Piter_ 14.05.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Czy pompa głębinowa kwalifikuje sie tak samo jak pompa hydroforowa i też nie można jej odliczyć?Dziękuję za odpowiedz. Nie można odliczać żadnych pomp. Pompa wchodząca w skład zestawu hydroforowego (pompa, zbiornik, wyłącznik) jest jedynym wyjątkiem. ____________________________________________ Alfabetyczna lista materiałów budowlanych Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM-1 do wniosku o zwrot VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 14.05.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Czy ktoś dostał zwrot za cegłę klinkierową na ogrodzenie? w sumie to ta sama cegła co na komin, jednak troche więcej jej i ździebko później kupowana.... A gdzie na fakturze masz napisane , ze to material na ogrodzenie ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia8909 14.05.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Pompy hydroforowej nie można odliczyć. Ale zestaw hydroforowy na fakturze (pompa ze zbiornikiem) jest do odliczenia. Dzięki wielkie:) To już wszystko mam. W poniedziałek idę do Urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 14.05.2011 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 W FV w zasadzie powinien być adres zamieszkania, bo ten jest zgłoszony w US... czyli absolutnie nie adres budowy PS Pozdrawiam piękny Kraków... do tego miasta mam słabość Dziękuje Belladonna Kraków pozdrawia słonecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia8909 14.05.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Jeszcze mam pytanie odnośnie limitów. Jeżeli nie korzystałam z ulg mieszkaniowych, a remont nie wymagał pozwolenia na budowę to przy obecnej cenie za 1m2 mój limit wynosi ok.14 000. Wiem, że wniosek o zwrot można składać tylko raz w roku, ale czy przez 5 lat nie mogę przekroczyć tego limitu (14 000)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 15.05.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Jeszcze mam pytanie odnośnie limitów. Jeżeli nie korzystałam z ulg mieszkaniowych, a remont nie wymagał pozwolenia na budowę to przy obecnej cenie za 1m2 mój limit wynosi ok.14 000. Wiem, że wniosek o zwrot można składać tylko raz w roku, ale czy przez 5 lat nie mogę przekroczyć tego limitu (14 000)??? Limity są zmienne w związku ze zmieniającą się ceną metra kw. Składając dzisiaj nie możesz przekroczyć obecnego limitu (14 tyś z kawałkiem), ale składajac w przyszłym roku wyliczasz limit wg ceny w danym okresie i jak np wyjdzie 16 zł kawałkiem to jest Twój limit... przy czym do niego porównujesz zwrot z danego wniosku plus poprzednie zwroty w okresie pięcioletnim... czyli suma zwrotów nie może przekroczyć limitu wyliczonego wg ceny obowiązującej w momencie składania wniosku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia8909 15.05.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Limity są zmienne w związku ze zmieniającą się ceną metra kw. Składając dzisiaj nie możesz przekroczyć obecnego limitu (14 tyś z kawałkiem), ale składajac w przyszłym roku wyliczasz limit wg ceny w danym okresie i jak np wyjdzie 16 zł kawałkiem to jest Twój limit... przy czym do niego porównujesz zwrot z danego wniosku plus poprzednie zwroty w okresie pięcioletnim... czyli suma zwrotów nie może przekroczyć limitu wyliczonego wg ceny obowiązującej w momencie składania wniosku:) Dziękuję bardzo za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 17.05.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 ja mam pytanie, czy muszę mieć potwierdzenie przelewu, jeżeli na fakturze napisano, że zapłata nastąpi przelewem? Innymi słowy, czy fakt posiadania faktury i to, że nie siedzę w wiezieniu za niepłacenie nie jest wystarczającym udokumentowaniem wydatku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 17.05.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 ja mam pytanie, czy muszę mieć potwierdzenie przelewu, jeżeli na fakturze napisano, że zapłata nastąpi przelewem? Innymi słowy, czy fakt posiadania faktury i to, że nie siedzę w wiezieniu za niepłacenie nie jest wystarczającym udokumentowaniem wydatku? Czy zapłaciłeś, czy nie to sprzedawca i tak VAT musiał odprowadzić Nie wszędzie tego wymagają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 18.05.2011 03:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 ja mam pytanie, czy muszę mieć potwierdzenie przelewu, jeżeli na fakturze napisano, że zapłata nastąpi przelewem? Innymi słowy, czy fakt posiadania faktury i to, że nie siedzę w wiezieniu za niepłacenie nie jest wystarczającym udokumentowaniem wydatku? Ja musialam miec wszystkie potwierdzenia przelewow ..... dolaczone do faktury i przedstawione w US , a zeby jeszcze bylo smiesznie to musialam nawet udokumentowac zaplacenie faktury ktorej nie dalam do odliczenia ...... Wyniklo to z tego , ze urzednik US zazadal od sprzedawcy ( jednego ze skladow budowlanych w ktorym robilam najwiecej zakupow ) sporzadzenia zestawienia moich zamowien oraz oczywiscie jak przedstawia sie moje rozliczenie z w/w skladem budowlanym . W zestawieniu sprzedawca ujal wszystkie moje zamowienia niektore faktury z zestawienia nie byly dane do odliczenia do US przeze mnie , ale i tak skarbowka zazyczyla sobie potwierdzenie , ze sa one zaplacone ..... bo jesli tego nie udokumentuje to wstrzymaja mi wyplate pieniedzy .... brak logicznego zwiazku jak dla mnie ....... ale coz jak widac co kraj to obyczaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 18.05.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Czy odliczenie można robić raz w roku czy np. 2-3 razy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamalinowska 18.05.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 ja mam pytanie, czy muszę mieć potwierdzenie przelewu, jeżeli na fakturze napisano, że zapłata nastąpi przelewem? Innymi słowy, czy fakt posiadania faktury i to, że nie siedzę w wiezieniu za niepłacenie nie jest wystarczającym udokumentowaniem wydatku? zależy od urzędu , najlepiej zadzwoń i zapytaj , ja dla wszystkiego dołączyłam kopie przelewów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 18.05.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Czy odliczenie można robić raz w roku czy np. 2-3 razy? Wniosek składamy tylko raz w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 18.05.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 zależy od urzędu , najlepiej zadzwoń i zapytaj , ja dla wszystkiego dołączyłam kopie przelewów Dokładnie. Najlepiej zapytać w US. W moim urzędzie nie wymagano potwierdzeń przelewów. Ja miałam nawet przygotowane oświadczenie z mojej hurtowni, od której kupowałam materiał na przelew, że na dzień sporządzenia wniosku mam u nich zapłacone wszystkie faktury. Okazało się, że było ono zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 18.05.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Czy odliczenie można robić raz w roku czy np. 2-3 razy? Wniosek składamy tylko raz w roku. Z jednym wyjątkiem - małżonkowie mogą złożyć w roku dwa indywidualne wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 18.05.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Z jednym wyjątkiem - małżonkowie mogą złożyć w roku dwa indywidualne wnioski. Dokładnie. A przy budowie warto o tym pomyśleć. Np pozwolenie na dwoje, to zona przez 1 półrocze zbiera FV na siebie i składa przypuśćmy w czerwcu wniosek indywidualny, potem w 2 półroczu mąż zbiera FV na siebie i składa wniosek indywidualny np w grudniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 18.05.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Wniosek składamy tylko raz w roku. Mowa o roku kalendarzowym, a nie roku od ostatniego wniosku? I jeszcze pytanko: Czy taka faktura jest OK? Chodzi o zapis sposobu płatności i brak wyliczeń kwot podatku i wartości brutto poszczególnym pozycji (tylko zbiorcze). http://img705.imageshack.us/img705/3903/faktura1.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 18.05.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 (edytowane) Mowa o roku kalendarzowym, a nie roku od ostatniego wniosku? I jeszcze pytanko: Czy taka faktura jest OK? Chodzi o zapis sposobu płatności i brak wyliczeń kwot podatku i wartości brutto poszczególnym pozycji (tylko zbiorcze). http://img705.imageshack.us/img705/3903/faktura1.th.jpg Tak mowa o roku kalendarzowym. Jeśli złożysz wniosek 25 grudnia danego roku, to następny możesz składać od 2 stycznia następnego roku. Co by wiedzieć... wniosek to nie deklaracja, wiec wysłany poczta np 31 grudnia do US wpływa w styczniu, wiec jest złożony w styczniu (data wpływu). Co do FV... z tego co wiem na poszczególne pozycje VAT być nie musi (jedynie stawka)... a skoro masz FV na 5 tyś... a zaliczasz 3 tyś. to? w czym problem... kłania się matematyka 3 000 x 0,23 / 1,23 daje VAT Edytowane 18 Maja 2011 przez belladonna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 18.05.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Z jednym wyjątkiem - małżonkowie mogą złożyć w roku dwa indywidualne wnioski. ale wtedy PNB musi być na oboje małżonków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 19.05.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Uwielbiam wyjątki, ale tak macie rację. Ale żeby wyszło na moje to, raz w roku składa wniosek konkretna osoba fizyczna. A że małżeństwo to dwie osoby, więc tym samym rząd wniosków można wzmóc dwa razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts