nabial 13.02.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 (edytowane) czy można odliczyć styrodur, bo są sprzeczne na ten temat opinie? ten zielony BASF... Edytowane 13 Lutego 2011 przez nabial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 13.02.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Posługujemy się adresem zamieszkania, a na budowie chyba nie mieszkasz? Zgadza się. Z tym że znajoma która mi w tym pomaga twierdzi iż musi być wpisany adres budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 13.02.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 przecież na pozwoleniu na budowę jest adres budowy - w sensie numeru działki, przecież jak budujesz to nie ma obowiązku przydziału numeru na ulicy, na której budujesz, taki przydział numeru można zrobić w dowolnym momencie budowy, najczęściej pod koniec, przed odbiorem, albo i po nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemi 13.02.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Powoli zaczynam się przymierzać do przeglądnięcia moich faktur, ale już mam prośbę o pomoc. Czy mogę odliczyć (wykańczanie mieszkania ze stanu dwewloperskiego): - drzwi wewnętrzne i ościeżnice (nie drewniane) - pianki montażowe do drzwi - płyty GK i profile do nich - klej do płytek, fugi - taśma uszczelniająca do narożników - folia w płynie, taśmy uszczelniające - ytongi - baterie łazienkowe - oprawy do halogenów Bo wiem, że płytki łazienkowe i panele mogę odliczyć, zastanawiam się tylko co jeszcze. Jeśli ktoś miałby chwilkę i pomógł to byłabym baaaaardzo wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alaa23 14.02.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 hej, ja chciałabym by się dowiedzieć czym różnią się formularze VZM-1/A, VZM-1/B, VZM-1/C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 14.02.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 ponawiam pytanie - czy można odliczyć styrodur (zielony, firmy BASF)? Do NEMI - z tego co podałaś, to chyba wszystko można odliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 14.02.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 ponawiam pytanie - czy można odliczyć styrodur (zielony, firmy BASF)? Do NEMI - z tego co podałaś, to chyba wszystko można odliczyć Odliczasz i w razie pytań w skarbówce tłumaczysz, że jest to styropian, choć jeśli chodzi o ścisłość, nie jest nim, a jest polistyrenem ekstrudowanym (wytłaczanym). Typowy błąd na liście towarów wynikający z niewiedzy tworzących wykaz. Jak będą uparci, klasyfikujesz to jako: "Wyroby z tworzyw sztucznych dla budownictwa" ex 22.23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 15.02.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Zgadza się. Z tym że znajoma która mi w tym pomaga twierdzi iż musi być wpisany adres budowy. "§ 5. 1. Faktura stwierdzająca dokonanie sprzedaŜy powinna zawierać co najmniej: 1) imiona i nazwiska lub nazwy bądź nazwy skrócone sprzedawcy i nabywcy oraz ich adresy;" czyli na FV ma być adres nabywcy... adres zamieszkania, czy zameldowania zawiera zgłoszenie identyfikacyjne (NIP), a takie zgłoszenie należy aktualizować do 30 dni, jeśli są zmiany obejmujące to zgłoszenie... no i koło się zamyka... masz na FV adres budowy, na zgłoszeniu w US inny adres, więc pojawia się pytanie.... niezaktualizowanie danych? bo nagle jedno z drugim się kłóci... I jeszcze jedno... zachęcam do zbierania informacji co i jak przede wszystkim u źródła, a nie "w lesie"... bo na tych informacjach "z lasu" można czasami wyjść jak "Zabłocki na mydle" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 15.02.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 belladonna, pytanie do Ciebie jako do eksperta:Otóż dopiero teraz będę składał wniosek o odliczenie, mimo że faktury zbieram od 2008 roku. w nowych drukach są jak wiadomo 3 różne rodzaje formularzy ABC, W formularzu głównym VZM trzeba zaznaczyć w sekcji D 3.1 albo D 3.2 określenie sposobu wyliczania limitu zwrotu. Jako że budujemy domek, to zaznaczam pozycję 49. I u, jak widać, jest rónica - bo w D3.1 jest mnożnik 12,295%, a w pozycji D3.2 jest 12,195%. Rozumiem, że to chodzi o to że po 1 stycznia jest nowy VAT, ale ja mam do tej pory uzbierane faktury tylko i wyłącznie do roku 2010 włącznie. Uważam, że jest to jednak pewna nieścisłość formularza, ponieważ porównując limit zwrotu - mam ok. 300 zł w plecy. Niby niewiele, ale sztuka cierpi. Poza tym jest formularz C, przeznaczony właśnie na te faktury od roku 2011 włącznie, uważam, ż eto w nich powinno się korygować tę różnicę w VAT między 22 a 23%. Co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 15.02.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Witam. A ja mam pytanie związane z danym na fakturze, czy jeśli w pozowleniu na budowę figurujemy wraz z żoną jako inwestorzy, to czy na fakturze muszą być dane nas dwojaga, czy wystarczy że będę tam dane jednego z nas? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.02.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Witam. A ja mam pytanie związane z danym na fakturze, czy jeśli w pozowleniu na budowę figurujemy wraz z żoną jako inwestorzy, to czy na fakturze muszą być dane nas dwojaga, czy wystarczy że będę tam dane jednego z nas? Pozdrawiam Wystarczy jedno z Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 16.02.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 belladonna, pytanie do Ciebie jako do eksperta: Otóż dopiero teraz będę składał wniosek o odliczenie, mimo że faktury zbieram od 2008 roku. w nowych drukach są jak wiadomo 3 różne rodzaje formularzy ABC, W formularzu głównym VZM trzeba zaznaczyć w sekcji D 3.1 albo D 3.2 określenie sposobu wyliczania limitu zwrotu. Jako że budujemy domek, to zaznaczam pozycję 49. I u, jak widać, jest rónica - bo w D3.1 jest mnożnik 12,295%, a w pozycji D3.2 jest 12,195%. Rozumiem, że to chodzi o to że po 1 stycznia jest nowy VAT, ale ja mam do tej pory uzbierane faktury tylko i wyłącznie do roku 2010 włącznie. Uważam, że jest to jednak pewna nieścisłość formularza, ponieważ porównując limit zwrotu - mam ok. 300 zł w plecy. Niby niewiele, ale sztuka cierpi. Poza tym jest formularz C, przeznaczony właśnie na te faktury od roku 2011 włącznie, uważam, ż eto w nich powinno się korygować tę różnicę w VAT między 22 a 23%. Co ty na to? Co do: 12,295% 12,195% Nie doczytałeś formularz... 12,295% wg tego wskaźnika wyliczamy limit, jeśli składaliśmy już wniosek w okresie OBOWIĄZYWANIA stawki 22% (czyli do końca 2010) 12,195% wg tego wskaźnika wyliczamy limit, jeśli składamy pierwszy raz wniosek (w okresie obowiązywania stawki 23%) czyli "starzy" mają wyższy limit, niż "nowi". Dlaczego tak zrobili nie wiem, aczkolwiek, jeśli ktoś w 2011 skończy pięcioletni limit, to w 2012 złoży znów pierwszy wniosek przy obowiązywaniu stawki 23% i będzie miał mniejszy wskaźnik do limitu. W załączniku C KAŻDY wykazuje FV z VAT 23%, bo ustawa przewiduje zwrot różnicy 7%-22%, więc ten jeden podniesiony % w 2011 ma pozostać w budżecie (z tych FV mamy zwrot 65,22%)... ot cała filozofia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemi 16.02.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 belladonna to ja też o coś zapytam - fakturę za płytki mam wystawioną na glazurnika (to były dane do przesyłki, a oni wystawili na nie fakturę). Od 2 miesięcy walczę z dostawcą o poprawną fakturę, ale nie chcą mi wystawić korekty, tylko każą wysłać notę korygującą. Czy US zaakceptuje mi coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 16.02.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Nota korygująca przez osobę nie będącą podatnikiem vat, jest nieskuteczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemi 16.02.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Co więc powinnam zrobić? Oni nie chcą wystawić mi korekty faktury (a kwota na fakturze jest spora - prawie 5 tys). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 16.02.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 co do różnicy, ja to rozumiem, że jak się składało wniosek itd itp. Ale belladonna zwróć uwagę - składam pierwszy wniosek 31 grudnia 2010 i mam taki limit. Składam 1 stycznia - i mam w plecy o 300 zł, chociaż nic się nie zmieniło - mam do odliczenia te same faktury, no bo nic 1 stycznia nie kupiłem To tylko dygresja, myślę że projektant formularzy nie wziął pod uwagę tych, którzy mają faktury sprzed 2011 a rozliczają je w 2011... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 16.02.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Witam. Trociu Napisał ewa&mariusz Witam. A ja mam pytanie związane z danym na fakturze, czy jeśli w pozowleniu na budowę figurujemy wraz z żoną jako inwestorzy, to czy na fakturze muszą być dane nas dwojaga, czy wystarczy że będę tam dane jednego z nas? Pozdrawiam Wystarczy jedno z Was dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 16.02.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 jeżeli nabyłem od developera budynek w stanie surowym i go wykańczam to czy we wniosku mam zaznaczać że jest to budowa czy rozbudowa? Jakie dokumenty przedstawić w US przedwstęrną umowę czy umowę sprzedaży czy coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 17.02.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Skoro nabyłeś od developera, to raczej remont, ponieważ nie masz pozwolenia na budowę. Otrzymał je deweloper. Zatem obok kopii faktur dajesz dokument potwierdzający prawo własności do budynku. Chyba, że się mylę i pozwolenie na budowę jest na Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 17.02.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 oczywiście pozwolenie na budowę miał developwer, ale przecież ja nie dokonywałem remontu tylko kontynuowałem budowę, ewentualnie byłaby to nadbudowa lub rozbudowa, żeby remontować to trzeba mieć co a stan surowy zamknięty remontować to tak sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts