Wito2008 17.02.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 w ustawie jest że 2. Prawo do zwrotu, o którym mowa w art. 3 ust. 1, przysługuje, pod warunkiem żeosoba fizyczna posiada:1) prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane w rozumieniuustawy z dnia 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane (Dz.U. z 2003 r. Nr 207,poz. 2016, z późn. zm.3)) wynikałoby że posiadając umowę sprzedaży stanu SSZ mogę prowadzić budowę i dla odzysku VAT nie potrzebuję zezwolenia na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 18.02.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Witam, Do kiedy obowiązuje w rozliczeniach obecna cena m2 tj 4.657,00 zł..?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harley73 18.02.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Witam. Zbliżam się do końca walki z fakturami.Niektóre pozycje nie jestem pewien czytając niektóre odpowiedzi. Proszę o pomoc czy mogę wciągnąć:1.RAVAK-ELIPSO 80 LA BRODZIK PÓŁ2.RAVAK-NRKCP4-80 BIAŁA KABINA PÓŁ3. BATERIA UM CHROM4.BATERIA NATR CHROM ZE SŁUCHAWKĄ WĘŻEM I UCHWYTEM5.GROHE RAPID - STELAŻ+PRZYCISK URUCH+KĄTOWNIKI+PRZEGRODA WYCISZAJĄCA6.DAMA MISKA WC PODW7.DAMA UMYWALKA BLATOWA8.NOGI DO BRODZIKA - MAJĄ PKWIU 28.75.27, w wykazie są materiały z takim kodem, aledodatkowo mają numery po średniku Dodatkowe pytanie:czy materiały z kodem 26.64.10 - po średniku różne numery,możnaspokojnie odliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 18.02.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Wito2008, niestety, jeśli nie masz pozwolenia na budowę, możesz korzystać z niższego limitu dla remontu. Takie niestety są przepisy ustawy z 2005 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 18.02.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Witam, Do kiedy obowiązuje w rozliczeniach obecna cena m2 tj 4.657,00 zł..?? Do końca I kwartału tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemi 18.02.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 (edytowane) Udało mi się otrzymać fakturę korygującą od sklepu internetowego. I teraz mam pytanie - czy faktura wystawiona z wczorajszą datą (17.02.2011) z informacją, że jest to korekta do FV z października będzie ok? Czy będę mogła uzyskać zwrot VAT już teraz czy będę musiała czekać do następnego roku? Help me please. Edytowane 18 Lutego 2011 przez nemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 19.02.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Faktura jest ok. Jeżeli korekta dotyczy złożonego już w tym roku wniosku, gdzie jest faktura pierwotna, to wniosek po prostu uzupełniamy. Jeśli nie złożyliśmy jeszcze wniosku, to kompletujemy dokumenty wraz z uwzględnieniem ww. korekty. I tyle. Nie trzeba czekać do 2012 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 19.02.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 jeżeli nabyłem od developera budynek w stanie surowym i go wykańczam to czy we wniosku mam zaznaczać że jest to budowa czy rozbudowa? Jakie dokumenty przedstawić w US przedwstęrną umowę czy umowę sprzedaży czy coś jeszcze? Umowę przeniesienia własności.... i jak już pisał zefirispka korzystasz z limitu remontowego, robisz opis wykonanych prac, bo aby mieć limit budowlany trzeba mieć pozwolenie na budowę (lub przebudowę, rozbudowę itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 21.02.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 to jeszcze pytanie odnośnie tego wykazu wykonanych prac, czy budynek mieszkalny zawiera lokal mieszkalny ? W ustawie inne prace są w wykazie dla budynku a inne dla lokalu? Czy w przypadku domku mogę wymienić jedne i drugie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markii 22.02.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Dzisiaj dostałem telefon z US , że są jakieś wątpliwości co do jednej z faktur a także za dużo wyszło mi bloczków betonowych, oraz cegły klinkierowej i muszę zgłosić się do urzędu z projektem, dziennikiem budowy a także złożyć wyjaśnienia co do tych bloczków oraz cegły klinkierowej itp. . Czy mogą być kwestionowane np. tego typu sytuacje , że fakturę za beton towarowy mam wystawioną za maj a w dzienniku budowy jest wpis z datą np. czerwcową? Nie mam sobie praktycznie nic do zarzucenia oprócz właśnie może nie dokońca pokrywających się terminów wpisów w DB z datami wystawienia faktur oraz tego , że tej cegły klinkierowej jeszcze nie zużyłem i prawdopodobnie nie stanie się to w najbliższym czasie bo będę kupował inną klinkierówkę ( pełną ale już bez odliczania WAT-u).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 23.02.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Witam, mam pytanko: Przez 3 lata odzyskiwałem VAT na podstawie pozwolenia na rozbudowę (za 2007, 2008, 2009 rok), w styczniu 2010 roku zgłosiłem zakończenie budowy i dostałem pozwolenie na zamieszkanie, a później kładłem płytki na tarasie i częściowo wykańczałem łazienkę ( płyta k/g, wentylacja, zakup glazury i terakoty) - chciałbym odzyskać VAT za 2010 rok. 1. Czy mam go dalej odzyskiwać na podstawie pozwolenia na budowę, czy na podstawie remontu lokalu, domu? Wg. mnie na podstawie remontu, a wolę się upewnić. 2. Jeżeli na podstawie remontu to czy muszę w rubryce (D.1.) podawać datę złożenia pierwszego wniosku (pozwolenie na budowę - pierwszy wniosek 2008 rok)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markii 23.02.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Dzisiaj dostałem telefon z US , że są jakieś wątpliwości co do jednej z faktur a także za dużo wyszło mi bloczków betonowych, oraz cegły klinkierowej i muszę zgłosić się do urzędu z projektem, dziennikiem budowy a także złożyć wyjaśnienia co do tych bloczków oraz cegły klinkierowej itp. . Czy mogą być kwestionowane np. tego typu sytuacje , że fakturę za beton towarowy mam wystawioną za maj a w dzienniku budowy jest wpis z datą np. czerwcową? Nie mam sobie praktycznie nic do zarzucenia oprócz właśnie może nie dokońca pokrywających się terminów wpisów w DB z datami wystawienia faktur oraz tego , że tej cegły klinkierowej jeszcze nie zużyłem i prawdopodobnie nie stanie się to w najbliższym czasie bo będę kupował inną klinkierówkę ( pełną ale już bez odliczania WAT-u). Pozdrawiam Sprawa wyjaśniona: niewielkie poprawki w formularzu - zrobione na miejscu , napisałem oświadczenie, że cegła klinkierowa jest na kominy, ksero trzech stron z projektu budowlanego i mam czekać na zwrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemi 23.02.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Faktura jest ok. Jeżeli korekta dotyczy złożonego już w tym roku wniosku, gdzie jest faktura pierwotna, to wniosek po prostu uzupełniamy. Jeśli nie złożyliśmy jeszcze wniosku, to kompletujemy dokumenty wraz z uwzględnieniem ww. korekty. I tyle. Nie trzeba czekać do 2012 r. Nie wiem, czy dobrze się zrozumieliśmy - otrzymałam korektę faktury wystawionej w listopadzie 2010 z datą 17.02.2011 (w poprzedniej były błędne dane). I teraz pytanie, czy mogę ją rozliczyć już w tym roku (pita będę składać pewnie początkiem marca), czy będę musiała czekać do roku następnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent_sg 24.02.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Witam- jestem nowy na forum. I od razu pytanko z grubej rury. Za 2004 rok korzystałem z ulgi remontowej w ramach mieszkania u mamy poprzez umowę użyczenia spisaną z moją mamą. Jednakże od 2003 - 2010 roku budowałem systemem gospodarczym swój dom i nigdy nie odliczałem do tej pory VAT za mat. budowlane. Jak się orientuję US interesuje się i może sięgać wstecz tylko 5 lat to jest obecnie do zeznania za 2005 r podatkowy. W związku z tym moje pytanie brzmi czy te same faktury za które wykorzystałem do odliczania ulgi remontowej mogę w pełni wykorzystać do odliczenia pełnego VAT a nie zaniżonego w związku z korzystaniem z ulgi remontowej. Przecież US nie może mnie kontrolować za zeznania złożone powyżej 5 lat. Czy może ktoś z Was ma taki przypadek. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 25.02.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 jaki powinien być adres kupującego na fakturze? adres zameldowania czy adres budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent_sg 25.02.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Oczywiście adres zameldowania- wyżej ten temat był poruszany. Adres budowy to przeważnie nr działki budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent_sg 25.02.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Belladonna - poradzisz mi co nieco? na 2 posty wyżej:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 26.02.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Witam- jestem nowy na forum. I od razu pytanko z grubej rury. Za 2004 rok korzystałem z ulgi remontowej w ramach mieszkania u mamy poprzez umowę użyczenia spisaną z moją mamą. Jednakże od 2003 - 2010 roku budowałem systemem gospodarczym swój dom i nigdy nie odliczałem do tej pory VAT za mat. budowlane. Jak się orientuję US interesuje się i może sięgać wstecz tylko 5 lat to jest obecnie do zeznania za 2005 r podatkowy. W związku z tym moje pytanie brzmi czy te same faktury za które wykorzystałem do odliczania ulgi remontowej mogę w pełni wykorzystać do odliczenia pełnego VAT a nie zaniżonego w związku z korzystaniem z ulgi remontowej. Przecież US nie może mnie kontrolować za zeznania złożone powyżej 5 lat. Czy może ktoś z Was ma taki przypadek. Co o tym sądzicie? W 2004 była ulga remontowa i budowlana w PIT, natomiast w 2005 tylko remontowa. Dlatego jeśli ktoś odliczał wydatki w 2005 a teraz wykaże FV z 2005 na budowę, to? pojawia się pytanie czy te wydatki w PIT z 2005 nie mają związku z FV budowlanymi, bo osoba ma prawo starać się o zwrot VAT z FV z 2005 odliczanych w PIT też.... dlatego w takiej sytuacji najbardziej poprawne by było wykazać FV remontowe z 2005 na VZM-1/A (obecnym), a FV budowlane na VZM-1/B (obecnym) i sprawa prosta... był remont i była budowa... no ale jak ktoś FV budowlane "wrzucił" w ulgę remontową w PIT, to ma teraz problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 26.02.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Nie wiem, czy dobrze się zrozumieliśmy - otrzymałam korektę faktury wystawionej w listopadzie 2010 z datą 17.02.2011 (w poprzedniej były błędne dane). I teraz pytanie, czy mogę ją rozliczyć już w tym roku (pita będę składać pewnie początkiem marca), czy będę musiała czekać do roku następnego? A co ma wspólnego PIT ze zwrotem różnicy VAT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 26.02.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Witam, mam pytanko: Przez 3 lata odzyskiwałem VAT na podstawie pozwolenia na rozbudowę (za 2007, 2008, 2009 rok), w styczniu 2010 roku zgłosiłem zakończenie budowy i dostałem pozwolenie na zamieszkanie, a później kładłem płytki na tarasie i częściowo wykańczałem łazienkę ( płyta k/g, wentylacja, zakup glazury i terakoty) - chciałbym odzyskać VAT za 2010 rok. 1. Czy mam go dalej odzyskiwać na podstawie pozwolenia na budowę, czy na podstawie remontu lokalu, domu? Wg. mnie na podstawie remontu, a wolę się upewnić. 2. Jeżeli na podstawie remontu to czy muszę w rubryce (D.1.) podawać datę złożenia pierwszego wniosku (pozwolenie na budowę - pierwszy wniosek 2008 rok)? Ja już chyba odpowiadałam na to pytanie na innym forum, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts