17.02.2006 r. wpłynął do tut. organu wniosek pani Danuty N. w sprawie udzielenia pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego. Podatniczka po dniu 30.04.2004 r. poniosła udokumentowane fakturami VAT wydatki na zakup materiałów budowlanych w związku z budową domu mieszkalnego, tj. 1. płyta gazowa PKWiU 29.72.11-13.23, 2. pianka poliuretanowa PKWiU 26.82.16-30.90, 3. płytka ścienna PKWiU 26.30.10-75.41, 4. plafon PKWiU 31.50.25-11.99, 5. płytka podłogowa PKWiU 26.30.10-73.41, 6. płytka ścienna PKWiU 26.30.10, 7. pustak szklany PKWiU 26.15.12-00.90, 8. przewód gazowy PKWiU 29.72.20-00.00, 9. rura STABI 16, 20 PKWiU 25.21.22, 10. rura miedziana PKWiU 27.44.26-30.11, 11. kręg betonowy PKWiU 26.61.13-00.15 Według podatniczki materiały wymienione zostały w wykazie materiałów budowlanych stanowiącym załącznik do obwieszczenia Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 30.12.2005 r., a zatem ich zakup daje prawo do ubiegania się o zwrot części wydatków poniesionych na ten cel. Szczegółowe zasady zwrotu osobom fizycznym części wydatków poniesionych na zakup materiałów budowlanych przez te osoby w związku z budową i remontem budynku mieszkalnego lub jego części reguluje ustawa z dnia 29.08.2005 r. o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym (Dz. U. Nr 177, poz. 1468). Treść art. 3 ww. ustawy w: * ust. 1 pkt 1 stanowi, że osoba fizyczna ma prawo do zwrotu części wydatków poniesionych na zakup materiałów budowlanych w związku z budową budynku mieszkalnego, * ust. 2 stanowi, że zwrot, o którym mowa w ust. 1, dotyczy wydatków poniesionych i udokumentowanych fakturami wystawionymi od dnia 1.05.2004 r. do dnia 31.12.2007 r., * ust. 3 stanowi, że zwrot, o którym mowa w ust. 1, dotyczy wydatków poniesionych na zakup materiałów budowlanych, które do dnia 30.04.2004 r. były opodatkowane stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7 %, a od dnia 1.05.2004 r. są opodatkowane podatkiem VAT 22 %, * ust. 4 stanowi, że dokumentem stanowiącym podstawę do obliczenia kwoty zwrotu części wydatków, o których mowa w ust. 1 jest faktura wystawiona dla osoby fizycznej. W art. 3 ust. 8 ustawy minister właściwy do spraw budownictwa, gospodarki przestrzennej i mieszkaniowej w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw finansów publicznych zobowiązany został do ogłoszenia w drodze obwieszczenia wykazu materiałów budowlanych uwzględniającego materiały budowlane, które do dnia 30.04.2004 r. były opodatkowane stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7 %, a od dnia 1.05.2004 r. są opodatkowane podatkiem VAT 22 %. Wykaz taki opublikowany został jako załącznik do obwieszczenia Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 30.12.2005 r. (Dz. Urz. MTiB z 2006 r. Nr 1, poz. 1). Po dokonaniu analizy tut. organ stwierdził, że wszystkie wskazane przez podatniczkę materiały zostały wymienione w ww. załączniku do obwieszczenia, a mianowicie: 1. płyta gazowa o symbolu PKWiU 29.72.11-13.23 - poz. 128 załącznika PKWiU ex 29.72.11-13 - urządzenia do gotowania, podgrzewacze płytowe na gaz, z żeliwa lub stali, z wyłączeniem piekarników gazowych i kuchni restauracyjnych gazowych, 2. pianka poliuretanowa o symbolu PKWiU 26.82.16-30.90 - poz. 46 załącznika PKWiU 26.82.16-30 - mieszaniny i wyroby z materiałów izolujących cieplnie lub akustycznie, gdzie indziej niesklasyfikowane, 3. płytka ścienna o symbolu PKWiU 26.30.10-75.41, płytka podłogowa o symbolu PKWiU 26.30.10-73.41, płytka ścienna o symbolu PKWiU 26.30.10 - poz. 37 załącznika PKWiU 26.30.1 - płytki ceramiczne (ścienne, podłogowe, kafle itp.) i płyty chodnikowe, 4. plafon o symbolu 31.50.25-11.99 - poz. 152 załącznika PKWiU ex 31.50.25-11 - oprawy oświetleniowe (z wyjątkiem reflektorów) mieszkaniowe do żarówek - z wyłączeniem zabezpieczonych przed wnikaniem wody, 5. pustak szklany o symbolu PKWiU 26.15.12-00.90 - poz. 35 załącznika PKWiU ex 26.15.12 - płyty chodnikowe, cegły, płytki do wykładania podłóg, ścian, dachów i inne artykuły ze szkła sprasowanego lub ukształtowanego w formach; szyby ze szkła ołowiowego itp.; szkło wielokomórkowe i piankowe w blokach, płytach i podobnych formach - z wyłączeniem witraży, 6. przewód gazowy o symbolu PKWiU 29.72.20-00.00 -, poz. 135 załącznika PKWiU ex 29.72.20 - części pieców, kuchenek, podgrzewaczy płytowych i podobnego, nieelektrycznego sprzętu domowego, z wyłączeniem zespołów i części sprzętu do gotowania i ogrzewania nieelektrycznego (PKWiU 29.72.20-00.99), 7. rura STABI 16, 20 o symbolu PKWiU 25.21.22 - poz. 26 załącznika PKWiU ex 25.21.2 - rury, przewody i węże oraz ich osprzęt z tworzyw sztucznych - z wyłączeniem węży i sztucznych jelit. do kiełbas, 8. rura miedziana o symbolu PKWiU 27.44.26-30.11 - poz. 59 załącznika PKWiU ex 27.44.26 - miedziane: rury, przewody rurowe oraz złącza do rur lub przewodów rurowych, z miedzi, z wyłączeniem rur i przewodów rurowych ze stopów miedzi (PKWiU 27.44.26-30.2) oraz armatury przemysłowej z miedzi i stopów miedzi, 9. kręg betonowy o symbolu PKWiU 26.61.13-00.15 - poz. 40 załącznika PKWiU ex 26.6. - wyroby z betonu i gipsu, z wyłączeniem: 1. płyt kamiennych i surowych, 2. wyrobów ze sztucznego kamienia "Lastrico", w tym pomników i nagrobków - z wyjątkiem: płyt parapetowych, płyt okładzinowych stopni schodowych i ścian oraz wykładzin posadzkowych. Mając na uwadze powyższe oraz fakt, iż materiały te służyły budowie budynku mieszkalnego, a wydatki na ich zakup zostały poniesione i udokumentowane fakturami wystawionymi od dnia 1.05.2004 r. podatniczka ma prawo do ubiegania się o zwrot części wydatków poniesionych na zakup ww. materiałów. " Skoro US Stalowa Wola jest na tak, to? Edytowane 7 Stycznia 2011 przez belladonna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 07.01.2011 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Czy może ktoś mi podpowiedzieć- zabieram się po raz pierwszy za zwrot wat i chciałabym się zapytać czy dobrze wypełniam druki.materiał podlegający zwrotowi wpisuję do druku w następujący sposób:mam fakturę na której widnieje kilka pozycji- parę do odliczenia , parę nie do odliczenia.Te do odliczenia na druk z nr pozycji tak jak na fakturze np 5,6,8,10 a reszta na druk nie do odliczenia? Sumowanie na końcu wypełnionego całego druku.Co z drukiem z vat 23%- Może jakiś link ?z przykładem wypełnionych druków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 08.01.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 (edytowane) ja z zapytaniem może jest gdzieś link do arkuszy w exelu- aby wypełniać go na bierząco i podrukować z kompa? Niżej masz link do programu VZM-1 w Excelu. Ale uwaga - dostęp do programu wymaga płatności SMS. Mimo to warto. Aby otrzymać zwrot VAT nie można się obejść bez kosztów. Choćby na ksero faktur. ____________________________________________ Alfabetyczna lista materiałów budowlanych Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM-1 do wniosku o zwrot VAT Edytowane 8 Stycznia 2011 przez Piter_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 08.01.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Proszę pomóżcie co mam pisać na druku A i B , co zrobić z fakturą na której jest kilka pozycji do odliczenia i jednocześnie sa pozycje nie do odliczenia? czy te nie do odliczenia wpisujemy na druk A a te do odliczenia na druk B - to faktury mogą się powtarzać?na druku A i B?. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 08.01.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Proszę pomóżcie co mam pisać na druku A i B , co zrobić z fakturą na której jest kilka pozycji do odliczenia i jednocześnie sa pozycje nie do odliczenia? czy te nie do odliczenia wpisujemy na druk A a te do odliczenia na druk B - to faktury mogą się powtarzać?na druku A i B?. Proszę o pomoc O maskaro, no z takim pomysłem to ja się jeszcze przyznam nie spotkałam... a widziałam wiele Odliczane, czy nieodliczane ma związek z PIT, a nie z pozycjami FV. W załącznikach wpisujesz wyłącznie pozycje podlegające pod zwrot. Jesli masz FV z okresu 2006-2010 to wpiszesz je w załączniku VZM-1/B. C jest dla FV z 23% VATem, czyli wystawionych od 2011, ale też nie dla wszystkich, bo w 2011 mogą się pojawić FV ze stawką 22% skoro zakup był w 2010, a tylko FV wystawiona w 2011 Więcej nie tłumaczę co by nie zagmatwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 08.01.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 O ! Belladonna ale mnie podsumowałaś, he, he!!dzięki bardzo- cały dzień nad tym myślę! Ha HaNo dobra a co z materiałami w fakturze które nie są do odliczenia ( nie ten nr PKWIU)-pomijam je i nie wpisuję? czy tak?I prośba czy w kolumnę 4 wpisujemy całą kwote jaką mieliśmy do zapłaty, w kolumnie 5-wartość wat tej kwoty? Czy tak? wzm-1A jest dla remontu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 09.01.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 O ! Belladonna ale mnie podsumowałaś, he, he!! dzięki bardzo- cały dzień nad tym myślę! Ha Ha No dobra a co z materiałami w fakturze które nie są do odliczenia ( nie ten nr PKWIU)-pomijam je i nie wpisuję? czy tak? I prośba czy w kolumnę 4 wpisujemy całą kwote jaką mieliśmy do zapłaty, w kolumnie 5-wartość wat tej kwoty? Czy tak? wzm-1A jest dla remontu? No cóż, już taki mam charakterek, ze mówię "prosto z mostu"... Masz FV i sprawdzasz co wchodzi, a co nie... jeśli coś odrzucasz, to musi być wiadomo co, bo osoba weryfikująca niestety jasnowidzem nie jest, chociaż przy praktyce można dużo wywnioskować w tym temacie... Jest w załączniku kolumna 1a, którą zostawiasz pustą, jak wszystkie poz. z FV wchodzą, natomiast jak nie wchodzą wpisujesz tam poz. wchodzące... oczywiście wpisujesz sposobem, czyli jeśli FV ma 30 pozycji, a usuwasz np 5,10,15, to zapis będzie wyglądał: 1-4,6-9,11-14,16-30. Myślę, że humaniści mają problemy w takich technicznych sprawach, bo matematyk sobie poradzi (w końcu matma na tym polega, że trzeba kombinować) Czyli w kolumnie 4 wpisujesz kwotę brutto wydatków z materiałów zaliczonych, a w kolumnie 5 lub 6 VAT od tej kwoty, a jak go wyliczyć? np brutto 350 zł, to: 350 x 0.22 / 1,22 = 63,11 VAT Przy stawce 23% zamienimy 22, na 23 i tyle... ot, cała filozofia Jest jeszcze 2 sposób liczenia, troszkę mniej poprawny, bo wyjdzie kwota z minusem (no ale minus się ignoruje i tyle) 350 / 1,22 - 350 = -63,11 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 09.01.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Dzięki bardzo za pomoc.( jestem co prawda w pracy na dyżurze ale siedzę i liczę.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diosss 09.01.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Jeśli w roku 2011 odliczam materiały za rok 2008/2009/2010 to z jakiego wniosku mam skorzystać? Obecnego z roku 2011? Czy jest szansa, że uda się odliczyć vat dla tych materiałów: - blaszki papowe, ocynkowe,- gwoździe budowlane czarne, i ocynkowane skrętne,- cemplast, zimomur - pastyfikatory- tarcica budowlana i tarcica impregnowana (łaty itp.)- taśma aluminiowa Wydaje mi się, że wszystko jest na NIE, ale może jeśli nie ma numerów pkwiu i na fakturze to da się to podciągnąć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 09.01.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Co zrobić jak dwa formularze z WZM1B już jest pełne ??Wydaje się ,że dodrukować str 2 ale tam jest podsumowanie-to ominąć tę sumę? bo jak czytałam sumowanie to na końcu? Pytanie -tuleja kartonowa do wylewania rury betonowej- na tak czy na nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 09.01.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Co zrobić jak dwa formularze z WZM1B już jest pełne ?? Wydaje się ,że dodrukować str 2 ale tam jest podsumowanie-to ominąć tę sumę? bo jak czytałam sumowanie to na końcu? Pytanie -tuleja kartonowa do wylewania rury betonowej- na tak czy na nie? Ja Ci tutaj zaraz "wydruczę" 2 stronę Jeśli się mieści na kilku załącznikach to każdy ma być w komplecie (1 i 2 strona) i każdy ma być podsumowany OSOBNO! A w VZM-1 jest pole ile sztuk dokładasz załączników (A, B, C) Ta tuleja wg mnie nie wchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 09.01.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Jeśli w roku 2011 odliczam materiały za rok 2008/2009/2010 to z jakiego wniosku mam skorzystać? Obecnego z roku 2011? Czy jest szansa, że uda się odliczyć vat dla tych materiałów: - blaszki papowe, ocynkowe, - gwoździe budowlane czarne, i ocynkowane skrętne, - cemplast, zimomur - pastyfikatory - tarcica budowlana i tarcica impregnowana (łaty itp.) - taśma aluminiowa Wydaje mi się, że wszystko jest na NIE, ale może jeśli nie ma numerów pkwiu i na fakturze to da się to podciągnąć. Pozdrawiam. - taśma aluminiowa - tak, poz. 58 wykazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 09.01.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 (edytowane) Jesteś nieoceniona, dzięki Belladonna Już otworzyłam drugi zestaw, Pytanie -drewno klejone warstwowo- mam takie bele grube z drewna heblowanego -takiego jak na konstrukcje domów drewnianych-zastosowałam je zamiast podciągów betonowych -obskurnych ; czy na TAK-chyba tak drugie zapytanie- pręty płaskie walcowane 20x4mm-27.10.60- do wzmocnienia konstrukcji ścianek (2)dwie idacych po łuku-prety wzbrojone w beton posadzki Edytowane 9 Stycznia 2011 przez acca5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 09.01.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 (edytowane) Co zrobić jak wyczerpię limit na ten rok do odliczenia a zostanie mi jeszcze kupa faktur do odliczeń z datą 2009-2010, zostawić je na przyszły rok?Już nie powiem ,że pod koniec 2010 oddałam dom do użytku i sporo faktur-pójdzie na remont, czy w 2011 mogę liczyć faktury jako budowlane i inne jako remont jednocześnie?Mam juz dwa druki pełne i już wygląda że się zbliżę do limitu z trzecim -licząc ok.68% watu Pytanie -preparat silikonowy (pod tynk silikonowy) STO prep Mira--jakie PKWiU i czy odliczamy??Nie mogę znaleźć. Edytowane 9 Stycznia 2011 przez acca5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts