ludwickik 10.01.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Nie wiecie kto mógłby mi pomóc z odpowiedzią na to pytanie? Może mam zapytać w innym wątku? Witam, Mam dom w budowie o powierzchni uzytkowej ponad 300m2. CZy w tym roku stawka vat to 23% na cały dom czy tylko na powierzchnie powyżej 300m2? Dodatkowo jak byłby to budynek dwulokalowy w którym żaden lokal nie przekracza 300m2 to czy wykonawcy robót mogli by na każdy lokal wystawiać faktury vat ze stawką 8%? Z góry dziękuje za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 10.01.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Usługi budowlane w obiektach o PKOB 11 korzystają ze stawki 8% do powierzchni jak podałeś. Powyżej tego metrażu stosujemy stawkę 23%. Jeśli dom ma 350 m2 to proporcjonalnie stosujemy vat 8% i 23% do pozostałych 50 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admin1719498882 10.01.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Polecam przeczytać: Zwrot VAT za materiały budowlane. Jakie zakupy są podstawą zwrotu? Zwrot VAT za materiały budowlane. Sprawdź faktury Zwrot VAT za materiały budowlane nie tylko za budowę Zwrot VAT za materiały budowlane. Odzyskasz pieniądze za parkiet, za farby - już nie Zwrot VAT za materiały budowlane. Jakie zakupy są podstawą zwrotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 10.01.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Czy ktos orientuje sie jakie nr PKWiU maja: -folia do ogrzewania podlogowego ( zwykła alumiowa w kratkę , - szafka nadtynkowa do montazu rozdzielaczy, - tasma brzegowa ( dylatacyjna do oddzielenia wylewki od ścian ), - folia budowlana ( czarna 0,3mm ), - zbrojenie do wylewki 10x10 oraz 15x15, - tasma aluminiowa do kominka, - tasma duck tape ( szara zbrojona ), - dysperbit strasznie cieżko ustalić pkwiu na takie pierdolety, z gory dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 10.01.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 (edytowane) Wszystkim którzy rozliczają polecam stronę i wydrukowanie sobie z tej strony dwóch list materiałów- mi sie bardzo przydały i to bardzo http://mp2009.htw.pl/lista/lista.html lgrzechu -tam jest to o co pytasz tylko kuknij i poczytaj-nazwy materiałów tak jak kupujemy, to też http://mp2009.htw.pl/ Edytowane 10 Stycznia 2011 przez acca5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrustosia 12.01.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witam, jeżeli chodzi o folie do ogrzewania podłogowego, folie budowlaną to jest ona nie do odliczenia. Taśma brzegowa oraz taśma duck tape (szara zbrojona) też sie nie odlicza.Dysperbit ma symbol 26.82.13-00.6Taśma aluminiowa do kominka- 27.42.24-30.41Zbrojenie do wylewki- 28.11.23.-63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 12.01.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witam, jeżeli chodzi o folie do ogrzewania podłogowego, folie budowlaną to jest ona nie do odliczenia. Taśma brzegowa oraz taśma duck tape (szara zbrojona) też sie nie odlicza. Dysperbit ma symbol 26.82.13-00.6 Taśma aluminiowa do kominka- 27.42.24-30.41 Zbrojenie do wylewki- 28.11.23.-63 Czy tasma brzegowa to " izolacja dylatacyjna" 25.23.15-90.90 ? Nie znalazlem tez PKWiU na rury czarne do podłączenia piecyka ( koza ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 12.01.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Lista wyżej jest rura czarna z nr przeglądnij- pod nazwą rura czarna, pytanie grunt pod tynk silikonowy- sto prep mira odliczamy czy nie jak wszystkie grunty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrustosia 12.01.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Nie żaden grunt się nie odlicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romekcall 13.01.2011 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Wszystkim którzy rozliczają polecam stronę i wydrukowanie sobie z tej strony dwóch list materiałów- mi sie bardzo przydały i to bardzo http://mp2009.htw.pl/lista/lista.html lgrzechu -tam jest to o co pytasz tylko kuknij i poczytaj-nazwy materiałów tak jak kupujemy, to też http://mp2009.htw.pl/ Dzięki wielkie za te linki, dużo rzeczy "zalatwią":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 15.01.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Witam właśnie się zabieram za ogarnianie faktur i to co na nich jest wz. z możliwością odliczenia VAT'u, i tak na wstępie to już się zorientowałem w US jak mam to zrobić (95% faktur z 2010 roku) tzn. wykaz materiałów wg starej listy z 2010 roku a limity już z 2011,Pozdrawiam Czy ktoś może potwiedzić prawdziwośc tego twierdzenia?? (Balladonna, może Ty) - czy rzeczywiscie materiały z 2010 roku odliczamy na podstawie starego wykazu?? Trchę ten nowy wykaz namieszał. NIby można (wreszcie) odliczyć kuchenki gazowo-elektryczne, ale z drugiej strony nie mogę znaleźć nigdzie wanny akrylowej czy też zlewozmywaka z fragranitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 15.01.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Czy ktoś może potwiedzić prawdziwośc tego twierdzenia?? (Balladonna, może Ty) - czy rzeczywiscie materiały z 2010 roku odliczamy na podstawie starego wykazu?? Trchę ten nowy wykaz namieszał. NIby można (wreszcie) odliczyć kuchenki gazowo-elektryczne, ale z drugiej strony nie mogę znaleźć nigdzie wanny akrylowej czy też zlewozmywaka z fragranitu. Czy wykaz z 1997 roku, czy z 2008 roku odliczane materiały bez zmian (przecież PKWiU z 2008 nie zmieniło czegoś co było 6 lat temu, czyli stawki VAT 7% na niektóre materiały). Na FV z 2009, z 2010 spotykałam już PKWiU z 2008 roku, więc wreszcie jest to w formie ułatwiającej (że jest wykaz z materiałami podlegającymi pod zwrot), bo wcześniej była konieczność korzystania z drzewa kodów chcąc sprawdzić PKWiU 2008, a ono otwiera się koszmarnie (chcąc do czegoś konkretnego dotrzeć w jakiejś grupie trzeba było z 10 razy klikać, aby się dane rozszerzenie pokazało) Wciągaj wannę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota58 15.01.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Muszę rozliczyć VZM a mam jeszcze do zrobienia podłogi.łazienkę, drzwi ewentualnie bruki i ogrodzenie .Planuję w marcu oddać budowę do użytku by zacząć spłacać kredyt i przenieść hipotekę , stąd moje pytanie czy koszty wykończenia będą wchodziły w koszty budowy czy remontu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 16.01.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Jeśli koszty "wykończeniówki" będą ponoszone przed oddaniem budynku do użytkowania, to będą korzystały z limitu budowlanego. Nie będzie tu miało znaczenia kiedy złożysz wniosek do us. Znaczenie ma fakt poniesienia wydatków. Natomiast jeśli materiały zostaną zakupione po zakończeniu budowy, to wydatek zaliczysz do nowego, niższego limitu remontowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlasnydomek 19.01.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Witam wtajemniczonych. Prośba o pomoc. Co mogę odliczyć 1. Pręt gwintowany2. Łącznik śrubowy3. Dystans stropowy4.Folia pozioma fundamentowa Izowinyl5. Zamek Lakierowany ZZB-36.Siatka z włókna szklanego7. Izolbet klej do siatki 26.64.10-00.8. Taśma izolacyjna Temfle9. Uchwyt kablowy Us 210. Uchwyt USMP 2-Bis11. Folia Corotop hipernova12.Uszczelka klinowa grafit13. Blacha falista i płaska14.Velux okno i kołnierz15. Gąsiory16. Rynny i akcesoria do rynien(hak, kolano, mufa, nar.zew.obejma, sztucer,zaślepka,złączka)17. Śruby do rynien18.Velux wyłaz19. Kominek wentylacyjny Klober Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraszon 21.01.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Witam,jestem pierwszy raz na forum. Proszę o komentarz do nowego wykazu materiałów, od któych można uzyskać zwrot VAT-u, a mianowicie pojawił sie zapis: ex 27.51.28.0 Pozostałe piece; kuchenki, płyty kuchenne, pierścienie do gotowania; ruszty do smażenia i pieczenia – wyłącznie kuchenki elektryczne domowe, zawierające przynajmniej jedną płytę grzewczą i jeden piekarnik, włączając kuchenki gazowo-elektryczne . Czy to oznacza, że można także otrzymać zwrot za kuchnie elektryczną (płyta + piekarnik), bo tak rozumiem ten zapis.Także inny zapis jest ciekawy: ex 27.40.25.0 Żyrandole oraz pozostałe oprawy oświetleniowe instalowane na suficie lub ścianach – wyłącznie:- oprawy oświetleniowe mieszkaniowe do żarówek i żarówek halogenowych (z wyjątkiem reflektorów), inne niż zabezpieczone przed wnikaniem wody;- oprawy oświetleniowe przemysłowe (>= IP 20), do żarówek i świetlówek, stałe; - oprawy oświetleniowe przemysłowe (>=IP 20), do rtęciówek Wynika z tego, że większośc opraw oświetleniowych mogę wpisać do wniosku.Proszę o Wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alaa23 21.01.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 hej, czy w 2012 r. (bo w 2011r. już raczej nie) będę mogła sobie odliczyć:1. beton którym zostaną wylane fundamenty2. stal która znajdzie się w fundamentach3. rury którymi będzie odprowadzana woda i ścieki4. piasek5. cement Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 21.01.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 hej, czy w 2012 r. (bo w 2011r. już raczej nie) będę mogła sobie odliczyć: 1. beton którym zostaną wylane fundamenty 2. stal która znajdzie się w fundamentach 3. rury którymi będzie odprowadzana woda i ścieki 4. piasek 5. cement Jeżeli odliczeń tych w 2012 roku nie zlikwidują (a wykluczyć tego nie można) to tak. ____________________________________________ Alfabetyczna lista materiałów budowlanych Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM-1 do wniosku o zwrot VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alaa23 21.01.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 A taki wniosek o zwrot VAT-u mogę złożyć w obojętnie jakim okresie roku? Jak w ogóle najlepiej, np. co rok czy rzadziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arbea 21.01.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Chciałam podpytać czy mogę się starać o zwrot VAT za materiały budowlane i inne wykorzystane do remontu domu po powodzi w 2010 r.? Wcześniej nie składaliśmy takich wniosków tzn. przy żadnym remoncie a korzystaliśmy z ulgi budowlanejDziękuję za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts