nemi 27.02.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 A co ma wspólnego PIT ze zwrotem różnicy VAT? Przepraszam chodziło mi oczywiście o wniosek o zwrot VAT za materiały budowlane. Przyznam szczerze, że martwi mnie ta faktura. Proszę napisz, czy jeśli do wniosku załączę korektę wystawioną w 2011 będzie ok czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 27.02.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Przepraszam chodziło mi oczywiście o wniosek o zwrot VAT za materiały budowlane. Przyznam szczerze, że martwi mnie ta faktura. Proszę napisz, czy jeśli do wniosku załączę korektę wystawioną w 2011 będzie ok czy nie? VZM to nie PIT. W vzm nie ma żadnego podziału na lata jeśli chodzi o faktury. W kazdym wniosku, obojętnie kiedy złożonym, można odliczać faktury wystawione od 01.05.2004r. do dnia złożenia wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent_sg 27.02.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 W 2004 była ulga remontowa i budowlana w PIT, natomiast w 2005 tylko remontowa. Dlatego jeśli ktoś odliczał wydatki w 2005 a teraz wykaże FV z 2005 na budowę, to? pojawia się pytanie czy te wydatki w PIT z 2005 nie mają związku z FV budowlanymi, bo osoba ma prawo starać się o zwrot VAT z FV z 2005 odliczanych w PIT też.... dlatego w takiej sytuacji najbardziej poprawne by było wykazać FV remontowe z 2005 na VZM-1/A (obecnym), a FV budowlane na VZM-1/B (obecnym) i sprawa prosta... był remont i była budowa... no ale jak ktoś FV budowlane "wrzucił" w ulgę remontową w PIT, to ma teraz problem No tak ale jak mówiłem wcześniej - ja tylko odliczałem ulgę remontową na mieszkanie mamy za 2004 r gdyż budując dom nie załapałem się na ulgę budowlaną. Tak więc de facto te faktury to były na budowę domu, ale odliczałem je jako ulga remontowa- była taka luka więc się ją wykorzystywało. A teraz chciałbym ( gdyż minął okres 5 letni kontroli przez US) od wszystkich tych faktur , czyli aż od 1 maja 2004 do chwili obecnej odzyskać różnicę VAT- tylko pytanie, czy US ma prawo rozliczać mnie jeszcze za 2004 r. Zaznaczam także, iż nigdy nie byłem kontrolowany przez US w związku z ulgą remontową. Wiem, że może jest to trochę zagmatwane, ale jednak byłoby to z korzyścią finansową dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 27.02.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 No tak ale jak mówiłem wcześniej - ja tylko odliczałem ulgę remontową na mieszkanie mamy za 2004 r gdyż budując dom nie załapałem się na ulgę budowlaną. Tak więc de facto te faktury to były na budowę domu, ale odliczałem je jako ulga remontowa- była taka luka więc się ją wykorzystywało. A teraz chciałbym ( gdyż minął okres 5 letni kontroli przez US) od wszystkich tych faktur , czyli aż od 1 maja 2004 do chwili obecnej odzyskać różnicę VAT- tylko pytanie, czy US ma prawo rozliczać mnie jeszcze za 2004 r. Zaznaczam także, iż nigdy nie byłem kontrolowany przez US w związku z ulgą remontową. Wiem, że może jest to trochę zagmatwane, ale jednak byłoby to z korzyścią finansową dla mnie. I jesteś pewny, że w 2005 roku kiedy jeszcze nadal była ulga remontowa, już faktur budowlanych nie odliczyłeś w ramach ulgi remontowej? zrobiłeś to tylko w 2004? pytam, bo 2004 się przedawnił, ale 2005 jeszcze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 27.02.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 VZM to nie PIT. W vzm nie ma żadnego podziału na lata jeśli chodzi o faktury. W kazdym wniosku, obojętnie kiedy złożonym, można odliczać faktury wystawione od 01.05.2004r. do dnia złożenia wniosku. Ja odnoszę wrażenie, że o tym wie co 10 osoba PS naan5 napisz do mnie maila, bo mi się system ostatnio wysypał i wcięło mi wszystkie adresy "emilkowe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbikuel 28.02.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Proszę o podpowiedź. Dziś dopiero do mnie dotarło że o zwrot VAT mogą ubiegać się nie tylko ci co kupili lokal/nieruchomość przed 2006r. Kupiłam kawalerkę w 2008r, remont trwał 2008-2009, cekol,kafle itp. Posiadam komplet faktur. Czy mogę się teraz , w 2011 ubiegać o zwrot vat-u za poniesione wydatki? i jesli Tak, to których tabel towarowych się trzymać- tych z 2008-2009 czy obowiązujących w 2010r? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 28.02.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Proszę o podpowiedź. Dziś dopiero do mnie dotarło że o zwrot VAT mogą ubiegać się nie tylko ci co kupili lokal/nieruchomość przed 2006r. Kupiłam kawalerkę w 2008r, remont trwał 2008-2009, cekol,kafle itp. Posiadam komplet faktur. Czy mogę się teraz , w 2011 ubiegać o zwrot vat-u za poniesione wydatki? i jesli Tak, to których tabel towarowych się trzymać- tych z 2008-2009 czy obowiązujących w 2010r? Pewnie, ze możesz... ciągle FV od 1 maj 2004 do nadal. A którego wykazu się trzymać? najlepiej zapatrzeć w obydwa, bo w FV do 2010 spotykałam już PKWiU z 2008 (a powinno być z 1997), a w FV z 2011 nadal bywają PKWiU z 1997 (a powinny być z 2008).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent_sg 01.03.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Dzięki Belladonno- Jestem pewien, że odliczałem ulgę tylko za 2004 r ( Kopia zeznanie jest jeszcze u mnie) , za 2005 r nic nie odliczałem. Tak więc mówisz, że spokojnie mogę w całości występować o różnicę w VAT- od 01.05.2004 r.? Jeśli tak to jest dobra wiadomość dla mnie:p. I jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbikuel 01.03.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 ) Dzięki za podpowiedź, właśnie wertuję fakturki, jak patrzę to te pkwiu to czasami z kosmosu na fv,ale co tam. MOżna spróbować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybnicki 02.03.2011 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Witam, jak będzie wyglądała sprawa zwrotu VAT za materiały w przypadku kupna mieszkania (SSZ) od Developera?1. Kiedy można starać się o zwrot - um. przedwstępna w 2010 r, akt not kupna w 2011 r, protokół przekazania też w tym roku, materiały kupione w 2011 r.2. Co z tego wchodzi w zwrot - dokończenie aby zamieszkać to głównie - sanitariaty, kuchnia, płytki, podłogi, farby, płyty karton-gips.Proszę o odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 04.03.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Witam, jak będzie wyglądała sprawa zwrotu VAT za materiały w przypadku kupna mieszkania (SSZ) od Developera? 1. Kiedy można starać się o zwrot - um. przedwstępna w 2010 r, akt not kupna w 2011 r, protokół przekazania też w tym roku, materiały kupione w 2011 r. 2. Co z tego wchodzi w zwrot - dokończenie aby zamieszkać to głównie - sanitariaty, kuchnia, płytki, podłogi, farby, płyty karton-gips. Proszę o odp. ad.1 Mając tytuł prawny możemy starać się o zwrot... no a tyt. prawny to zdecydowanie przeniesienie własności (um. przedwstępna jeszcze tego nie czyni, ale rozumiem, że ten akt z 2011 przeniósł) ad. 2 Co wchodzi znajdziesz w załączniku.. tak ogólnie to sie nie odpowiada raczej... I sprawa VZM, nie szalejcie z nimi w okresie PIT... w tym czasie są PIT, a chyba każdemu zależy na szybkim zwrocie, więc po co dokładać US-om pracy teraz?... na to przyjdzie czas w drugim półroczu... nie mam racji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoom 06.03.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Witam Mam problem bo po raz pierwszy walczę z Vat-em. O ile te pozycje raczej mogę odliczyć: 1. Cement portlandzki 26.51.12-90.102. Mata zgrzewalna zbrojeniowa 28.11.23-63.293. Pręt żebrowany 10 mm 27.10.60-10.004. Pręt żebrowany 12 mm 27.10.60-10.005. Drut wiązałkowy 1.2 27.34.11-30.226. Rura PE 40 25.21.21-537. Rura PE 32 25.21.21-53 To do poniższych nie mam pewności: 8. Hak budowlany - brak PKWiU9. Pianka montażowa 26.82.16-30.9010. Izofol folia izolacyjna 25.23.15-20.0011. Pręt gwintowany 12 - brak PKWiU12. Kołek rozporowy 12/8x180 klucz 25.21.22-7013. Nadmuch pieca S6WC - brak PKWiU Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miron123 06.03.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 (edytowane) Witam. czy można odliczyć vat od:- drzwi stalowych 2szt., chodzi o drzwi wejściowe do domu,- papy do izolacji dachu,- membrany paroprzepuszczalnej do izolacji dachu,- styropian do docieplanie fundamentów i elewacji- dyserbit- cement I- blachodachówka sara- rynny- kominek wentylacyjny 110 do blachodachówki Czy ktoś może dostał odpowiedź odmowną lub uwzględniono mu fakturę na w/w materiały? ps. aha i jeszcze jedno, co do potwierdzania wykonanych przelewów. Za pewne faktury przelew zrobił syn ze swojego konta bo po prostu było łatwiej zrobić przelew przez internet, a ja oddawałem mu pieniążki w gotówce. Jeśli US zechce potwierdzeń przelewów za te faktury a wnioskodawcą jestem ja wiec de fakto inna osoba zapłaciła (zrobiła przelew). Czy US może odrzucić taka fakturę mimo że nazwisko i adres zamieszkania syna jest takie jak moje a tytule przelewu wpisał: zapłata za fakturę nr..... wpłacający: i tu podał moje imię, nazwisko i adres. Tylko w nagłówku potwierdzenia przelewu jest jego imię i nazwisko gdyż tam jest automatycznie wpisywany właściciel konta. Edytowane 6 Marca 2011 przez miron123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miron123 09.03.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 czy ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 10.03.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Witam serdecznie . Podpisałam umowę rezerwującą z deweloperem, a pod koniec kwietnia zostanie podpisana umowa przedwstępna. Na koniec przyszłego roku/2012/ mieszkanie zostanie oddane do użytku i otrzymam akt notarialny. Vat od tego mieszkania to 8% na dzień dzisiejszy. Czy istnieje prawo do zwrotu podatku VAT od zakupu tego mieszkania? Traktuję to jako budowę, przy której zwrot podatku obowiązuje. Mieszkam w UK od 2002 roku. Dziękuję za odpowiedż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 11.03.2011 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Nie, od czegoś takiego zwrot vat nie przysługuje.W świetle przepisów ustawy, nie jest to dla Ciebie budowa, bo pozwolenie było wydane na developera. Poza tym, mieszkanie jako towar nie jest wykazane w załączniku do obwieszczenia ministra infrastruktury. Pewnie dlatego, że jego zakup nadal korzysta ze stawki obniżonej, a zwrot należy się za materiały budowlane ( a nie gotowe budynki), na które stawka po 1 maja 2004 r. wzrosła z 7% do 22%.Zatem, niestety, ale nie ma co liczyć na zwrot vat-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 11.03.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Dziękuę za odpowiedz! Czyli będziemy mogli odliczyć VAT od materiałów zakupionych na zrobienie łazienki, kuchni, itd jako remontu zgodnie z załącznikiem. Mieszkanie bedzie oddane do użytku w stanie surowym zamkniętym. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 12.03.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Tak, jako remont, jak najbardziej będzie przysługiwał zwrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo8019 13.03.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Witam. czy można odliczyć vat od: - drzwi stalowych 2szt., chodzi o drzwi wejściowe do domu, - papy do izolacji dachu, - membrany paroprzepuszczalnej do izolacji dachu, - styropian do docieplanie fundamentów i elewacji - dyserbit - cement I - blachodachówka sara - rynny - kominek wentylacyjny 110 do blachodachówki - drzwi stalowe, membrana paroprzepuszczalna do izolacji dachu, styropian do docieplanie fundamentów i elewacji, cement, blachodachówka, rynny - TAK Reszty nie jestem pewien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 15.03.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Czy dobrze rozumiem, że faktury które podlegają odzyskaniu Vatu muszą być wystawione po uzyskaniu pozwolenia na budowę( budowa domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts